Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Ataszek napisał:

32m2 z boczną częścią otwartą na dalsze 25m2.....

Faktycznie sporo. Ja 28 otwarte na dalsze 16. Mogłem dołożyć w przeliczeniu 800zł do Scorpio II bo stały w tym samym sklepie ale bez odsłuchu bałem się o bas.

15 minut temu, sonique napisał:

Faktycznie sporo. Ja 28 otwarte na dalsze 16. Mogłem dołożyć w przeliczeniu 800zł do Scorpio II bo stały w tym samym sklepie ale bez odsłuchu bałem się o bas.

To mała różnica $ między T25 a S2....kwestia ile kosztowały te T25 🤔

Jakie masz wybarwienie ?

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

5 minut temu, Ataszek napisał:

To mała różnica $ między T25 a S2....kwestia ile kosztowały te T25 🤔

Jakie masz wybarwienie ?

Mała. Ale słysząc bas z T25 większego bym nie chciał.

Walnut. Trafił mi się najbardziej przeze mnie pożądany. Ot tak, po prostu. Jak mawiają: „Gdy czegoś bardzo pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu”…;)

• 1 miesiąc później...

Hej Panowie. Po przeczytaniu Waszych wszystkich postów w clubie AP postanowiłem że w najbliższym czasie też tutaj dołącze, ale na razie nie mam z czym...

Kto jak nie wy którzy już znają AP doskonale, mogą coś doradzić. Biorę pod uwagę Scorpio 25, Avanti 30 lub któreś tempo. Celuje w używki bo ceny oszalały. 

Pokój mam 25m2 z otwaciem na kolejne 35m. Wzmacniacz Roksan Blak. Adaptacja akustyczna jest a wymiar salonu 6x4. Mam sporo miejsca na kolumny i staną na dluższej scianie. Powiedzcie mi ktore z tych kolumn teoretycznie zagrają najlepiej. Nie martwie sie o aspelty przestrzenne bo wszystkie AP to maja ale glownie o bas. Chce zeby byl solidny i zroznicowany. Doradzicie?

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.09.2023 o 11:59, Rafaellozr napisał:

Hej Panowie. Po przeczytaniu Waszych wszystkich postów w clubie AP postanowiłem że w najbliższym czasie też tutaj dołącze, ale na razie nie mam z czym...

Kto jak nie wy którzy już znają AP doskonale, mogą coś doradzić. Biorę pod uwagę Scorpio 25, Avanti 30 lub któreś tempo. Celuje w używki bo ceny oszalały. 

Pokój mam 25m2 z otwaciem na kolejne 35m. Wzmacniacz Roksan Blak. Adaptacja akustyczna jest a wymiar salonu 6x4. Mam sporo miejsca na kolumny i staną na dluższej scianie. Powiedzcie mi ktore z tych kolumn teoretycznie zagrają najlepiej. Nie martwie sie o aspelty przestrzenne bo wszystkie AP to maja ale glownie o bas. Chce zeby byl solidny i zroznicowany. Doradzicie?

Widzę że nikt się nie kwapi aby coś napisać.

Miałem Scorpio 25. W nieco mniejszym pomieszczeniu niż Twoje i niestety się nie sprawdziły . U mnie zagrały i grają nadal Tempo Vl. Co do nowych wypustów AP jak Avanti 30 to ja osobiście obchodziłbym je szerokim łukiem. W Twoim przypadku wziął bym jeszcze pod uwagę a nawet postawiłbym je na pierwszych dwóch miejscach, Virgo V lub Avanti lll np te:

https://highendaudio.nl/product/audio-physic-avanti-iii/?lang=en

Z Virgo V mam często do czynienia i w porownaniu do Scorpio 25 według mnie grają znacząco lepiej. Avanti lll ma lub jeszcze niedawno miał kolega Baksiu. On miał wcześniej Tempo Vi, Scorpio 2 a nastèpnie Avanti lll więc może coś więcej napisać o Avanti.

Udanych zakupów

W dniu 24.02.2013 o 13:01, albertini napisał:

skorygować. Ale do pewnego poziomu. Jest też oczywiście

Dzieki Riczi za jakies naprowadzenie w temacie kolumn AP. Podsumowujac tematyke forum stwierdzam ze najwiecej mowi sie jednak o Tempo VI lub 25 ew Virgo 2. Gdzieś mi sie obilo o uszy ze nowe produkty AP tzn z ostatnich kilku lat zmienily kierunek i fani marki generalnie sa tym podzieleni i niewiem jakiego typu roznice mam sie spodziewac w nowszych modelach. Ciekawa oferta ta Avanti III. Przyjze sie blizej temu modelowi. Tempo tez mi sie podobaja. Aktualnie gram jeszcze na Tannoy XT8 i jest bardzo dobrze ale chce lepiej😉

Moze jeszcze ktos cos sie wypowie wiec poczekam na spokojnie.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Rafaellozr napisał:

Dzieki Riczi za jakies naprowadzenie w temacie kolumn AP. Podsumowujac tematyke forum stwierdzam ze najwiecej mowi sie jednak o Tempo VI lub 25 ew Virgo 2. Gdzieś mi sie obilo o uszy ze nowe produkty AP tzn z ostatnich kilku lat zmienily kierunek i fani marki generalnie sa tym podzieleni i niewiem jakiego typu roznice mam sie spodziewac w nowszych modelach. Ciekawa oferta ta Avanti III. Przyjze sie blizej temu modelowi. Tempo tez mi sie podobaja. Aktualnie gram jeszcze na Tannoy XT8 i jest bardzo dobrze ale chce lepiej😉

Moze jeszcze ktos cos sie wypowie wiec poczekam na spokojnie.

Jeżeli brałbym pod uwagę Scorpio to jedynki, które były chwalone, ewentualnie S2. Tempo to fajne granie i dość bezpieczny zakup. Raczej się sprzeda gdyby się znudziły. Wygląd nowych kolumn jest dla mnie kontrowersyjny. Te które nawiązuja stylistycznie do modeli takich jak Tempo 6/25, Scorpio I/2/25,  Virgo V Avanti III/V, kosztują już krocie. Poza tym w ostatnich latach na AVS(ostatnio grały AP Midex)parują AP ze sprzętem Cyrusa i nie bardzo to gra kosztujac nie mało.

Miałem Scorpio I i bardzo dobre granie z nich w dużych pomieszczeniach...<30mk2....były też Tempo 25 które mi nie przypadły do gustu niestety....ale ile głów tyle opinii... 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Ataszek napisał:

Miałem Scorpio I i bardzo dobre granie z nich w dużych pomieszczeniach...

O Scorpio l dużo dobrego słyszałem. Na przetwornikach podobnych jak w S l mam Spark V i one grają znakomicie.

U mnie S25 zagrały przyzwoicie w pomieszczeniu około 60m2, ale to pokój dzienny a sprzęt niestety stoi w dużo mniejszym pomieszczeniu i do niego muszę konfigurować grajki. 

20 minut temu, Riczi75 napisał:

O Scorpio l dużo dobrego słyszałem. Na przetwornikach podobnych jak w S l mam Spark V i one grają znakomicie.

U mnie S25 zagrały przyzwoicie w pomieszczeniu około 60m2, ale to pokój dzienny a sprzęt niestety stoi w dużo mniejszym pomieszczeniu i do niego muszę konfigurować grajki. 

Bo Ski obsłużą duże pomieszczenia ...bez problemu ..kwestia czym je zasilić i jaki sygnał podać 😉

Polecam Scorpio 2. Moim zdaniem zagrają zdecydowanie lepiej od Tempo 6 w ponad trzydziestometrowym pokoju i są znacznie łatwiejsze do ustawienia. Oczywiście wymóg dobrego serca obowiązkowy, ale to przy każdych kolumnach. 

W dniu 24.02.2013 o 13:01, albertini napisał:

skorygować. Ale do pewnego poziomu. Jest też oczywiście

Scorpiony od samego poczatku chodzily mi po glowie a ich 4 basowce dzialaja na moja wyobraznie. Mam do ogladniecia scorpio ale w wersji 25.

Avanti 3 oraz 5 tez sa w takiej konstrukcji ale pudla znacznie ladniejsze i masywniejsze. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Rafaellozr napisał:

Scorpiony od samego poczatku chodzily mi po glowie a ich 4 basowce dzialaja na moja wyobraznie. Mam do ogladniecia scorpio ale w wersji 25.

Avanti 3 oraz 5 tez sa w takiej konstrukcji ale pudla znacznie ladniejsze i masywniejsze. 

Avanti V "ponoć" już nie są tak udane jak Avanti lll. To jednak tylko gdzieś wyczytałem. 

Moja Żonka ulatwila mi wybór. Stwierdza, ze podobaja jej sie albo Avanti 3 lub Opera Quinta Se. Ze Avanti sa sexi a Opery takie dostojne i luksusowe. 

Edytowane przez Rafaellozr
Czyli Spark V to takie mniejsze Tempo 6? Mam od dłuższego czasu 6 i chciałby je właśnie trochę zmniejszyć ;).
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, PolTor napisał:
W dniu 2.09.2023 o 23:06, Riczi75 napisał:

Czyli Spark V to takie mniejsze Tempo 6? Mam od dłuższego czasu 6 i chciałby je właśnie trochę zmniejszyć ;).

No nie do końca. SV grają porównywalnie środkiem pasma oraz górą a dół pasma różni się od T6. Nie ma się co czarować że z T6 niskie tony są bardziej dosadne i jest ich odczuwalnie wiecej. Niemniej SV również potrafi wygenerować dosadny basik, który nie wychodzi przed szereg. Pięknie mi napędza małe SV BAT Vk500. Przesadna moc, ale jej zapas powoduje wyciśniecie z małych słupków wszystko co w nich najlepsze.

Bardzo lubię SV i jakoś trudno mi się z nimi rozstać. Małe ale wariaty.

No nie do końca. SV grają porównywalnie środkiem pasma oraz górą a dół pasma różni się od T6. Nie ma się co czarować że z T6 niskie tony są bardziej dosadne i jest ich odczuwalnie wiecej. Niemniej SV również potrafi wygenerować dosadny basik, który nie wychodzi przed szereg. Pięknie mi napędza małe SV BAT Vk500. Przesadna moc, ale jej zapas powoduje wyciśniecie z małych słupków wszystko co w nich najlepsze.
Dziękuję. To właśnie ten kierunek zmiany potrzebuje. Z basem obecnie uciekam jak mogę ale i tak przegrywam.
9 godzin temu, Riczi75 napisał:

Jeśli mogę, to moim zdaniem wszystko co napisał kolega powyżej jest prawdą, z tym że ja osobiście wolałbym Spark III od V. A dlaczego, to już na forum pisałem.

• 4 tygodnie później...

Ja zaś redukuję kolekcję AP z serii 2 ... do ludzi idą Tempo 2 i Virgo 2, zostawiam najmniejsze Spark 2 - będą brzęczały w gabinecie.

Jeśli ktoś z szanownego grona był zainteresowany, proszę o kontakt.

Do Virgo mam kartony (o ile żona nie wywalił kiedyś). Wyposażone są one w niedostępne oryginalne podstawki metalowe zamiast standardowych paskudnych cokołów. Dostępne kiedyś był jako opcja za dopłatą.

PS. Pokazane na zdjęciach kolce Super Spikes nie są w kompletach.

2.jpg

1.jpg

3.jpg

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 3 tygodnie później...

Cześć Wszystkim, 

Szukam wzmacniacza do Tempo 6, tranzystorowego lub hybrydy , do 5 tys zł, interesuje mnie by zestaw grał przyjemnie, muzykalnie , do długich odsłuchów muzyki instrumentalnej, relaksacyjnej, elektronicznej. Ponieważ słucham raczej cicho chciałbym by nic nie umykało na niższych poziomach głośności. 

Jakieś sprawdzone propozycje ? 

Najbardziej uwagę moją w ostatnim czasie przykuła firma Hegel . 

Cześć Wszystkim, 
Szukam wzmacniacza do Tempo 6, tranzystorowego lub hybrydy , do 5 tys zł, interesuje mnie by zestaw grał przyjemnie, muzykalnie , do długich odsłuchów muzyki instrumentalnej, relaksacyjnej, elektronicznej. Ponieważ słucham raczej cicho chciałbym by nic nie umykało na niższych poziomach głośności. 

W tym budżecie miałem kiedyś do T6 H200. Grało to sucho ale przyzwoicie. H200 dodaje mięsa w środku pasma bo T6 brakuje średnicy.

Zamiast tego Hegla (miałem kiedyś) to już lepiej ponegocjuj z ceną i sprawdź MF 6si .... jest na olx

Wprawdzie tylko Spark V i tylko Hegel h80, ale podobno sygnatura podobna, Hegla szybko się pozbyłem. Najdłużej na Sparkach grałem ze starym UR Unico. Mam go do teraz. Choć chcę kupić coś 2x droższego to nie wychodzi mi.  Jego wypełnienie i miękkość bardzo fajnie się zgrywały z utwardzeniem w AP. 

Edytowane przez J4Z

.

23 godziny temu, yamaha-mr napisał:

Cześć Wszystkim, 

Ja gram na wszystkich AP (i nie tylko) na Tact M2150 (może być też Lyngdorf TDA2200).

BRAK UWAG - KROPKA

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 3 tygodnie później...
W dniu 2.10.2023 o 14:54, J4Z napisał:

Hej, Spark V na sprzedaż, odbiór osobisty Olsztyn. Będę mieć więcej czasu to porobie fotki i wrzucę na olx. Pozdr. 

2800zł https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-audio-physic-spark-v-CID99-IDVFfCc.html

.

• 3 tygodnie później...
W dniu 3.09.2023 o 15:59, Rafaellozr napisał:

Moja Żonka ulatwila mi wybór. Stwierdza, ze podobaja jej sie albo Avanti 3 lub Opera Quinta Se. Ze Avanti sa sexi a Opery takie dostojne i luksusowe. 

trochę mnie widzę ominęło w klubie... Kupiłeś te AIII? Są bez porównania lepiej wykonane, niż T6 i S2, które miałem i sprawiają dużo mniejszy problem z ustawieniem i dudnieniem. Po przesiadce na nie bas nigdy nie zadudnił, jedyne co bym w nich zmienił, to kolor, bo trafiły mi się czarne, a podobają wiśniowe, orzechowe, albo pasiaste, kiedyś kupię sobie drugą parę... A mało o nich w PL necie, bo w ich czasach mało kto mógł sobie na nie pozwolić, kosztowały krocie, więc ludzie poprzestawali na Virgo i Tempo, nawet Scorpio to stosunkowa rzadkość, sytuację zmienił import prywatny i teraz coś się powoli u nas pojawia z SH

W dniu 15.11.2023 o 04:08, J4Z napisał:

gdybyś tak miał AIII w takim kolorze, to by była bajka!

W dniu 2.09.2023 o 21:19, Riczi75 napisał:

Widzę że nikt się nie kwapi aby coś napisać.

Miałem Scorpio 25. W nieco mniejszym pomieszczeniu niż Twoje i niestety się nie sprawdziły . U mnie zagrały i grają nadal Tempo Vl. Co do nowych wypustów AP jak Avanti 30 to ja osobiście obchodziłbym je szerokim łukiem. W Twoim przypadku wziął bym jeszcze pod uwagę a nawet postawiłbym je na pierwszych dwóch miejscach, Virgo V lub Avanti lll np te:

https://highendaudio.nl/product/audio-physic-avanti-iii/?lang=en

Z Virgo V mam często do czynienia i w porownaniu do Scorpio 25 według mnie grają znacząco lepiej. Avanti lll ma lub jeszcze niedawno miał kolega Baksiu. On miał wcześniej Tempo Vi, Scorpio 2 a nastèpnie Avanti lll więc może coś więcej napisać o Avanti.

Udanych zakupów

powiem Ci, że okazja cenowa była niebywała, pewnie trochę przez kolor i trochę przez odbarwienia od maskownic, swoje kupiłem dokładnie od tego samego sprzedawcy w NL, mogę polecić z pełnym przekonaniem, gdybym widział tą ofertę, to wziąłbym na zapas... się czasem człowiek zagapi, a nawet gdyby je przemalować, to nadal byłoby śmiesznie tanio.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, baksiu napisał:

powiem Ci, że okazja cenowa była niebywała, pewnie trochę przez kolor i trochę przez odbarwienia od maskownic, swoje kupiłem dokładnie od tego samego sprzedawcy w NL, mogę polecić z pełnym przekonaniem, gdybym widział tą ofertę, to wziąłbym na zapas... się czasem człowiek zagapi, a nawet gdyby je przemalować, to nadal byłoby śmiesznie tanio.

Teraz nie ma już ofert wartych uwagi, ba, Avanti lll sa niemal niedostępne. Jak się coś trafi to cena mocno odjechana. 

W NO rynek zwariował i nie ma już nic do zaoferowania. Audio dla mnie się skończyło. Dobrze że nakupiłem ciekawych sprzętów dwa, trzy lata wstecz. Teraz mam radochę z łączenia ze sobą znakomitych sprzętów egzotycznego pochodzenia.

Po AVS zawsze wracam z rogalem na twarzy. Nie trzeba "było" majątku i sprzedania nerki aby mieć sprzęt dobrze grający.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.