Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, pmcomp napisał:

Co nie zmienia faktu, ze LG robi słabe TV LCD

Twoim zdaniem? Być może. Rynek uważa inaczej.

37 minut temu, pmcomp napisał:

Jakie ty programy science ogladasz na tym TV? Od Kurskiego czy z Rossia Today?

Z Minimini, Teletoon i Disney Junior.

Na głupie pytania istnieją jedynie słuszne głupie odpowiedzi.

A o czarnej dziurze cos ogladales?

Jak nie to chociaz poczytaj co sie tam dzieje ze swiatlem.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Nie, rtings.com uważa, ze LCD od LG sa do doopy, a ja testujac je własnymi rączkami i na własne oczka sadze tak samo. W porownaniu do Samsunga, SONY i Philipsa.

Chyba, ze chcesz sobie poprawic samopoczucie, to byc moze sa lepsze od produktow z Turcji i z Chin.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

rtings.com uważa, ze LCD od LG sa do doopy

I pewnie dlatego QNED dostał od nich ocenę całkowitą 7.9 a Nano 7.5. Masz jeszcze coś śmiesznego do napisania? 

14 minut temu, pmcomp napisał:

ja testujac je własnymi rączkami i na własne oczka sadze tak samo

Twoja marka i reputacja jako testera telewizorów jest znana na własnym podwórku i może w promieniu 300 metrów. Poza tym obszarem jesteś Pan Nikt.

Edytowane przez Bobcat

He, he … ty za to jestes znafca. Mniemam ze testuje lepiej skoro ty nie widzisz na oczka zacytowanych cwartosci kontrastu i jasnosci dla Lg i Samsunga ale … widocznie nic z tego nie rozumiesz. Tak trzymaj.

A co z ta czernia? Znowu pominales niewygodny temat po napisaniu bzdury ???

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, Bobcat napisał:
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Co nie zmienia faktu, ze LG robi słabe TV LCD

Czyli Renault Clio, Dacia Sandero albo Fiat Panda tez muszą być całkiem niezłymi furami skoro się najlepiej sprzedają.

18 minut temu, pmcomp napisał:

ty za to jestes znafca

Nie jestem. Nigdy nie udawałem takiego, nie pretendowałem do tego miana, nie miałem zadęcia i nie sr..em wyżej niż mam d..ę. Tym się różnię od Ciebie.

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Mniemam ze testuje lepiej

To mniemaj dalej. Najważniejsze jest dobre mniemanie. O sobie. 

27 minut temu, pmcomp napisał:

nie widzisz na oczka zacytowanych cwartosci kontrastu i jasnosci dla Lg i Samsunga ale … widocznie nic z tego nie rozumiesz. Tak trzymaj.

A co z ta czernia?

Nie stwierdzam niedostatku kontrastu, czerni czy jasności przy codziennym oglądaniu. Dla mnie kryterium najważniejszym jest czy obraz się mi podoba. Nie wyczytane parametry. Wygląda że to nie ja jestem tym, który nie rozumie.

19 minut temu, konradskala napisał:

Czyli Renault Clio, Dacia Sandero albo Fiat Panda tez muszą być całkiem niezłymi furami skoro się najlepiej sprzedają.

Czym jeździsz? Rolls Royce? Bugatti? Maybach? Lamborghini?

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Czym jeździsz? Rolls Royce? Bugatti? Maybach? Lamborghini?

Nie skądże, akurat w okolicy nie ma ani jednego salonu w/w marek.

Właśnie niedawno opyliłem Audi Q6 i w jego miejsce kupiłem Hyundai i20, a żony Toyota Avensis została zamieniona na Kia Ceed. Te koreańskie koncerny zrobiły milowe kroki w rozwoju motoryzacji  i te modele prawie niczym się nie różną od droższych samochodów.

59 minut temu, konradskala napisał:

Nie skądże, akurat w okolicy nie ma ani jednego salonu w/w marek.

Właśnie niedawno opyliłem Audi Q6 i w jego miejsce kupiłem Hyundai i20, a żony Toyota Avensis została zamieniona na Kia Ceed. Te koreańskie koncerny zrobiły milowe kroki w rozwoju motoryzacji  i te modele prawie niczym się nie różną od droższych samochodów.

Błąd. Znając Twoje zadęcie i wymogi jakościowe powinieneś wybrać jakiś samochód spośród wymienionej przeze mnie czwórki.

W dniu 9.01.2022 o 21:31, Bobcat napisał:

Tak, to jest czarny kolor. Absolutna 100% czerń w naturze nie wystepuje

Bobcat, nie wystepuje?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Błąd. Znając Twoje zadęcie i wymogi jakościowe powinieneś wybrać jakiś samochód spośród wymienionej przeze mnie czwórki.

A jak napiszę, że nie stwierdziłem niedostatku jakości i uznałem, że plastikowa, trzeszcząca dorożka z Azji wyprodukowana na Słowacji to jest prawie to samo, co wygodna limuzyna z Niemiec i nie ma sensu dopłacać, to co wtedy?

34 minuty temu, pmcomp napisał:
W dniu 9.01.2022 o 21:31, Bobcat napisał:

Tak, to jest czarny kolor. Absolutna 100% czerń w naturze nie wystepuje

Bobcat, nie wystepuje?

Czasem występuje np. w październiku zeszłego roku

W dniu 30.10.2021 o 13:07, Bobcat napisał:

Proszę mi nie pisać, że pomiary pokazują co innego. Ja opisuję wrażenia z oglądania a nie wyniki testów. Szczegółowość w ciemnych scenach: identyczna.  Cały czarny ekran - na obu czerń absolutna.

Edytowane przez konradskala
  • Moderatorzy
33 minuty temu, pmcomp napisał:

Bobcat, nie wystepuje?

O ile wiem to absolutna czerń może wystąpić wyłącznie w oceanicznych głębinach lub w zamkniętych jaskiniach.

Przykładowo w PL nawet w trakcie  nocy jest wystarczająco dużo swiatła by spacerować, a nawet jeździć na rowerze po lesie. Nocne niebo to szarości, grafity poznaczone świecącymi punktami.

Pełną czerń najbardziej możemy docenić w trakcie wyświetlania logo producenta na początku filmu. Potem już jej nie ma.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

37 minut temu, konradskala napisał:

to co wtedy?

Twoja kasa - Twoja decyzja. Nie zamierzam jej podważać, gdyż wyrosłem z piaskownicy, kiedy to najważniejsze było obwieścić wszystkim tam przebywającym że mają gorsze zabawki niż ja.

43 minuty temu, pmcomp napisał:

Bobcat, nie wystepuje?

Już  Ci @stenchodpowiedział na to pytanie. Dodam tylko że w głębinach oceanów również znaleziono ryby i jakieś żyjątka, które świecą.

Obowiązuje tutaj konwenans kultu czerni i poziomu kontrastu, co wielu bezrefleksyjnie powtarza. Ktoś jest zadowolony z tego co ma? Obraz mu się podoba? Zadowolenie nieuprawnione. Obraz nie ma prawa się podobać. Bo pomiary wykazały że ...

W ten sposób telewizor przestaje być dla mnie, a ja jestem dla telewizora. Jego zadaniem zaczyna być nie dostarczanie mi przyjemności, lecz spełnianie parametrów, norm i standardów. Chyba stawiamy sprawę na głowie.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Twoja kasa - Twoja decyzja.

Bardzo dyplomatyczne podejście. Słyszałem nie raz gdy sprzedawcom w sklepie kończyły się argumenty, aby mi coś wcisnąć.

Prawda - kasa jest moja i decyzja jest taka, że nie kupuję szmelcu.

11 minut temu, konradskala napisał:

kończyły się argumenty, aby mi coś wcisnąć.

Czy ja Ci coś wciskam?

11 minut temu, konradskala napisał:

decyzja jest taka, że nie kupuję szmelcu.

Co jest szmelcem a co nim nie jest decyduje każdy oddzielnie według własnych kryteriów. Używanie tego określenia tylko dlatego że mnie tam coś nie odpowiada, nie spełnia moich wymogów, bądź się nie podoba - jest nieuprawnione. 

Edytowane przez Bobcat
4 minuty temu, Bobcat napisał:

Co jest szmelcem a co nim nie jest decyduje każdy oddzielnie według własnych kryteriów. Używanie tego określenia tylko dlatego że mnie tam coś nie odpowiada, nie spełnia moich wymogów, bądź się nie podoba - jest nieuprawnione. 

Własne kryteria to można sobie wsadzić w buty. Jak się ma kasę jedynie na produkt standard, to się taki kupuje.

A jak w kieszeni nie ma kasy na produkt premium, to niestety go nie masz i zostajesz...z tym czym zostajesz...

Nieuprawnione jest twierdzenie, że samochód segmentu B np. Hyundai i20 jest prawie tak samo dobry jak samochód segmentu D np. Toyota Avensis, tylko dlatego bo mi się tak podoba. A do tego jest 2x tańszy.

W F1 najlepszym, flagowym bolidem Alfa Romeo jest C41. To jest szczyt osiągnięć tej firmy, a efektem jest notoryczne zajmowanie ostatnich miejsc w każdym wyścigu.

Podobnie jest z pewną serią telewizorów, o której od jakiegoś czasu tu piszemy.

13 minut temu, konradskala napisał:

Jak się ma kasę jedynie na produkt standard, to się taki kupuje.

A jak w kieszeni nie ma kasy na produkt premium, to niestety go nie masz i zostajesz...z tym czym zostajesz...

Błąd w rozumowaniu. Jest jeszcze coś takiego jak decyzja czy przyrost jakości jest dla mnie na tyle istotny, że uzasadnia taki a nie inny, konkretny przyrost ceny. Wiele osób kieruje się właśnie relacją jakości do ceny.

13 minut temu, konradskala napisał:

Podobnie jest z pewną serią telewizorów, o której od jakiegoś czasu tu piszemy.

Zdaniem RTINGS.com i hdtvpolska.pl dobra klasa średnia. Twoja opinia jest wyłącznie Twoją opinią i w szerszych kręgach pozostaje bez znaczenia.

Wspomniane przez Ciebie Audi Q6 i Toyota Avensis są może i premium w porównaniu z Hyundai i20 i Kia Ceed. W zestawieniu z czwórką wymienionych przeze mnie jest to szmelc i plastikowe dorożki.

Edytowane przez Bobcat
13 minut temu, Bobcat napisał:

Błąd w rozumowaniu. Jest jeszcze coś takiego jak decyzja czy przyrost jakości jest dla mnie na tyle istotny, że uzasadnia taki a nie inny, konkretny przyrost ceny. Wiele osób kieruje się właśnie relacją jakości do ceny.

Błędem jest myślenie, że za (relatywnie) niską cenę można kupić jakość. Od tego trzeba zacząć.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Zdaniem RTINGS.com i hdtvpolska.pl dobra klasa średnia.

Jeśli nawet - to co jest wyżej albo niżej od "dobrej klasy średniej"? Niska klasa średnia, bardzo dobra klasa średnia czy jeszcze coś innego? A co jest w ogóle wyżej klasy średniej?

18 minut temu, Bobcat napisał:

Twoja opinia jest wyłącznie Twoją opinią i w szerszych kręgach pozostaje bez znaczenia.

Oczywiście - z tą różnicą, że moja opinia jest negatywna a Twoja pozytywna.

Zresztą to i tak nie ma znaczenia, bo za tą serię LG obsmarowano już dawno gdzie to tylko możliwe.

39 minut temu, Bobcat napisał:

Wspomniane przez Ciebie Audi Q6 i Toyota Avensis są może i premium w porównaniu z Hyundai i20 i Kia Ceed. W zestawieniu z czwórką wymienionych przeze mnie jest to szmelc i plastikowe dorożki.

Doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego nie robię z siebie błazna i nie opowiadam, że jest inaczej.

Hyundai i Kia to ledwie segment "B", Toyota to "D", Audi "E", a wymienione przez Ciebie Maybah i spółka to segment "F" a właściwie F+. Porównywanie niższych segmentów do F+ jest śmieszne, podobnie jak twierdzenie, że Hyundai z silnikiem 1.2 albo 1.4 nie jest wcale taki słaby bo "rynek tak wybrał".

Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, Bobcat napisał:

Już  Ci @stenchodpowiedział na to pytanie. Dodam tylko że w głębinach oceanów również znaleziono ryby i jakieś żyjątka, które świecą.

Obowiązuje tutaj konwenans kultu czerni i poziomu kontrastu, co wielu bezrefleksyjnie powtarza. Ktoś jest zadowolony z tego co ma? Obraz mu się podoba? Zadowolenie nieuprawnione. Obraz nie ma prawa się podobać. Bo pomiary wykazały że ...

W ten sposób telewizor przestaje być dla mnie, a ja jestem dla telewizora. Jego zadaniem zaczyna być nie dostarczanie mi przyjemności, lecz spełnianie parametrów, norm i standardów. Chyba stawiamy sprawę na głowie.

A o czarnych dziurach slyszeliscie? I co sie w nich dzieje ze światłem?

To jest też natura.

W tym momencie to czy sie komus obraz na TV podoba czy nie ma to znaczenia. 

Po raz kolejny mijasz sie z prawdą … „techniczną”.

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, stench napisał:

O ile wiem to absolutna czerń może wystąpić wyłącznie w oceanicznych głębinach lub w zamkniętych jaskiniach.

O ile wiem to mówimy o absolutnej czerni jaką nasze oczy są w stanie rozpoznać, telewizyjnej czerni.....tak mi się przynajmniej zdaje

Pełną czerń najbardziej możemy docenić w trakcie wyświetlania logo producenta na początku filmu. Potem już jej nie ma.

A teraz chyba mówimy tylko o telewizorach LCD.....   :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

40 minut temu, Maju napisał:

O ile wiem to mówimy o absolutnej czerni jaką nasze oczy są w stanie rozpoznać, telewizyjnej czerni.....tak mi się przynajmniej zdaje

Nie, Bobcat twierdził, ze w NATURZE nie ma idealnej czerni.

Twierdzenie jest nieprawdziwe.

A w TV przyjmuje się idealna czern gdy panel TV nie swieci i nie bierze sie pod uwage swiatla zewnetrznego. A może nie swiecić jedynie w OLEDach co wynika wprost z konstrukcji panela.

Edytowane przez pmcomp

19 minut temu, pmcomp napisał:

twierdził, ze w NATURZE nie ma idealnej czerni.

Nie widzę jego wpisów (na szczęście   :)))  ) bo mam założoną odgórnie blokadę na jego wpisy (ciągle do niego byłem w kontrze), stąd nie wszystkie pisane tu teksty mogę obserwować.

Napisałem troszeczkę prowokacyjnie, bo wiadomym jest o jaką absolutną czerń tu chodzi.
Szukanie absolutnej czerni (takiej jak w naturze) w telewizorach nie ma sensu, bo przecież NIGDY też nie  oglądamy telewizora w absolutnej ciemności, by taka nam była potrzebna a i nasz wzrok jest ułomny.
Każdy widzi że LCD (zwłaszcza najtańsze) w ogóle czerni nie mają, nawet gdy nic nie ma jasnego na ekranie podświetlenie działa i to widać.
W lepszych LCD różnymi sztuczkami usiłuje się udawać czerń, co średnio wychodzi.....te z wieloma strefami wygaszania mogą oszukać, ale TYLKO niektórych tych co mają niewprawne oko.....   :)))

19 minut temu, pmcomp napisał:

jedynie w OLEDach co wynika wprost z konstrukcji panela

Wsadziłeś kij w mrowisko pisząc taką prawdę,  dopiero teraz się zacznie.....    :))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

6 minut temu, Maju napisał:

Szukanie absolutnej czerni (takiej jak w naturze) w telewizorach nie ma sensu, bo przecież NIGDY też nie  oglądamy telewizora w absolutnej ciemności, by taka nam była potrzebna.
Każdy widzi że LCD (zwłaszcza najtańsze) w ogóle czerni nie mają, nawet gdy nic nie ma jasnego na ekranie podświetlenie działa i to widać.
W lepszych LCD różnymi sztuczkami usiłuje się udawać czerń, co średnio wychodzi.....te z wieloma strefami wygaszania mogą oszukać, ale TYLKO niektórych tych co mają niewprawne oko.....   :)))

Wsadziłeś kij w mrowisko pisząc taką prawdę,  dopiero teraz się zacznie.....    :))

To jest typowa taktyka Bobcata. Napisac cos co nie ma zastosowania (porownanie do 100% czerni podczas ogladania TV), potem napisać cos co jest totalna nieprawdą (brak 100% czerni w naturze), a na koniec pomijać pytania o powyższe milczeniem i odwracać kota ogonem.

Caly Bobcat.

Ten typ tak ma.

A poniewaz do Bobcata musi nalezec ostatnie zdanie, raczej na pewno jeszcze coś w temacie 100%-ej czerni uslyszymy. Choc pewnie „nie na temat”.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
Godzinę temu, Maju napisał:

Ja jestem zwolennikiem spiskowej teorii źródła/ materiału, czyli w skrócie z g.. bata nie ukręcisz i obawiam się, że absolutnie doskonały tv nie pokaże w wielu miejscach czerni bo jej tam nie ma, a programy , kodeki nakazują wyświetlić tam różne szarości i plamy. Mój tv ma strefy wygaszania i tylne podświetlenie i czasem w całości lub określonych rejonach ekranu pokazuje czerń, a czasem pasy na dole i górze ekranu są szare i tyle.

Pytanie czy koniecznie muszę wydać kasę, albo jestem purystą i zapewnię odpowiedni sygnał by w pełni wykorzystać potencjał tv.

Przeciętny ale nie najgorszy tv 65 LGnano923 (4,9 z opcją do 4,5kpln), 65LGoledB13(6,8)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

9 minut temu, stench napisał:

Pytanie czy koniecznie muszę wydać kasę

Ale na to pytanie odpowiedź dziesiątki razy tu padała.....kupujemy to co nam się podoba za tyle ile mamy, kupujemy to na co nas stać.....ale mówienie że w telewizji czerń nie jest ważna, albo marginalnie ważna, lub pisanie że telewizory o kiepskiej czerni mają ją świetną, to zupełnie inna sprawa.

Napisałbym coś więcej, ale zostałem zobligowany przez Administrację do nie odnoszenia się do wpisów pewnych osób.....nawet jak są one kompletnie bez sensu. 

2 godziny temu, konradskala napisał:

Błędem jest myślenie, że za (relatywnie) niską cenę można kupić jakość. Od tego trzeba zacząć.

Za relatywnie niską cenę można kupić jakość która dla kogoś może być wystarczająca. Poza tym jeśli można kupić 90% jakości za 50% ceny - jest to sprawa do poważnego przemyślenia. Przynajmniej dla mnie.

4 godziny temu, konradskala napisał:

co jest wyżej albo niżej od "dobrej klasy średniej"

Dobra klasa średnia czyli średnio-wyższa. Wyżej jest klasa wyższa i premium. Niżej jest zwykła klasa średnia, średnio-niższa, budżetowa i popularna.

z tą różnicą, że moja opinia jest negatywna a Twoja pozytywna.

Masz takie samo prawo do swojej negatywnej, jak ja do swojej pozytywnej.

tą serię LG obsmarowano już dawno gdzie to tylko możliwe.

Nie wszędzie i nie obsmarowano. Na Twojej niechęci świat się nie kończy.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Nie, Bobcat twierdził, ze w NATURZE nie ma idealnej czerni.

Twierdzenie jest nieprawdziwe.

W środowiskach gdzie przebywamy nie występuje. Czarne dziury czy głębiny oceanów to przykłady akademickie.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

potem napisać cos co jest totalna nieprawdą (brak 100% czerni w naturze)

Byłeś w czarnej dziurze? Albo na dnie Rowu Mariańskiego? Znasz kogoś kto był? Więc nie opowiadaj farmazonów.

Przeciętny ale nie najgorszy tv 65 LGnano923 (4,9 z opcją do 4,5kpln), 65LGoledB13(6,8)

Próbuję to tłumaczyć. Ale jak widać nie dociera. Konwenans kultu czerni i nadrzędność laboratoryjnych parametrów nad wrażeniami z oglądania - górą.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Za relatywnie niską cenę można kupić jakość która dla kogoś może być wystarczająca.

Co nie oznacza, że to jest dobry produkt, a w większości przypadków jest dokładnie odwrotnie.

Koneserzy na plantach twierdzą, że tanie wino jest dobre... bo jest dobre i tanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi