Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, don111 napisał:

Plazmy nie są prehistorią i były znacznie mniej podatne na wypalenia od Oled, zwłaszcza Pioneer. Kuro sprzed 12 lat odbiera lepiej od tych wszystkich LED i może nawet też Oled, jeśli chodzi o plastykę obrazu, mimo że ma minimalnie gorszą czerń (aż do 0 się nie wygasza, ale prawie). 

Możliwe, że moje dwie plazmy Panasonica i Samsunga jeszcze pracują w rodzinie. Wiem o czym piszesz. Pewnie miałbym plazmę do dzisiaj, ale po prostu zrobiły się za małe.

Z miłośnikami LED nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami VA nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami LG nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami mini-led nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Mam dalej wymieniać? Hipokryta jesteś.

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Do OLEDa. 

Jeśli dla kogoś coś jest najlepsze - nie powtarza tego od tygodni po kilka(naście) razy dziennie. Skoro powtarza - to znaczy że sam nie jest przekonany.

A jeśli dodatkowo w tym samym (długim) okresie czasu i z taką samą częstotliwością gnoi i wdeptuje w glebę konkurencyjne produkty - można mieć pewność że sam siebie próbuje utwierdzić w przekonaniu o doskonałości tego, co tak wychwala.

To Ty próbujesz przekonać mnie, że jeden z najlepszych OLED LG65C1 za 6 tys. nie był warty zakupu bo z tylko z Tobie znanych powodów "przepłaciłem". Do tego piejesz o przyszłościowej technologii miniLed, którą można już kupić za 8 tys., a sam wybierasz za połowę tej kwoty średniaka NANO z koszmarnym bloomingiem, uparcie twierdząc, że takie zjawisko nie występuje, więc nie warto "przepłacać"

Faktycznie warto posłuchać takiego fachowca, nie ma co. 

38 minut temu, Butler napisał:

Z miłośnikami LED nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami VA nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami LG nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Z miłośnikami mini-led nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

Mam dalej wymieniać? Hipokryta jesteś.

Lusterko Panie Przedszkolaku. 

Rozumiem że napisanie czegoś autorskiego od siebie przerasta Cię. 

4 godziny temu, don111 napisał:

Oledowi bliżej jednak 'charakterem' obrazu do lcd niż do plazmy

Kilka lat temu, kiedy miałem jeszcze plazmę, każdy TV OLED był koszmarnie drogi. Szukałem więc LCD/LED, który będzie uczciwym zamiennikiem, ale co bym nie przyniósł do domu zaraz wracało do pudła. Tego się nie dało oglądać. 

9 minut temu, konradskala napisał:

z koszmarnym bloomingiem

Nieprawda.

Można taki spowodować sztucznie, celowo zmieniając ustawienia na nieużywane na codzień, w celach demonstracyjnych. Co z lubością robi na YouTube np. pan Tech Giant który wyglądem i stosowanym językiem (cockney) dowodzi przynależności do brytyjskiego lumpen-marginesu. 

Tak przerasta mnie o Ty mój góru wniebowziety "znafca" wszelakich dóbr przekazu wizyjnego, wizjonerze i wyznaczniku tej jedynej właściwej drogi wybrania telewizora do domu. Buhaha... To jest dopiero sekta prowadzić taki prozelityzm.

Najbardziej podoba mi się OLED. Tak najzwyczajniej, subiektywnie, mając w poważaniu jakieś pomiary, testy itd. A ten od sekty wyzywa, no koniec świata 😄

18 minut temu, konradskala napisał:

To Ty próbujesz przekonać mnie

Do niczego nie próbuję Cię przekonać. W odniesieniu  do członka sekty jest to niewykonalne. Jedynie bronię technologi LCD, przed niesprawiedliwymi ocenami, obrzucaniem jej błotem i wdeptywaniem jej w glebę.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Nieprawda.

Można taki spowodować sztucznie, celowo zmieniając ustawienia na nieużywane na codzień, w celach demonstracyjnych. Co z lubością robi na YouTube np. pan Tech Giant który wyglądem i stosowanym językiem (cockney) dowodzi przynależności do brytyjskiego lumpen-marginesu. 

Jeżeli to nieprawda, a Twój TV jest 4K, 120Hz, IPS, Dolby Vision i HDR, piękne kolory i wszystko co ma mieć nowoczesny TV to dlaczego wylądował na półce ze średniakami? Jak to się stało?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Do niczego nie próbuję Cię przekonać...Jedynie bronię technologi LCD

Ty wyzywasz od sekciarzy i niczego w tej formie wypowiedzi nie bronisz. To taki defensywny atak jak Rosja na Ukrainę planuje. Powodzenia 😄Więcej szkody niż pożytku robisz jak będziesz dalej w takim tonie się udzielał.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Do niczego nie próbuję Cię przekonać. W odniesieniu  do członka sekty jest to niewykonalne. Jedynie bronię technologi LCD, przed niesprawiedliwymi ocenami, obrzucaniem jej błotem i wdeptywaniem jej w glebę.

Żeby odeprzeć zarzuty trzeba mieć odpowiednie argumenty. Z Twojej strony są to stwierdzenia typu: nie widać (tzn. Ty nie widzisz), nie warto przepłacać, photoshop albo sekta. 

Niczego nie musisz bronić. Dobre telewizory bronią się same.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Jeżeli to nieprawda, a Twój TV jest 4K, 120Hz, IPS, Dolby Vision i HDR, piękne kolory i wszystko co ma mieć nowoczesny TV to dlaczego wylądował na półce ze średniakami? Jak to się stało?

Bo są jeszcze lepsze. Co nie znaczy że ten jest zły. Stawka jest już obecnie bardzo wyrównana, idą łeb w łeb, wszystkie na bardzo wysokim poziomie i o tym że jeden znajdzie się z pierwszej dziesiątce a inny na 135 miejscu decydują różnice relatywnie niewielkie, subtelne i dla przeciętnego widza nieistotne albo wręcz niezauważalne.

Tak. Ma wszystko co wymieniłeś. Z jedną małą uwagą która dowodzi słabej znajomości tematu: odświeżanie matrycy 60/120 Hz jest w Ameryce, bo tam prąd w sieci na taką częstotliwość. W Europie jest 50/100 Hz.

5 minut temu, Butler napisał:

defensywny atak jak Rosja na Ukrainę planuje. Powodzenia

Polityka to inny wątek.

6 minut temu, Butler napisał:

jak będziesz dalej w takim tonie się udzielał.

Od oceniania moich wpisów jest Administracja i Moderacja.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Żeby odeprzeć zarzuty trzeba mieć odpowiednie argumenty. Z Twojej strony są to stwierdzenia typu: nie widać (tzn. Ty nie widzisz), nie warto przepłacać, photoshop albo sekta. 

Niczego nie musisz bronić. Dobre telewizory bronią się same.

Potrzebna jest ponadto wola drugiej strony aby je wysłuchać i przeanalizować. Odrzucanie a priori na zasadzie "każda teza odmienna od tej którą ja uważam za słuszną jest automatycznie i z definicji fałszywa" nic nie wnosi.

6 minut temu, konradskala napisał:

Dobre telewizory bronią się same.

Mój też.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Od oceniania moich wpisów jest Administracja i Moderacja.

Oczywiście, zamiast próbować argumentami przekonywać to od sekty wyzywasz. Super kierunek prowadzenie dyskusji, oklaski dla tego pana, trybuny szaleją.

A szkody więcej robisz dla swoich tez, bo wręcz odpychasz formą swojej wypowiedzi która prowadzi do efektu odwrotnego od zamierzonego.

18 minut temu, Bobcat napisał:

Bo są jeszcze lepsze. Co nie znaczy że ten jest zły. Stawka jest już obecnie bardzo wyrównana, idą łeb w łeb, wszystkie na bardzo wysokim poziomie i o tym że jeden znajdzie się z pierwszej dziesiątce a inny na 135 miejscu decydują różnice relatywnie niewielkie, subtelne i dla przeciętnego widza nieistotne albo wręcz niezauważalne.

Wszystkie na bardzo wysokim poziomie...nieistotne różnice...niezauważalne...przeciętny widz...

O czym Ty piszesz?

A już wiem, a średniopółkowcach, które bronią się same...

Edytowane przez konradskala
27 minut temu, konradskala napisał:

średniopółkowcach, które bronią się same...

Oczywiście. Nie każdy ma szpanerskie zadęcie.

30 minut temu, Butler napisał:

efektu odwrotnego

U sekciarzy? Być może. Ale to nie do nich adresowane.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Ale to nie do nich adresowane.

A do kogo? Gdzie adresata wymieniłeś? Wyzywasz adwersarzy i twierdzisz że to jednak nie do nich było adresowane... Przecież to jakaś schizofrenia. 

• Moderatorzy
4 godziny temu, konradskala napisał:

jeden z najlepszych OLED LG65C1 za 6 tys.

Widzisz , kupiłeś go za świetne pieniądze czyli znacznie poprawiłeś jego stosunek jakość/cena.

Przeważnie są 20% droższe.

Gdzie była taka promo ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Porównując relację jakość/cena miarodajna jest regularna cena rynkowa w danym momencie. A nie chwilowe promocje. Osobiście bałbym się kupować na promocji z obawy że może to być egzemplarz poekspozycyjny lub naprawiony zwrot gwarancyjny. 

Licząc wspomnianą relację wg wzoru:

ocena ogólna RTINGS.com / cena kPLN

mamy dla 65" OLED C1 wynik 1.47. Nano90 ma 1.67. A więc lepiej.

I to jest liczone dla super-promocji po jakiej (rzekomo) kupił swój C1 @konradskala

Licząc po regularnej cenie rynkowej mamy dla C1 ten wskaźnik na poziomie 0.93. Żenada.

Edytowane przez Bobcat

LG 65 cali OLED C14LB w UK są w cenie 1799 funtów, ostatnio była promka 10% przez tydzień co i tak da ok 8k pln, więc 6k pln to była okazja

2 godziny temu, stench napisał:

Widzisz , kupiłeś go za świetne pieniądze czyli znacznie poprawiłeś jego stosunek jakość/cena.

Przeważnie są 20% droższe.

Gdzie była taka promo ?

Promocje są co chwilę, to było na przełomie listopada/grudnia,  początkowo miał być 55 cali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale w sumie wymieniłem na 65 cali, kosztował 6666 zł minus 3 raty za free i słuchawki w prezencie, wyszło 6 kzl

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Porównując relację jakość/cena miarodajna jest regularna cena rynkowa w danym momencie. A nie chwilowe promocje. Osobiście bałbym się kupować na promocji z obawy że może to być egzemplarz poekspozycyjny lub naprawiony zwrot gwarancyjny. 

Licząc wspomnianą relację wg wzoru:

ocena ogólna RTINGS.com / cena kPLN

mamy dla 65" OLED C1 wynik 1.47. Nano90 ma 1.67. A więc lepiej.

I to jest liczone dla super-promocji po jakiej (rzekomo) kupił swój C1 @konradskala

Też bym się bał, ale sam rozpakowałem i sprawdziłem tabliczkę przed odbiorem - data produkcji listopad 2021, czyli nówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Licząc po regularnej cenie rynkowej mamy dla C1 ten wskaźnik na poziomie 0.93. Żenada.

Największą żenadą jaką mógł bym zrobić to kupować telewizor z kartką i ołówkiem w ręku...

Dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu, a nie wskaźnik cena/jakość. Szukałem możliwie najlepszej jakości, na tamten moment lepszej nie znalazłem.

Pisałem już to wcześniej i napiszę jeszcze raz: gdyby był wtedy G1 dostępny, to pewnie bym kupił, a może Sony, a może Panasonic - nie wiem. Ale nie było. Natomiast była cała fura średniopółkowców, Samsungów, Philipsów, Soniaków, a wyszło, że akurat LG NANO trafił do mnie do domu (nawiasem mówiąc też chyba był w promocji).

Wieczorna konfrontacja natychmiast wybiła mi z głowy ten model. Oddałem i byłem skłonny przywieźć do domu kolejny, a może i jeszcze kolejny TV,  ale po rozmowie ze znajomym sprzedawcą, wyszło, że w ogóle nie mam co zawracać sobie du.py telewizorami z tej półki cenowej. To nie dla mnie i nie tego szukałem. Trzeba wydać więcej, trudno. Wtedy otrzymasz nie jakieś "relatywnie niewielkie, subtelne i dla przeciętnego widza nieistotne albo wręcz niezauważalne różnice" tylko zupełnie innej klasy sprzęt. I żadne przeliczniki cena/jakość tego nie zmienią.

Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, konradskala napisał:

Największą żenadą jaką mógł bym zrobić to kupować telewizor z kartką i ołówkiem w ręku...

Ale większość z tych którzy dokonują mniej lub bardziej świadomych wyborów kupuje właśnie z kartką i ołówkiem w ręku. Pytasz czy można szpanować telewizorem? Można, co widać na Twoim przykładzie. Stawianie sprawy na zasadzie "cena nie gra roli, ja muszę mieć najlepszy z najlepszych, najdoskonalszy, z najwyższej półki, wszystko poniżej to bullshit i garbage, więc nie jest w stanie zaspokoić moich wymagań i potrzeb" - to jest właśnie szpanowanie. Klasyczne. W postaci czystej. 

Szpanować można wszystkim. Również w przedszkolnej piaskownicy lizakiem za 5 zł gdy reszta bawiącego się tam towarzystwa ma takie po 2.50 zł

Wieczorna konfrontacja natychmiast wybiła mi z głowy ten model. Oddałem i byłem skłonny przywieźć do domu kolejny, a może i jeszcze kolejny TV,  ale po rozmowie ze znajomym sprzedawcą, wyszło, że w ogóle nie mam co zawracać sobie du.py telewizorami z tej półki cenowej.

Powtarzasz się. To już się robi nudne. 

przeliczniki cena/jakość

Jest to wielkość obiektywna, podobnie jak wyniki pomiarów i  oceny RTINGS.com. Zakwestionujesz matematykę?

zupełnie innej klasy sprzęt.

Dla wielu niewart swojej ceny.

Edytowane przez Bobcat
6 minut temu, Bobcat napisał:

Ale większość z tych którzy dokonują mniej lub bardziej świadomych wyborów kupuje właśnie z kartką i ołówkiem w ręku.

A Ty dalej swoje... większość kupi to, przeciętny widz kupi tamto...

Co mi da wyliczanka skoro dany TV nie spełnia moich potrzeb?

45 minut temu, Bobcat napisał:

Szpanować można wszystkim. Również w przedszkolnej piaskownicy lizakiem za 5 zł gdy reszta bawiącego się tam towarzystwa ma takie po 2.50 zł

Można, tylko po co? W tej "piaskownicy" towarzystwo też ma dużo droższe zabawki i jakoś nie widziałem żeby ktoś płakał z tego powodu.

Godzinę temu, Bobcat napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

Wieczorna konfrontacja natychmiast wybiła mi z głowy ten model. Oddałem i byłem skłonny przywieźć do domu kolejny, a może i jeszcze kolejny TV,  ale po rozmowie ze znajomym sprzedawcą, wyszło, że w ogóle nie mam co zawracać sobie du.py telewizorami z tej półki cenowej.

Powtarzasz się. To już się robi nudne. 

Ale prawdziwe

przeliczniki cena/jakość

Jest to wielkość obiektywna,

Obiektywnie rzecz biorąc, kupując lepszy telewizor nie popełniłem błędu

18 minut temu, konradskala napisał:

Była kiedyś tabelka. OLED: 1.3% rynku światowego, QLED: 1.4%. Razem 2.7%. Reszta to jest właśnie ta większość, która stanowi 97.3% rynku i kupuje zwykłe LCD. 

2 minuty temu, konradskala napisał:

Ale prawdziwe

To powtórz jeszcze tysiąc razy. Może przekonasz samego siebie że dobrze zrobiłeś.

zupełnie innej klasy sprzęt.

Dla wielu niewart swojej ceny.

Możliwe, dla mnie warto

Skoro tak ciągle musisz powtarzać widać że sam nie jesteś do końca przekonany.

25 minut temu, konradskala napisał:

Można, tylko po co?

Aby wszyscy podziwiali że ktoś ma najlepszy lizak.

6 minut temu, konradskala napisał:

Ci którzy mierzą niżej też nie popełnili. Każdy ma swoje indywidualne kryteria wyboru.

28 minut temu, konradskala napisał:

W tej "piaskownicy" towarzystwo też ma dużo droższe zabawki

Ale potrafią zachować klasę i się tak nie puszą jak Ty.

5 minut temu, Bobcat napisał:
27 minut temu, konradskala napisał:

Była kiedyś tabelka. OLED: 1.3% rynku światowego, QLED: 1.4%. Razem 2.7%. Reszta to jest właśnie ta większość, która stanowi 97.3% rynku i kupuje zwykłe LCD.

Miałeś plazmę, prawda? Jaki to był kiedyś procent rynku?

10 minut temu, Bobcat napisał:

Skoro tak ciągle musisz powtarzać widać że sam nie jesteś do końca przekonany.

To prawda, nie wiem bo nie miałem jak porównać. Możliwe, że mogłem kupić lepszy.

12 minut temu, Bobcat napisał:
16 minut temu, konradskala napisał:

Ci którzy mierzą niżej też nie popełnili. Każdy ma swoje indywidualne kryteria wyboru.

Moim kryterium jest jakość obrazu przy oglądaniu wieczorem. Moja wina, że żaden LCD się nie sprawdza?

• Pokaż nowe odpowiedzi