Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, konradskala napisał:

Dla grafika/projektanta cena np. 10 tyś. za 32 calowy monitor jest normalna - wszystkie podobne do w/w zastosowań kosztują podobne pieniądze.

Jaki to ułamek promila rynku? Poza tym mówimy o telewizorze do użytku domowego. Nie jako narzędzie pracy.

Gość

(Konto usunięte)

Do tej pory miałem dwa projektory RS1000 i RS2000 od JVC i żaden TV nie mógł się z nimi równać Czernią, Kontrastem, Głębią kolorów, Przejrzystością, Nasyceniem… a jak wspomniałem wcześniej miałem 3 TV dobrej jakości… i powiem jedno żadne TV się nie zbliży do PJ choć nie widziałem jeszcze nigdy laserowych PJ bo raz że nie mam gdzie a dwa to są ciemniejsze od tej serii co ja mam wiec nawet nie biore ich pod uwagę! Jedyne na co bym wymienił obecny RS 2000 to na RS 3000 bo tam to już jest jakość..

a żeby to samo uzyskać na TV to bym musiał położyć minimum 10 tys € tylko na jak długo by to starczyło?

Edytowane przez długi89
24 minuty temu, Bobcat napisał:

Jaki to ułamek promila rynku? Poza tym mówimy o telewizorze do użytku domowego. Nie jako narzędzie pracy.

A ilu masz znajomych, którzy mają w domu 85 i 97 calowe TV? Podejrzewam, że niewielu. Ja także, ale to wcale nie oznacza, że na takie TV nie ma klientów.

A MicroLED? Przecież docelowo to także mają być telewizory do użytku domowego.

PS. Niedawno odbyła się wystawa Audio Show. Ponoć był tam MicroLED oraz masa sprzętu audio w podobnych cenach. Kilkudniowa impreza. Dla jakiego procenta rynku/klienta została zorganizowana?

23 minuty temu, długi89 napisał:

Do tej pory miałem dwa projektory RS1000 i RS2000 od JVC i żaden TV nie mógł się z nimi równać Czernią, Kontrastem, Głębią kolorów, Przejrzystością, Nasyceniem… a jak wspomniałem wcześniej miałem 3 TV dobrej jakości… i powiem jedno żadne TV się nie zbliży do PJ choć nie widziałem jeszcze nigdy laserowych PJ bo raz że nie mam gdzie a dwa to są ciemniejsze od tej serii co ja mam wiec nawet nie biore ich pod uwagę! Jedyne na co bym wymienił obecny RS 2000 to na RS 3000 bo tam to już jest jakość..

Też myślę o projektorze... Lubię kinowy "klimat" obrazu. Widziałem kiedyś JVC w akcji. Ta płynność obrazu jest zniewalająca. Może mało widziałem, ale z TV (jak dla mnie) taki obraz nie jest do uzyskania.

Edytowane przez konradskala
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, konradskala napisał:

Dla jakiego procenta rynku/klienta została zorganizowana?

Odpowiedz jest jedna! Dla użytkowników STEREO!

10 minut temu, konradskala napisał:

Może mało widziałem, ale z TV (jak dla mnie) taki obraz nie jest do uzyskania.

Zgadzam się… 

2 minuty temu, długi89 napisał:

Odpowiedz jest jedna! Dla użytkowników STEREO!

No wiadomo, ale wystawiane są także zawodowe systemy kina domowego - procesory, końcówki mocy, zestawy aktywne, cyfrowe itd.

38 minut temu, konradskala napisał:

to wcale nie oznacza, że na takie TV nie ma klientów.

Są. Podobnie jak na samochody po kilka milionów dolarów. Co to znaczy na rynku? Nic.

43 minuty temu, konradskala napisał:

Tak. Ale na razie są to ekstrema. 

30 minut temu, Bobcat napisał:

to wcale nie oznacza, że na takie TV nie ma klientów.

Są. Podobnie jak na samochody po kilka milionów dolarów. Co to znaczy na rynku? Nic.

Drogie TV dla przeciętnego klienta nie oznaczają nic i dla globalnego rynku także nic, ale dla jakości obrazu - wszystko.

30 minut temu, Bobcat napisał:

Tak. Ale na razie są to ekstrema. 

Może Micro LED to cena na razie, a może na zawsze? Widziałeś jakieś telewizory, które potaniały np. 10-cio krotnie? Nawet jakby miał nie 110 a 77 cali i kosztował nie 670 tys. a 300 tys. Przewidujesz obniżkę do 30 tys?

8K na początku też były (i nadal są) drogie, a to przecież oklepana technologia LED i kilka modeli OLED.

48 minut temu, Ajothe napisał:

Ten projektor JVC, rozumiem że jest o niebo lepszy od tych kinowych? 

Przecież to projektor "domowy"... w domu raczej nie wyświetlisz obrazu o przekątnej 20 metrów...

Edytowane przez konradskala
6 minut temu, Ajothe napisał:

Miałem na myśli jakość obrazu, bo ta w kinach jest taka sobie 😁

Projektor kinowy wysokiej klasy kosztuje majątek. Kina, w których takowe są zainstalowane można policzyć na palcach jednej ręki. Zazwyczaj projektory są "jakiejś tam" klasy i działają dopóki nie padną. Kiedyś zdarzyło mi się dwa razy obejrzeć ten sam film właśnie w kinie. Za pierwszym razem było całkiem znośnie, natomiast dwa dni później w innej sali dramat - mdły i ciemny obraz, brak szczegółów - nawet napisy się rozlewały.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Sztuką jest super jakość za rozsądną cenę. Nie za cenę z kosmosu.

Takie rzeczy tylko w Erze... Albo w reklamowych czy marketingowych zapowiedziach.

Dzisiaj można w rozsądnych pieniądzach kupić wysokiej klasy "domowy" TV LED lub OLED. Wysokie, dobre modele LED niemal zrównały się cenowo z OLED. Zaryzykuje stwierdzenie, że jeszcze chyba nigdy w historii nie było tak wiele za tak niewiele. A jeśli dodać do tego co wyrabia Samsung w promocji QD-OLED (cashback 2 tys. po zakupie - np. 55 cali wychodzi 5.900 zł. - wg mnie nokaut w pierwszej rundzie) to naprawdę trzeba by być wyjątkowym marudą żeby na cokolwiek narzekać.

A zapomniałbym... za rok TLC otwiera swoją fabrykę OLED... Nie wiadomo jeszcze za wiele o technologii. Ponoć to jakaś nowa polegająca na napylaniu tafli matrycy. Patrząc na obecne ceny ich TV to także może być cenowy/jakościowy hit.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, Ajothe napisał:

Ten projektor JVC, rozumiem że jest o niebo lepszy od tych kinowych? 

Obraz taki jak byś Oleda oglądał… 

9 godzin temu, konradskala napisał:

Projektor kinowy wysokiej klasy kosztuje majątek. Kina, w których takowe są zainstalowane można policzyć na palcach jednej ręki.

U mnie w okolicy jest kino gdzie ma najnowszy projektor ( dwa takie same ) 

A no to pewnie, na zachodzie ten sam sprzęt jest bardzo często tańszy aniżeli w PL.
Wejdzie większy ale pewnie nie tak szybko.
Jak będzie 82" to też się zastanowię.
Poczytam zagraniczne testy bo wiadomo w PL to bida i żenada… Być może się skuszę na niego, parametry ma dobre i myśle że obraz też będzie b.dobry z tym że jedno co mnie będzie bardzo wkur….o to to że będzie świecił jak żarówka 200 watowa prosto w oczy calaż robi tutaj już tą robotę naświetlania… 
A kto ci każe używać pełnej jasności...
Też myślę o projektorze... Lubię kinowy "klimat" obrazu. Widziałem kiedyś JVC w akcji. Ta płynność obrazu jest zniewalająca. Może mało widziałem, ale z TV (jak dla mnie) taki obraz nie jest do uzyskania.
Był wczoraj oglądany maverick 88GB, czyli blu-ray UHD.
Pierwszy seans w tym jesienno zimowym sezonie filmowym.

( Martin, strasznie marnują się te monitory heko, u mnie. Tylko na seanse kinowe je używam, chyba zostawię je na stojakach, żeby trochę pograly).
d905e02696676652f76579173a557ec6.jpg
Miałem na myśli jakość obrazu, bo ta w kinach jest taka sobie
Oczywiście że lepsze od kinowych.
Mnie skręca, jak mam coś w kinie oglądać.
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, RAF77 napisał:

( Martin, strasznie marnują się te monitory heko, u mnie. Tylko na seanse kinowe je używam, chyba zostawię je na stojakach, żeby trochę pograly).
d905e02696676652f76579173a557ec6.jpg

Fajnie się prezentuje tylko szkoda że takie niskie standy no i przy samej ścianie😞pewnie do muzyki będziesz je wystawiał do przodu…

Do kina takie muszą być niskie. Są równo z centralnym i do tej wysokości opuszczam ekran.
(Głośniki są pod ekranem, właśnie po to je kupiłem, bo nie mam miejsca na wysokie kolumny obok ekranu).
Oczywiście do muzyki mogę je wysunąć do przodu.

On 11/13/2022 at 7:55 PM, długi89 said:

a żeby to samo uzyskać na TV to bym musiał położyć minimum 10 tys € tylko na jak długo by to starczyło?

No chyba że masz domu starą plazmę i stąd to porównanie, przecież projektor “świeci” czerń - nie wygasza lamp, (czarny nie jest w tym przypadku kolorem, a jego brakiem) ponadto w projektorze wraz ze zwiększeniem odległości od ekranu zmniejsza się jasność i kontrast, większość współczesnych TV zaczyna przekraczać barierę 1000 nit, nie wspominając już o tych dochodzących do 4000, po co pisać takie rzeczy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, nie rozumiem przecież jasność w bardzo dobrym projektorze sięga 1900 ANSI lm, a to jest odpowiednikiem raptem ok. 600 NIT - przeciętnego TV, więc gdzie ta przepaść.  W wielkości, atmosferze i owszem, ale nie jakości obrazu.

Edytowane przez marmac500
Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, marmac500 napisał:

więc gdzie ta przepaść

Widziałeś w akcji na żywo JVC RS2000? Np na Hobbicie 4K? Grze o Tron 4K? Oczywiście chodzi mi o płytę 4K? Bo streaming to nie oddaje tego co płyta? 

Z racji zawodowych kontrast, nasycenie, barwa nie są mi obce, a pogląd na projektory mam bardzo pozytywny, chodzi o kategoryczne stwierdzenia, że coś jest lepsze od drugiego z uwagi na fakt iż znajduje się w moim domu, możemy różnic się w poglądach, ale w sposób konstruktywny i zdrowy. Posiadam TV z maksymalnym kontrastem 90 000:1 w trybie film, jasnością HDR ok 2500 nit oraz kilkuset strefami wygaszania, jednak czernią TV nie jest w stanie przebić nawet najtańszego oleda na rynku i z faktami nie ma co dyskutować tworząc mity o czerni, jasności lepszej w projektorze gdzie należy do tego uwzględnić sprzyjające warunki oświetleniowe. Streaming nie zastąpi BD tak jak Tidal (Hi Fi) płyty CD, mało tego uważam ściąganie filmów w pewnym sensie za kradzież intelektualną, bez mgnienia oka wydajemy kilkaset złotych na coraz droższe paliwo, a nie jesteśmy w stanie wyłożyć 50 czy 80 zł miesięcznie na film, nie osądzam nikogo, każdy ma różne priorytety w życiu - wyrażam pogląd. 

Hobbit mimo nagrywania kamerą RED 5K niestety kompletnie nie moje klimaty, w miejsce ziejącego smoka preferuję Dinę czy Nowy Początek i szkoda że tylko w 4K.

1 minutę temu, marmac500 napisał:

Posiadam TV z maksymalnym kontrastem 90 000:1 w trybie film, jasnością HDR ok 2500 nit oraz kilkuset strefami wygaszania, jednak czernią TV nie jest w stanie przebić nawet najtańszego oleda na rynku i z faktami nie ma co dyskutować tworząc mity o czerni, jasności lepszej w projektorze gdzie należy do tego uwzględnić sprzyjające warunki oświetleniowe.

Co to za TV?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, marmac500 napisał:

Z racji zawodowych kontrast, nasycenie, barwa nie są mi obce, a pogląd na projektory mam bardzo pozytywny, chodzi o kategoryczne stwierdzenia, że coś jest lepsze od drugiego z uwagi na fakt iż znajduje się w moim domu, możemy różnic się w poglądach, ale w sposób konstruktywny i zdrowy. Posiadam TV z maksymalnym kontrastem 90 000:1 w trybie film, jasnością HDR ok 2500 nit oraz kilkuset strefami wygaszania, jednak czernią TV nie jest w stanie przebić nawet najtańszego oleda na rynku i z faktami nie ma co dyskutować tworząc mity o czerni, jasności lepszej w projektorze gdzie należy do tego uwzględnić sprzyjające warunki oświetleniowe. Streaming nie zastąpi BD tak jak Tidal (Hi Fi) płyty CD, mało tego uważam ściąganie filmów w pewnym sensie za kradzież intelektualną, bez mgnienia oka wydajemy kilkaset złotych na coraz droższe paliwo, a nie jesteśmy w stanie wyłożyć 50 czy 80 zł miesięcznie na film, nie osądzam nikogo, każdy ma różne priorytety w życiu - wyrażam pogląd. 

Hobbit mimo nagrywania kamerą RED 5K niestety kompletnie nie moje klimaty, w miejsce ziejącego smoka preferuję Dinę czy Nowy Początek i szkoda że tylko w 4K.

Super napisane👏☺️ Mógłbyś ujawnić jaki to TV? Bo tak jak za pewne widziałeś wcześniej miałem średniej klasy TV i PJ porównywałem do tych TV wcześniej posiadających. 

Co do filmu to każdy ma swój gust za co nie należy krytykować… 

I żeby nie było dodam tylko od siebie że przy calarzu jaki mogę osiągnąć poprzez PJ obraz jest wyśmienity na 135 calach w jaskini Batmana( czarny wszędzie ) z odległości 2,9 metra, jest petardą. 

I właśnie w tym rzecz, aby być zadowolonym i codziennym beneficjentem obrazu (dźwięku), moją intencją nie było w żaden sposób krytykowanie preferencji filmowych - zwyczajnie nie odnajduję się w tego typu tematyce (moja żona za to pasjami) książki Tolkiena, Sapkowskiego również omijam szerokim łukiem :). Filmowo największe wrażenie poza Diuną zrobił na mnie Blade Runner 2049 z niebywałą ścieżka dźwiękową (soundtrack), takie właśnie sytuacje powodują iż od wielu lat stoję okrakiem pomiędzy kino / stereo, ciężki temat powodujący ból głowy i kompromisy w kolumnach im bardziej neutralne tym lepiej, wracając do TV:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kupiony (2021) w specyficznych okolicznościach (pandemia) w sumie przez przypadek w bardzo atrakcyjnej cenie, nie jest bez wad, np. brak kodeka AV1 i mógłby ważyć mniej - 50kg..., jednak broni się fantastycznym obrazem który powoduje uśmiech i w mojej ocenie codziennie zwala z nóg (subiektywnie) oraz jak na warunki TV posiada niezły dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oglądam na TVP 4k mecz z anteny naziemniej. Obraz jest mocno przejaskrawiony i dominuje czerwony/bordowy kolor. Do tego dźwięk nie do końca jest zsynchronizowany z obrazem, co zauważyłem w przerwie meczu, gdy nadawano komentarze w studio.

Czy jest tak także u Was?

Nie mam porównania, nie korzystałem z TV naziemnej, ale taki efekt mam jedynie na TVP 4K.

Zwykłe TVP1 (pomimo ogólnej kaszany  z racji niższej rozdzielczości i braku HDR) kolory ma znośniejsze - przygaszone, ale naturalne i nie aż tak podbite.

Dziś podczas meczu Holendrów ( pomarańczowe stroje) na tvp sport (canal+) zacząłem zastanawiać się czy TV się nie spieprzył. Na TVP 4K było trochę lepiej ale i tak rozregulowałem wszystkie moje ustawienia TV. Na innych kanałach z powtórkami meczów wszystko było OK.

mam w upie

Widać jak na dłoni, że  przekaz na TVP 4K jest spartolony. Dzisiaj mój kolega w pracy mówił mi to samo. Sygnał ze studia to jakaś kpina. Jest takie mydło, jakby to był upscaling z 480p. Oprócz rozregulowanych i podbitych kolorów, pojawiały się jakieś zielone paski. A najgorszy jest w tym wszystkim efekt HLG HDR w czasie meczu. Najjaśniejszym punktem ekranu jest...pasek z wynikiem meczu, co ewidentnie świadczy o tym, że "projektant" obrazu nie ma zielonego pojęcia o działaniu HDR i bezmyślnie "ubrał" mistrzostwa w taki gniot.

• Moderatorzy
W dniu 13.11.2022 o 22:49, konradskala napisał:

A jeśli dodać do tego co wyrabia Samsung w promocji QD-OLED (cashback 2 tys. po zakupie - np. 55 cali wychodzi 5.900 zł.

Po tyle były LG oled A 65 cali, a za 6500 były oledy C65, więc ta cena za 55 w dodatku z cashbackiem to delikatnie mówiąc nic nadzwyczajnego.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.