Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Ajothe napisał:

Poza wszystkim, dla mnie osobiście obraz OLED na domowych istawieniach wydaje się być bardzo naturalny, przyjemny i plastyczny, to również do mnie poprostu trafia. 

Jak komuś to się nie podoba, lub odbiera Oleda w kompletnie odmienny sposób to nie będę się szarpał z koniem. Ja się cieszę, że ta technologia powstała, bo jest to krok do przodu. Była taki okres, że mając 4-5k można było kupić jedynie gówniany tv led z tragicznymi wadami naturalnymi dla tego typu matryc. 

Tak właśnie było. I o zgrozo, wiele się nie zmieniło. Nadal w przytłaczającej wręcz większości wypadków, trafisz na TV LED ze znanymi od lat wadami. Owszem, są topowe modele (które wcześniej przecież także były) ale wcale nie są tanie i raczej nie będą.  

Natomiast OLED zawsz był dopracowany i po prostu bardzo dobry. Widziałeś kiedykolwiek słabego OLED-a? Bo ja nigdy.

No tak, ale przecież OLED-y były drogie. Właśnie - były. A to już historia. Czy np. 5 tys. za OLED to dużo? Albo 6 tyś za QD-OLED-a też?

Edytowane przez konradskala
13 minut temu, konradskala napisał:

Czy np. 5 tys. za OLED to dużo? Albo 6 tyś za QD-OLED-a też?

Ile cali? Bo jeśli 55" - to TAK. Zdecydowanie za drogo.

13 minut temu, konradskala napisał:

trafisz na TV LED ze znanymi od lat wadami.

Każda technologia ma swoje wady. Nie znajduję uzasadnienia dlaczego mielibyśmy rozmawiać o wadach wyłącznie jednej z nich. Albowiem umówiliśmy się udawać, że druga żadnych wad nie ma, więc nie ma o czym rozmawiać.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja właśnie ogląda dużo thrillerów i sci fi, takich scen jest bardzo duży %

< 1%.

Edytowane przez Bobcat
4 minuty temu, Bobcat napisał:

Ile cali? Bo jeśli 55" - to Tak. Zdecydowanie za drogo.

Oczywiście, mniejszych nie biorę pod uwagę.

I dlaczego za drogo. Okolice 5 tys to 55" OLED C2 i niemalże w takiej samej cenie MiniLED Hisense, TCL czy Samsung.

15 minut temu, Bobcat napisał:

< 1%.

Większość tego co oglądam spokoje 50% scen jest nocnych. Nie wiem skąd wziąłeś ten 1% , może oglądasz same komedie 😁

8 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś ten 1%

Z własnego doświadczenia oglądanych filmów, jakie wspomniałeś.

Edytowane przez Bobcat

To może jak są ciemne sceny to zamykasz oczy, albo IPS tak je pokazuje, że wydaje się Tobie że jest dzień 😋 

Ostatnio zacząłem serial Servant na apple tv, 80% to sceny ciemne / nocne, osiwiałbym oglądając to na led. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To może jak są ciemne sceny to zamykasz oczy, albo IPS tak je pokazuje, że wydaje się Tobie że jest dzień 😋 

Ostatnio zacząłem serial Servant na apple tv, 80% to sceny ciemne / nocne, osiwiałbym oglądając to na led. 

Siedzę tyłem do telewizora. 

Na głupie sugestie są jedynie słuszne głupie odpowiedzi.

31 minut temu, Bobcat napisał:

Każda technologia ma swoje wady.

Zgoda, jednak zerknij na rynek telewizorów, możliwości czy "postęp". W obecnych czasach kupno naprawdę dobrego telewizora LED bez wspomnianych wad jest niemożliwe. Właściwie kupno "nie" MiniLED-a to świadoma zgoda na obecność w/w wad o krok w tył. I to duży.

PS. Szukałem po recenzjach referencyjnego LCD i jak Ci wcześniej pisałem, nie mogłem znaleźć. Ale przez przypadek jednak na taki trafiłem, jednak jest. To ten model co wkleiłem tabelkę z pomiarami kontrastu.

3 minutes ago, Ajothe said:

albo IPS tak je pokazuje, że wydaje się Tobie że jest dzień 😋 

Dobre 😂

Nie oglądam na telewizorze ale osobiscie uwazam, ze czern z lcd jest słaba nawet dzisiaj. To wada tej technologii i rozne sztuczki z local dimming tego nie zlikwidują. To tylko maskowanie tej ulomnosci matryc. 

W oledzie czern jest czernią "absolutną". Osobiscie nie toleruję juz od lat pseudo czerni oferowanej przez telewizory lcd. Moze do oglądania w dzien "wiadomosci" nie są takie złe ale wieczorem, oglądanie filmu w formacie 2.39:1 ze swiecacymi pasami zabiłoby mi przyjemnosc oglądania jakiegokolwiek filmu 😊

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 minut temu, konradskala napisał:

W obecnych czasach kupno naprawdę dobrego telewizora LED bez wspomnianych wad jest niemożliwe.

W OLED masz identyczną sytuację. Tylko wady odmienne.

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Nie oglądam na telewizorze ale osobiscie uwazam, ze czern z lcd jest słaba nawet dzisiaj. To wada tej technologii i rozne sztuczki z local dimming tego nie zlikwidują. To tylko maskowanie tej ulomnosci matryc. 

I wcale się nie dziwię Twojej opinii. W ofercie jest może 5 telewizorów LED na całej ziemi, które mają bardzo dobrą matrycę, czerń i dobrze działający local dimming.

3 minuty temu, konradskala napisał:

W ofercie jest może 5 telewizorów LED na całej ziemi, które mają bardzo dobrą matrycę, czerń i dobrze działający local dimming.

I ani jednego OLED-a niepodatnego na wypalenia i powidoki.

Edytowane przez Bobcat
7 minut temu, Bobcat napisał:
17 minut temu, konradskala napisał:

W obecnych czasach kupno naprawdę dobrego telewizora LED bez wspomnianych wad jest niemożliwe.

W OLED masz identyczną sytuację. Tylko wady odmienne.

Polemizowałbym.

OLED to OLED zawsze będzie taki sam - pokrycie kolorów we wszystkich panelach jest niemal identyczne, kontrast także, w żadnym nie ma efektu bleedingu, ghostingu, efektu brudnego ekranu itd. Nie ma mniejszej lub większej  liczby stref wygaszania, local dimmingu, różnorakiego podświetlenia FALD, EDGE, zwykłych LED, MiniLED itd.

W zależności od producenta i budowy różnią się zazwyczaj jasnością.

A w LED masz całą paletę przeróżnych w/w kombinacji, dających takie a nie inne efekty.

6 minut temu, Bobcat napisał:
10 minut temu, konradskala napisał:

W ofercie jest może 5 telewizorów LED na całej ziemi, które mają bardzo dobrą matrycę, czerń i dobrze działający local dimming.

I ani jednego OLED-a niepodatnego na wypalenia i powidoki.

Niepodatnego na ryzyko wystawienia wypaleń.

8 minutes ago, konradskala said:

I wcale się nie dziwię Twojej opinii. W ofercie jest może 5 telewizorów LED na całej ziemi, które mają bardzo dobrą matrycę, czerń i dobrze działający local dimming.

Oczywiscie nie widziałem nawet 1/10 telewizorów obecnych na rynku. Po prostu raz na jakis czas zajrzę do elektromarketu po jakis kabelek lub adapter i przy okazji z ciekawosci oglądam co tam teraz mają na półkach.

Zauwazyłem jeszcze jedną wadę. Obraz na tych duzych telewizorach lcd wygląda porównywalnie z tym co kiedys mozna bylo zauwazyc na telewizorze lcd puszczając analogową tv albo magnetowid vhs 😆

Obraz jakis taki rozmyty przy szybkich ruchach. Moze to wina rozdzielaczy poprzez ktore podpięte są telewizory na polkach..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 minut temu, Bobcat napisał:
8 minut temu, konradskala napisał:

OLED to OLED zawsze będzie taki sam

Z tymi samymi wadami.

Tak, z tymi samymi. Jednakże jest ich zdecydowanie mniej niż w LED-ach, a nawet w MiniLED-ach.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Zabawa w słówka. Wiadomo o co chodzi.

Wiadomo, wiadomo... co innego pewność, a co innego ryzyko

Jednakże jest ich zdecydowanie mniej niż w LED-ach, a nawet w MiniLED-ach.

Za to o wiele groźniejsze, bardziej znaczące i upier...we.

5 minut temu, konradskala napisał:

co innego ryzyko

W innej technologii niewystępujące.

5 minut temu, brewka87 napisał:

Obraz jakis taki rozmyty przy szybkich ruchach. Moze to wina rozdzielaczy poprzez ktore podpięte są telewizory na polkach.

Bo tak właśnie wygląda "porównywanie" telewizorów w markecie. I jeszcze w trybie "sklep". Ja mam swój odtwarzacz, swoje płyty i swoje filmy. I tego w domu będę używał do porównań, a nie pająków kabli, wtyków i rozdzielaczy podłączonych do niewiadomo czego.

Panowie w oledach moze i wypalają się matryce ale przeciez w lcd wypalają się diody podswietlające. W starych lcd wypalaly się swietlowki ccfl chociaz w mojej opinii i tak byly trwalsze niz diody.

4 minutes ago, konradskala said:

Bo tak właśnie wygląda "porównywanie" telewizorów w markecie. I jeszcze w trybie "sklep". Ja mam swój odtwarzacz, swoje płyty i swoje filmy

No ale jak stoją obok siebie 2 modele roznych firm to moge przyjąc, ze są podłączone pod taką samą pajęczynę 😉

Ja tylko zerknąłem z ciekawosci. Telewizory jako takie mnie nie interesują 😊 

1 minutę temu, brewka87 napisał:

No ale jak stoją obok siebie 2 modele roznych firm to moge przyjąc, ze są podłączone pod taką samą pajęczynę 😉

Jasne, dodatkowo jasność 100%, kontrast 100%, jakiś oczoj...ebny tryb obrazu i oglądamy 🙂

1 minute ago, konradskala said:

Jasne, dodatkowo jasność 100%, kontrast 100%, jakiś oczoj...ebny tryb obrazu i oglądamy 🙂

Czyli zeby zerknąc z ciekawosci na kilka modeli to mam od razu isc do sklepu z kolorymetrem i wykalibrowac kazdy na polce? 😉

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Czyli zeby zerknąc z ciekawosci na kilka modeli to mam od razu isc do sklepu z kolorymetrem i wykalibrowac kazdy na polce? 😉

Przynajmniej wyjść z trybu "sklep" i przełączyć na "dom", przestawić obraz na "kino" i wyłączyć polepszacze. No i zabrać ze sobą coś do oglądania.

9 minut temu, brewka87 napisał:

Panowie w oledach moze i wypalają się matryce ale przeciez w lcd wypalają się diody podswietlające. W starych lcd wypalaly się swietlowki ccfl chociaz w mojej opinii i tak byly trwalsze niz diody.

Prócz tego telewizor może spaść na podłogę. Albo zostać przypalantowany piłką przez dzieciaka. 

Rozmawiajmy poważnie. Padnięcie diody podświetlającej w LCD to przypadek losowy, podobnie jak martwe piksele na OLED czy usterka kondensatora, co może zdarzyć się w każdej technologii. Natomiast podatność na wypalenia i powidoki to immanentna cecha OLED.

przestawić obraz na "kino"

Błeee...

Ja przedstawiam na Standardowy.

1 minute ago, konradskala said:

No i zabrać ze sobą coś do oglądania.

Kolego, napisalem wczesniej ze zerknąłem tak przy okazji na kilka roznych telewizorów będąc w sklepie w innym celu. Nie planuję zakupu telewizora bo oglądanie na małym ekranie mnie kompletnie nie kręci 😉

Po prostu pewne wady telewizorów widac nawet na sygnałach demo. Jak widzę matrycę z granatową czernią to wiem ze to wina słabej jakosci matrycy. Potrafię to rozróznic. Materiał wejsciowy takze nie ma wpływu na kąty oglądania itp.

3 minutes ago, Bobcat said:

Prócz tego telewizor może spaść na podłogę. Albo zostać przypalantowany piłką przez dzieciaka. 

Rozmawiajmy poważnie. Padnięcie diody podświetlającej w LCD to przypadek losowy,

Losowy?? Jestem elektronikiem i w chwili obecnej mam u siebie chyba 6 tv z padniętym podswietleniem. Wypalają się pojedyncze diody lub np całe paski. To nie są rzadkie usterki, a jedne z częsciej występujących po paru latach uzytkowania..

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Po prostu pewne wady telewizorów widac nawet na sygnałach demo. Jak widzę matrycę z granatową czernią to wiem ze to wina słabej jakosci matrycy. Potrafię to rozróznic. Materiał wejsciowy takze nie ma wpływu na kąty oglądania itp.

To wszystko prawda. I jest jak jak mówisz - na słabej matrycy widać to na byle jakim materiale.

Domyślam się że używasz projektora, więc porównywanie w sklepie masz raczej z głowy 🙂

11 minut temu, Bobcat napisał:

Rozmawiajmy poważnie. Padnięcie diody podświetlającej w LCD to przypadek losowy, podobnie jak martwe piksele na OLED czy usterka kondensatora, co może zdarzyć się w każdej technologii. Natomiast podatność na wypalenia i powidoki to immanentna cecha OLED.

Cecha która występuje w ściśle określonym przypadku, a nie zawsze, wszędzie i za każdym razem.

2 minutes ago, konradskala said:

Domyślam się że używasz projektora, więc porównywanie w sklepie masz raczej z głowy 🙂

Dokladnie tak. Uzywam topowego modelu JVC sprzed dekady i wlasnie adaptuję pod niego moj pokój. U mnie obraz ma 162" i to nie to samo co jakies 75" 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.