Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, don111 napisał:

Ten Cocacola zapewne odbiera lepiej od każdego LED,

Kosmiczna bzdura wynikająca z błędnego założenia wstępnego, że najgorszy OLED daje obraz lepszy od najlepszego LCD. Topowe LCD dają obraz tej samej jakości, w niektórych przypadkach nawet lepszy.

Dla kinomaniaka na bank najtańszy oled będzie lepiej odbierał, też daje nieskończony kontrast, czyli najważniejszy parametr zwracający najbardziej uwagę... Musieliby się mocno postarać aby coś spaprać w tv na takiej matrycy 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, don111 napisał:

nieskończony kontrast

Największe wrażenie robi jak na całkowicie ciemnym tle nagle pojawiają się bardzo drobniutkie szczególiki co w przypadku najlepszych miniLedów jest nie możliwe ze względu na fizyczne ograniczenia 🙂

42 minuty temu, don111 napisał:

najważniejszy parametr

Kłamstwo powtórzone nawet 1000 razy nie stanie się prawdą.

39 minut temu, MarcinStereo napisał:

Największe wrażenie robi jak na całkowicie ciemnym tle nagle pojawiają się bardzo drobniutkie szczególiki

Albowiem 99.9% materiału, jaki oglądamy to są właśnie takie sceny.

Nie żartuj.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Bobcat napisał:

Albowiem 99.9% materiału, jaki oglądamy to są właśnie takie sceny.

Wystarczy pierwsza lepsza gra np. horror i już nieskończony kontrast robi robotę 😉 

Filmów też się sporo znajdzie, np. annabelle narodziny zła czy Gwiezdne Wojny, są tam sceny gdzie nieskończony kontrast tak samo robi efekt wow! dzięki wygaszaniu i podświetlaniu każdego piksela z osobna.

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Bobcat napisał:

Jaki to procent? A raczej ułamek procenta?

Raczej spora część przemysłu filmowego, mogę takie filmy wymieniać przez cały dzień.

Judge Dredd z 1995 i scena gdzie sędzia przewodniczący wchodzi do komnaty a w rogu siedzi Robot wojownik ABC na czarnym tle i sam jest ledwo widoczny ale z mega szczegółami 😉 

Moment dalej były sędzia Rico siedzi za stołem i dopiero widać jego zarysy jak się da stop przed tym jak zapala lampkę.

Przy takich scenach wszystkie tv oprócz microLedów i QDoledów wymiękną i albo nie pokażą sporej części materiału albo będzie blooming.

Edytowane przez MarcinStereo
2 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Raczej spora część przemysłu filmowego,

Ułamek procenta. A może nawet promila.

Gość

(Konto usunięte)

Nie masz pojęcia o czym piszesz, mogę ci wymieniać tytuły cały dzień i podawać przykłady scen tylko jak to sprawdzisz bez Oleda? 

Sam początek to już bariera nie do przebicia przez LCD

7 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie masz pojęcia o czym piszesz,

Wprost przeciwnie. Weź sobie całość produkcji filmowej, pomnóż przez czas trwania każdego filmu. Wyjdą jakieś miliony, jeśli nie miliardy godzin. Jaki procent stanowią sceny, w których ma to znaczenie? 

Konsekwentnie uważam, że nieporozumieniem jest ocenianie poszczególnych technologii wyświetlania obrazu przez pryzmat parametrów czy funkcjonalności, które mają znaczenie w 0.0001% czasu filmowego. 

To jest tak, jak gdybyśmy oceniali pojazdy przez pryzmat czegoś co na setki milionów jeżdżących samochodów przyda się jednemu kierowcy raz na 25 lat.

Przecież nie muszą być nawet dokładnie takie sceny gdzie tylko oled pokaże je idealnie. W pośrednio ciemnych, średnio jasnych też widac różnicę w gradacji i głębi czerni, nasycenia kolorów (jedno wpływa na drugie). Im mniej wymagający materiał, na studio TVP info albo TVN24 - tym mniejsze wymagania wobec tv, na takich scenach wszystkie tv mocno się zbliżają do siebie, jeden pieron czy LED, OLED czy micro LED czy TFT. ... Im bardziej wymagająca scena tym większa przewaga Oleda, czy to w czerni, gradacji, nasyceniu kolorów, kątach ogladania. To nie jest tak że tylko bardzo ciemne sceny, których jest może 5-10%, choć tam jest największa różnica. Rozumiem że mozna kwestionować kwestie użytkowe (obawa o wypalenia) oleda, ale to że ktoś jeszcze w jakiś sposób kwestionuje bezdyskusyjną wyższość obrazu Oleda, to mnie dziwi. W każdym oledzie jest nieskończony kontrast, nie tak jak w LED, gdzie na rok 2023 mamy nadal rozbieżność w jakości paneli - od totalnego szmelcu, z czernią i kątami jak w LCD z lat 2005 do mini Led, zbliżających się do jakości Oleda.

Gość

(Konto usunięte)

Piszę o nieskończonym kontraście i w jakich przypadkach jest wykorzystywany. 

Większość filmów jakie oglądam właśnie z tego korzysta, nie piszę że coś jest lepsze czy takie i owakie tylko stwierdzam fakt.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Jaki procent stanowią sceny, w których ma to znaczenie? 

Konsekwentnie uważam, że nieporozumieniem jest ocenianie poszczególnych technologii wyświetlania obrazu przez pryzmat parametrów czy funkcjonalności, które mają znaczenie w 0.0001% czasu filmowego. 

To nie jest taka zero - jedynkowa statystyka. Procent jaki podajesz jest też "trochę zaniżony' :)

Wg mnie:

2-3% - sceny które tylko Oled pokaże idealnie i gdzie nawet najlepsze mini Led będą odstawały (a reszta LED wypadnie kosmicznie gorzej od Oleda) np gwieździste niebo w Star Wars albo pojedyncze inne sceny z innych filmów, takich scen jest czasowo rzeczywiście mało w stosunku do czasu całego filmu ale to nie jedyne sceny gdzie jest wyższość oleda, takie sceny pokażą również różnice z mini ledem

10-15% - inne ciemne sceny, ale nie takie totalnie czarne, też można się zachwycać różnicą między Oled a LED...tutaj powiedzmy mini Led będzie tylko delikatnie odstawały, za to inne LEDy wypadną dużo gorzej w porównaniu z OLED... przykład filmu np Avatar 1, gdzie jest dużo takich scen, seria Obcy

15-20% - sceny pół na pół, o zróżnicowanej jasności, z ciemnymi elementami i po części jasnymi, tutaj też widać różnice między Oledem a LED, niekoniecznie widać specjalnie duże różnice w głębi samej czerni (ale widać) ale głównie w kolorach

Pozostałe sceny - różnica między LED a OLED topnieje do małych rozmiarów, ale nadal widać że OLED odbiera naturalniej i ładniej

Czyli tak w rzeczywistości - przynajmniej 1/3 czasu oglądania to są sceny gdzie widać wyraźne różnice na korzyść OLED, w skrajnych przypadkach - kilku % scen - są to olbrzymie różnice, które pokazują efekt WOW na oled. Gdy ktoś to obejrzy na OLED i LED, porówna, to już nie będzie mógł oglądać przeciętnego LEDa, będzie mu to siedziało w głowie, gwarantuję ;)

Podstawowa różnica polega na fakcie, że OLED to półka premium. Tu nie ma złych czy słabych matryc. Poza egzotycznymi wyjątkami za 2.300 zł jak Coocaa czy Metz gdzie siedzą najprostsze, 50-cio hercowe matryce - nie ma zmiłuj sie - LED nie ma czego szukać. Dopiero kilka (dosłownie 5 najwyższych modeli) MiniLed może być konkurentem dla OLED. 

19 godzin temu, don111 napisał:

Im bardziej wymagająca scena tym większa przewaga Oleda, czy to w czerni, gradacji, nasyceniu kolorów, kątach ogladania. To nie jest tak że tylko bardzo ciemne sceny, których jest może 5-10%

Ile jest tych "bardzo wymagających scen"? 5%? 10? Bez przesady. Jest ich < 0.0001%

gdzie nawet najlepsze mini Led będą odstawały

Powtarzasz wyświechtane banały, zgodnie z obowiązującym konwenansem.

ale głównie w kolorach

Co konkretnie? Miałem okazję porównać stojące obok siebie OLED i QNED, na które (na moją prośbę) puszczono jednocześnie ten sam materiał. Kolory na QNED (czyli najbardziej zaawansowanym technologicznie LCD) były zauważalnie ładniejsze.

OLED odbiera naturalniej i ładniej

Wprost przeciwnie.

przynajmniej 1/3 czasu oglądania to są sceny gdzie widać wyraźne różnice na korzyść OLED

Jak się naciąga wyniki pod z górę przyjętą tezę. Przesadzasz o kilka rzędów wielkości.

będzie mu to siedziało w głowie, gwarantuję 😉

Gwarantuj za siebie. Mnie nie siedzi.

19 godzin temu, konradskala napisał:

OLED to półka premium.

QNED czy Neo-QLED również.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Bobcat napisał:

Kolory na QNED (czyli najbardziej zaawansowanym technologicznie LCD) były zauważalnie ładniejsze.

Niech ci puści materiał na obydwóch skalibrowanych, u mnie fabryczne ustawienia to jest totalna tragedia i każdy wnosi straszne przekłamania w obrazie. 

Jak pierwszy raz odpaliłem CX-a to byłem wkurzony że tak tandetnie wygląda obraz, włączony kontrast dynamiczny prawie w każdym trybie i podkręcone kolory co dawało efekt pastelowego obrazu.

20 minut temu, MarcinStereo napisał:

Niech ci puści materiał na obydwóch skalibrowanych

Skąd pewność że nie były?

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, Bobcat napisał:

Skąd pewność że nie były?

Bo musieli by wszystkie z magazynu również skalibrować albo dać informację że są skalibrowane, inaczej klient który dostałby nieskalibrowany tv mógłby pozwać sklep o manipulacje w celu osiągnięcia korzyści majątkowej ze sprzedaży świadomie wprowadzając w błąd i z pewnością by wygrał.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Bo musieli by wszystkie z magazynu również skalibrować albo dać informację że są skalibrowane, inaczej klient który dostałby nieskalibrowany tv mógłby pozwać sklep o manipulacje w celu osiągnięcia korzyści majątkowej ze sprzedaży i z pewnością by wygrał.

Myślowa ekwilibrystyka czyli chłopska filozofia.

Ja odpuszczam, sytuacja podobna jak w starym wątku "plazma vs LCD" :)

Tam też LCD były najlepsze (w sklepie), dopóki Bobcam nie kupił sobie przyzwoitej plazmy do domu :)

Czekamy na podobny ruch z oledem, wtedy będzie EUREKA ! :)

15 minut temu, don111 napisał:

Bobcam

Kto zacz???

Czekamy na podobny ruch z oledem

Lubisz Konopnicką? Napisała nowelkę "Jaś nie doczekał".

wtedy będzie EUREKA ! 🙂

Będzie albo nie będzie. Aktualnie w ogóle nie myślę o zmianie telewizorów, mam to, co mam i jestem z tego bardzo zadowolony. Gdybym jednak stanął teraz wobec konieczności pomyślenia o czymś nowym - byłby to MiniLED, najprawdopodobniej QNED od LG.

Edytowane przez Bobcat
Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Bobcat napisał:

Myślowa ekwilibrystyka czyli chłopska filozofia.

Nie myśl a fakt, wyobraź sobie że w sklepie oglądałeś skalibrowany tv ale o tym nie wiedziałeś.

Byłeś zachwycony obrazem a później po zakupie nieskalibrowanego tv przychodzisz do domu i mówisz co to za lipa.

Wracasz do sklepu i dowiadujesz się że skalibrowanie kosztuje dodatkowo i inaczej nie będzie tj. w sklepie a to wszystko po fakcie 😉 

Więc mamy do czynienia z jawnym oszustwem i wprowadzeniem konsumenta w błąd.

Kary dla sprzedawców to coś co odstrasza od takich praktyk, z pewnością zostałbyś poinformowany przed zakupem że prezentowany obraz jest skalibrowany a tv z magazynu nie  i to kosztuje dodatkowo.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Będzie albo nie będzie. Aktualnie w ogóle nie myślę o zmianie telewizorów, mam to, co mam i jestem z tego bardzo zadowolony. Gdybym jednak stanął teraz wobec konieczności pomyślenia o czymś nowym - byłby to MiniLED, najprawdopodobniej QNED od LG.

No i luz, inni wybiorą OLED i wszyscy będą szczęśliwi. A swoje własne oceny zostawmy ekpertom.

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Nie myśl a fakt, wyobraź sobie że w sklepie oglądałeś skalibrowany tv ale o tym nie wiedziałeś.

Byłeś zachwycony obrazem a później po zakupie nieskalibrowanego tv przychodzisz do domu i mówisz co to za lipa.

W sklepie skalibrowane ekrany się nie sprawdzają, chyba że masz wydzielone miejsce w zaciemnionych warunkach, inaczej panuje zasada - im jaśniejszy, bardziej kolorowy - tym lepszy.

Mam pytanie.

Przyszła aktualizacja oprogramowania dla dekodera Canal+ Ultrabox 4K+. Pojawiła się nowa funkcja: Ustawienie HDR/HLG. Decyduje ono jaki sygnał pojawi się na wyjściu HDMI na które podłączony jest telewizor. Są trzy ustawienia:

1. Nigdy - jaki by nie był materiał, HDR czy SDR, wyjdzie zawsze jako SDR.

2. Adaptacyjny (domyślny i zalecamy) - materiał źródłowy SDR wyjdzie jako SDR, materiał HDR jako HDR.

3. Zawsze - jaki by nie był materiał, HDR czy SDR, wyjdzie zawsze jako HDR, telewizor go rozpoznaje jako HDR i tak automatycznie włącza tryby obrazu.

Czy ktoś mógłby mnie oświecić: po co to? Dla mnie jest to typowy przykład nikomu do niczego niepotrzebnej funkcjonalności. Przymusowe robienie HDR z każdego materiału, w tym niezapisanego w takim formacie??? A może ja nie wiem jak z tego korzystać? I coś tracę?

20 minut temu, MarcinStereo napisał:

Byłeś zachwycony obrazem

Ja? Skalibrowanym? 

Nie ma takiej opcji. Telewizory ustawiam po swojemu wg jednego kryterium: jak mnie się obraz podoba.

Edytowane przez Bobcat
Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Bobcat napisał:

Ja? Skalibrowanym? 

Nie ma takiej opcji. Telewizory ustawiam po swojemu wg jednego kryterium: jak mnie się obraz podoba.

To był taki przykład, przekaz szedł o to że telewizory które oglądałeś nie były skalibrowane a czemu podałem obszernie i innej opcji w naszym systemie nie ma 🙂 

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

To był taki przykład, przekaz szedł o to że telewizory które oglądałeś nie były skalibrowane a czemu podałem obszernie i innej opcji w naszym systemie nie ma 🙂 

No więc mnie się ten QNED podobał bardziej.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Co konkretnie? Miałem okazję porównać stojące obok siebie OLED i QNED, na które (na moją prośbę) puszczono jednocześnie ten sam materiał. Kolory na QNED (czyli najbardziej zaawansowanym technologicznie LCD) były zauważalnie ładniejsze.

Ty dalej swoje...

Po pierwsze to, że Tobie się coś podoba to nie znaczy, że jest lepsze. Chyba z 10 podawałem ci przykłady, że pokrycie kolorów OLED oraz dobrych jakościowo QNED czy QLED jest niemal identyczne i nie do wychwycenia gołym okiem. Oczywiście mówimy o KOLORACH a nie o całokształcie obrazu.

Wniosek jest taki, że oglądałeś przypadkowo zestawione obok siebie telewizory, z których jeden bardziej Ci się podobał od drugiego.

Nota bene - OLED, QNED czy QLED mają inne menu ustawienia obrazu.

2 godziny temu, Bobcat napisał:
22 godziny temu, konradskala napisał:

OLED to półka premium.

QNED czy Neo-QLED również.

QNED były by takimi, gdyby nie skopany soft w zakresie wygaszania, kłopoty z HDR-em i wszędobylskie łuny wokół jasnych postaci na "dziurawej" matrycy IPS. Fakt, że najwyższy model w katalogu LG nie czyni go premium.

5 minut temu, konradskala napisał:

Ty dalej swoje...

Tak. I będę nadal. Bez względu czy Tobie się to podoba czy nie.

6 minut temu, konradskala napisał:

których jeden bardziej Ci się podobał od drugiego.

Oczywiście. Jak mnie się podoba jest moim jedynym kryterium decyzyjnym.

7 minut temu, konradskala napisał:

QNED były by takimi, gdyby nie skopany soft w zakresie wygaszania, kłopoty z HDR-em i wszędobylskie łuny wokół jasnych postaci na "dziurawej" matrycy IPS. Fakt, że najwyższy model w katalogu LG nie czyni go premium.

Dzień bez plucia na inne niż OLED telewizory LG dniem straconym.

QNED zaliczają się do klasy Premium, podobnie jak NeoQLED Samsunga, topowe MiniLED TCL czy topowe NanoCell. Nie Ty O tym decydujesz i nie Ty je w tej kategorii umieszczasz.

Oczekuję tradycyjnej reakcji przedszkolaka o urażonej ambicji i 2.5-kilometrowego "sprostowania" z powoływaniem się na nieodłączne rankingi.

8 minut temu, Bobcat napisał:
25 minut temu, konradskala napisał:

Ty dalej swoje...

Tak. I będę nadal. Bez względu czy Tobie się to podoba czy nie.

Ależ proszę bardzo - nie krępuj się...

8 minut temu, Bobcat napisał:
26 minut temu, konradskala napisał:

których jeden bardziej Ci się podobał od drugiego.

Oczywiście. Jak mnie się podoba jest moim jedynym kryterium decyzyjnym.

Akuratnie Twój gust jest biegunowo odległy od ogólnie przyjętych norm wysokiej jakości obrazu, tak że wiesz...

10 minut temu, Bobcat napisał:

QNED zaliczają się do klasy Premium, podobnie jak NeoQLED Samsunga, topowe MiniLED TCL czy topowe NanoCell. Nie Ty O tym decydujesz i nie Ty je w tej kategorii umieszczasz.

O a to ciekawe co piszesz. A więc KTO je tam tam umieścił???

Akuratnie Twój gust jest biegunowo odległy od ogólnie przyjętych norm wysokiej jakości obrazu, tak że wiesz...

No i co z tego? Telewizor kupuję dla siebie. Nie dla perfekcyjnego spełniania jakichś norm i standardów.

Ależ proszę bardzo - nie krępuj się...

Twoja zgoda nie jest mi do niczego potrzebna. Zarówno w tej sprawie, jak też i w każdej innej.

O a to ciekawe co piszesz. A więc KTO je tam tam umieścił???

Nie Ty. Również nie ja.

Edytowane przez Bobcat
  • Pokaż nowe odpowiedzi