Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Piopio napisał:

Bzdury. Na normalnych materiałach praktycznie nie zobaczysz różnicy. 

No cóż. Prawda jest taka, że doświadczone oko zauważy różnice prawie na każdej scenie. O scenach ciemnych nie będę nawet wspominał. Inny kontrast.

Nawet moja żona widziała różnicę. Porównywaliśmy w sklepie sony a90j vs x95L. Reakcja żony była taka, że stwierdziła, że ten mini lcdek, bardzo dobry zresztą, jest jakiś lekko przymglony w stosunku do oleda.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

9 minut temu, bubusia napisał:

Porównywaliśmy w sklepie sony a90j vs x95L.

A ja porównywałem Samsung S90C i QN95C. Na demach 4k HDR różnica była minimalna na korzyść OLED. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, J4Z napisał:

Piopio, jak Ty ze wszystkim tak, a chyba tak, to ja zaczynam żałować, że kupiłem tego Arcama. 😉 :d

Nie widzę związku. Tu na forum króluje przesada. Ja staram się patrzeć obiektywnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W sklepie nie da się porównać obiektywnie oled z ledem, bo oled w sklepie nie pokaże co potrafi. Jak ktoś ogląda TV tylko w ciągu dnia i ma salon od południa to led może wystarczyć. Jak ktoś jest wieczorno nocnym pożeraczem filmów to led jest gorszą opcją.

16 minut temu, Piopio napisał:

Nie widzę związku. Tu na forum króluje przesada. Ja staram się patrzeć obiektywnie. 

Taki żarcik, chciałem dać znać, że kupiłem. Wieczorem powinienem już mieć. 

Ale z tym przesadzaniem to grubo pojechałeś. Dla mnie jesteś jednym z tych którzy najbardziej przesadzają. Do tego wychodzi że audio-wizualnie. 😆

O, widzę sygna zaktualizowana. 👍

.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Zaraz OLEDowcy będą Ci uświadamiać w jak wielkim jesteś błędzie. Tobie się podoba? Nie masz zastrzeżeń do jakości czerni? Nie wiesz co piszesz. Nie znasz się. Powinieneś mieć zastrzeżenia. Nie ma prawa Ci się podobać. Oni wiedzą lepiej. 

A tutaj ciąg dalszy wk.....jącej maniery, że telewizor z tegorocznej oferty musi być gorszy od poprzednika z roku ubiegłego, który był gorszy od swojego protoplasty z roku jeszcze wcześniejszego. Pisałem o Hisense, teraz TCL że średnio-wyższej półki.

Tegoroczny TCL-C805 55" ma 384 strefy lokalnego wygaszania, 65" ma tych stref 512.

Jego bezpośredni poprzednik z oferty 2023, TCL-C845, w rozmiarze 55" miał 480 stref (o 96 więcej), a w rozmiarze 65" - 576 stref (o 64 więcej). 

Podstawową zaletą MiniLED miało być nieporównanie więcej tych stref niż FALD. Obecnie ich ilość z roku na rok jest zmniejszana i niebezpiecznie zbliża się do tego, co miały dobre FALDy. W mocy pozostaje pytanie: jaki jest sens zabawy w MiniLED? Koszty produkcji wyższe, cena dla klienta wyższa, a efekt końcowy ten sam.

Tutaj może mieć czynnik energooszczędności ?

Wyśrubowane normy Unii ?

Do sterowania tym wszystkim potrzebny jest już wydajny procesor , który potrzebuje watów 

• Moderatorzy
5 godzin temu, Piopio napisał:

Owszem OLED wypadł lepiej ale czy warto dopłacać ? Akurat w moim przypadku (75 cali) byłoby to 2x. 

No właśnie.... cenowe problemu zaczynają się powyżej 65 cali i tu różnice zaczynają być rzędu 40% na niekorzyść oled.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Na demach 4k HDR

I tu kolejna sprawa , że o ile dema mogą jasno wskazywać zwycięzcę to już Netflix i pliki niebardzo.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

8 godzin temu, J4Z napisał:

Dla mnie jesteś jednym z tych którzy najbardziej przesadzają.

A to zabawne bo trzymam się nauki i techniki 😉 

No tak, matematyka, procenty i te sprawy. Skąd Ty wziąłeś te 95% w temacie TV? Z rtings? Skąd wziąłeś +300% do jakości po korekcji za pomocą Dirac? Albo jak Sabaj zjadał te biedne wzmacniacze. Nieważne jakie kolumny. Sabaj dobry do wszystkiego. A R2R zjada kości.

To jest przesada według mnie. Sry za prywatę, jakoś tak wyszło. 

4 godziny temu, stench napisał:

I tu kolejna sprawa , że o ile dema mogą jasno wskazywać zwycięzcę to już Netflix i pliki niebardzo.

Czy któryś z szanownych uczestników zwraca uwagę na taki szczegół, jak rozdzielczość ruchu? Jeśli chodzi o ten aspekt, różnice widać już od 720p (z przyzwoitym bitrate) w górę. 

Edytowane przez J4Z

.

7 godzin temu, J4Z napisał:

No tak, matematyka, procenty i te sprawy. Skąd Ty wziąłeś te 95% w temacie TV? Z rtings? Skąd wziąłeś +300% do jakości po korekcji za pomocą Dirac? Albo jak Sabaj zjadał te biedne wzmacniacze. Nieważne jakie kolumny. Sabaj dobry do wszystkiego. A R2R zjada kości.

Z doświadczenia i wiedzy kolego ... niestety tego Tobie brakuje. Ale awanturować to się lubisz. 

Awantury chyba nie widziałeś. Zwracam Ci uwagę (jak wielu), ale widzę, że niereformowalny jesteś. Może jeszcze kolejne 20 lat doświadczenia Ci potrzeba. Niektórzy uczą się szybciej, inni wolniej, życie. 

Edytowane przez J4Z

.

10 minut temu, J4Z napisał:

Zwracam Ci uwagę (jak wielu), ale widzę, że niereformowalny jesteś.

Zwracacie uwagę bo moje poglądy oparte na doświadczeniach wykraczają poza przyjęte prawy audio. To uderza w Wasze przekonania i Was denerwuje. Ten kto mówi prawdę jest najczęściej znienawidzony. 

W dniu 25.05.2024 o 17:24, Bobcat napisał:

W przypadku tego producenta płacisz nie tylko za jakość (to zrozumiałe), ale również horrendalną marżę za sam znaczek Sony.

Masz rację. Powiedzmy sobie szczerze - Sony nigdy nie było tanie. A i z jakością różnie to bywało, ale to żaden argument bo słabe produkty zdarzają się każdemu producentowi. Zresztą Sony produkuje tyle wszystkiego, od radiobudzików po podwodne kamery, że można przebierać w tańszych urządzeniach do woli.

Ale w przypadku flagowych OLED-ów i MiniLED-ów od Sony - owszem jest drożej, ale to jest bezdyskusyjny top. Podobnie jak u Panasonica.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

w przypadku flagowych OLED-ów i MiniLED-ów od Sony - owszem jest drożej, ale to jest bezdyskusyjny top. Podobnie jak u Panasonica.

Zgoda. Tyle, że u innych płacisz koszty wyprodukowania + zwyczajowa marża (zarobek) producenta, a w przypadku Sony ten drugi składnik jest ×N (gdzie N jest dużą liczbą). A jak porównać flagowe modele Sony i innych - to te produkty Sony wcale nie są lepsze. Są na tym samym (topowym) poziomie.

Marka Sony to klasa sama w sobie . Miałem i polecałem znajomym różne Tv SONY od kineskopowych do najnowszych i zawsze byłem ja i( byli wszyscy,) zdowoleni z wysokiej  jakosci i bez awaryjnej pracy.  Wiele funkcji łatwość obsługi wszechstronność  ilość gniazd i długo bym tak mógł pisać . Sony jest drogi ale według moich doświadczeń wart tych pieniędzy. Jedni zmiemją jak rekawiczki inni szukają nowoczesnosci i jakosci na dluzej i Sony to oferuję. Czy warto wydac wiecej i za jakis czas pelno sprawny ale juz za mały lub nie modny Tv zamienić na coś na topie każdy musi sam ocenić. 

Ja polecam Sony szczególnie   Premium i wysokie modele satysfakcja gwarantowana .

Ale kto bogatemu zabroni posiadac dobre rzeczy i czerpać przyjemność z ciężko zarobionych i dobrze wydanych $ 

Na rtings.com pojawiły się nowe testy.

Dla przypomnienia: ubiegłoroczny model Hisense U8K posiadający 1008 stref wygaszania i nieco słabszy kontrast od obecnego modelu uzyskał 8.5 pkt.

Nowy model na 2024 r. czyli U8N mający tych stref dużo więcej bo 1600, lepszy kontrast, wyższą jasność, szybszy czas reakcji - ogólnie "technicznie" wszystko lepsze - jednak nie wyprzedził poprzednika i dostał 8.4 pkt.

Co ciekawe nowy, podstawowy Sony Bravia 7, który ma tylko 480 stref i minimalnie słabsze parametry także otrzymał 8.4 pkt.

Logicznym jest, że ocena końcowa to wypadkowa wielu zmierzonych i ocenianych cech danego telewizora, od obudowy po pilota. Osobiście uważam, że jeśli chodzi o obraz (a to chyba najważniejsze) to pełnię swoich możliwości dany telewizor pokazuje na wysokiej jakości treściach HDR. A tu cząstkowe oceny są następujące:

zeszłoroczny, udany Hisesne U8K - 8.8 pkt.

nowy, ulepszony model Hisense U8N - 8.4 pkt.

podstawowy Sony Bravia 7 - 8.9 pkt.

Jakie jest Wasze zdanie widząc takie wyniki?

Edytowane przez konradskala
38 minut temu, konradskala napisał:

Uważam, że wprowadzanie co roku nowych modeli nie ma sensu. Powinni poczekać aż nowy model będzie faktycznie lepszy od poprzednika. A nie tylko na papierze. Wyniki pokazują, że ilość stref wygaszania nie przekłada się proporcjonalnie na lepszy obraz. Istotne są dopracowane algorytmy. A te są świetne nawet jak TV nie jest miniLED. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Na rtings.com pojawiły się nowe testy.

Dla przypomnienia: ubiegłoroczny model Hisense U8K posiadający 1008 stref wygaszania i nieco słabszy kontrast od obecnego modelu uzyskał 8.5 pkt.

Nowy model na 2024 r. czyli U8N mający tych stref dużo więcej bo 1600, lepszy kontrast, wyższą jasność, szybszy czas reakcji - ogólnie "technicznie" wszystko lepsze - jednak nie wyprzedził poprzednika i dostał 8.4 pkt.

Co ciekawe nowy, podstawowy Sony Bravia 7, który ma tylko 480 stref i minimalnie słabsze parametry także otrzymał 8.4 pkt.

Logicznym jest, że ocena końcowa to wypadkowa wielu zmierzonych i ocenianych cech danego telewizora, od obudowy po pilota. Osobiście uważam, że jeśli chodzi o obraz (a to chyba najważniejsze) to pełnię swoich możliwości dany telewizor pokazuje na wysokiej jakości treściach HDR. A tu cząstkowe oceny są następujące:

podstawowy Sony Bravia 7 - 8.9 pkt.

Kupiłbym Sony.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

7 minut temu, Piopio napisał:

Uważam, że wprowadzanie co roku nowych modeli nie ma sensu. Powinni poczekać aż nowy model będzie faktycznie lepszy od poprzednika.

Sony tak zrobiło - cała oferta telewizorów na 2024 r. to raptem dwa nowe MiniLED-y w ofercie i topowy QD-OLED z poprzedniego roku. O ile od QD-OLED trudno oczekiwać nawet niewielkich zmian, to Bravia 9 może namieszać.

Według mnie wprowadzanie nowych modeli ma sens jedynie dla producenta: nowsze=lepsze, a przy "okazji" droższe. No chyba, że faktycznie usprawnienia w jakości obrazu usprawiedliwiają nową cenę.

dostał 8.4 pkt.

Najlepszy dowód, że te testy ustawiane są pod OLEDy i żaden LCD nie ma prawa nie tylko wygrać, ale dostać zbliżonej oceny. 

Czyli kolejne potwierdzenie mojej tezy, że model roku N musi być gorszy od modelu roku N-1, który z kolei był gorszy od modelu toku N-2.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli kolejne potwierdzenie mojej tezy, że model roku N musi być gorszy od modelu roku N-1, który z kolei był gorszy od modelu toku N-2.

Bez przesady. Tak to nie działa. 

3 minuty temu, Bobcat napisał:

dostał 8.4 pkt.

Najlepszy dowód, że te testy ustawiane są pod OLEDy i żaden LCD nie ma prawa nie tylko wygrać, ale dostać zbliżonej oceny. 

Uczepiłeś się tych porównań nawet jak nikt nie wspominał o OLED-ach...

Najlepszy LCD Sony X95L ma końcową ocenę 8.6 pkt. i jest to ocena wyższa od kilku prostych, starszych OLED-ów. Także w cząstkowych ocenach np. w treściach HDR Bravia 7 mając 8.9 pkt. wyprzedza niektóre proste OLED-y.

Kwestia wyświetlania obrazu. Głównym argumentem przeciwko LCD przeciwko OLED-om ma być wyższa jasność+coraz większa ilość stref wygaszania. Tymczasem to wcale nie najjaśniejsze telewizory otrzymują lepsze noty.

Teraz, Bobcat napisał:

Podałem już dwa przykłady, że działa.

Podaj przykład na przestrzeni 5 lat.

Teraz, Bobcat napisał:

Podałem już dwa przykłady, że działa.

Tak, ale jeśli chodzi o Hisense. I o telewizory LCD. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. Jest jeszcze sera UX, U9, Sony Bravia 9, TCL, Samsung QN... Mogą okazać się lepsze od poprzedników.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Bo obrazem w warunkach kina domowego LED raczej nigdy nie wygra z oledem, a to chyba podstawowa waga oceny ogólnej. Może być co najwyżej bardzo blisko. 

Co do oceny to jestem przekonany że odnosi się to do aktualnych standardów jakości wyznaczanych przez najnowsze i najlepsze TV (idealnie 100 punktów za obraz). Przykładowo 90 punktów w 2024r oznacza co innego niż 90 punktów w 2020r czy 2015r.  

4 minuty temu, konradskala napisał:

Tymczasem to wcale nie najjaśniejsze telewizory otrzymują lepsze noty.

Potwierdzasz moją tezę. Skoro LCD pod względem jasności biją OLEDy - to trzeba wagę oceny tego parametru obniżyć tak, aby OLEDom nie były w stanie zagrozić. 

• Pokaż nowe odpowiedzi