Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa jakości posiadanego sprzętu

danpie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , 

Ostatnio zastanawiam się na odświeżeniu, ulepszeniu swojego zestawu. 

Posiadam: pioneer a50DA

Polk RTi A7

Chciałbym znacząco poprawić w nim dzwięk tak aby był jeszcze bardziej na wysokim poziomie, czyli jakość. 

Zastanawiam się co wymienić. Czy wymienić najpierw wzmacniacz czy może kolumny ? Rozmyślałem póki co nad wymianą wzmacniacza na coś lepszego i pomyślałem o kilku pozycjach:

NAD C388

Musical Fidelity M5si

NuPrime IDA-16

I tym momencie chciałbym prosić Was o jakieś wsparcie w tym temacie i doradzenie, który z powyższych, a może żaden wzmacniacz z powyższych nie będzie dobry pod Kolumny POLK (jesli nie to jaki mógłby być)

Zadaje sobie też pytanie czy porównywując np wzmacniacz jaki posiadam vs nowo wybrany wzmacniacz , np kóryś z powyższych naprawde polepszy jakość dzwięku, czy będą to tylko wydane pieniądze niepotrzebnie. 

Dodam , że chciałbym po mału wymienić cały sprzęt na coś lepszego i myślałem o wymianie wzmacniacza początkowo, a później za jakiś 1rok-2 lata wymienić kolumny. 

Uprzejmie proszę o Wasze wsparcie w tym temacie. 

Moim zdaniem źródło jest równie ważne. Miałem na odsłuchach Rotela A14 i pomimo tego, że ma dobry DAC AKM na pokładzie, to np. "Kind of Blue" Milesa grało głębiej na basie z budżetowego CD6005 vs TIDAL po coaxialu z laptopa (przez M2tech hiface two). Spróbowałbym najpierw podłączyć jakieś źródło, abyś ocenił, czy to wzmacniacz Cię ogranicza. 

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Witaj,

Myślę, że w tym zestawie najsłabszym ogniwem jest jednak wzmacniacz. Znam dobrze oba urządzenia i wiem, że te kolumny potrafią więcej niż to co pokazuje Pioneer. Z wymienionych wzmacniaczy zdecydowanie najlepiej wypada Musical Fidelity. Oferuje najlepsza barwę, muzykalność, spory zapas mocy i niewymuszoną dynamikę. Rozważyłbym również hybrydowy wzmacniacz Vincent SV237MK. To również silne urządzenie oferujące bardzo naturalny, swobodny i barwny dźwięk. Unikałbym wzmacniaczy cyfrowych a takimi są właśnie NuPrime czy nowe wzmacniacze NAD. Oczywiście optymalnie byłoby skorzystać z możliwości odsłuchu a nawet wypożyczyć sprzęt do domu. W drugiej kolejności można zająć się źródłem a ostatecznie kolumnami.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Myślę, że w tym zestawie najsłabszym ogniwem jest jednak wzmacniacz.

Też tak mi się wydaje. To dość przeciętny wzmacniacz nie wnoszący do dźwięku nic ponad to, co musi, czyli wszystko traktuje minimalistycznie, Taki troszkę leniuch ;-). Gra, bo musi. Myślę, że warto by pod te kolumny podłączyć coś bardziej wyrafinowanego. Branża będzie Cię przekonywała do nowego, co jest jasne z ich punktu widzenia. Ja zawsze wolałem kupić za daną kwotę coś używanego, ale za to z półki wyżej. Tu już sam musisz stwierdzić, jaką drogą chcesz podążać. A jak już wybierzesz, poprzeglądaj to forum, bo tu naprawdę jest podobnych tematów i porad bez liku. Na pewno coś znajdziesz. Powodzenia życzę :-).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Najbardziej zależy mi właśnie aby nowy wzmacniacz grał muzykalnie, miał wyrazistą barwę. Pioneer nie daje mi tego i jest poprostu chłodno. 

Jak najbardziej mogę rozważyć coś używanego jeżeli będzie nawet o klasę wyżej, poszukam. 

Co macie Panowie na myśli źródło ? ponieważ teraz korzystam z DAC zainstalowanym w pioneerze. 

Mam okazję obcować z NAD C388 + jako źródło: NAD MDC BluOS2 (Spotify, Tidal) + AP Scorpio i w tym połączeniu oferowane brzmienie jest po prostu kapitalne. Czuć moc, detal, oddech, jest głęboka scena, jest niezła mikrodynamika, dźwięki są rozdzielcze i żywe przy tym potrafią być bardzo subtelne, trudno jest się do czegoś przyczepić. C388 potrafi uderzyć potężnym i dokładnym basem, ale można to skorygować w menu jak komuś przeszkadza ich nadmiar. 

W dniu 6.05.2019 o 10:26, Q21 napisał:

Unikałbym wzmacniaczy cyfrowych a takimi są właśnie NuPrime czy nowe wzmacniacze NAD.

dlaczego nie? Słuchałeś Nada? On wcale nie gra cyfrowo i sami klienci to potwierdzają. Nad ma ogromny zapas mocy, funkcjonalność MDC (dodatkowe kieszenie z tyłu np na moduł BluOS, HDMI). Mega funkcjonalność i w swojej cenie uważam ten wzmacniacz za hit. Brzmienie? Dociążone, wcale nie cyfrowe, aczkolwiek równiejsze i bardziej poukładane od modeli 326 i 356. Zdecydowanie gra to przyjemniej. koniecznie wypożycz na odsłuch Nada

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Miałem okazję słuchać tego Nada i Pioneera. NAD nie jest lepszym wzmakiem. Miałem też to szczęście, że nie wiedziałem czego słucham.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Teraz, Misio38 napisał:

Miałem okazję słuchać tego Nada i Pioneera. NAD nie jest lepszym wzmakiem. Miałem też to szczęście, że nie wiedziałem czego słucham.

a powiedz w jakim systemie go słuchałeś. Ja obcuję z nim praktycznie codziennie. Bardzo często jest wybierany przez klientów. Świetnie zgrywa się z kolumnami B&W, Elac. Może był niewygrzany. Różnica jest dość spora, jak się wyciągnie świeżutki z kartona, a jak pogra chociaż z 50 godzin. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.