Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Maciej. Dziekuje. To w istocie dobra wiadomość bo Krella mogę dość łatwo sprzedać. Źródłem tych wszystkich pytań jest fakt że krell to 30kg zawodnik, 275 watt w dwa kanały 8 ohm, 550 watt w dwa kanały 4 ohm i ponad 1 kwatt w dwa kanały 2 ohm. Krell wydawał mi się wzmacniaczem który napedzi stodole kolumnami estradowymi. Czy to możliwe że on się nie wyrabia? Piszc te slowa słucham Jethro Tull Aqualung gdzie jest mnóstwo drive'u. Po rozkreceniu Krella 2x głośniej niż z wcześniejszymi kolumnami - dzwiek troche twardnieje i zaczyna byc bardziej rokowo (jest to juz wysoki pozion naglosnienia)....

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Źródłem tych wszystkich pytań jest fakt że krell to 30kg zawodnik, 275 watt w dwa kanały 8 ohm, 550 watt w dwa kanały 4 ohm i ponad 1 kwatt w dwa kanały 2 ohm. Krell wydawał mi się wzmacniaczem który napedzi stodole kolumnami estradowymi. Czy to możliwe że on się nie wyrabia?

Nie jestem projektantem wzmacniaczy ale na bazie tego co słyszałem w różnych wzmakach, to możliwe. Są po prostu wzmacniacze szybsze i wolniejsze, co ma jakiś związek np. damping factor i pewnie jeszcze z innymi rzeczami. Goła moc niewiele tu mówi. Zwróć uwagę, że np. taki Devialet 110 ma DF 6000 przy mocy 110 wat, Hegel H360 ma DF 4000 a Twój wzmak z tego co czytam ok 150 mimo tego że potencjalnie ma najwięcej mocy.

Czy to oznacza, że DF odopowiada za zmulenie? Nie znam się na tyle żeby tu przytoczyć ciekawą opowieść o cewkach i oporze i dyskutować tę tezę (na pewno chętni się znajdą na forum o technice wzmacniaczy), ale na pewno najbardziej dynamiczne wzmacniacze mają duży DF.

Jeszcze przy okazji nadmienię, że nie da się zepsuć dźwięku zbyt dużą dynamiką. Czasem spotykam się z opinią, że do klasyki lepiej jak trochę zawodzi. Muzyka to dynamika, a najlepsze wzmaki to najlepiej pokazują. Zostawmy decyzję arystom, czy chcą zawodzić czy nie. Tym bardziej że wzmaczniacze tej klasy nie są "nadaktywne", to jest siła spokoju.

Edytowane przez Maciej_59525
  • 2 tygodnie później...

Witamy witamy

Pochwal się jak to gra u Ciebie. Szczególnie ciekawi mnie CD Maranz CD-17KI z AP.

Pozdrawiam

Nie ma umiejętności opisywania swoich wrażeń odsłuchowych ale gra bardzo dobrze i co na pewno wie każdy posiadacz tej marki, efektownie.

Obawiałem się nawet, że mnie to zmęczy ale wrzucam nowe czarne i srebrne krążki i nie mam dość.

Nie chciał bym wypowiadać jakiś osądów ale te kolumny umożliwiają mi wgląd i to wyraźny w różnice jakie wnoszą poszczególne urządzenia.

Dzięki temu mam nadzieje, że dopieszczę swój system. Nastawiam się na zakup nowego preampa do gramofonu i porównuje mój obecny z iFi.

Na razie sam się lepiej poznaje się z Tempo i brzmieniem swoich płyt w innej szkole prezentacji.

Dziś z ciekawości zrobiłem krótkie porównanie z Blu-ray Pionier PDP-51FD, o którym słyszałem opinie, że ma bardzo przyzwoity sygnał audio. No cóż na Maranzu jest więcej szczegółów i smaczków. Wybrzmienie np. fortepianu jest pełniejsze i bardziej akustyczne, głosy bardziej namacalne i nasycone. Kiedyś obawiałem się, że mój CD jest za mało szczegółowy i kładzie nacisk na średnicę. Teraz tak już nie myślę. Czytałem recenzje tych kolumn na jakiejś anglojęzycznej stronie gdzie recenzent sugerował, że te kolumny zagrają tak jak sprzęt, który do nich podłączymy i mam wrażenie, że tak właśnie jest. Oczywiście w pewnym pułapie cenowym bo słuchałem dużo droższego systemu i pokazał naprawdę klasę. Tempo słuchałem na swoim wzmacniaczu jaki i ich poprzedniego właściciela i za każdym razem widać było różnicę jak na dłoni. Podobnie jest przy zmianie źródła. Nie wiem czy te kolumny będą tymi docelowymi bo w pewnych aspektach odczuwam niedosyt ale droga do poszukiwań została otwarta.

Nie ma umiejętności opisywania swoich wrażeń odsłuchowych

Jak to nie masz jak masz ;-).

Gratuluje wyboru i zadowolenia ze słuchania.

A ten niedosyt o którym piszesz, mam nadzieję, że na akceptowalnym poziomie.

Jak to nie masz jak masz ;-).

Gratuluje wyboru i zadowolenia ze słuchania.

A ten niedosyt o którym piszesz, mam nadzieję, że na akceptowalnym poziomie.

Dziękuje za komplement, starałem się coś sensownego sklecić :-)

Niedosyt jest na bardzo akceptowalnym poziomie i śmiałem się nawet do żony, że jak bym miał "pióro" to mógłbym się zabrać za pisanie recenzji. Małżonka też z przyjemnością słucha swoich płyt, a to dobry prognostyk na przyszłość szykuje się bowiem do kolejnych zmian.

Wiem, że może być lepiej ale jestem coraz bardziej zadowolony z tego zakupu. W sumie to wyszło przez przypadek bo szukałem dla siebie nowych kolumn, a mój kolega miłośnik AP zadzwonił i mówi, że są Tempo 3i niedaleko. Więc mu powiedziałem to nas umawiaj i jedziemy :-)). Posłuchałem przetrawiłem temat w domu przez kilka dni i oto są.

To fakt jest bardzo niewiele informacji o tej kolumnie. Dodatkowo zamęt wprowadzają zdjęcia z sieci.

np. To jest Tempo 3i która wygląda jak Tempo 3.

audio-physic-tempo-3i-506318.jpg

audio-physic-tempo-3i-506319.jpg

Moje zaś prezentują się tak jak w prospekcie Audio Physica w którym opisane są jako wersja limitowana.

audio-physic-tempo-foto-bild-100802904.jpg

Zaciski są takiego kształtu WBT tylko w takim tytanowym kolorze, nie złoconym.

audio-physic-tempo-foto-bild-100802919.jpg

Teraz kwestia basu.

Pierwsze zetkniecie jakie miałem z Tempo 1. Słuchałem ich przed laty w salonie i nie epatowały niskim basem co nie znaczy, że go nie było, bo był ale wtedy gdy powinien się pojawiać np. wejście kotłów.

Na Tempo 3i chyba jest podobnie, ale inaczej grają u mnie, a inaczej grały u ich poprzedniego właściciela. Tam bas zależał od miejsca odsłuchu u mnie jest to mniej widoczne. Są w pomieszczeniu mody ale nie tak odczuwalne. Druga sprawa to są dwa różne wzmacniacze. Tamten był jaśniejszy z krótszym i bardziej punktowym basem. U mnie dźwięk jest bardziej nasycony, a bas mniej sprężysty ale nie rozlazły. Czasem przydało by się w tym zakresie więcej energii ale jeszcze się w tym temacie nie rozeznałem, muszę zapuścić kilka płyt by wyrobić sobie pełniejszy obraz sytuacji.

Jest jeszcze kwestia ustawienia, do tylnej ściany licząc od czoła kolumny mają ponad 80cm. do bocznych po ponad 1,5m tak wiec z wspomaganiem basu jest słabo. U poprzedniego właściciela stały bliżej tylnej ściany, a na dokładkę jedna praktycznie w narożniku.

Tak więc jak uda mi się w tym temacie wyrobić własną bardziej miarodajną opinie to dam znać.

Też kiedyś o mały włos nie kupiłem Tempo 3. Ale ubiegł mnie jeden koleś po moich wpisach tu na forum ;-).

Może i dobrze bo jakiś czas później kupiłem Tempo 6 i tak zostało ;-)

Też kiedyś o mały włos nie kupiłem Tempo 3. Ale ubiegł mnie jeden koleś po moich wpisach tu na forum ;-).

Może i dobrze bo jakiś czas później kupiłem Tempo 6 i tak zostało ;-)

Masz na myśli ten model z wklęsłymi nakładkami przeciwpyłowymi jak na mojej pierwszej fotografii.

Ja miałem ochotę na Virgo 1 lub 2 ale niestety nie mam na nie miejsca.

Może kiedyś po przemeblowaniu ale mam wrażenie, że Tempo 6 jest za duże do moich 16,5m

Edytowane przez Piterski

ale mam wrażenie, że Tempo 6 jest za duże do moich 16,5m

Wierz mi, że nie ma co generalizować. Wszystko zależy od ustawienia i akustyki.

U mnie grały na 22 m2. Teraz grają właśnie na ok. 16m2.

I jest dobrze, szczególnie, że mogą stać wysunięte i nikomu nic do tego - bo to moja samotnia ;-)

Mam AP Tempo 3 , moim zdaniem bardzo ciekawie zgrywają się ze wzmacniaczem Abrahamsen V 2.0 Up. Jako źródło jest Jolida JD 100 , ma na wyjściu lampy 12Ax7. Po modyfikacji gra przepięknie. mam teraz lampy RCA 12wax7 Black Plates z D getterem. Pasują bardzo dobrze. Jednak w celu dokupienia rezerwy nabyłem Raytheon 12Ax7 Black plates z O getterem z końcówki 50 lat. Odczuwam, że grają bardziej przejrzyście, bardziej analitycznie, ale ta zmiana w moim odczuciu trochę zmniejszyła podstawę basową. Dodam, że mam IC Furukawa Vivaldi.

Potestuję je jeszcze.

Zastanawiam się jednak nad innym wariantem - zastąpienie kabli głośnikowych Zu Audio Libtec na Albedo Monolith , które zdaniem użytkowników mają sporo do pokazania w tym zakresie. Niestety nie słuchałem ich. Bez posłuchania w systemie z pewnością ich nie kupię. Czy macie jakieś uwagi dotyczące współpracy takich kabli z AP ? Warto zamówić na odsłuch ?

Mnie za każdym odsłuchem te kolumny coraz bardziej zaskakują. Wczoraj odbył się u mnie kontrolny odsłuch wzmacniacza Cayin a88-t.

Za wiele ja sam powiedzieć nie mogę może poza tym, że miło było posłuchać. Godzina była późna i w związku z tym mało było czasu na poważniejsze odsłuchy i porównania. Tak więc nie mam odwagi wygłaszać żadnych sądów bo robiłem herbatkę dla gości :-). Największe zaskoczenie wywoła u mnie zamiana interkonektu z droższego marketowego na Cardasa.

Dziś to powtórzyłem z moim gramofonem i wywraca mi się mój światopogląd na temat kabelków. I to wszystko się dzieje na sprzęcie klasy Hi-Fi, a nie Hi-End.

Potwierdzam to co napisał kolega Piterski. Byłem uczestnikiem tej halucynacji, jak również poprzednim właścicielem wspomnianego Cayina A88T :)

Potwierdzam również fakt, iż wymiana interconnecta na Cardasa (chyba natural ref) wprowadziła znaczące zmiany na +

...Naim + Studio16Hertz...

Gram Tempo 6 w niewielkim pomieszczeniu gdzie basu było za dużo. Wymiana kabli poprawiła efekt, Atmos Silver odchudził bas a Wireworld Solstice szuka nowego pana któremu basu brakuje ..

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Przyznać się Panowie, kto kupił z Alle Sparki 1 w kolorze ptasie oczko ? (te za 2700zł)/ Ciekawy jestem jak grają ;) Gdybym nie posiadał już swoich Proaców, to kto wie....

Edytowane przez PiotrJ
Gość numik

(Konto usunięte)

witajcie, nabyłem właśnie Sparki 5, jutro przyjadą.

Mam Audiolaba 8000s, bardzo go lubię, jest szansa zgrania? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Nie przesłucham wszystkiego co możliwe, będę wdzięczny za naprowadzenie na 3-4 brzmienia do około 3.000 z rynku wtórnego / 6.000 z nówek jeśli Audiolab się nie sprawdzi.

Źródło to transport i 1 z DAC Aune s16 / Black Dragon / Soul Note sd300, muza od Soyki, Pink Floyd, przez Jarre, Dead Can Dance, Depeche Mode do Comy i Rammsteina

Teraz kwestia basu.

Pierwsze zetkniecie jakie miałem z Tempo 1. Słuchałem ich przed laty w salonie i nie epatowały niskim basem co nie znaczy, że go nie było, bo był ale wtedy gdy powinien się pojawiać np. wejście kotłów.

Na Tempo 3i chyba jest podobnie, ale inaczej grają u mnie, a inaczej grały u ich poprzedniego właściciela. Tam bas zależał od miejsca odsłuchu u mnie jest to mniej widoczne. Są w pomieszczeniu mody ale nie tak odczuwalne. Druga sprawa to są dwa różne wzmacniacze. Tamten był jaśniejszy z krótszym i bardziej punktowym basem. U mnie dźwięk jest bardziej nasycony, a bas mniej sprężysty ale nie rozlazły. Czasem przydało by się w tym zakresie więcej energii ale jeszcze się w tym temacie nie rozeznałem, muszę zapuścić kilka płyt by wyrobić sobie pełniejszy obraz sytuacji.

Mogę temat basu trochę rozwinąć. Zaczęło się od tego co sobie kiedyś wykoncypowałem, że najsłabszym elementem mojego toru jest źródło. Nie wzmacniacz (Copland CSA-28) bo ten zagrał kiedyś z CD Wadi, na odsłuchach porównawczych lamp (kiedy wybierałem do niego nową parę lamp) i to zagrał naprawdę bardzo ładnie.

Tak więc idąc tym tropem postawiłem nie na wymianę CD ale na źródło analogowe i kupiłem Ad Fontesta i wkładkę Dynavector DV20x2L. Po blisko roku rozpocząłem poszukiwania kolumn i mimo, że szukałem docelowo innych postawiłem na Tempo 3i (że ten model to czysty przypadek), bo głębsze modele (np. Virgo 1 lub 2) nie wchodziły w grę ze względu na brak miejsca. Teraz jestem na etapie wyboru nowego phono i to co usłyszałem w kwestii basu było bardzo frapujące.

Bas z tych kolumn potrafi być szybki rytmiczny i zwarty, potrafi też bez problemu wprawić w drżenie podłogę pokoju bez wyraźnego wpływu portu bas reflexu.

Wszystko zależy od charakteru danego phono. Jak będzie włóczył basem to kolumny to pokażą jeśli będzie trzymał go za pyski i modulował i to usłyszymy, że w tych rejestrach potrafi być różnorodność taka jak w innych częściach pasma. Tak więc Tempo potrafi schodzić nisko ale robi to raczej równo i nie podbija tego zakresu dlatego bas z nich nie epatuje ale jeśli reszta toru go do nich poślę to możecie się bardzo zdziwić co te kolumny potrafią. Ja się przekonuje, że to był bardzo dobry zakup i jak coś już zmieniać to resztę toru. Już samo wpięcie Cardasa Neutral Reference w miejsce przysłowiowych sznurówek robi naprawdę wyraźną różnice. Ten IC to też jest naprawdę udany produkt a kolumny bez problemu pokazują zabiegi jakie się wykonuje z resztą systemu.

witajcie, nabyłem właśnie Sparki 5, jutro przyjadą.

Mam Audiolaba 8000s, bardzo go lubię, jest szansa zgrania? Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Nie przesłucham wszystkiego co możliwe, będę wdzięczny za naprowadzenie na 3-4 brzmienia do około 3.000 z rynku wtórnego / 6.000 z nówek jeśli Audiolab się nie sprawdzi.

Źródło to transport i 1 z DAC Aune s16 / Black Dragon / Soul Note sd300, muza od Soyki, Pink Floyd, przez Jarre, Dead Can Dance, Depeche Mode do Comy i Rammsteina

Zdaje mi się, że jeden z moich kolegów nabył właśnie Sparki V, no chyba że to Ty go uprzedziłeś.

Jeśli je ma to może uda się co nieco powiedzieć o współpracy z lampą.

Gość numik

(Konto usunięte)

Mogę temat basu trochę rozwinąć. Zaczęło się od tego co sobie kiedyś wykoncypowałem, że najsłabszym elementem mojego toru jest źródło. Nie wzmacniacz (Copland CSA-28) bo ten zagrał kiedyś z CD Wadi, na odsłuchach porównawczych lamp (kiedy wybierałem do niego nową parę lamp) i to zagrał naprawdę bardzo ładnie.

Tak więc idąc tym tropem postawiłem nie na wymianę CD ale na źródło analogowe i kupiłem Ad Fontesta i wkładkę Dynavector DV20x2L. Po blisko roku rozpocząłem poszukiwania kolumn i mimo, że szukałem docelowo innych postawiłem na Tempo 3i (że ten model to czysty przypadek), bo głębsze modele (np. Virgo 1 lub 2) nie wchodziły w grę ze względu na brak miejsca. Teraz jestem na etapie wyboru nowego phono i to co usłyszałem w kwestii basu było bardzo frapujące.

Bas z tych kolumn potrafi być szybki rytmiczny i zwarty, potrafi też bez problemu wprawić w drżenie podłogę pokoju bez wyraźnego wpływu portu bas reflexu.

Wszystko zależy od charakteru danego phono. Jak będzie włóczył basem to kolumny to pokażą jeśli będzie trzymał go za pyski i modulował i to usłyszymy, że w tych rejestrach potrafi być różnorodność taka jak w innych częściach pasma. Tak więc Tempo potrafi schodzić nisko ale robi to raczej równo i nie podbija tego zakresu dlatego bas z nich nie epatuje ale jeśli reszta toru go do nich poślę to możecie się bardzo zdziwić co te kolumny potrafią. Ja się przekonuje, że to był bardzo dobry zakup i jak coś już zmieniać to resztę toru. Już samo wpięcie Cardasa Neutral Reference w miejsce przysłowiowych sznurówek robi naprawdę wyraźną różnice. Ten IC to też jest naprawdę udany produkt a kolumny bez problemu pokazują zabiegi jakie się wykonuje z resztą systemu.

Zdaje mi się, że jeden z moich kolegów nabył właśnie Sparki V, no chyba że to Ty go uprzedziłeś.

Jeśli je ma to może uda się co nieco powiedzieć o współpracy z lampą.

ok, a wiesz kto? no chyba, że go uprzedziłem ;p

Chciałbym wrócić do rozmowy o różnicach w brzmieniu Tempo 6 i Tempo 25. Ostatnio słuchałem Tempo 6 z Naimem 5si i Creekiem Evolution 50. Przy rockowej muzyce (Nothing else matters) wysokie tony były dla mnie za ostre, syczące. U mnie w 25 z CA640 wysokie tony rzeczywiście inne, mniej słyszalne niż z 6-tek. Ale ostatnio kupiłem dla siostry zestaw Marantza z wzmacniaczem 5005. Wiem że nie jest to wzmacniacz nawet ze średniej półki ale wraz ze zmianą kabli na Jenzen Solid Core góra jest taka jaka powinna być. Wróć, jest taka jaka mi się podoba. Delikatna, kulturalna, detaliczna. Jak dla mnie Marantz i Tempo 25 zagrał lepiej Metallicę niż Tempo 6 z Naimem i Creekiem. Chciałbym mieć możliwość podpięcia do moich 25-tek właśnie Creeka bo ten wzmacniacz podoba mi się najbardziej ze sprzętu w okolicach 4 tyś.

Okazuje się że nici z opinii na temat wrażeń.

Sprzedawca się z nim dogadał, a później sprzedał kolumny Tobie.

Nie wiem jak gra Spark V, słyszałem kilkakrotnie pierwsze i jeśli szukasz do nich wzmacniacza to powiem tak, nie omijaj możliwości posłuchania z nimi Coplanda CSA-28. Słuchałem Audiolaba 8000S bo był jednym z moich faworytów obok CSA-8 i jeszcze Sphinx Project 10, testowane przez prasę w tamtych czasach.

Jak posłuchałem wtedy opacznie CSA-28 nie było już powrotu do wspomnianej trójki. Mój znajomy używał z Sparkami I, Pioniera A400X też do momentu kiedy posłuchał Coplanda. Wiem, że pojawiło się na pewno wiele ciekawych konstrukcji ale jeśli szukasz używek to polecam go posłuchać. Na koniec sprawa najważniejsza każda propozycja jaką dostaniesz będzie subiektywna więc nie kupuj w ciemno tylko posłuchaj, no chyba że kupisz coś co łatwo odsprzedasz i wiele nie stracisz.

Witam i wpisuje się z moimi Avanti I mk2.

Mam je ponad 2 lata i piszę dopiero teraz bo ciężko dobrać im godne towarzystwo ;)

Jak się już jednak takowe znajdzie to odpłacą z nawiązką...

Jako, że wzmacniacz najciężej dobrać przerobiłem u siebie T+A Power Plant, Hegle różnej maści, Krella s300i , Caiyna też miałem... Dopiero Audio Gd Master 10 zrobił z nimi należyty porządek i teraz nawet grając cicho grają pełnym pasmem. Nie straszny im rock również.

Do wzmacniacza mam też NFB7 z Amanero. Polecam taki zestaw do trudnych AP ( zapewne ze starszych serii ).

Czy ktoś posiadał te kolumny i bawił się z okablowaniem ?

Najlepsze efekty o dziwo daje bi-wire - chociaż nie sądziłem wcześniej, że dojdę do takich wniosków..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.