Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, konradskala napisał:

Zarówno Q90 i jak i Q91 to mini Led. Tylko, że ten pierwszy to wersja europejska z gorszą matrycą IPS (poza Europą Q90 wszędzie jest VA) natomiast Q91 jest już wszędzie na świecie z matrycą VA.

napisales ze qled wiec nie wiedzialem ze piszesz o mini ledach czyli neo :DDD

47 minut temu, Bobcat napisał:

Ale jeśli zjadę z jasnością to szczegóły i naturalność powrócą? Na moje rozumienie taka super-jasność jest tylko po to, aby w jakichś momentach naprawdę i odczuwalnie dać po oczach.

Nie będzie cały czas świecił. Rozbłyśnie na moment tylko wtedy kiedy będzie trzeba. A ponieważ to nie MiniLED to ów rozbłysk nie będzie precyzyjnie dotyczył tylko obiektu którego dotyczy (np. piorun czy dający po oczach laser w scenie z dyskoteki), lecz większej części ekranu, co może przez bardziej wymagających widzów być poczytane za wadę.

ee jak nie bedzie swiecil, jak przeciez tylko gdy wykrywa hdr jego jasnosc idzie od razu w gore, tak przynajmniej bylo w moim starym samsungu gdzie od razu podkreca parametry na start

Edytowane przez ryback
Godzinę temu, konradskala napisał:

wersja europejska z gorszą matrycą IPS

Znowu zaczynasz prowokować. Pod jednymi względami gorsza, pod innymi lepsza. 

5 godzin temu, ryback napisał:

gorsza w czarnym lepsza w katach, wybieram lepszy czarny :D, niestety na samsungu ta roznice w matrycy widac i to znacznie

Jak ma lokalne wygaszanie z dużą ilością stref to czerń / kontrast natywny matrycy bez znaczenia, IPS może być faworytem w takiej konfiguracji bo odpada jego największa wada.. Sam w rodzinie mam starszego topowego Samsunga D8000, Qleda Q70R (oba na VA) i ponad 10 letniego LG LX9500 na IPS (ok 200 stref wygaszania). LG ma lepsze o wiele kąty, na Samsungu (szczególnie tym starszym) trzeba siedzieć idealnie na wprost. LG ma też obraz bardziej plastyczny,  przyjemny dla oka. Samsung daje z kolei jakby ciut ostrzejszy obraz, ale reszta raczej in minus. Czerń i gradacja czerni w takiej konfiguracji zdecydowanie najlepsza w LG, nawet biorąc pod uwagę lekki "blooming" (200 stref w tym modelu to przyzwoicie ale daleko do ideału), odstawia bez problemu niezłego Qleda Q70R tak jak i każdego innego VA bez wygaszania.

33 minuty temu, don111 napisał:

odpada jego największa wada.

Zaraz Cię zadziobią, gdyż niektórzy tutaj próbują narzucić jako niepodważalny aksjomat wstępny że IPS jest "be".

A ja miałem okazję oglądać QNED, czyli właśnie IPS z MiniLED (oraz kropką kwantową) i w całej rozciągłości potwierdzam to, co napisałeś. 

Warto jeszcze trochę zgłębić temat aby i tak dojść do wniosku, że matryca matrycy nierówna.

Tak, IPS ma lepsze kąty widzenia względem VA, ale jakiej VA? MVA czy PVA? Dlaczego o tym nikt nie pisze? A ile światła przepuszcza nawet najlepszy IPS a ile VA? A dlaczego pod kątem IPS "trzyma" kolory a z kolei traci kontrast? I co daje odmiana IPS zwana ADS? A czas reakcji - też nieważny?

Pisałem konkretnie o Q90 i wersji na Europę i resztę świata. Czy jest ktoś w temacie i odpowie mi na proste pytanie:

Dlaczego Samsung tak podzielił rynek i tylko na Europę daje IPS, a wszędzie indziej VA?

Zresztą nie będę kolejny miesiąc wyważał otwartych drzwi, obejrzyjcie sobie ten filmik, bo facet tłumaczy temat w miarę zrozumiały sposób

Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, konradskala napisał:

Tak, IPS ma lepsze kąty widzenia względem VA, ale jakiej VA? MVA czy PVA?

Każdej.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Dlaczego Samsung tak podzielił rynek i tylko na Europę daje IPS, a wszędzie indziej VA?

A dlaczego w identycznych modelach NanoCell LG daje w Ameryce inne podstawki, a w Europie inne? Tam półksiężyc tu dwie nóżki boczne? Albo na odwrót? Typowe rozważanie o niczym i dzielenie włosa na czworo. Ktoś nie lubi IPS? No to sobie kupuje QN91. I ma VA. 

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Nieprawda. Przeczy temu również materiał który sam wkleiłeś. Już na początku facet mówi, że w modelu QN90 matryce IPS są umieszczane w egzemplarzach na rynek europejski i azjatycki. Czyli większość świata. Oglądałeś to w ogóle? 

4 godziny temu, don111 napisał:

Jak ma lokalne wygaszanie z dużą ilością stref to czerń / kontrast natywny matrycy bez znaczenia, IPS może być faworytem w takiej konfiguracji bo odpada jego największa wada.. Sam w rodzinie mam starszego topowego Samsunga D8000, Qleda Q70R (oba na VA) i ponad 10 letniego LG LX9500 na IPS (ok 200 stref wygaszania). LG ma lepsze o wiele kąty, na Samsungu (szczególnie tym starszym) trzeba siedzieć idealnie na wprost. LG ma też obraz bardziej plastyczny,  przyjemny dla oka. Samsung daje z kolei jakby ciut ostrzejszy obraz, ale reszta raczej in minus. Czerń i gradacja czerni w takiej konfiguracji zdecydowanie najlepsza w LG, nawet biorąc pod uwagę lekki "blooming" (200 stref w tym modelu to przyzwoicie ale daleko do ideału), odstawia bez problemu niezłego Qleda Q70R tak jak i każdego innego VA bez wygaszania.

tu mowa byla o tym samym tv miniled na 2 roznych matrycach wiec porownanie nietrafne 🙂

10 minut temu, ryback napisał:

tu mowa byla o tym samym tv miniled na 2 roznych matrycach wiec porownanie nietrafne 🙂

Dlaczego nietrafne? Przy dobrze działającym local dimming nie znaczenia czy matryca jest IPS czy VA.

• Moderatorzy
12 godzin temu, ryback napisał:

A tu wrzucam takie porownanie

Nie wiem jak po ciemku bo nie było scenek, ale tutaj szczególnie widać było w 2 scenkach z krajobrazami 1 to jakby lecący w stronę miasta śmigłowiec: LED po prawej stronie przyciemnionej chmurami masa szczegółów i świetna gradacja barw, a Oled serwował w tym miejscu ciemną plamę. Sceny szybkie i rendery to bez różnic. Brakowało w tym teście tylko fajnych scen przy zgaszonym świetle, żeby sprawdzić równomierność podświetlenia.

No cóż . Dla mnie wygrał tańszy led.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

13 minut temu, stench napisał:

No cóż . Dla mnie wygrał tańszy led.

Dla mnie calkowicie przeciwnie. Polecam obejrzec na zywo i to po kalibracji nie na fabrycznych ustawieniach.

Dla mnie kolory serwowane przez Samsungi sa nienaturnalne - przesycone. Do tego ilosc detalu obrazu na Sony jest swietna nie mowiac o chyba najlepszym skalowaniu nizszych rozdzielczosci na rynku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Moderatorzy
11 minut temu, rafa napisał:

Do tego ilosc detalu obrazu na Sony jest swietna

No właśnie pisałem o ciemnej plamie w krajobrazie kiedy szajsung dawał tam masę szczegółów i gradacji.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, konradskala napisał:

Zresztą nie będę kolejny miesiąc wyważał otwartych drzwi, obejrzyjcie sobie ten filmik, bo facet tłumaczy temat w miarę zrozumiały sposób

Na początku wszystko wygląda jak złoto dopiero potem wychodzą kwiatki z podświetleniem i kontrastem który staje się dla mnie nie do zaakceptowania 😞

52 minuty temu, Bobcat napisał:

Dlaczego nietrafne? Przy dobrze działającym local dimming nie znaczenia czy matryca jest IPS czy VA.

po 1wsze chodzilo o porownanie tego samego tv tylko z inna matryca, porownujac inne modele na roznych matrycach to nie ten sam test tylko zupelnie inny

a po drugie mylisz sie, porownujac ten sam tv na ips jak i VA czyli np samsung o ktorym mowa czern jest zupelnie inna, wiem bo sie bawilem, wiec jesli widzialem to w mega jasnym sklepie na ich super ustawieniach, to smiem przypuszczac co graniczy to z pewnoscia ze w domowych warunkach bedzie to jeszcze bardziej widoczne i nie pisze tu zeby cokolwiek dyskredytowac bo oba tv sa swietne, po prostu jest widoczna roznica

57 minut temu, Bobcat napisał:

Przy dobrze działającym local dimming nie znaczenia czy matryca jest IPS czy VA.

Pokaż mi choć jedną matrycę IPS z dobrze działającym local dimming.

Poniżej porównanie: LG QNED90 matyca IPS, Samsung QNED85 matryca IPS, Samsung QNED90 matryca VA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
35 minut temu, stench napisał:

No właśnie pisałem o ciemnej plamie w krajobrazie kiedy szajsung dawał tam masę szczegółów i gradacji.

Tylko ze to jest efekt rozjasnienia tego obszaru a nie ilosci samych szczegolow. Na Oled Sony tez beda te szczegoly ale widoczne na zywo za to bez rozjasnienia obszarow wokol. Poza tym te bardzo ciemne miejsca (w fabrycznym ustawieniu) da sie rozjasnic tez poziomem glebi czerni za pomoca suwaka jesli komus brakuje. Zreszta sam mam lekko rozjasnione.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ostatnio sam stałem przed wyborem pomiędzy Samsungiem 8K 65QN800 a LG 4K Oled 65C1. Dotychczas używałem Samsunga UE55JU6740. Wybrałem LG, szalę przechyliło posiadanie Dolby Vision i Dolby Atmos kosztem 8K

Mam odnośnie tego modelu pytanie. Podłączyłem do niego amplituner Yamaha RX A6A przewodem hdmi 48Gbps pod wejścia ARC. Po wejściu w Netflix, w TV i wyborze interesującego mnie filmu ze ścieżką dźwiękową Dolby Atmos, w ustawieniach TV zmieniłem ustawienia głośników z TV na zewnętrzne, po ok 2 sekundach zniknęła ikona Dolby Atmos w Netflixie, co więcej, żaden film ze ścieżką DA w Netflixie nie był już oznaczony tym logo. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

52 minuty temu, konradskala napisał:

Pokaż mi choć jedną matrycę IPS z dobrze działającym local dimming.

To nie jest kwestia IPS czy VA lecz pracy algorytmów lokalnego wygaszania. @don111pisał na ten temat. 

Wg przywołanego przez Ciebie RTINGS.com LG QNED90 ma najlepszy kontrast jaki kiedykolwiek wiedzieli na matrycy IPS.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

To nie jest kwestia IPS czy VA lecz pracy algorytmów lokalnego wygaszania. @don111pisał na ten temat. 

Wg przywołanego przez Ciebie RTINGS.com LG QNED90 ma najlepszy kontrast jaki kiedykolwiek wiedzieli na matrycy IPS.

Mogą mieć najlepsze algorytmy, ale ze względu na swoja konstrukcję i parametry, pod tym względem IPS nie może konkurować z VA. W IPS natywny kontrast jest o wiele niższy, a co za tym idzie możliwości wygaszania są po prostu słabe. Nie da rady tego uniknąć, wyeliminować czy wyregulować suwakami. To jest ewidentny blooming. Sąsiadujące obok siebie obrazy czy postaci o różnym podświetleniu zawsze będą w jakiś sposób niepotrzebnie rozjaśnione tam gdzie powinny ciemne. A propos kontrastu (natywny):

LG QNED90 (IPS) - 1127:1

Samsung QN85A (IPS) - 1373:1

Samsung QN90A (VA) - 3510:1

2 minuty temu, konradskala napisał:

W IPS natywny kontrast jest o wiele niższy, a co za tym idzie możliwości wygaszania są po prostu słabe.

Są identyczne. Wyłącznie zależy to od algorytmów rządzących wygaszaniem. Jeżeli MiniLEDy za jakimś fragmentem obrazu są wyłączone to nie ma znaczenia czy to IPS czy VA.

6 minut temu, konradskala napisał:

To jest ewidentny blooming.

Blooming zależy'od ilości stref wygaszania. 

Poza tym nie dla każdego jest to problem na miarę kosmosu.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Są identyczne. Wyłącznie zależy to od algorytmów rządzących wygaszaniem. Jeżeli MiniLEDy za jakimś fragmentem obrazu są wyłączone to nie ma znaczenia czy to IPS czy VA.

Przecież 1127:1 (IPS) a 3510:1 (VA) to nie jest identyczny kontrast. To 3-krotna różnica. Jak chcesz osiągnąć to samo, skoro przy niskim kontraście matryca "nie wie" co ma właśnie wygasić?

18 minut temu, konradskala napisał:

Przecież 1127:1 (IPS) a 3510:1 (VA) to nie jest identyczny kontrast. To 3-krotna różnica. Jak chcesz osiągnąć to samo, skoro przy niskim kontraście matryca "nie wie" co ma właśnie wygasić?

Nie mówimy o kontraście natywnym tylko wspartym lokalnym wygaszaniem. 

Dla mikroprocesora liczba 1127 jest tak samo dobra jak 3510 czy jakakolwiek inna. Poza tym nie jest on sterowany tym co widać na ekranie, lecz wejściowym sygnałem tworzącym obraz. A w sygnale kontrast z definicji jest inf : 0. To zastosowana matryca odpowiada jak to będzie pokazane. Nic więc nie stoi na przeszkodzie aby wygaszać do zera bez względu na typ matrycy.

Natywny kontrast nie tu nic do rzeczy.

12 minut temu, MarcinStereo napisał:

Z OLED nie ma tego problemu.

Są za to inne.

Edytowane przez Bobcat
19 minut temu, Bobcat napisał:

Nie mówimy o kontraście natywnym tylko wspartym lokalnym wygaszaniem. 

Dla mikroprocesora liczba 1127 jest tak samo dobra jak 3510 czy jakakolwiek inna. Poza tym nie jest on sterowany tym co widać na ekranie, lecz wejściowym sygnałem tworzącym obraz. A w sygnale kontrast z definicji jest inf : 0. To zastosowana matryca odpowiada jak to będzie pokazane. Nic więc nie stoi na przeszkodzie aby wygaszać do zera bez względu na typ matrycy.

Natywny kontrast nie tu nic do rzeczy.

Są za to inne.

Z teoretycznego punktu widzenia jest jak piszesz. Natomiast z technicznego oraz praktycznego nie jest tak różowo a wręcz szaroburo, bo LED to nie OLED i nie wygasisz (a dokładnie mówiąc nie przyciemnisz) sobie bez konsekwencji połowy matrycy. Zaletą IPS są dobre kąty widzenia, ale tyczą się jedynie kolorów. Nie mają natomiast odniesienia do kontrastu, który to spada i to drastycznie pod kątem, co najbardziej widać w HDR gdzie matryca daje ile fabryka dała. Oczywiście to samo dotyczy matryc VA, czerń (jak by nie była) także się rozjaśnia pod kątem, ale nie jest to tak dokuczliwe ze względu na dużo wyższy kontrast natywny. I kółko się zamyka.

4 minuty temu, konradskala napisał:

nie wygasisz (a dokładnie mówiąc nie przyciemnisz) sobie bez konsekwencji połowy matrycy.

Błąd. W MiniLED możesz wygasić maciupeńki kawałeczek ekranu.I tylko to. Obok może być laser dający po oczach. 

9 minut temu, konradskala napisał:

Oczywiście to samo dotyczy matryc VA, czerń (jak by nie była) także się rozjaśnia pod kątem, ale nie jest to tak dokuczliwe ze względu na dużo wyższy kontrast natywny.

Nawet przyjmując że natywny kontrast na IPS jest niższy niż na VA to jednak na tym ostatnim spada bardzo szybko w miarę zwiększania się kąta oglądania. Przy 30o jest już gorszy niż na IPS pod tym samym kątem.

• Pokaż nowe odpowiedzi