Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

faktycznie jesli ktos kupi c1 za 6k to ciezko o lepszy w tej cenie

a co do wczesniejszej wypowiedzi jeszcze dodam ze oled tylko do ciemnych pomieszczen to mit, u mnie mega nasloneczniony salon i gdyby nie te odbicia to wszystko ladnie widac

1 minutę temu, ryback napisał:

faktycznie jesli ktos kupi c1 za 6k to ciezko o lepszy w tej cenie

a co do wczesniejszej wypowiedzi jeszcze dodam ze oled tylko do ciemnych pomieszczen to mit, u mnie mega nasloneczniony salon i gdyby nie te odbicia to wszystko ladnie widac

To zwiększmy limit - np. do 10 tys. Co będzie lepsze?

27 minut temu, konradskala napisał:

Cierpliwości, zaraz się znajdzie 🙂

No nie wiem. Jak się zacznie wojna to złotówka zleci na łeb.

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, konradskala napisał:

To zwiększmy limit - np. do 10 tys. Co będzie lepsze?

dodaj jeszcze z 2k i napisze wiekszy oled :DDD

6 minut temu, ryback napisał:

dodaj jeszcze z 2k i napisze wiekszy oled :DDD

77C1 za 12 dziś już nie kupisz, w lis/gru 2021 i owszem. Trzeba dołożyć jeszcze tysiaka. A o 77B1 i 77A1 zapomnieć.

33 minuty temu, ryback napisał:

Od tego jest oddzielna kalibracja IFS dla jasnych i ciemnych pomieszczeń, gdzie ustawienia zmieniają się same zgodnie z porą dnia. Działa super 🙂 .

1 minutę temu, pmcomp napisał:

77C1 za 12 dziś już nie kupisz, w lis/gru 2021 i owszem. Trzeba dołożyć jeszcze tysiaka. A o 77B1 i 77A1 zapomnieć.

na allegro cos tam za 12500 bylo nowego, a pozniej juz po 13 tys to fakt

Cały Bobcat.

Jak nie ma nic do powiedzenia, brak mu argumentów albo został zapędzony w kozi róg to ... wali farmazony, he, he, he ...

Gada aby gadać co slina na język poniesie, ostatnie słowo musi należeć do niego.

Edytowane przez pmcomp

44 minuty temu, pmcomp napisał:

Cały Bobcat.

Jak nie ma nic do powiedzenia, brak mu argumentów albo został zapędzony w kozi róg to ... wali farmazony, he, he, he ...

Gada aby gadać co slina na język poniesie, ostatnie słowo musi należeć do niego.

Masz rację. I co z tego?

1 godzinę temu, Bobcat napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

zaproponuj TV 65 cali w kwocie 6 tys. z lepszym obrazem.

Zwróć się z tą sprawą do Pana Najmądrzejszego. Czyli do siebie.

Co niniejszym czynię:

Cały czas twierdzisz, że przepłaciłem, a ja grzecznie proszę o jakąkolwiek (może być jedna żebyś nie tracił cennego czasu) propozycję TV porównywalnych albo lepszych w tej cenie. Na szybko filtrując OLED 65 już widzę, że porównywalny TV Philips lub Sony (ale czy choćby o włos lepszy bardzo wątpię) kosztuje ok. 8-9 tys, natomiast lepszy TV to wydatek 11-13 tys. LG G1, Sony lub Panasonic.

Żebyś nie miał wątpliwości cały czas mówię o półce premium.

Jak więc uzasadnisz moje przepłacenie tej kosmicznej kwoty 6 tys. za LG C11 ?

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Jak więc uzasadnisz moje przepłacenie tej kosmicznej kwoty 6 tys. za LG C11

Powiedziałem już wszystko co było do powiedzenia. Uzasadniać Tobie niczego nie muszę.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Może ktoś wreszcie przejrzy tu na oczy?

Pan @pmcompnie jest w stanie zdzierżyć że ktoś ma zdanie inne niż on i nie oddaje hołdu jego geniuszowi. Dostał więc ataku histerii umieszczając ten sam wpis z kilku wątkach w nadziei że mi zaszkodzi. Klasyczny trolling.

Gdy go poprosiłem o radę w sprawie prościutkiego układu elektronicznego - bezradnie rozłożył ręce, widocznie to dlań zbyt skomplikowane. No i okazało jaki to "wybitny znawca".

20 minut temu, Bobcat napisał:

Powiedziałem już wszystko co było do powiedzenia. Uzasadniać Tobie niczego nie muszę.

Nie wierzę... wszystko? To nic nie dostanę?

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Pan @pmcompnie jest w stanie zdzierżyć że ktoś ma zdanie inne niż on i nie oddaje hołdu jego geniuszowi. Dostał więc ataku histerii umieszczając ten sam wpis z kilku wątkach w nadziei że mi zaszkodzi. Klasyczny trolling.

Gdy go poprosiłem o radę w sprawie prościutkiego układu elektronicznego - bezradnie rozłożył ręce, widocznie to dlań zbyt skomplikowane. No i okazało jaki to "wybitny znawca".

Tobie nie trzeba udzielać zadnych rad. Po co? Pozjadales wszystkie rozumy. Jestes niezatapialny.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)

Liczba detali ciemnych miejsc jak i jasnych w dalszym ciągu nie do pobicia z oled, dopiero microLed się z tym zrówna.

Dosłownie oled rozjechał pod względem kontrastu w jasnych miejscach minileda! widać to gołym okiem.

Na pierwszy rzut oka super ten miniled ale po przeanalizowaniu daleko do oleda, w sklepie miałem co do minileda lepsze odczucia.

Edytowane przez MarcinStereo
6 godzin temu, pmcomp napisał:

Tobie nie trzeba udzielać zadnych rad. Po co? Pozjadales wszystkie rozumy. Jestes niezatapialny.

Zwłaszcza gdy udzielić nie potrafisz, gdyż proste pytanie Cię przerosło i padłeś jak pies Pluto na cztery łapy. Udajesz w różnych miejscach znawcę zagadnień elektroniki a okazuje się że wiedzę masz zerową.

4 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Liczba detali ciemnych miejsc jak i jasnych w dalszym ciągu nie do pobicia z oled, dopiero microLed się z tym zrówna.

Dosłownie oled rozjechał pod względem kontrastu w jasnych miejscach minileda! widać to gołym okiem.

Na pierwszy rzut oka super ten miniled ale po przeanalizowaniu daleko do oleda, w sklepie miałem co do minileda lepsze odczucia.

Porównanie jest bardzo krzywdzące dla jednego i drugiego telewizora i prowadzi do błędnych wniosków. Takie są efekty gdy do "testów" zabierają się amatorzy.

Ani słowa o kalibracji. Już na pierwszy rzut oka widać, że Samsung jest w porządku, a LG jest totalnie rozkalibrowany i sieje niebieskim. Obejrzałem sobie ten sam film u siebie i mam zupełnie inne temperatury kolorów, kontrast i szczegółowość niż ta tutaj. Jakbym miał inny telewizor. Testujący posługuje się jedynie gotowymi, fabrycznymi ustawieniami w obydwu telewizorach, a to największy błąd.

Dlatego też wyrasta kolejny kwiatek, a mianowicie ewidentne przepalenia na Samsungu z powodu złych ustawień. Kosztem lepszej jasności, na wszystkich jaśniejszych scenach pojawiają się białe plamy. Zwróć uwagę np. na twarz Willa Smitha gdy przykłada oko do lunety karabinu - zatrzymaj film już na 3-ej czy 4-ej sekundzie filmu. Czy jego skroń, policzek i nos ktoś pomalował białą farbą? Na dwóch pionowych nacięciach na karabinie pod lunetą jest już dziura, na C1 pełne dwa paski. Podobnie dalej, 3.11 minuta - leopard na drzewie zgubił cętki i wąsy, a gałązka nad jego grzbietem wyparowała.

Żeby było sprawiedliwie na C1 drzewo i kora w ciemnych miejscach jest słabo widoczna, także z powodu złych ustawień. Dalsza część filmu to samo.

Teraz pytanie co z tym zrobić? Ano pasuje zjechać w dół z kontrastem i jasnością, co natychmiast poskutkuje koszmarnym wypraniem obrazu i cały czar Samsunga pryśnie jak bańka mydlana oraz wypada skalibrować C1, bo to co pokazuje ten egzemplarz to porażka.

Edytowane przez konradskala
Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, konradskala napisał:

Ani słowa o kalibracji. Już na pierwszy rzut oka widać, że Samsung jest w porządku, a LG jest totalnie rozkalibrowany i sieje niebieskim.

Fakt u mnie na na początku większość trybów waliła niebieskim po oczach, sam sobie kalibrowałem podstawowymi parametrami na różnych obrazach testowych aż uzyskałem pożądany rezultat.

W samsungu te białe plamy to najprawdopodobniej włączony kontrast dynamiczny który u mnie też był w niektórych trybach i powodował spadek detali w obrazie jak i przejaskrawienie kolorów.

5 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Ale zdajesz sobie sprawę, że MicoLed od Samsunga występują w tylko rozmiarach 98, 101 i 110 cali. Najtańszy z nich czyli 98 cali kosztuje jakieś 60 tysięcy.

Ponadto przeczytaj przedostatnią opinię z tego linku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Nie sprecyzowałem że chodzi mi o te microLedy za kilka lat dostępne dla ludu 😉 mój błąd, ta cena samsunga powoduje że zapominam iż już są microledy 🙂 

• Moderatorzy
4 godziny temu, ryback napisał:

kicha test

Generowane w tym teście odcienie ..... powiewają mi, natomiast przy jakimś jednolitym szarym było widać nierównomierne podświetlenie i pompowanie Samsunga i jednolitą barwę w OLED.

Generalnie skoro oba testowane są do bani..... to można poszukać tańszego szitu 🙂

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

22 minuty temu, stench napisał:

Generowane w tym teście odcienie ..... powiewają mi, natomiast przy jakimś jednolitym szarym było widać nierównomierne podświetlenie i pompowanie Samsunga i jednolitą barwę w OLED.

Generalnie skoro oba testowane są do bani..... to można poszukać tańszego szitu 🙂

Bo Samsung miał wyżyłowane ustawienia, a LG rozkalibrowany w opór.  Takie porównanie to dobre tylko dla... a już siedzę cicho...

1:30 filmu

Czy przypadkiem kamera nie działa w trybie auto? plus większe podświetlenie z prawej strony...też mam takie podświetlenie, pomaga.

4:47 porównanie bieli, zmiana w menu i za parę sekund zamiana balansu bieli i znów kamera jakby na ustawieniach auto...biel też?

Godzinę temu, stench napisał:

nie wina tv ze wlasciciel bierze sie za testy bez ich kalibracji, ogolnie oba tv sa super, obie technologie bralem pod uwage a wygral oled z racji ze kupilem go w super cenie, gdybym mial dobra promke na minileda to by siadl miniled, kazda technologia nie jest doskonala i ma swoje wady, wiec lepiej kupic i cieszyc sie z tego co sie ma niz patrzec na enty test i zachodzic w glowe co lepsze

19 godzin temu, J.Jerry napisał:

1:30 filmu

Czy przypadkiem kamera nie działa w trybie auto? plus większe podświetlenie z prawej strony...też mam takie podświetlenie, pomaga.

4:47 porównanie bieli, zmiana w menu i za parę sekund zamiana balansu bieli i znów kamera jakby na ustawieniach auto...biel też?

Też to zauważyłem i jestem tego samego zdania. Nie wiem czym to jest nakręcone, ale takie ustawienie jest czułości i balansu bieli jest celowe i efekt jest ewidentny. O kant du..y potłuc taki test.

• 2 tygodnie później...

A dzisiaj zrobiłem taki sam test na własne oczy. Teraz już wiem skąd opinie o lepszych kolorach w QLED. Porównując 1:1 mało wytrawne oko można nabrać na mocniejsze nasycenie barw i "świecenie po oczach". W sklepie czy jasnym pomieszczeniu faktycznie taki jest efekt. Natomiast przyglądając się dłużej i dokładniej można zauważyć pewne "triki" - niektóre kolory, ze względu na dużą jasność są "zastępowane" - bardzo jasno niebieskie niebo jest już białe, odblask słońca na wodzie gubi trochę szczegóły, chmury przez które przebija się słońce są bledsze, wzorzyste kamienie "świecą same z siebie" itd. Jak dla mnie taki poziom jasności jest za wysoki, należało by nieco zejść w dół. Generalnie jest wszystko OK, proporcje są zachowane, ale jakoś nie do końca wierzę w dłuższe oglądanie wieczorami na takich poziomach.

21 minut temu, konradskala napisał:

Jak dla mnie taki poziom jasności jest za wysoki, należało by nieco zejść w dół. Generalnie jest wszystko OK, proporcje są zachowane, ale jakoś nie do końca wierzę w dłuższe oglądanie wieczorami na takich poziomach.

Jaka trudność przyciemnić?

Chyba wyśrubowana jasność nie jest po to aby z niej korzystać ma stałe ale ma jeden cel: jeśli materiał HDR wymaga aby w pewnym momencie naprawdę dać po oczach - to ten telewizor zrobi to bardziej efektownie i przekonująco niż inny o mniejszej jasności.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Chyba wyśrubowana jasność nie jest po to aby z niej korzystać ma stałe ale ma jeden cel: jeśli materiał HDR wymaga aby w pewnym momencie naprawdę dać po oczach - to ten telewizor zrobi to bardziej efektownie i przekonująco niż inny o mniejszej jasności.

Jasność to tylko jeden chyba z 10-ciu parametrów, na które warto zwrócić uwagę, ale tak samo warto przyjrzeć się co potrafi tak jasna matryca. I jakie są tego konsekwencje. Co mi z super-wysokiej jasności kiedy tracę szczegóły i naturalność? Wiem, że można a właściwie trzeba przyciemnić bo oglądanie na dłuższą metę takiego lampionu jest zwyczajnie meczące.

18 minut temu, Bobcat napisał:

tylko jesli to nie miniled to bedzie w hderze swiecil caly jak latarka i o czarnym zapomnij, mnie juz np moj oled w hdr daje po oczach jak ladnie przyswieci a co dopiero taki mini co ma 2k nitow i fakt wtedy im jasniejszy tym fajniejszy

5 minut temu, konradskala napisał:

Co mi z super-wysokiej jasności kiedy tracę szczegóły i naturalność?

Ale jeśli zjadę z jasnością to szczegóły i naturalność powrócą? Na moje rozumienie taka super-jasność jest tylko po to, aby w jakichś momentach naprawdę i odczuwalnie dać po oczach.

8 minut temu, ryback napisał:

tylko jesli to nie miniled to bedzie w hderze swiecil caly jak latarka i o czarnym zapomnij

Nie będzie cały czas świecił. Rozbłyśnie na moment tylko wtedy kiedy będzie trzeba. A ponieważ to nie MiniLED to ów rozbłysk nie będzie precyzyjnie dotyczył tylko obiektu którego dotyczy (np. piorun czy dający po oczach laser w scenie z dyskoteki), lecz większej części ekranu, co może przez bardziej wymagających widzów być poczytane za wadę.

25 minut temu, ryback napisał:

tylko jesli to nie miniled to bedzie w hderze swiecil caly jak latarka i o czarnym zapomnij, mnie juz np moj oled w hdr daje po oczach jak ladnie przyswieci a co dopiero taki mini co ma 2k nitow i fakt wtedy im jasniejszy tym fajniejszy

Zarówno Q90 i jak i Q91 to mini Led. Tylko, że ten pierwszy to wersja europejska z gorszą matrycą IPS (poza Europą Q90 wszędzie jest VA) natomiast Q91 jest już wszędzie na świecie z matrycą VA.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Ale jeśli zjadę z jasnością to szczegóły i naturalność powrócą? Na moje rozumienie taka super-jasność jest tylko po to, aby w jakichś momentach naprawdę i odczuwalnie dać po oczach.

W teorii tak właśnie powinno być. Ale wiele zależy od matrycy, oprogramowania, algorytmu, działania ABL itd. Jednakże poziom/jakość "ciemności" stoi na bardzo, bardzo wysokim poziomie.

• Pokaż nowe odpowiedzi