Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.11.2022 o 10:39, długi89 napisał:

Czy na podstawie tego można szukać TV ale w rozmiarze ponad 80 cali w cenie do 20-28tys zł? Czy w tych pieniądzach znajdzie się Killer który po przeprowadzonej kalibracji będzie tym jednym na lata?

Jestem, od 3 miesięcy, użytkownikiem Sony XR83A90J po pełnej kalibracji. Na początek małe sprostowanie  - 83A90J też ma już matrycę EVO (tak jak LG C2, G2). Sony ma prawie idealny obraz. Czasami mam wrażenie, że patrzę na coś "na żywo". Głębia obrazu, niesamowite kolory itd.

Oczywiście, żeby nie było tak różowo, telewizor ma też swoje wady (teraz będzie pożywka dla Bobcata). Biel nie jest idealnie równa na całym ekranie. Do tego, przy ciemnych scenach, widać nierówne świecenie niektórych fragmentów ekranu. Takie minimalnie ciemniejsze, pionowe pasy, widoczne przy bocznym ruchu kamery. To jest bardzo mało widoczne (moja żona tego nie widzi), ale jest. Być może to sprawa tylko mojego egzemplarza a być może ja jestem za bardzo szczegółowy i za mocno szukam wad. W plazmie Panasonic 65ST50 też miałem podobny efekt, ale chyba troszkę mniej widoczny.

4 godziny temu, S_Mac napisał:

Jestem, od 3 miesięcy, użytkownikiem Sony XR83A90J po pełnej kalibracji. Na początek małe sprostowanie  - 83A90J też ma już matrycę EVO (tak jak LG C2, G2). Sony ma prawie idealny obraz. Czasami mam wrażenie, że patrzę na coś "na żywo". Głębia obrazu, niesamowite kolory itd.

O matrycy EVO w tym modelu nie wiedziałem, to istotna informacja.

A jeśli robiłeś kalibrację na pewno masz protokół. Mógłbyś podać jaką uzyskałeś max. jasność?

4 godziny temu, S_Mac napisał:

Oczywiście, żeby nie było tak różowo, telewizor ma też swoje wady (teraz będzie pożywka dla Bobcata). Biel nie jest idealnie równa na całym ekranie. Do tego, przy ciemnych scenach, widać nierówne świecenie niektórych fragmentów ekranu. Takie minimalnie ciemniejsze, pionowe pasy, widoczne przy bocznym ruchu kamery. To jest bardzo mało widoczne (moja żona tego nie widzi), ale jest. Być może to sprawa tylko mojego egzemplarza a być może ja jestem za bardzo szczegółowy i za mocno szukam wad. W plazmie Panasonic 65ST50 też miałem podobny efekt, ale chyba troszkę mniej widoczny.

Sprawdź jakie masz ustawienia. U mnie był podobny efekt gdy miałem włączone mapowanie tonów, wysoki poziom upłynniania, jakieś inteligentne dopasowania itd. Wyłączając "ulepszacze" tak naprawdę poprawisz obraz. Ciemniejsze/jaśniejsze miejsca na ekranie to właśnie ich zasługa - algorytmy "poprawiania" działają zbyt agresywnie.

Po coś to mapowanie tonów wprowadzono. Wysokie upłynnianie również. Jeżeli (jak twierdzisz) warunkiem polepszenia obrazu jest wyłączenie wszystkiego  - to znaczy że się cofasz.

12 minut temu, Bobcat napisał:

Po coś to mapowanie tonów wprowadzono. Wysokie upłynnianie również. Jeżeli (jak twierdzisz) warunkiem polepszenia obrazu jest wyłączenie wszystkiego  - to znaczy że się cofasz.

Zawsze możesz wszystko sobie pozałączać, na pewno będziesz do przodu.

A czy Ty korzystasz z trybu "Filmaker mode"? Przecież po coś go wprowadzili - dlaczego oglądasz na "Standard"?

17 minut temu, konradskala napisał:

dlaczego oglądasz na "Standard"?

Bo lubię.

Filmmaker Mode to jest właśnie krok do tyłu. Cofanie się. I marketingowa ściema. Od lat wprowadzają coraz to nowe tryby obrazu. Jak sięgnąć pamięcią - nazewnictwo było imponujące: Film, Kino, Kino Domowe, Prawdziwe Kino, Movie, THX, Hollywood, technicolor (nie wiedzieć dlaczego pisane z małej litery). Za każdym razem gdy pojawiał się nowy tryb czytamy to samo marketingowe ble ble ble: dopiero ten tryb obrazu pozwala zobaczyć tak jak widział to reżyser. Na logikę: to znaczy że poprzednie tego nie pozwalały? Czyli ściemniano? Teraz jest Filmmaker Mode. Marketingowy bełkot identycznie ten sam. Za rok czy dwa pojawi się jakiś jeszcze nowszy tryb obrazu (ruch w interesie musi przecież być aby ludziom robić wodę z mózgu jak to się rozwijamy) I znów przeczytamy ten sam barwne opowiastki jak to on dopiero pozwala zobaczyć oczami reżysera.

10 minut temu, Bobcat napisał:

Filmmaker Mode to jest właśnie krok do tyłu. Cofanie się. I marketingowa ściema.

Skoro tryb Filmaker jest be, to skąd masz pewność, że np. mapowanie tonów w HDR jest OK, a nie tylko marketingową ściemą? Albo dowolny inny polepszacz, wprowadzony do menu na zasadzie "im więcej tym lepiej"?

A wyłączając mapowanie (bo mi psuje obraz - robi się podbity i zbyt sztuczny) niby dlaczego cofam się?

6 godzin temu, konradskala napisał:

Skoro tryb Filmaker jest be, to skąd masz pewność, że np. mapowanie tonów w HDR jest OK, a nie tylko marketingową ściemą? Albo dowolny inny polepszacz, wprowadzony do menu na zasadzie "im więcej tym lepiej"?

Przy każdym nowym trybie czyta się dokładnie to samo: dopiero on daje to, co być powinno, dopiero w tym trybie widzimy dokładnie tak, jak widział reżyser. Potem pojawia się jeszcze nowszy tryb i czyta się dokładnie to samo. To znaczy, że to co pisano w odniesieniu do poprzednich trybów było ściemą. Obecnie takie marketingowe ble ble ble dotyczy Filmmaker Mode. 

Bezkrytycznie wierzysz marketingowi.

56 minut temu, Bobcat napisał:

Bezkrytycznie wierzysz marketingowi.

Gdyby tak było kupiłbym telewizor LED z identycznym (jak twierdzisz) obrazem jak OLED.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Gdyby tak było kupiłbym telewizor LED z identycznym (jak twierdzisz) obrazem jak OLED.

Właśnie potwierdziłeś to, co napisałem. Bezkrytycznie wierzysz marketingoi, który wmówił Ci że OLED (i tylko on) daje najlepszy obraz. Nieprawda. Górna półka LCD daje równie dobry.

17 minut temu, Bobcat napisał:

Właśnie potwierdziłeś to, co napisałem. Bezkrytycznie wierzysz marketingoi, który wmówił Ci że OLED (i tylko on) daje najlepszy obraz. Nieprawda. Górna półka LCD daje równie dobry.

Nieprawda.

Po pierwsze to świadomie wybrałem LG OLED bo porównywałem z LG LED Nano oraz jakiś czas później z LG QNED w domu. Ty masz w zwyczaju porównywać telewizory w sklepie, stąd wyciągasz niestety bardzo błędne wnioski nt. jakości obrazu.

Po drugie - wyłączam większość polepszaczy nie sugerując się ich marketingową "dobrocią". I to nie jest żadne cofanie się jak twierdzisz.

Po trzecie - co to jest górna półka LCD? Telewizor za 6 tyś czy za 16?

56 minut temu, konradskala napisał:

Nieprawda.

Prawda. Rozumiem: niewygodna dla Ciebie.

56 minut temu, konradskala napisał:

świadomie wybrałem LG OLED

Twierdzenie że "coś jest najlepsze, bo JA to mam" - jest tak niepoważne, że niewarte uwagi.

58 minut temu, konradskala napisał:

porównywałem z LG LED Nano

To jest dobra klasa średnia. Nie najwyższa półka. A ja mówię o tej ostatniej.

59 minut temu, konradskala napisał:

Ty masz w zwyczaju porównywać telewizory w sklepie

A Ty z wyczytanych wyników testów dowiadujesz się co Ci się podoba, a co nie. Przedtem własnego zdania nie masz.

stąd wyciągasz niestety bardzo błędne wnioski nt. jakości obrazu.

Co to jest błędny wniosek? Inny niż Twój?

wyłączam większość polepszaczy nie sugerując się ich marketingową "dobrocią"

Dlaczego nie wszystkie?

to nie jest żadne cofanie się

Jest. W postaci czystej. 

co to jest górna półka LCD?

Pytanie dla pytania. Pojęcie jest jednoznaczne i precyzyjnie zdefiniowane. 

33 minuty temu, Bobcat napisał:
1 godzinę temu, konradskala napisał:

Nieprawda.

Prawda. Rozumiem: niewygodna dla Ciebie.

39 minut temu, Bobcat napisał:

świadomie wybrałem LG OLED

Twierdzenie że "coś jest najlepsze, bo JA to mam" - jest tak niepoważne, że niewarte uwagi.

39 minut temu, Bobcat napisał:

Ty masz w zwyczaju porównywać telewizory w sklepie

A Ty z wyczytanych wyników testów dowiadujesz się co Ci się podoba, a co nie. Przedtem własnego zdania nie masz.

Moje spostrzeżenia nt. jakości OLED wynikają bezpośrednio z porównań, które przeprowadziłem w domu. Porównań bezpośrednich - jeden telewizor obok drugiego. "Pech" chciał, że najlepsza branżowa firma rtings.com, zamiast telewizorów LED umieściła 19 telewizorów OLED na najwyższych miejscach.

44 minuty temu, Bobcat napisał:

porównywałem z LG LED Nano

To jest dobra klasa średnia. Nie najwyższa półka. A ja mówię o tej ostatniej.

Przecież LG QNED to najwyższa półka. Powiedzieć, że nawet nie zbliża się do OLED to jakby nic nie powiedzieć.

46 minut temu, Bobcat napisał:

stąd wyciągasz niestety bardzo błędne wnioski nt. jakości obrazu.

Co to jest błędny wniosek? Inny niż Twój?

A jaki może być jak nie błędny? Kolumny czy wzmacniacze też odsłuchasz w sklepie?

47 minut temu, Bobcat napisał:

wyłączam większość polepszaczy nie sugerując się ich marketingową "dobrocią"

Dlaczego nie wszystkie?

Bo nie wszystkie ustawienia są polepszaczami.

49 minut temu, Bobcat napisał:

to nie jest żadne cofanie się

Jest. W postaci czystej. 

Cofaniem się jest wypuszczanie z każdym rokiem coraz gorszych telewizorów LED przez LG.

6 minut temu, konradskala napisał:

Powiedzieć, że nawet nie zbliża się do OLED to jakby nic nie powiedzieć.

Lepiej nic nie mówić niż kłamać. Porównywałem stojące obok siebie OLED i QNED, na które (na moją prośbę) puszczono ten sam materiał. Wątpię czy (nie wiedząc a priori który jest który) odróżniłbyś.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Cofaniem się jest wypuszczanie z każdym rokiem coraz gorszych telewizorów LED przez LG.

Znowu obsesja LG-anty-LCD?

2 minuty temu, Bobcat napisał:
7 minut temu, konradskala napisał:

Przecież LG QNED to najwyższa półka.

Ale NanoCell to jest średnia półka.

Ale LG QNED jest ich najwyższym modelem. Miał być przełomowym TV.  Co poszło nie tak?

51 minut temu, Bobcat napisał:

co to jest górna półka LCD?

Pytanie dla pytania. Pojęcie jest jednoznaczne i precyzyjnie zdefiniowane. 

Wynika z tego, że dla Ciebie najwyższy model z katalogu dowolnego producenta jest jednoznacznie najwyższa półką - bez względu jaki prezentuje obraz.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Ale LG QNED jest ich najwyższym modelem. Miał być przełomowym TV.

I jest.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Wynika z tego, że dla Ciebie najwyższy model z katalogu dowolnego producenta jest jednoznacznie najwyższa półką - bez względu jaki prezentuje obraz.

Wniosek nietrafny. Gdzie tak stwierdziłem?

9 minut temu, Bobcat napisał:
11 minut temu, konradskala napisał:

Ale LG QNED jest ich najwyższym modelem. Miał być przełomowym TV.

I jest.

Dobry żart. Dwuletni Samsung QLED90 (nawet nie Mini LED) bije tego LG na łeb jakością obrazu i parametrami. O nowszych Samsungach QN91 nawet nie wspomnę.

16 minut temu, Bobcat napisał:
18 minut temu, konradskala napisał:

Wniosek nietrafny. Gdzie tak stwierdziłem?

Stwierdziłeś, że wysokie modele LCD mają identyczny obraz jak OLED.

Wysokie - czyli które?

24 minuty temu, Bobcat napisał:
27 minut temu, konradskala napisał:

Znowu obsesja LG-anty-LCD?

To nie jest obsesja, a standardowa zagrywka LG jeśli chodzi o telewizory LED.

Marketingowo: wspaniały obraz i świetne kolory - w realu: telewizory, które nie pokrywają szerokiej palety barw...

Brawo.

Nie jestem fanem żadnej technologii, dla mnie jako odbiorcy i zapewne większości liczy się wyłącznie jakość obrazu i delikatnie mówiąc osobliwa burza LED vs.OLED staje się spowszechniała (niestrawna), każda z tych technologii ma swoje dobrze znane wady/zalety choćbyśmy zaklinali rzeczywistość tak jest, zwyczajnie decydując się na konkretny produkt automatycznie dokonujemy samookreślenia tworząc opinie mniej lub bardziej prawdziwe.

Tryb obrazu standard w moim przypadku (SONY) jest trochę sztuczny i nadmiernie efektowny (ciarski) i nadający się raczej do filmów demo na YT czy górskich krajobrazów, a odbierający przyjemność podczas oglądania filmów. To nie znaczy, iż w innych markach TV jest podobnie (może wręcz odwrotnie), cieszy fakt mnogości wyboru trybów, które można modyfikować, ustawić pod siebie i co najważniejsze mieć wybór.

16 godzin temu, konradskala napisał:

O matrycy EVO w tym modelu nie wiedziałem, to istotna informacja.

A jeśli robiłeś kalibrację na pewno masz protokół. Mógłbyś podać jaką uzyskałeś max. jasność?

Jak będę miał chwilkę, to sprawdzę dokładnie. Z tego co pamiętam, to kalibrator mówił o lekko ponad 700 nitach.

42 minuty temu, marmac500 napisał:

Tryb obrazu standard w moim przypadku (SONY) jest trochę sztuczny i nadmiernie efektowny (ciarski) i nadający się raczej do filmów demo na YT czy górskich krajobrazów, a odbierający przyjemność podczas oglądania filmów. To nie znaczy, iż w innych markach TV jest podobnie (może wręcz odwrotnie), cieszy fakt mnogości wyboru trybów, które można modyfikować, ustawić pod siebie i co najważniejsze mieć wybór.

Tak jest w większości TV, ale nie we wszystkich, np. Panasonic wypuszcza bardzo dobrze ustawione TV. Natomiast LG od lat miał najwięcej trybów i najbardziej rozbudowane menu do ich ustawień + tzw. polepszacze. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj tryb standard, eco, sport i podobne mają ustawione o wiele za wysoki punkt bieli - zamiast 6500 np. 9000.

33 minuty temu, S_Mac napisał:

Ok, sprawdziłem jasność po kalibracji. W raporcie wykazane jest 708,8[cd/m2]

W HDR? U mnie wyszło 761 cd/m2 - telewizor LG C1. Na pewno masz matrycę EVO?

6 minut temu, konradskala napisał:

W HDR? U mnie wyszło 761 cd/m2 - telewizor LG C1. Na pewno masz matrycę EVO?

Jedyna odpowiedź w każdej sprawie: "ja mam lepsze".

Przedszkole.

12 minut temu, Bobcat napisał:

Jedyna odpowiedź w każdej sprawie: "ja mam lepsze".

Przedszkole.

Co lepsze?

To jest wynik pomiaru w określonych warunkach na określonej planszy testowej. Ważne jest jeszcze sterowanie, zdolność utrzymania wysokiej jasności, zastosowany algorytm itd. I wtedy dopiero okazuje się, jaki obraz wyświetla dany telewizor.

To jest kilka tych i innych rzeczy, o których jak widzę nie masz bladego pojęcia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.