Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie, sorry, kłaniam się nisko. Wyślę za moment. Przy okazji fotki z targów gdzie AP pokazał swoją kolekcję Classic w różnych kolorach (wersje szklane)

IMG_2552ss.jpg

IMG_2553ss.jpg

IMG_2554ss.jpg

IMG_2555ss.jpg

ładne to to....coś czuję, że możemy zacierać łapki...........niebawem na forum pojawią się tabuny & nieprzebrane tłumy nowych FORUMOWICZEK ;)

p.s. jak się podoba muza to daj cynk, polecą next sounds

Póki co odsłuchałem mobilnie, ale zanim się rozkręciło to się skończyło :( Krótkie, to to... i niestety jointstereo.

Czekam na więcej.

Edytowane przez LukeSky

Póki co odsłuchałem mobilnie, ale zanim się rozkręciło to się skończyło :( Krótkie, to to... i niestety jointstereo.

Czekam na więcej.

No wiesz, wspominałem na razie o jednym utworze i materiale jazzowym. Dostałeś jeden numer o długości wydawniczej 2:36. Jak pewnie się orientujesz joint stereo / intensity mocno podbija kompresję co w takiej muzyce jest priorytetowe; plany, separacja schodzą na dalszy plan. Dodatkowo materiał nie był poddany masteringowi a zmiksowany został na razie w atmosferze balangi i dobrej zabawy. A po za tym wydaje mi się, że chciałeś napisać: Proszę o więcej...

Edytowane przez stereofeel

Witam Szanowne grono

A co by Panowie polecili do pokoju 40m2. Rzecz jasna z asortymentu AP. Dodam, że kolumny miałby napędzać Pass x350 wraz z lampowym pre (które jeszcze ie zostało wytypowane - ale już niedługo)

Panowie. Do Waszsego klubu zapisać się prawa nie mam... Ale przymierzam się do zakupu Ap. Do metrażu 40m2. Co polecacie. o ile Ap da radę ... Dodam że napędzić miałby je Pass x350 z lampowym pre - jeszcze nie wiem jakim ... ale pracuje nad tym :)

Wstępnie myślałem o Calderze.. ale na rynku jej nie widać...

Panowie. Do Waszsego klubu zapisać się prawa nie mam... Ale przymierzam się do zakupu Ap. Do metrażu 40m2. Co polecacie. o ile Ap da radę ... Dodam że napędzić miałby je Pass x350 z lampowym pre - jeszcze nie wiem jakim ... ale pracuje nad tym :)

Wstępnie myślałem o Calderze.. ale na rynku jej nie widać...

Witam

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi Ci o pass labs x350.5. Jeżeli tak to się nie ma co wygłupiać z Tempo, Scorpio czy Virgo. Nie wiem nawet czy Avantera mu podoła--przecież ten sprzęt zieje ogniem i opala ściany. Z danych laboratoryjnych AP wynika, że jeżeli chodzi o moc tego pieca hutniczego to wyłącznie Cardeas mu sprosta--ten Twój kloc ma cosik jakoś 350 wacików do uszu przy ósemce. Nie chcę nawet myśleć ile ma przy czwórce. Zastanawiam się czy Ty będziesz nim ściany wyburzał w tych Twoich 40 centymetrach aby uzyskać odpowiednią kubaturę dla niego? ;) Może zastanów się nad czymś "o drobinę" słabszym.......D'Agostino-Momentum lub może "budżetowe" B.M.C.-CS2 lub inne wynalazki, w tej kategorii jest tego trochę. Wtedy będziesz miał troszkę większy wybór w AP-ekach a i domownicy będą mieli mniejszą nerwicę. Caldery ostatnio widziałem jak byłem w Pabianicach w Q21-price-czterdzieści z lekkim ogonem, więc za dwie spoko się zmieścisz w 85.000-możesz po negocjować, bo chyba nie ma już ich w najnowszym katalogu i może z dychala da się urwać-będziesz miał na błękitne albo seledynowe classic-i, postawisz żonie przy toaletce, będą jej pasowały do szminki albo lakieru do paznokci i z większą asertywnością podejdzie do Twoich drobnych wydatków ;)

Powodzenia w realizowaniu marzeń.

W żadnym wypadku nie kupuj takiego sprzętu bez odsłuchów we własnym pomieszczeniu, ale to na pewno przecież wiesz.

Stereofeel

Piękny kawałek literatury :) Tak. to ten Pass.. ale nie przesadzałbym z jego możliwościami .. .Sciany stoją, poplaonego jego diabelnym ogniem parkietu nie mam.. wiec chyba wszystko pod kontrolą :)

Dlaczego wg. Ciebie dopiero Cardeasy dałyby radę...? Nadmiar mocy jeszcze nikomu nie zaszkodziło - oczywiście mocy pod kontrolą.

Niestety budżet na Cardeasy zbyt skąpy.

Choć zgodze się z Tobą, i nieższych modeli nie biorę pod uwagę. Nie wykluczam również zamaniny końcówki na lampową .. np. Audio researcha, Bata.. Czy ma ktoś doświadczenie w łaczeniu tyhcże marek z AP?

Mam Pass x250...ja bym z checia wrocil do lampy:) Co do pre to poszukaj pre firmy Lamm, bardzo dobry przedwzmacniacz, moge smialo polecic LL2 bo sam posiadam;) Pre samo w sobie gra troche mrocznym dzwiekiem, wiec ostroznie, ale z Cardeasami i Passem mogloby zagrac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nadmiar mocy jeszcze nikomu nie zaszkodziło - oczywiście mocy pod kontrolą.

Zgadzam się. Ja swoje Tempo VI napędzam monoblokami Emotiva XPA-1, które przy 8 ohm zieją ogniem o mocy 500W i nie narzekam ;) Dobre pre oraz kontrola mocy nie zaszkodzi Tempo VI. Mocy nigdy za wiele, co najwyżej może być jej za mało. W przypadku AP Tempo VI - o to drugie przy wysterowaniu kolumn przez XPA-1 - raczej nie ma się co martwić :)

Pozdrawiam,

Wojtek

Stereofeel

Piękny kawałek literatury :) Tak. to ten Pass.. ale nie przesadzałbym z jego możliwościami .. .Sciany stoją, poplaonego jego diabelnym ogniem parkietu nie mam.. wiec chyba wszystko pod kontrolą :)

Dlaczego wg. Ciebie dopiero Cardeasy dałyby radę...? Nadmiar mocy jeszcze nikomu nie zaszkodziło - oczywiście mocy pod kontrolą.

Niestety budżet na Cardeasy zbyt skąpy.

Choć zgodze się z Tobą, i nieższych modeli nie biorę pod uwagę. Nie wykluczam również zamaniny końcówki na lampową .. np. Audio researcha, Bata.. Czy ma ktoś doświadczenie w łaczeniu tyhcże marek z AP?

Zgadzam się. Mocą nie należy się sugerować, choć im więcej tym lepiej. Na zdrowy rozum, Panowie, nikt nie jest w stanie słuchać z przyjemnością sprzętu w pełnej mocy. Albo straci słuch albo spali kolumny. Tak naprawdę w mocnym piecu wykorzystujemy powiedzmy 30-60% max. Zwyczajnie: zamiast na godzinę 4 odkręcamy potencjometr na godzinę 1. Na wyświetlaczu mojego pre, wyskalowanym w nie wiem jakiej skali, z maksymalnie 99 na codzień używam 45 a jak chcę poznęcać się nad słabnącym słuchem to 60 (po adaptacji 70). Robię jednak to bardzo rzadko, bo potem przez resztę dnia dzwoni mi w uszach :).

Należy kierować się wyłącznie tym, czy brzmienie pasuje nam i do słuchanej najczęściej muzyki. Napędzałem Tempo 25 zarówno monoblokami o mocy 500 W na kanał (przy 4 ohmach) jak i lampową integrą push-pull o mocy 60 W. I to nie moc miała znaczenie a mój odbiór muzyki. Teraz mam wzmacniacz o mocy 400 W (4 ohmy) i nie widzę problemu. Na co zwróciłbym raczej uwagę, to na współczynnik tłumienia. Nie prowadziłem prób z innymi AP, ale moje wyraźnie lubią być trzymane „za mordę”. Musiałem się przesiąść z NADa S200 na Audioneta AMP I właśnie z tego powodu. Mimo podobnej mocy i wydajności, S200 za bardzo pozwalał harcować basowi.

Następnym ważnym elementem jest moje przywiązanie do analityczności. Większość AP które słyszałem, dobrze znosi lekie docieplanie. Dla mnie bardzo ważna jest przejrzystość dźwięku. Tak ważna, że w pewnym momencie przegiąłem i musiałem się cofnąć o 2 kroki. Moim marzeniem jest preamp lampowy. Jednak nie stać mnie póki co na taki, który ma potrzebne mi funkcje. Wpięcie do testu zwykłego lampowego wzmacniaczyka słuchawkowego z funkcją preampu pokazało, że analityczny tor tego potrzebuje.

Drodzy Panowie

Sugerowałem się wyłącznie "gospodarskim podejście do rzeczy" czyli miałem na myśli, to, że poszczególne elementy systemu powinny być do siebie zbliżone parametrami, ponieważ nie kupujemy chyba kolumn aby grać na wzmaku na 1...no może na 1,6 bo powyżej 2 może "polecieć" któryś z głośniczków. Po za tym jest taka legenda ;) zasłyszana gdzieś dawno, która orbituje mi cały czas po głowie, że kolumny powinny być najlepsze w zestawie lecz nie odbiegające od niego klasowo ani za bardzo w GÓRĘ ani w DÓŁ. Można oczywiście dowolnie odchodzić od tych reguł tylko po co Wam Panowie kloce po 400 wacików jeżeli glósniki obsługują tylko 150-200 z nich?? Po za tym w wielu przypadkach/testach nie wpływało to dobrze na dźwięk, nie było efektu synergii urządzeń, a sygnał był pospolity a nie wyjątkowy.

Po za tym AP zaleca do poszczególnych modeli odpowiednie moce wzmacniaczy i to także wziąłem pod uwagę pisząc te parę słów:

Recommended amplifier power :

T25 = 20-150 W

SCORPIO 25 = 25-200W

VIRGO 25 & 25+ =30-180 W

AVANTERA & + =40-250W

CARDEAS & + =40-350W

i to tyle, chyba przedstawiają takie dane mając jakieś przemyślenia i badania na względzie.

Szkoda jest chyba jak wzmacniacz się dusi na pierwszym biegu a kolumy już dostają ochoty do tańca ;)

Zestawiać klocki powinno się w odpowiadających sobie klasach, aby nie dochodziło do mezaliansu ale mamy demokrację, więc niech to ucho & zdrowy rozsądek podpowie co i jak zestawiać ze sobą.

Szkoda jest chyba jak wzmacniacz się dusi na pierwszym biegu a kolumy już dostają ochoty do tańca ;)

no to się uśmiechnąłem nawet... i to z perspektywy dwuletniego użytkownika Virgo, mającego nie raz kontakt też i z Tempo VI

Virgo wciągało nosem większość podłączonych do niego wzmacniaczy... im więcej mocy tym było lepiej (i nie koniecznie o Waty chodzi)...

skończyło się na tym że 2x350W przy 4R było jako tako wystarczające

te same 2x350W ni jak nie było w stanie uruchomić czaru na Avalonach Ascendantach, co bez problemu zrobiło 2x100W ale... z lampy

kto sądzi że to tylko potwierdza regułę, którą przywołuje kolega, powinien choć raz porównać waty z tranzystora vs lampy

Słuchając rozumu....

porównać waty z tranzystora vs lampy

bezdyskusyjnie jest to nieporównywalne.

Jak widzisz Sebastianie z forum wynika, że można łączyć właściwie wszystko ze wszystkim i nie należy się przejmować żadnymi zasadami, danymi technicznymi czy rekomendacjami producenta. Masz co robić w takim razie.....i czego słuchać. Napisz później jak trwała i zakończyła się Twoja podróż i co zagrało a co nie. Jestem ciekaw jakie będą wrażenia z odsłuchów, szczególnie tych słabszych zestawów głośnikowych w stosunku do tych z najwyższej półki.

no to się uśmiechnąłem nawet... i to z perspektywy dwuletniego użytkownika Virgo, mającego nie raz kontakt też i z Tempo VI

Virgo wciągało nosem większość podłączonych do niego wzmacniaczy... im więcej mocy tym było lepiej (i nie koniecznie o Waty chodzi)...

skończyło się na tym że 2x350W przy 4R było jako tako wystarczające

te same 2x350W ni jak nie było w stanie uruchomić czaru na Avalonach Ascendantach, co bez problemu zrobiło 2x100W ale... z lampy

kto sądzi że to tylko potwierdza regułę, którą przywołuje kolega, powinien choć raz porównać waty z tranzystora vs lampy

Czasami 2x3,5 wata z lampy też potrafi zagrac z trudnymi kolumnami.

Obecnie gram z 17 watową lampą z tempo 6 i połowa tej mocy też by mi starczyła.

Ps. lampa lampie nie równa.

Koledzy nadszedł czas na zmianę wzmacniacza ( obecnie Jolida JD 202, wystawiona na sprzedaż ).Czym bardziej się zainteresować : Baltlab Epoca 3 czy Vincent 226mk2 ? Kolumny to oczywiście AP Sitara i na pewno one zostają.

Koledzy nadszedł czas na zmianę wzmacniacza ( obecnie Jolida JD 202, wystawiona na sprzedaż ).Czym bardziej się zainteresować : Baltlab Epoca 3 czy Vincent 226mk2 ? Kolumny to oczywiście AP Sitara i na pewno one zostają.

A czego Ci brakowało w Jolidzie? Wolisz cieplesze czy chłodniejsze brzmienie?

Mnie bardzo fajnie Tempo 6 zagrały z Creekiem Destiny, jak się dobrze poszuka, czy pogada ze sklepem, to za 6500 pójdzie. Bardzo fajne granie, muzykalniejsze niż z Heglem H100. Świetny bas, przejrzystość, no i bardzo ładne wykonanie. Baltlab to też fajny piec, choć wolałbym Creeka właśnie, a Vincenta nie znam.

Właśnie jestem po 3-dniowym teście ustrojów rozpraszających ze szczecińskiej firmy Acoustic Manufacture. Powiem krótko: Tempo tego potrzebowały... Pojawiło się i dociążenie dżwięku i w koncu przestaly się podduszać w 20-metrowym pokoju. Ciągle słyszalem jakie to T25 są delikatne na górze a u mnie czasami zadzwoniły. O tych brutalach T6 nie wspominając. Okazało się, że to problem śmieci akustycznych. Jestem pod takim wrażeniem zmian że zrezygnowałem z zamiaru wymiany kabla i zaczynam zbierać na ustroje. Nie mogę wyjść ze zdumienia.

A propos basu z Tempo. Rzeczywiście w 20 metrach sprawia kłopot. U mnie bassreflex musi trafiać idealnie w mody pomieszczenia. Wystarczy drania odetkać i od razu buczenie. Słucham więc cały czas z zatkanym i basu nie brakuje.

post-12013-0-31142700-1369681873_thumb.jpg

post-12013-0-16313000-1369681889_thumb.jpg

Edytowane przez Woodolec

Właśnie jestem po 3-dniowym teście ustrojów rozpraszających ze szczecińskiej firmy Acoustic Manufacture. Powiem krótko: Tempo tego potrzebowały... Pojawiło się i dociążenie dżwięku i w koncu przestaly się podduszać w 20-metrowym pokoju. Ciągle słyszalem jakie to T25 są delikatne na górze a u mnie czasami zadzwoniły. O tych brutalach T6 nie wspominając. Okazało się, że to problem śmieci akustycznych. Jestem pod takim wrażeniem zmian że zrezygnowałem z zamiaru wymiany kabla i zaczynam zbierać na ustroje. Nie mogę wyjść ze zdumienia.

Miałem podobne odczucia z tymi samymi dyfuzorami z tym że z T6. Też zbieram :)

Stary, dobry prosiaczek na posterunku :)

To pewnie słuchawkowy x-can ?

Tak, V2. Nie jest w pełni neutralny ale bardzo lubią się z z Sennheiserami (np. muzyka chóralna brzmi znakomicie). Można słuchać długo bez zmęczenia. Mialem kilka innych (min. Pro-Jecta, Q-Audio, DIY) ale ten jakoś zawsze zostawał.

Edytowane przez Woodolec

Witam

Chyba nie moglem znalezc lepszego miejsca na takie pytanie Audio Physic Scorpio II za 16.900 zł czy Audio Physic Avanti V za 24.900 zł ? Czy roznica jakosci pomiedzy tymi dwoma modelami uzasadnia 100% wzrost wydatku... Niezaleznie od promocyjnej ceny.

Moim zdaniem tak, choć powinieneś sam posłuchać. Scorpio to z grubsza rozwinięcie Tempo 6 o dodatkowy średniotonowiec (pewnie do większych pomieszczeń). Ma ten sam wysokotonowiec, za którym nie przepadam. To konstrukcja linii High-End. Avanti V ma inną konstrukcję i wysokotonowiec HHCT II, który mam osobiście w Tempo 25. Są zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy tego głośnika, to raczej kwestia gustu. To konstrukcja wyższej linii Reference. Jeśli Cię stać i masz wystarczająco spory pokój, myślałbym nad Avanti. Słuchałem ich tylko w sklepach i na AS, ale Avanti wydaje się mieć nieco bardziej dociążony i subtelniejszy dźwięk.

Najlepiej i to chyba jedyne rozwiązanie to po prostu ich posłuchać. Avanti mogą być nieco trudniejsze do napędzenia. Pytanie jeszcze w jak dużym pokoju ma to grać i co będzie to wzmacniać. W zamyśle producenta było zapewne, aby jego kolumny za 40 tysięcy grały lepiej niż te za 20. Pytanie, czy trafią w Twój gust. Idąc po zakupy za 17 lub 25 tysięcy warto polegać wyłącznie na swoim słuchu.

Najlepiej i to chyba jedyne rozwiązanie to po prostu ich posłuchać. Avanti mogą być nieco trudniejsze do napędzenia. Pytanie jeszcze w jak dużym pokoju ma to grać i co będzie to wzmacniać. W zamyśle producenta było zapewne, aby jego kolumny za 40 tysięcy grały lepiej niż te za 20. Pytanie, czy trafią w Twój gust. Idąc po zakupy za 17 lub 25 tysięcy warto polegać wyłącznie na swoim słuchu.

True. Nie ma jednego, najlepszego dźwięku. Jest tylko taki, który nam najlepiej pasuje. zawsze trzeba posłuchać.

Dzięki za wskazówki...

Przebywam zagranica to komplikuje odsluch a kolumny dotarłyby do mnie w przyszłym tyg.. Dlatego takie zapytanie...

Napędzane Alvhemist Forseti amp+cd który służy mi od wielu lat... Choć może sie okazać ze jest to początek zmian po 10 latach słuchania ;-) zasłużone RLS Triton chyba ustąpia miejsca Avanti...

Pomieszczenie docelowo (po powrocie do PL) duży 40 metrowy prostokąt otwarty na następne 60 metrów... Wyciszone dużo ilością sof... RLS grały tam swietnie.

Na chwile obecna jakieś 30 metrów otwarte na 15 metrowy holl...

Boje sie trochę głośników na boki - trudność ustawienia? ale w AP to częste rozwiazanie.

Dziękuje za opinie.

Przy takich wymiarach jednak chyba Avanti. Nie przejmowałbym się też głośnikami z boku. Wystarczy, że zapewnisz im metr swobody. W przypadku moich Tempo 25 to nie głośnik jest największym problemem (choć mam tylko 67 cm od osi do ściany) a bassreflex który musi trafiać w mody pomieszczenia. Dlatego słucham z zatkanym. W Twoim przypadku nie widzę problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.