Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, konradskala napisał:

Ile programów telewizyjnych jest nadawanych w tym formacie? Tak na całym świecie - na 1000 kanałów ile przypada w Dolby Vision?

Odpowiadam: zero. Podobnie jak w HDR10+. To są standardy zapisu na BD i w serwisach strumieniowych. Programy telewizyjne jeśli są HDR mają go kodowane w systemie HLG.

33 minuty temu, konradskala napisał:

Proponuję Ci porównać HDR10 czy 10+z Dolby Vision na sprzęcie z wyższej półki.

Tu nie chodzi o żadne porównania, lecz jaki procent materiału w HDR jest zapisany w Dolby Vision, a jaki w HDR10+.

15 minut temu, Bobcat napisał:

Odpowiadam: zero. Podobnie jak w HDR10+. To są standardy zapisu na BD i w serwisach strumieniowych. Programy telewizyjne jeśli są HDR mają go kodowane w systemie HLG.

Zgadza się, a co za tym idzie Dolby Vision to nie taki znowu "światowy" standard jak sugerujesz.

O

6 godzin temu, konradskala napisał:

Zgadza się, a co za tym idzie Dolby Vision to nie taki znowu "światowy" standard jak sugerujesz.

Bądź żesz konsekwentny i przestań przeczyć samemu sobie dla podtrzymania polemiki za wszelką cenę. Wielokrotnie pisałeś, że programy telewizyjne to zazwyczaj jakościowo kaszana a prawdziwa jakość obrazu, pozwalająca wykorzystać do maksimum możliwości współczesnej technologii i telewizorów (zwłaszcza takich z górnej półki) - to wyłącznie BD i ew. serwisy streamingowe (w wersji Premium).

No więc tam niepodzielnie króluje Dolby Vision. HDR10+ to marginalna, nic nieznacząca nisza.

Prawda. Telewizja "światowa" to tysiące programów FullHD i pewnie kilkanaście 4K (proszę o poprawkę jeśli się mylę). W serwisach streamingowych np. Netflix jest 6200 pozycji filmów czy seriali, w tym niewiele ponad 300 pozycji w 4K, a w nich dopiero znajdziemy Dolby Vision. W przypadku płyt BD UHD przeważa DV ale ponownie proszę wskaż różnice na takim, wysokiej jakości matriale z plyty oglądając takze na wysokiej klasy telewizorze z i bez Dolby Vision na pokładzie.

Jak zawsze odwracasz  rozmowę do góry nogami aby tylko Twoje było na wierzchu. Wysokiej klasy materiał nagrany w DV i oglądany na wysokiej klasy telewizorze niemającym DV zostanie zdegradowany i wyświetlony jako zwykłe HDR10. A to już jest zauważalne.

Skoro to takie nieistotne - jak myślisz? Dlaczego to wprowadzono?

10 minut temu, Bobcat napisał:

Wysokiej klasy materiał nagrany w DV i oglądany na wysokiej klasy telewizorze niemającym DV zostanie zdegradowany i wyświetlony jako zwykłe HDR10. A to już jest zauważalne.

To proszę podaj przynajmniej jeden tytuł filmu na którym Ty to zauważyłeś.

12 minut temu, Bobcat napisał:

Skoro to takie nieistotne - jak myślisz? Dlaczego to wprowadzono?

Skoro HDR10+ jest darmowy, a za Dolby Vision trzeba zapłacić - odpowiedź chyba jest jasna.

24 minuty temu, konradskala napisał:

podaj przynajmniej jeden tytuł filmu na którym Ty to zauważyłeś.

Nie przeprowadzałem takich porównań. Mój ma DV i wyłączyć tego (aby porównać jak materiał wygląda z i bez) nie można.

Opinia nie jest moja. Zresztą RTINGS.com uważa brak DV za minus danego telewizora.

32 minuty temu, konradskala napisał:

Skoro HDR10+ jest darmowy, a za Dolby Vision trzeba zapłacić - odpowiedź chyba jest jasna.

Może inaczej: dlaczego ogólnoświatowym standardem stał się płatny DV a nie darmowy HDR10+? Odpowiedź jest prosta: bo DV jest lepszy.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Nie przeprowadzałem takich porównań. Mój ma DV i wyłączyć tego (aby porównać jak materiał wygląda z i bez) nie można.

A ja przeprowadziłem na QD-OLED-ach: Sony DV ma, Samsung jak wiadomo - nie. Już wcześniej o tym pisałem, że konia z rzędem temu, kto kapnie się który obraz jest który.

Opinia nie jest moja.

No właśnie.

Może warto wcześniej porównać, pooglądać i posprawdzać ewentualne różnice?

Zresztą RTINGS.com uważa brak DV za minus danego telewizora.

Owszem, skoro jeden ma a drugi to nie ma, to nie może być inaczej.

Ale wcale nie wskazuje na Dolby Vison jako zwycięzcę nad HDR10+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

No to dwa cytaty w powyższego linku:

"telewizory Samsung nie obsługują Dolby Vision, więc każdy Blu-ray w Dolby Vision będzie ograniczony do HDR10, a jeśli przesyłasz strumieniowo film Dolby Vision, który nie ma warstwy podstawowej HDR10, zawartość będzie w SDR-ach."

"HDR10+ prawie odpowiada możliwościom Dolby Vision, ale brakuje mu treści, a nie tak wiele telewizorów obsługuje HDR10 + jak Dolby Vision."

"Prawie" czyni różnicę. Nie tylko w piwie.

49 minut temu, Bobcat napisał:

No to dwa cytaty w powyższego linku:

"telewizory Samsung nie obsługują Dolby Vision, więc każdy Blu-ray w Dolby Vision będzie ograniczony do HDR10, a jeśli przesyłasz strumieniowo film Dolby Vision, który nie ma warstwy podstawowej HDR10, zawartość będzie w SDR-ach."

"HDR10+ prawie odpowiada możliwościom Dolby Vision, ale brakuje mu treści, a nie tak wiele telewizorów obsługuje HDR10 + jak Dolby Vision."

"Prawie" czyni różnicę. Nie tylko w piwie.

Różnica polega na tym, że biorąc na tapetę najbardziej popularne marki i w miarę dobre modele to:

- każdy nowy Samsung obsługuje HDR10 i HDR10+ i jak wiadomo żaden nie ma Dolby Vision

- każdy nowy Sony czy LG obsługuje HDR10 i Dolby Vision, ale HDR10+ już nie

- każdy nowy TCL, Hisense, Xiaomi, Philips czy Panasonic obsługuje wszystko: HDR10, HDR10+ oraz Dolby Vision

"Business Korea opublikował dane firmy Omdia dotyczące najpopularniejszych producentów telewizorów. Samsung zajął pierwsze miejsce pod względem sprzedanych sztuk, posiadając 19,6% udziałów w rynku. Na drugim miejscu znalazła się firma TCL (11,7%), a na trzecim LG (11,69%). Hisense zajął czwarte miejsce (10,5%), a Xiaomi piąte (6,2%). Warto zwrócić uwagę na fakt, że trzy z pięciu najlepszych marek to marki chińskie marki. Japońskie Sony zajęło dopiero siódme miejsce pod względem liczby sprzedanych telewizorów."

Jakby nie patrzeć Samsung, TCL, Hisense i Xiaomi to blisko 47% rynku. Philips i Panasonic nie wiem, ale pewnie dokładają swoje trzy grosze i wynik spokojnie przekracza 50%.

To serio "nie tak wiele" telewizorów z obsługą HDR10+ ?

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Wyliczanki z sufitu.

Jeśli masz lepsze źródła danych czy metody obliczeń, proszę przedstaw je.

W dniu 13.06.2023 o 23:13, konradskala napisał:

Bez względu na cenę to stanowczo za mało szpanerski sprzęt

Błąd. Czemu bowiem służy szpan? Puszeniu się i świeceniu ludziom w oczy grubością portfela. W związku z tym funkcjonalności nie mają najmniejszego znaczenia. Zresztą szpaner zazwyczaj nie wie co to jest, a tym bardziej jak z nich skorzystać.

Jedynym kryterium szpanu jest cena. Dlatego wymieniony MicroLED Samsunga jest idealnym sprzętem pod tym względem.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Błąd. Czemu bowiem służy szpan? Puszeniu się i świeceniu ludziom w oczy grubością portfela. W związku z tym funkcjonalności nie mają najmniejszego znaczenia. Zresztą szpaner zazwyczaj nie wie co to jest, a tym bardziej jak z nich skorzystać.

Jedynym kryterium szpanu jest cena. Dlatego wymieniony MicroLED Samsunga jest idealnym sprzętem pod tym względem.

Gdyby Twoje wnioski dotyczyły np. zegarka za 5 tys i kolejnego wysadzanego diamentami za 500 tys. wtedy pełna zgoda - funkcjonalność nie ma znaczenia, czysty szpan. Natomiast w przypadku MicroLED mamy do czynienia z zupełnie nową technologią, która wedle opisów jest lepsza od dotychczasowych. Ale wcale nie zmienia to faktu, że cena (choćby ze względu na koszty produkcji wielu panelów dla złożenia jednego TV) jest totalnie zaporowa. 

Edytowane przez konradskala
22 godziny temu, Bobcat napisał:

Może inaczej: dlaczego ogólnoświatowym standardem stał się płatny DV a nie darmowy HDR10+? Odpowiedź jest prosta: bo DV jest lepszy.

Sam się nie "stał". Producenci dogadali się z wytwórniami filmowymi i tyle.

Gdyby wszystko miało stać się standardem bo jest lepsze, to ponad pół wieku temu zamiast VHS standardem byłby lepszy Betamax, zamiast klasycznej kasety magnetofonowej CC byłyby kasety Elcaset, zamiast przestarzałej i gorszej 40-letniej płyty CD miałbyś lepsze, gęste pliki na SACD, a zamiast przestarzałego i gorszego FullHD byłby powszechnie wprowadzony lepszy 4K, itd. itd.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Sam się nie "stał".

Twoje zamiłowanie do kontradykcji jest tak wielkie, że gotów jesteś zanegować tabliczkę mnożenia. W celach polemicznych.

Gość

(Konto usunięte)

Jak myślicie kiedy microLED będą w cenie kilku tysięcy złotych za takie 65"? 

I czy taki rozmiar powstanie czy już tylko większe matryce będą?

6 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Jak myślicie kiedy microLED będą w cenie kilku tysięcy złotych za takie 65"? 

I czy taki rozmiar powstanie czy już tylko większe matryce będą?

W tym roku zapowiedziano 50, 63, 76, 89, 101, 114 oraz 140 cali. Ceny jeszcze nie są znane.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Twoje zamiłowanie do kontradykcji jest tak wielkie, że gotów jesteś zanegować tabliczkę mnożenia. W celach polemicznych.

Pod polemikę poddaję jedynie Twoje przypuszczenia, domniemania lub wnioski, wysnute przez Ciebie i dotyczące porównań, których nie widziałeś na oczy.

Piszesz na zasadzie" nie wiem, nie mam, nie widziałem, ale się wypowiem". Cały Ty.

2 godziny temu, konradskala napisał:

Piszesz na zasadzie" nie wiem, nie mam, nie widziałem, ale się wypowiem". Cały Ty.

Ty natomiast na zasadzie odruchu bezwarunkowego (nazwanego od naukowca, który pierwszy to badał odruchem Pawłowa) jak widzisz mój wpis (jakikolwiek) - natychmiast odpisujesz, że nie mam racji.

Dopiero potem myślisz, że czasem zdarza się sytuacja że mogę ją mieć.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Ty natomiast na zasadzie odruchu bezwarunkowego (nazwanego od naukowca, który pierwszy to badał odruchem Pawłowa) jak widzisz mój wpis (jakikolwiek) - natychmiast odpisujesz, że nie mam racji.

Dopiero potem myślisz, że czasem zdarza się sytuacja że mogę ją mieć.

Kiedy masz rację lub zgadzam się z Twoim zdaniem - potwierdzam wpisem: prawda, zgoda, racja, oczywiście itp. A że ma to miejsce raczej rzadko to już inna para kaloszy.

• Moderatorzy

U sąsiada oglądałem któreś Star Warsy na LG 65oled C2.

Jak dla mnie to obraz świetny, żadnych wad itd. Doskonała czerń, podświetlenie itd.

Na C4PO było doskonale widać gdzie ma rękę czystą i świecącą, a gdzie jest nieco brudna i przykurzona.

Jedyna wada, to że nie miał 77 cali, ale cena x2.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 godziny temu, stench napisał:

U sąsiada oglądałem któreś Star Warsy na LG 65oled C2.

Jak dla mnie to obraz świetny, żadnych wad itd. Doskonała czerń, podświetlenie itd.

Na C4PO było doskonale widać gdzie ma rękę czystą i świecącą, a gdzie jest nieco brudna i przykurzona.

Jedyna wada, to że nie miał 77 cali, ale cena x2.

LG C2 to jeden z najbardziej opłacalnych telewizorów OLED na matrycy EVO. Faktycznie jak w większości OLED-ów powyżej 65 cali cena mocno zwyżkuje, ale obecnie 77 cali można już znaleźć nie za 16 a za 12 tys. z hakiem.

Natomiast poza konkurencją w 77 calach jest także świetny LG B2 w cenie ok. 10 tys.

Tak czy siak za kilka miesięcy ceny jeszcze spadną, tym bardziej, że właśnie wchodzi seria B3, C3 oraz jako jedyna wyposażona w matrycę z mikrosoczewkami MLA (Micro Lens Array) seria G3.

On 4/26/2023 at 11:28 PM, Bobcat said:

Nie masz LCD to się nie wypowiadaj na ten temat

Bobcat, żeby kupić jakiś go..ny LCD to musiałbym postradac zmysły. Dla mnie jest to niepojęte kupowanie LCD mając nawet szczątkowe pojęcie o jakości obrazu. No chyba ze dla ciebie to nie jest ważne… to wtedy zgoda.

Wczoraj miałem okazję obejrzeć na żywo i potestować nowy LG OLED G3. Bez dwóch zdań obraz robi wrażenie. Oprócz tego, że mikrosoczewki MLA robią robotę w kwestii ogólnej jasności oraz szczegółów w ciemnych scenach, muszę pochwalić działanie procesora/softu w temacie płynności obrazu. Jest świetnie - przejścia z ciemniejszych do jaśniejszych scen (i odwrotnie) oraz szybkie ujęcia wypadają rewelacyjnie. Obraz jest bardzo plastyczny i naturalny.

Obawiałem się, że "sterowanie" obrazem będzie w jakimś stopniu niedopracowane, choćby ze względu na dodatkowa powłokę MLA z milionami (a właściwie miliardami soczewek nad pikselami), ale nic z tych rzeczy. LG postarało się i opracowało świetny soft i świetny telewizor.

7 minut temu, konradskala napisał:

ze względu na dodatkowa powłokę MLA z milionami (a właściwie miliardami soczewek nad pikselami)

Niech każdy subpiksel ma swoją soczewkę.

3840 × 2160 × 4 (bo również W) = 33 177 600.

Jakimi więc miliardami???

9 minut temu, konradskala napisał:

świetny soft i świetny telewizor.

I rozumiem, że już go masz. Trafiłeś na wyjątkową promocję.

13 minut temu, Bobcat napisał:

Niech każdy subpiksel ma swoją soczewkę.

3840 × 2160 × 4 (bo również W) = 33 177 600.

Jakimi więc miliardami???

Z mojej wiedzy wynika, że nad każdym pikselem jest 5000 mikrosoczewek.

3840 × 2160 x 5000 = ponad 41 miliardów, chyba że źle liczę.

A tutaj też tak liczą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
8 minut temu, konradskala napisał:

Z mojej wiedzy wynika, że nad każdym pikselem jest 5000 mikrosoczewek.

Być może. Nie upieram się. Myślałem że jedna. 

Tak czy owak te nanosoczewki to próba pogoni za Samsungiem i jego QD-OLED.

Owszem, próba pościgu, i to bardzo udana. Śmiem twierdzić, że w pewnych aspektach META OLED wyprzedza QD-OLED

Oglądałeś META OLED, oglądałeś QD-OLED. Może pokusiłbyś się o próbę porównania? Albo przynajmniej reflesje, uwagi i pierwsze wrażenia? Jak jeden wypada na tle drugiego? Sama informacja "widziałem" niewiele wnosi. Ja z tych dwóch widziałem na razie tylko QD-OLED, więc się nie wypowiadam.

I czy nie uważasz, że technologia w której od samego początku "produkuje się" (dokładnie: emituje) światło o ściśle określonych długościach fali (R, G, B) jest doskonalsza od technologii, w której światło jest białe a dopiero wtórnie staje się R / G / B po przejściu przez odpowiednie filtry? Na dodatek META OLED to również WRGB, a subpiksel W jest pod pewnymi względami korzystny, pod innymi wprost przeciwnie i bruździ.

Na porównanie z QD-OLED umówiłem się na sobotę i wtedy coś więcej będę mógł napisać. Z góry uprzedzam, że "test" będzie zupełnie amatorski np. z powodu nieskalibrowania telewizorów, a co za tym idzie mniejszych lub większych różnic w obrazie. 

Piszesz o WRGB OLED. Tak, to działa inaczej anizeli "czyste" RGB. Wedle różnych "mądrych" opinii dodatkowe podswietlenie może osłabiać kolory. Ale czy zdajesz sobie sprawę, że w matrycy z białym subpikselem WRGB wszystkie piksele NIGDY sie świecą równocześnie? 

• Pokaż nowe odpowiedzi