Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Bobcat napisał:

Wyobraź sobie, że nie każdy takim salonem dysponuje. W związku z tym narzucanie i wywieranie presji, że tylko giganty, nic mniejszego - jest (delikatnie mówiąc) nieporozumieniem.

Nawet jeśli nie dysponuje to dlaczego ma sobie odmawiać oglądania na dużym ekranie zamiast na małym? Może ktoś lubi i chce oglądać właśnie na większych przekątnych? Co to ma wspólnego ze szpanem, tym bardziej, że duże rozmiary to domena LCD?

25 minut temu, Bobcat napisał:

Poza tym jeszcze inny aspekt, na który zwracałem uwagę. Goście, którzy mogą sobie pozwolić na kupowanie wg zasady "cena nie gra roli" to znikoma nisza. Znakomita większość ma ustalony budżet i staje wobec dylematu: większy ekran czy model z wyższej półki. Ja osobiście zdecydowanie opowiadam się za opcją drugą.

A dlaczego znowu ktoś, kto chce kupić telewizor mały bądź duży, lepszy czy gorszy ma się zapatrywać na to, co wybiera większość?

Jak przechodziłem z 25" crt na 37" LCD to wydawał mi się gigantem, na którym źle się ogląda, ale z czasem kupowałem kolejne większe tv. 65" z 4m to mikrus, tak średnio się ogląda. Nawet 75" byłby nadal trochę za mały, optymalnie minimum te 85" jakby było to byłbym zadowolony. 85" LCD ze średniej półki z wygaszaniem (niekoniecznie miniLED), byłby spoko, wolałbym zamiast Oleda 65" :) 

2 godziny temu, konradskala napisał:

dlaczego znowu ktoś, kto chce kupić telewizor mały bądź duży, lepszy czy gorszy ma się zapatrywać na to, co wybiera większość?

W ogóle nie na temat. Nie pisałem o zapatrywaniu się w wybór większości, ale o ograniczeniach własnego budżetu: większy ale gorszy czy mniejszy ale lepszy.

2 godziny temu, konradskala napisał:

Nawet jeśli nie dysponuje to dlaczego ma sobie odmawiać oglądania na dużym ekranie zamiast na małym? Może ktoś lubi i chce oglądać właśnie na większych przekątnych? Co to ma wspólnego ze szpanem, tym bardziej, że duże rozmiary to domena LCD?

Proszę o wskazanie jaki akt normatywny i w którym paragrafie nakłada na obywateli obowiązek oglądania na dużym ekranie? 

Ile lat przewiduje Kodeks Karny za niezastosowanie się do tego przepisu?

31 minut temu, Bobcat napisał:

większy ale gorszy czy mniejszy ale lepszy.

Obecnie większy jest tylko trochę gorszy od tego lepszego. Taki TCL75C745 jest nie do pobicia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, Piopio napisał:

Obecnie większy jest tylko trochę gorszy od tego lepszego. Taki TCL75C745 jest nie do pobicia. 

TCL 75C745 - cena 5500 zł 

TCL 65C845 - cena 5500 zł 

Ten drugi jest o jedną półkę jakościową wyżej, czyli o klasę lepszy.

Ja gdybym teraz kupował - oczywiście wybrałbym C845.

Jeśli jest duża różnica w jakości to 10" więcej jest słabą zachętą, ale 20" to już jest coś. Zależy jeszcze jakie dokładniej te różnice, bo komuś kto ogląda w nocy filmy dodatkowy filr antyrefleksowy do niczego nie potrzebny, tak samo jak większa liczba stref do oglądania sportu. 

Miałem TCL 845 75" wymieniłem na 85" niby 10" a różnica ogromna przy większej kwocie do dopłaty bym się zastanawiał, ale 1500zł warto.  Powłokę antyrefleksową ma wersja 85 cali nie wiem dlaczego mniejsze nie mają, dziwna polityka.

Edytowane przez malikali
3 godziny temu, Bobcat napisał:

Ten drugi jest o jedną półkę jakościową wyżej, czyli o klasę lepszy.

Wcale nie 😉 Ulegasz wpływom marketingu.

3 godziny temu, max720 napisał:

Ja rozważam Tcl 85 C 855 lub 85 X 955 i mam dylemat , który ?:(

Ja brałbym 98 cali 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

To zleży co się chce oglądać, jeśli materiały HDR to te zdecydowanie lepiej na mniled. Druga sprawa to miałem też brać c745 niestety model na UE są tak zablokowane iż nie wyjdziesz z trybu oszczędzania energii, a jasność jest bardzo słaba to dlatego żeby spełniał minimalne normy klasy energetycznej. W c845 jest już znacznie lepiej dodano informację że ruszając tę opcję TV może nie spełniać norm, ale możesz to zrobić. W c745 na nasz rynek dzięki temu, że jest ustawiony na sztywno HDR praktycznie nie istnieje na tym modelu.

Materiał na którym się wykłada

1 godzinę temu, malikali napisał:

miałem też brać c745 niestety model na UE są tak zablokowane iż nie wyjdziesz z trybu oszczędzania energii, a jasność jest bardzo słaba to dlatego żeby spełniał minimalne normy klasy energetycznej

Nie dość, że producenci żonglują typami matryc, bo wsadzają inne na Europę i inne resztę świata, to jeszcze taki kwiatek od TCL. Na pewno nie idzie tego odblokować? Jeśli faktycznie nie... to jakiś obłęd...

A dla fanów sportu i dobrej jakości "świetne" wieści. Można było zahibernować się kilkanaście lat temu i teraz wybudzić, nie ma różnicy, idzie postęp, że ho, ho...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bawiłem się dość długo nawet sprzedawca dzwonił do siedziby powiedzieli, że to co na dynamicznym to max dla tego TV. On ma deklarowane 1000nitów dynamicznego. gdzieś na sieci krąży test jak gość mówi o tym i stwierdził że to kwestia " kilku przestawień" niestety nie wspomniał gdzie, ani z jakim firmware to jest możliwe i czy nie przypadkiem w menu serwisowym.

13 minut temu, malikali napisał:

Bawiłem się dość długo nawet sprzedawca dzwonił do siedziby powiedzieli, że to co na dynamicznym to max dla tego TV. On ma deklarowane 1000nitów dynamicznego. gdzieś na sieci krąży test jak gość mówi o tym i stwierdził że to kwestia " kilku przestawień" niestety nie wspomniał gdzie, ani z jakim firmware to jest możliwe i czy nie przypadkiem w menu serwisowym.

Deklarowane 1000, a zmierzone...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piopio napisał:

Ja brałbym 98 cali 😉 

Popieram. Inna immersja.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Deklarowane 1000, a zmierzone...

Ukryta Zawartość

Ja oczywiście nie mierzyłem, ale C745 który testowałem na trybie rzekomo maksymalnym miał mniejszą jasność i dynamikę w HDR od C845 ustawionego w trybie eco jasność 13/100. A jeszcze się podzielę pewnym spostrzeżeniem odnoście tej polityki. Nie dalej jak kilka dni temu weszła aktualizacja C845 na pewno są jakieś poprawki, ale mnie rzuciło się w oczy nowe ostrzeżenie jak tylko spróbujemy przestawić opcje związaną z jasnością. Teraz jest taka jebutna z czerwonym znakiem, że normalnie człowiek czuje się jakby robił coś niedozwolonego to ruszając 🙂 Także widać że są naciski w tej materii, no żeby tylko nie wpadli na pomysł z którąś tam aktualizacją zadecydować za użytkownika co jest eko i jak ma mieć to ustawione 🙂

tcl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, malikali napisał:

Druga sprawa to miałem też brać c745 niestety model na UE są tak zablokowane iż nie wyjdziesz z trybu oszczędzania energii, a jasność jest bardzo słaba to dlatego żeby spełniał minimalne normy klasy energetycznej.

To dziwne bo ja od razu wyłączyłem tryb oszczędzania energii. 

5 godzin temu, malikali napisał:

W c745 na nasz rynek dzięki temu, że jest ustawiony na sztywno HDR praktycznie nie istnieje na tym modelu.

Jakieś bzdury opowiadasz. Obraz mam świetny. Dolby Vision wypada obłędnie. 

6 minut temu, Piopio napisał:

To dziwne bo ja od razu wyłączyłem tryb oszczędzania energii.

I przekroczyłeś doświadczyłeś deklarowanej jasności? Bo to co się robi ustawieniami to jedno, a to co jest faktycznie po przestawieniu opcji dla użytkownika to inna baja.

8 minut temu, Piopio napisał:

Jakieś bzdury opowiadasz. Obraz mam świetny. Dolby Vision wypada obłędnie. 

Nie doświadczyłem tej obłędności. Dynamiczna jasność wypada blado w porównaniu z c845 porównywałem dwa modele koło siebie, miejsca gdzie trzeba przyświecić np odblaski słońca itd tam C845 faktycznie daje obcowanie z HDR

13 minut temu, malikali napisał:

Nie doświadczyłem tej obłędności. Dynamiczna jasność wypada blado w porównaniu z c845 porównywałem dwa modele koło siebie, miejsca gdzie trzeba przyświecić np odblaski słońca itd tam C845 faktycznie daje obcowanie z HDR

Jeszcze raz jasność dla porównania:

pomiar dla C745 - średnio 574, w piku 748

pomiar dla C845 - średnio 869, w piku 2500

Chyba wszystko się zgadza...

Ukryta Zawartość

Screenshot 2024-05-31 at 12-42-08 TCL C845 (65C845K) 4K Mini LED TV Review.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Piopio napisał:

Oznaczmy najwyzszą półkę numerem K Powiadasz, że ten z półki K-1 jest tak samo dobry, jak ten z półki K. Nie ulegajmy wpływom marketingu. OK.

Zejdźmy niżej. Ten z półki K-2 jest tak samo dobry, jak ten z półki K-1. Nie ulegajmy wpływom marketingu. 

No to idziemy jeszcze niżej. Ten z półki K-3 jest tak samo dobry, jak ten z półki K-2. Nie ulegajmy wpływom marketingu. 

I tak dalej. Krok po kroku, za pomocą metody zwanej w matematyce indukcją, udowodniliśmy, że ten z najniższej półki, najbardziej budżetowy, jest tak samo dobry jak topowy model z półki najwyższej. Nie ulegliśmy wpływom marketingu.

Dostrzegasz absurd Twojego twierdzenia?

tysiące telewizorów LG zostało zhakowanych :

''Na urządzeniach, które nie są aktualizowane na czas, hakerzy mogą ominąć uwierzytelnianie w LG webOS w wersjach od 4 do 7 i dodać się jako nowy użytkownik. Następnie mogą rozszerzyć swoje uprawnienia o kontrolę root. Wykorzystując luki, pod kontrolą zespołu mogą zainfekować zaatakowaną sieć domową wszelkiego rodzaju złośliwym oprogramowaniem, takim jak narzędzia do wycieku informacji lub wyłudzenia

Według raportu dotkniętych jest ponad 91 tys. telewizorów LG, które mogą zostać przejęte przez hakerów w celu wykorzystania ich jako botnetu lub uzyskania dostępu do płatnych kont lub aplikacji.

Telewizory LG, których dotyczy problem, są zlokalizowane na całym świecie, w tym w Azji, Europie i obu Amerykach, i obejmują wiele generacji telewizorów LG OLED i LCD. Najwięcej jest ich w Korei Południowej (50 tys.), USA, Szwecji, Finlandii i na Łotwie, ale na liście jest także Polska (823!)''

Poniżej  całość :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
4 godziny temu, malikali napisał:

Może się nie znam. W praktycznym zastosowaniu obraz jest znakomity. Skomentuj proszę filmik, który załączyłem wcześniej. Co tester mówi o porównaniu C845 z C745.

Nie wiem co mówi i nie wiem jaki jest sens porównywać filmik w SDR. Ale nawet różnice w tym materiale widać, różnice jasności w szczegółach, które są zapewne zatarte z tytułu kompresji do SDR. Ja nie twierdze, że C745 to zły TV, ale nie mów że to da to samo i że to marketing. I odradzam podejmowanie decyzji o zakupie na podstawie takich materiałów, bo nawet na żywo w markecie zobaczysz więcej jeśli chodzi o jasność, wiadomo czerni nie porównasz w takich warunkach.

Wstępnie można się posiłkować oczywiście, ale najlepiej iść i zobaczyć potem kupić i porównać sobie w domowych warunkach🙂

Ukryta Zawartość

To jest screen z tego materiału co dałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali
3 godziny temu, malikali napisał:

To jest screen z tego materiału co dałeś.

Lewy to C845. Jak dla mnie obraz prześwietlony. Wolę ten po prawej czyli C745. 

Generalnie miniLED bez kalibracji dają prześwietlony obraz. To samo co w przypadku TCL jest w Hisense. 

Nie prześwietlony tylko lepszy efekt HDR  na tym to polega żeby pokazać większą różnicę pomiędzy jasnym i ciemnym w danym momencie.

I jeszcze jeden screen tym razem niebo dosadnie pokazuje wyższość liczby stref w C845. C745 tego nie podrobi po musiałby się rozjaśnić wokoło czyli jak piszesz prześwietlić czerń, a nie o to chodzi.

Przyjrzyj się obrazowi dolny to C845 są miejsca bardzo ciemne i na nich jasne gwiazdy, w C745 się zlało. Czyli im więcej stref będziesz miał tym więcej jasnych szczegółów pokaże TV nie degradując ciemniejszych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Piopio napisał:

Lewy to C845. Jak dla mnie obraz prześwietlony. Wolę ten po prawej czyli C745. 

Generalnie miniLED bez kalibracji dają prześwietlony obraz. To samo co w przypadku TCL jest w Hisense. 

Tak jest w każdym LCD. To jest tylko podświetlenie za szybą, a nie osobny, samoemisyjny piksel jak w OLED. W bezmyślnie skonfigurowanych trybach obrazu local dimming albo podbija to co niepotrzebne albo tłamsi ciemne sceny.

I dlatego masz rację. W tych fotkach co wkleiłem powyżej z pomiarów 745 i 845 jest wyraźnie napisane, że telewizor może świecić jaśniej, ale przekroczenie 50% progu zaczyna stwarzać problemy z jakością obrazu. I chyba nietrudno się domyślić o co chodzi...

50 minut temu, konradskala napisał:

przekroczenie 50% progu

Podświetlenia czy jasności? Bo to są w LCD dwie zupełnie różne regulacje.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Podświetlenia czy jasności? Bo to są w LCD dwie zupełnie różne regulacje.

Dobre pytanie. Właściwie jak się ma jedno do drugiego? Rozumiem, że local dimming niski, średni, wysoki jest "regulatorem" podświetlenia i bardzo wpływa na jakość obrazu, natomiast suwak jasności? Czy w bardzo jasnych LCD przekroczenie rozsądnej granicy np. rozjaśnia kolory?

5 godzin temu, konradskala napisał:

Czy w bardzo jasnych LCD przekroczenie rozsądnej granicy np. rozjaśnia kolory?

Tak 

6 godzin temu, konradskala napisał:

Dobre pytanie. Właściwie jak się ma jedno do drugiego? Rozumiem, że local dimming niski, średni, wysoki jest "regulatorem" podświetlenia i bardzo wpływa na jakość obrazu, natomiast suwak jasności? Czy w bardzo jasnych LCD przekroczenie rozsądnej granicy np. rozjaśnia kolory?

Podświetlenie: 100 (na 100)

Jasność: 40 (na 100)

To moje ustawienia. Z doświadczenia wiem, że Podświetlenie powinno być max, Jasność - możliwie jak najniżej. Zmniejszenie pierwszego i podkręcenie drugiego powoduje pogorszenie kontrastu.   

• Pokaż nowe odpowiedzi