Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Bobcat napisał:

Nie wypowiadam się, zbyt mało wiem na temat tego telewizora. Z punktu widzenia obserwatora z zewnątrz (jakim jestem) wygląda to trochę na celową kampanię hejtu, organizowaną przez LG, które nie jest w stanie się pogodzić, że w obszarze OLED utraciło monopol. Już mieliśmy jedną akcję pod hasłem "patrzcie jak QD-OLED się wypalają, podczas gdy my ten problem  opanowaliśmy i nasze OLED WRGB już nie".

Mam w domu S95B 65" i LG77C1.

Ta cała szczytowa jasność matrycy Samsunga o wartości 1200 nitów to czysty marketing. LG w obrazach z BD-UHD w HDR ma lepszą jasność. Oba TV są skalibrowane. Natomiast S95B ma genialny obraz w SDR. 

A to czy QD-OLED się wypalają to zobaczymy za rok, za dwa. Były już w sieci informacje, że wcale tak wesoło nie jest.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Mam w domu S95B 65" i LG77C1.

Ta cała szczytowa jasność matrycy Samsunga o wartości 1200 nitów to czysty marketing. LG w obrazach z BD-UHD w HDR ma lepszą jasność. Oba TV są skalibrowane. Natomiast S95B ma genialny obraz w SDR. 

A ja LG C1 i Sony A95K. Także nie widzę jakiejś porażającej różnicy w jasności. Owszem, obraz ma lepszą plastyczność na QD-OLED za co cenię Sony, natomiast balans pomiędzy kolorami, nasycenie w danej scenie, szczegóły czy eksponowanie pewnych cech obrazu - tu już jest różnie.

5 godzin temu, pmcomp napisał:

A to czy QD-OLED się wypalają to zobaczymy za rok, za dwa. Były już w sieci informacje, że wcale tak wesoło nie jest.

Po testach rtings.com z żadnym OLED-em nie jest wesoło. Z LCD-kami (oczywiście nie w takim stopniu) także. Zresztą kto kupuje telewizor do tego typu "testów"? W sumie kto bogatemu zabroni, Lamborghini też można zaorać na amen w tydzień.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Bubel ma genialny obraz? Jak to możliwe?

Bo to nie jest 100% bubel od A do Z. Większość schodów wynika z kwestii użytkowych czy oprogramowania. Dla niektórych są to wady dyskwalifikujące ten TV, dla innych zupełnie pomijalne...

A jakość obrazu czy możliwości technologii QD-OLED to zupełnie inna sprawa, jak dla mnie bezdyskusyjna in plus.

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Bubel ma genialny obraz? Jak to możliwe?

Wykoncypuj sam. Zakładam że jakąś szkołę kończyłeś.

2 godziny temu, bl4ck napisał:

Tak samo jak ładna dziewczyna może być głupia.🤣

Dla Bobcata wszystkie ladne musza byc madre.

Pomimo, że nie przepadam za Tizenem w Samsungach, sam telewizor nie można uznać za bubel czy jakiś nieudany produkt. To był pierwszy model, pierwszej generacji i siłą rzeczy miał prawo cierpieć na choroby wieku dziecięcego. Ja z premedytacją od razu kupiłem Sony, bo po własnych testach uznałem, że to jest bardziej dopracowany produkt pode mnie.

Pewnie były i będą kolejne aktualizacje które coś tam pomogą. U rodziców S95B działa powiedzmy normalnie, nie ma jakiś zwiech czy lagów, ale też TV nie jest wykorzystywany z wszystkich jego funkcji (żadne nagrywanie, karty dostępowe TV, gry, konsole itp.) - telewizja, kablówka, Netflix, Disney, Youtube.

Natomiast nowy S95C chodzi jak burza. Lepszy soft, lepszy procesor, neuronowe algorytmy, lepsza (jaśniejsza) matryca, One Connect Box itd.

A poza tym, chociaż mało mnie interesują zachwyty lub biadolenia klientów sieciówek, pozwolę sobie wkleić oceny pierwszego modelu S95B, które znalazłem na stronie jednego z marketów. Szczerze mówiąc to nigdy nie spotkałem się z podobną ilością pozytywów (blisko tysiąc) jak i jednomyślnością w ocenach - same "piątki":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
22 minuty temu, konradskala napisał:

się z podobną ilością pozytywów (blisko tysiąc) jak i jednomyślnością w ocenach - same "piątki

Te rabaty co przyznają to nie są czasem za pisanie recenzji? bo to znany myk.

6 minut temu, bl4ck napisał:

Te rabaty co przyznają to nie są czasem za pisanie recenzji? bo to znany myk.

Wszystko możliwe, dlatego traktuję to z dużym przymrużeniem oka. Jednak kiedyś coś tam się zmieniło i teraz swoje trzy grosze mogą napisać tylko ci, co faktycznie dany produkt kupili - pod opinią ukazuje się informacja "potwierdzony zakup"

12 godzin temu, konradskala napisał:

To był pierwszy model, pierwszej generacji i siłą rzeczy miał prawo cierpieć na choroby wieku dziecięcego.

A to niby dlaczego? 

Już jako konsument przyzwyczaiłeś się i traktujesz ten fakt jako normalny, że producenci dóbr konsumenckich na tej planecie traktują swoich klientów jak króliki doświadczalne i jak betatesterów?

Dla mnie to nie jest normalne. Stąd m.on.ten TV został na światowych forach zjechany. Dobra jakość obrazu nie oznacza, że to jest dobry produkt. Największa porażką tego TV jest system operacyjny i jego spowolnienia w działaniu. Brak reakcji na polskie komendy głosowe i brak nagrywania w Polsce bo w innych krajach jest to możliwe (gdy inne TV Samsunga to potrafią). CZyli ten TV nie jest przystosowany do oferowania na rynku polskim. A z obrazu dużo gorszy i ciemniejszy obraz w HDR niż w LG C1. TV porównywane łeb w łeb, oba po kalibracji. Jak napisałem w SDR obraz znakomity.

I to ma byc ten wspaniały TV? Flagowy TV Samsunga na 2022 rok? Żart.

S95C jest wybitnie poprawionym modelem tylko ... popatrzcie na jego cenę. S95B ze względu na swoje wady, czego Samsung miał od początku świadomość, był oferowany w super promocjach. Ale nie jako produkt przeceniony ze względu na wady.

Pisałem ... Samsung wprowadził na rynek niedopracowany model z pełną świadomością ponieważ SONY wprowadzało właśnie swój model QD-OLED, zreszta bardzo dobry TV. Mozna było? Samsung nie zdążył i dał doopy.

Edytowane przez pmcomp

35 minut temu, pmcomp napisał:

Samsung wprowadził na rynek niedopracowany model z pełną świadomością ponieważ SONY wprowadzało właśnie swój model QD-OLED, zreszta bardzo dobry TV. Mozna było?

Oczywiście, bo wiele osób patrzyło przez pryzmat dużo niższej ceny Samsunga vs Sony - przecież i jeden i drugi to QD-OLED i to na tej samej matrycy. Ale w życiu jak ze wszystkim: są telewizory i... telewizory

38 minut temu, pmcomp napisał:

Samsung nie zdążył i dał doopy.

A czy to pierwszy raz...

38 minut temu, pmcomp napisał:

S95C jest wybitnie poprawionym modelem tylko ... popatrzcie na jego cenę.

Jako nowość S95C kosztuje chyba tyle co S95B zaraz po wejściu na rynek (bez późniejszych promocji) czyli 55" 11 tys, 65" 14 tys, a 77" 21 tys. Ceny są porównywalne z wysokimi modelami OLED od innych producentów (także w dniu premiery). Rzecz jasna ceny za chwilę spadną.

Zasadniczą różnicą jednak jest to, że jest dużo lepszym telewizorem od poprzednika. Zaryzykuję, że nawet najlepszym na rynku, a na tę chwilę może z nim konkurować jedynie LG G3 lub jakiś odświeżony wypust QD-OLED od Sony.

Nie można także zapominać, że dodatkowo jest przecież tańszy model S90C i wybór się poszerzył. Nie mniej jednak S95C jest topowym telewizorem i jak cena spadnie pozostaje jedynie się cieszyć.

• Moderatorzy
11 godzin temu, konradskala napisał:

na tę chwilę może z nim konkurować jedynie LG G3

Nie rozumiem, że komuś może się chcieć dokładać kasę do tego co dziś oferuje C3.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

7 godzin temu, stench napisał:

Nie rozumiem, że komuś może się chcieć dokładać kasę do tego co dziś oferuje C3.

C3 to nowa seria na znanej matrycy EVO, ale (na razie) to tylko seria G3 ma matrycę MLA z mikrosoczewkami. A to już robi różnicę.

W dniu 5.09.2023 o 18:41, Bobcat napisał:

Nie zazdrość.

Czego? Twojej wymierajacej technologii LCD? Czy twojego ciaglego niespelnienia 8K?

🙂 .

Edytowane przez pmcomp

W dniu 7.09.2023 o 10:20, pmcomp napisał:

Czego?

Mowa była o ładnych i mądrych dziewczynach.

Twojej wymierajacej technologii LCD?

"Doniesienia o mojej śmierci są zdecydowanie przedwczesne."

(Mark Twain)

I nie mojej. Ogólnoświatowej. Cały czas królującej.

Czy twojego ciaglego niespelnienia 8K?

Nie tylko mojego. Nie spełniło pic w skali świata. Szkoda...

• 1 miesiąc później...

Co tam panowie słychac w kwestii najnowszych i najlepszych TV.

Ostatnio obejrzałem shootout by Value Electronics.

Pierwsze miejsce Sony A95L qdoled

Drugie miejsce Samsung S95c qdoled

Trzecie miejsce LG G3 z nową matrycą.

Jak widać, Oled króluje.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

17 minut temu, bubusia napisał:

Jak widać, Oled króluje.

Króluje równieź cenowo. 

A 97% rynku to będą nadal LCD za 2 - 3 tyś zł. Rynek to nie są ekstrema jakościowe z naj-najwyższej półki (za adekwatną cenę) ale masówka. I chodzi o to, aby dać ludziom porządną jakość za akceptowalną cenę.

Podobnie światowa motoryzacja te nie są produkowane w śladowych ilościach Rolls Royce, Bugatti, Maybachy czy Lamborghini ale miliony Toyot, Hond, Opli, VW, Fiatów, Citroenów, Hyundai i innych z tej półki.

A tak w ogóle proszę Pana jest to temat nie na ten wątek, ale sąsiedni "Telewizory - targi, trendy, nowości - wątek zbiorczy". Tutaj rozmawiamy o Ultra HD i spieramy na temat sensu (bądź jego braku) 8K.

Sensu w 8K to już raczej mało.

I bez przesady, te samochody to miliony, wspomniane TV nie są aż tak niedostępne. Jak ktoś jest maniakiem filmowych, albo po prostu lubi dobry obraz, to kupienie takiego TV nie jest poza jego zasięgiem. Oczywiście, jak ma pracę.

Co do wątku, to ja widzę 8k, ale i 4k. Wszystkie wspomniane to właśnie 4k. I nie trzeba 8k, żeby cieszyć się świetnym obrazem.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ale prawidłowości są identyczne: ekstrema jakościowe (co automatycznie powoduje, że również cenowe) stanowią znikomy procent rynku. 

Powiedz szczerze: dla ilu ludzi jest istotne że tamten model ma o 5% lepsze parametry i są gotowi zapłacić za to 2× wyższą cenę? To ma znaczenie dla takich maniaków audio video jak my tu na Forum. A i to nie wszystkich, czego ja (i nie tylko) jestem przykładem. Przeciętny klient mając określony budżet na zakup nowego telewizora - przeznaczy go raczej na większy ekran niż lepsze parametry. 

Bądźmy realistami.

Co do 8K sam widzę, że ten eksperyment nie wypalił. Szkoda, bo byłem wielkim jego zwolennikiem. Jak się okazuje - nie miałem racji.

Może 8K przyjmie się w grach. W telewizji naziemnej, satelitarnej, streamingu czy na nośnikach fizycznych - nie.

Niedługo i te naj.... będą tańsze. Ogół rynku interesuje mnie średnio. Ogół rynku ogląda często taki obraz(tryby vivid, brak kalibracji, rozświetlanie), że stare plazmy biją go na głowę.

To tak jak z muzyką. Większość słucha na syfie i nie zdaje sobie z tego sprawy. Ale my to nie większość.

Dobrze jednak, że w końcu doceniłeś cale. Imersja to bardzo ważny element highendowej prezentacji video.

Podam taki mały przykład z wczoraj. Włączam ostatnią Mission Impossible na 65 calowym oledzie. Coś mi nie pasuje. Obraz w hdrze. No więc przełączam na projektor, jakieś 100, 100 parę cali, i zaczyna się robić pięknie. Właściwie wszystko lepsze na projektorze.

Oled Sony już paroletni ale i projektor JVC też paroletni. Odległość jakieś 3 metry.

I tutaj(na 100 calach), gdyby to było w 8k, obraz byłby zapewne jeszcze lepszy.

Edytowane przez bubusia

15 minut temu, bubusia napisał:

Niedługo i te naj.... będą tańsze.

Tak. I te dzisiejsze nowinki techniczne, które teraz kosztują ileś-tam (dużo) będą kosztowały połowę tej ceny. Bo już nie będą nowinkami, a staną się standardem.

15 minut temu, bubusia napisał:

Dobrze jednak, że w końcu doceniłeś cale.

Polemizowałbym. W jakim sensie? Napisałem tylko jakimi kryteriami kieruje się przeciętny nabywca. Ja mam 55" i powiem szczerze: nie potrzebuję nic więcej. Zważywszy, że powyżej tego rozmiaru cena zaczyna bardzo ostro (wykładniczo) piąć się w górę - bądź pewien, że gdybym teraz stał wobec nabycia nowego telewizora (na dzień dzisiejszy to wyłącznie teoretyczne rozważania, ale kiedyś taki dzień nadejdzie) i miał na to przeznaczony określony budżet - pozostałbym przy 55" i przeznaczyłbym go na maksymalizację parametrów.

Edytowane przez Bobcat

Tydzień z 65/77 calami i myślę, że już nie wróciłbyś do 55. Potem tydzień z 85 i już nie chciałbyś nic mniejszego.

I nie chodzi o Ciebie. Generalnie tak to działa. Po prostu imersja. Klasyka gatunku.

Spróbuj przeskoczyć na 77, spędź trochę czasu, a przyznasz mi rację.

Edytowane przez bubusia

4 minuty temu, bubusia napisał:

Generalnie tak to działa. Po prostu imersja. Klasyka gatunku.

W innym wątku spieramy się na tematy polityczne. Próbujesz wskazywać jak ludźmi manipulują.

Tutaj masz dokładnie to samo: zaprogramować Ci umysł tak, abyś był wiecznie niezadowolony w tego, co masz i nieustannie chciał więcej, więcej, WIĘCEJ.

Otóż mnie nie znasz. Ja potrafię sobie powiedzieć: mam co chciałem i więcej nie potrzebuję. Zamiast 55" dopłacić do 85"? A może za tę kasę polecieć na wakacje na Karaiby z rodziną?

11 minutes ago, bubusia said:

Tydzień z 65/77 calami i myślę, że już nie wróciłbyś do 55. Potem tydzień z 85 i już nie chciałbyś nic mniejszego.

I nie chodzi o Ciebie. Generalnie tak to działa. Po prostu imersja. Klasyka gatunku.

Spróbuj przeskoczyć na 77, spędź trochę czasu, a przyznasz mi rację.

Ja obecnie mam u siebie proja JVC 162" i telewizory np 65" to takie trochę zabawki jesli chodzi o przekątną.

Popieram to co pisze @bubusia. Kiedys u statystycznego Kowalskiego stał kineskopowy Elemis 21" i mu to wystarczało. Jak ktos miał więcej kasy to miał jakiegos Sony 32" 100Hz 😉

Przesiadłem się na projektor i przekątną około 70" w czasach gdy przecietny Kowalski miał w domu 32 calowego LCD. Mimo, ze jakosciowo obraz był słabszy niz na dobrym TV to jednak 70"  dawało większą immersję podczas oglądania filmów. 

I tak samo teraz, zaden 85" telewizor nie da mi tej immersji ktorą mam przy ponad 160" z projektora ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ok, jak chcesz. Nikt cię do niczego nie zmusza.

Co do zaprogramowania, to bardziej chcieli nas namówić na 8k. To miało być więcej, tyle że bez konkretów. Typowy lep reklamowy.

A to, że większy obraz daje większą przyjemność jest czymś zupełnie naturalnym.

Edytowane przez bubusia

3 minuty temu, bubusia napisał:

A to, że większy obraz daje większą przyjemność jest czymś zupełnie naturalnym.

Do pewnego momentu - zgoda. Dalej (dla każdego jest to inny punkt) zaczyna się "a po co mi to?". Ponadto zauważmy, że przyjemność oglądania większego ekranu jest skutecznie i z nawiązką zniwelowana świadomością ile to kosztowało.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.