Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W tym linku jest napisane o ryzyku wypaleń oglądając filmy z napisami kilkanaście godzin dziennie. 

Niemniej to metoda znana od lat i praktykowana przez wielu kinomaniaków. Nawet nie chodzi tu o wypalenia, ale o sam komfort oglądania. Białe, duże napisy zwyczajnie irytują. Co ciekawe, powyższa metoda ma zbawienny wpływ także na telewizory LCD, gdyż znacznie zmniejsza blooming. 

6 godzin temu, Piopio napisał:

Zabawne bo mam C745 i nie mam takiego efektu halo ... napisy są ostre i wyraźne. 

Ten efekt widać tylko pod pewnym kątem to raz dwa oko jak widzi biały napis, który świeci dostosuje się do tej jasności i lekkiego efektu halo może nie widzieć, a kamera i owszem.

Co do oled i wypaleń to nawet po 10 latach nie zobaczycie, jeśli ledy będą wypalać się w miarę równo, po czasie spadnie tylko ogólna jasność. Wypalenie to różnica, która powstała na skutek np wyświetlania cały czas ikony w jednym miejscu.

Co do LCD to też nie jest taka 100% trwała technologia, bo lubią padać piksele, a GW na to jest jakby jej nie było, bo ich musi być tam ileś na cm2 dopiero to uwzględnią. W praktyce nigdy nam tyle pikseli nie padnie w jednym miejscu taki dupochron producentów?

Właśnie wyszedł taki ciekawy artykuł nie tylko o tym monitorze bo przy okazji porusza kilka ciekawych aspektów o technice wyświetlaczy LCD   :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
14 godzin temu, Ajothe napisał:

Piszesz do faceta, który na codzień użytkuje oleda od 7 lat 🙂

No ja to rozumiem. Z tym że sposób użytkowania jest ważny. No mówię tylko jak jest.

12 godzin temu, J4Z napisał:

Ja nie oglądam z napisami. Rytuały tylko wieczorem do Szatana, ale koledzy oglądają z napisami: 

Ukryta Zawartość

Drugi jeszcze nie odpisał, ale gwarantuje, że będzie to samo. 

A sry, mój LG raz na ileś godzin odprawia rytuał czyszczenia pixeli po wyłączeniu. 

O, drugi odpisał. 

Screenshot_20240704-172821.thumb.png.8f2c1d1246fed8d359eda0b8fe7a9967.png

A Ajothe jak długo ma? Siedem lat

No widzisz a znajomy ma pół roku i już ma 😕

Ja ci wierzę ale u niego byłem no kurcze widać to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponoć oldedy mają opcję tzw odświeżanie pikseli, która działa tylko w trybie gotowości, to znaczy że algorytm przyciemnia piksele, które mniej świeciły żeby ujednolicić obraz, dlatego wyłączanie tych ekranów z listwy nie jest polecane. To jest opcja, która może ratować jeśli ktoś np dużo ogląda w formacie kinowym z czarnymi pasami. Także nie jest tak, że tylko logo jest zagrożeniem wypalenia 🙂

7 godzin temu, malikali napisał:

Ponoć oldedy mają opcję tzw odświeżanie pikseli, która działa tylko w trybie gotowości, to znaczy że algorytm przyciemnia piksele, które mniej świeciły żeby ujednolicić obraz, dlatego wyłączanie tych ekranów z listwy nie jest polecane. To jest opcja, która może ratować jeśli ktoś np dużo ogląda w formacie kinowym z czarnymi pasami. Także nie jest tak, że tylko logo jest zagrożeniem wypalenia 🙂

To są funkcje ochronne OLED. Jedne dotyczą odświeżania pikseli i oczyszczania matrycy co ileś tam godzin pracy, inne ochrony przed wypaleniem logo. To się ustawia raz i zapomina o temacie. Natomiast prawdą jest, że jeśli ktoś wpadnie na pomysł, żeby koniecznie np. listwą wyłączać telewizor codziennie, to odświeżanie nie będzie mogło dojść do skutku.

Ja oglądam dużo, głównie filmy i to zarówno w formacie kinowym, jak i takim, co wypełnia cały ekran. Żeby powstały jakieś ślady po czarnych pasach (domyślam się, że powinny być jaśniejsze od nieużywania tych części matrycy) trzeba się naprawdę baaardzo postarać. Mój OLED C1 chodzi kilka godzin dziennie, mam pewnie z 5 tyś. godzin przebiegu i żadnych znaków zużycia, poświat czy wypaleń nie ma.

13 godzin temu, Krak_oN napisał:

Właśnie wyszedł taki ciekawy artykuł nie tylko o tym monitorze bo przy okazji porusza kilka ciekawych aspektów o technice wyświetlaczy LCD   :

Ukryta Zawartość

Jest i recenzja

Ukryta Zawartość

No, bardzo fajny monitor komputerowy dla milionerów :) 

Przydałby mi się taki 31" zamiast 28" :)

Gdyby kosztował 1700zł zamiast 170 000 to bym się skusił :)

Ciekawe tyle kasy za 2 matryce lcd sklejone razem żeby osiągnąć taki kontrast. No i bateria solidnych led żeby się przez nie przebić, ale przy 65" i więcej ciągnąłby zapewne tyle co duża farelka, to taki mały szczegół 🙂

2 godziny temu, konradskala napisał:

Natomiast prawdą jest, że jeśli ktoś wpadnie na pomysł, żeby koniecznie np. listwą wyłączać telewizor codziennie, to odświeżanie nie będzie mogło dojść do skutku.

Znam takich co mają takie listwy master coś tam, że jak wyłączasz to wszystko z stand by też off, może stąd się wypalania biorą.

Jestem bardzo ciekawy co w temacie monitorów masteringowych czy studyjnych ma do zaoferowania MicroLED. Przy 30 calach cena powinna być bardzo podobna.

Taka ciekawostka, oba telewizory po kalibracji 

LG C3:

Ukryta Zawartość

Samsung S90c:

post-colorspace-large(1).thumb.jpg.ea2df714c06ecf46819f60b84ae06d7e.jpg

Może ktoś rozumie i może wyjaśnić jak się ma do tego matryca  QD OLED?

Skoro LG C3 osiąga taki sam rezultat, a nawet trochę lepszy w przypadku czerwieni i zielonego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

QD OLED ma z technicznego punktu widzenia większe możliwości w reprodukcji kolorów od OLED. Może ten egzemplarz Samsunga nie dał się lepiej skalibrować?

Raczej chodzi o to że c3 dało się tak skalibrować, że uzyskał podobne wartości....

P.s. wjechał do mnie już 🙂

W dniu 5.07.2024 o 18:09, konradskala napisał:

Jestem bardzo ciekawy co w temacie monitorów masteringowych czy studyjnych ma do zaoferowania MicroLED. Przy 30 calach cena powinna być bardzo podobna.

Sprostujcie to co napiszę gdybym nie był na bieżąco.....od co najmniej roku nie śledzę postępów w technologii MicroLED.

Wielkość (minimalizacja) diod Led przy ich parametrach i niezawodności to problem który na razie zdawał się wykluczać (chyba) w ogóle budowę wyświetlacza tak małego, albo takiego który nie kosztowałby fortuny.
Tu z tej racji może tak być, że mniejszy ekran nie musi oznaczać proporcjonalnie niższej ceny jak to ma miejsce w telewizorach. 
Nie zdziwiłbym się gdyby z racji przeznaczenia (rygorów jakości jakie ma taki monitor zapewniać) był wyraźnie droższy od znacznie większego a najmniejszego z oferty telewizora....   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W dniu 6.07.2024 o 14:15, Ajothe napisał:

Raczej chodzi o to że c3 dało się tak skalibrować, że uzyskał podobne wartości....

I jakie wrażenia?

2 godziny temu, konradskala napisał:

I jakie wrażenia?

Zupełnie jak w audio, potrzebuje więcej czasu, ale już jakieś wnioski mam. 

Po pierwsze TV wymaga ustawień do różnych źródeł, tryb SDR / HDR dwa różne światy i dwa odmienne podejścia do ustawień. 

Na pierwszy strzał akurat piłka nożna pierwszy mecz był w ostrym świetle i  cieniu i kamery wariowały, raz ciemno, raz jasno...generalnie zdebiałem, bo wyglądało to średnio....no stary oled full HD okazał się wyjątkowo dobry.

W przerwie przełączyłem na Wimbledon i nagle obraz okazał się bardzo dobry. Potem poleciał kolej y mecz i tutaj oglądało się super...więc w SDR w szystko zależy od źródła, dobre full HD skuje dobrze, kiepskie tak sobie. 

Z filmów jeszcze nie zdążyłem nic obejrzeć, dotknęliśmy kawałek serialu na Apple TV "Mroczna materia". Jak tytuł wskazuje sceneria ciemna kilka źródeł światła, a nawet dzień jest ciemnawy. Bez personalnych ustawień się nie obyło. 

Generalnie parametry C3 ma 3x jaśniejsze od mojego staruszka olejowego i szczerze powiem, że moje obawy o waleniu po oczach okazały się błędne. Otóż to tak nie działa, ta jasność to zwyczajnie więcej detalu w błyszczących elementach. Nie wali po gałach z wyjątkiem naprawdę jasnych scen, zdarzyło się dwa razy zasłonić oczy 😁

Przede mną jeszcze seanse filmów w wysokiej jakości, musi wejść blueray. 

Generalnie jest in plus, aczkolwiek nie jest to już taki przeskok jak z LCD na OLED. Tutaj doceniam staruszka i Generalnie jak dla kogoś oledy są drogie to śmiało polecam jakikolwiek uzywany model w dobrej cenie!

Ale w tym krótkim czasie jest jedną rzecz poza demami 4k hdr, które robią wrażenie.

Mianowicie GAMING! 

Tutaj totalny opad szczęki i przeskok jakbym w konsoli wymienił kartę graficzną na jakiś najnowszy model. Wszystko zyskało, a zaskoczyło mnie również specjalne zbajerzone menu do gier z wielo opcjami wspierającymi gry. Tutaj dla niedzielnego gracza to jest absolutna PETARDA. 

Dizajn: 

Telewizor do bólu skromny i elegancki, brak zbędnych elementów, prowadznie kabli świetnie pomyślane, nie widać ich wogle...szacun! 

Aha, smart WEB OS działa szybko i sprawnie po aktualizacjach aplikacji. Pilot LG wiadomo....top 🙂

P.s. no i Generalnie jakby jakiś bezdomny mi sprezentował jeszcze większy TV to bym wziął, nie ma czegoś takiego jak za duży TV 😁

Generalnie jest narazie zadowolony, wad brak, narazie za mało czasu. Przede mną możliwa zabawa w kalibrajcę z kolorymetrem jak wypożyczę 😉

W dniu 5.07.2024 o 18:09, konradskala napisał:

A ja tak czytam o tych monitorach i tam gość wspomniał o kalibracji takiego monitora do zastosowań pro, serio? Za tyle kasy wiadomo że dla twórców i jeszcze trzeba go kalibrować 🙂

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Aha, smart WEB OS działa szybko i sprawnie po aktualizacjach aplikacji.

A widzisz, ja się tego nieco obawiałem. Gdzieś czytałem, że ten nowy WEB OS jest przeładowany ikonami, kafelkami itd. I w sumie, że starszy był bardziej intuicyjny i czytelny. No ale jak działa szybko to nie ma problemu.

1 godzinę temu, malikali napisał:

A ja tak czytam o tych monitorach i tam gość wspomniał o kalibracji takiego monitora do zastosowań pro, serio? Za tyle kasy wiadomo że dla twórców i jeszcze trzeba go kalibrować 🙂

Możliwe, że coś można poprawić, a przynajmniej sprawdzić profesjonalnym sprzętem do kalibracji. 

Zresztą w tym monitorze z pewnością idzie ustawić dosłownie wszystko, chociażby pokazane na filmie przełączanie guzikiem 1000/4000 nit i wiele innych opcji regulacji, których nie znajdziesz w domowych TV.

Edytowane przez konradskala
17 minut temu, konradskala napisał:
15 godzin temu, Ajothe napisał:

Aha, smart WEB OS działa szybko i sprawnie po aktualizacjach aplikacji.

A widzisz, ja się tego nieco obawiałem. Gdzieś czytałem, że ten nowy WEB OS jest przeładowany ikonami, kafelkami itd. I w sumie, że starszy był bardziej intuicyjny i czytelny. No ale jak działa szybko to nie ma problemu.

Na początku musiał trochę pomyśleć, ale po pierwszych uruchomieniach apki włączają się od strzała. 

Natomiast zdziwiło mnie, że np spotify po wyjściu do pulpitu przestaje grać. 

P.s. 

Zaczęliśmy niefortunnie od dokończenia seriali Shogun, który zresztą jest bardzo dobry, ale zabiegi filmowe są tam specyficzne, m.in. grube ziarno w wielu scenach, rybie oko z częściowym blurem na krawędziach.....no można się zdziwic🤣

Na koniec odpaliłem jakaś współczesna produkcję i na szczęście obraz igła 😁

11 minut temu, Ajothe napisał:

Shogun

O kurna, kolejna produkcja do obejrzenia. Ponoć jest dobra. Dzięki za przypomnienie. Małe zaległości mi się robią. 

Żeby nie robić totalnego OT, potwierdzę, że webos, jest ok. Mam C2. Idzie nawet forum przeglądać i podyktować jakiegoś posta. 

W dniu 6.07.2024 o 14:15, Ajothe napisał:

Gratki

43 minuty temu, konradskala napisał:

A widzisz, ja się tego nieco obawiałem. Gdzieś czytałem, że ten nowy WEB OS jest przeładowany ikonami, kafelkami itd.

Jest trochę tego shitu w dashboardzie, ale ja nie zwracam uwagi na to. 

.

Wiadomka, ja też... Apki, apkami, a syf i reklamy na głównej, to drugie. Takie czasy, odpalam XSX, a tam reklama na cały ekran. xD Włączam pause w Assassin's Creed, a tam reklama. xD

W TV trochę irytuje mnie, że różdżka włącza się, kiedy ja nie chcę, nie potrzebuje. No, ale żyje z tym. :D

Edytowane przez J4Z

.

Yyyy, daj mi minutę...

Zeszło się dłużej, bo musiałem poprzycinać. 

A to co to? Reklamy? Nie, to propozycje. :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20240708_100849201_HDR2.thumb.jpg.f17efd45b6d0e367c7927d2b7abd2fc3.jpgIMG_20240708_100853588_HDR2.thumb.jpg.e2a0070e8aa5ca5a7b3fb57d3eed68e2.jpgIMG_20240708_100856564_HDR2.thumb.jpg.877f9a6c635ec223dacf3cd024cc9fb2.jpgIMG_20240708_100858483_HDR2.thumb.jpg.7565f9412ae3ef6920db6dfe4258370d.jpg

Ale mało mnie to obchodzi, bo nie mam powodów, by zapuszczać się tam w dół. :P

18 minut temu, Ajothe napisał:

na konsoli też nie

Serio nie wyskoczyła Ci nigdy reklama od razu po odpaleniu konsoli? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

17 minut temu, J4Z napisał:

Serio nie wyskoczyła Ci nigdy reklama od razu po odpaleniu konsoli? 😄

No serio...nie wiem, może mam jakiś filtr w mózgu ignorujący takie rzeczy, 

Te kafelki też nie uznałem jako reklama 😁

Ale zgodzę się, że stary webos był bardziej ascetyczny i właściwie fajniejszy. 

Godzinę temu, J4Z napisał:

Jest trochę tego shitu w dashboardzie, ale ja nie zwracam uwagi na to. 

trochę ? .. do tego gówniany pilot i klient zadowolony

10 minut temu, fetek napisał:

Lg akurat ma genialny pilot z funkcją kursora 😁 

Apki można jakoś przypisać do cyferek na pilocie i nawet nie otwierać dashboarda jak komu to mocno doskwiera 🙂

Pilot philipsa do oleda za 7.5k ostatnio miałem w dłoni to materiał i dizajn jak zamiennika za 35zł. 

Pilot do Samsunga to jedna wielka porażka, u sąsiada jak biorę to do ręki to nie wiem co z tym zrobić 🤣

Btw, może się przyda:

You can't get rid of notifications but they usually don't pop up very often and you can get rid of most of the annoying stuff other than the "trending now" row of movies on the home app screen which isn't too obtrusive. Here's how you can get most ads out of your face without blocking servers:

Go to Settings > General > System > Additional Settings, and then untick "Live Plus" and then click on "Home Settings" and untick "Home Promotion," and I also recommend turning off "Home Auto Launch" so it isn't the first thing you see when you turn on your TV. Then press the back button on your remote, go to "Advertisement," tick "Limit Ad Tracking" and then click "Reset AD ID."

Then if you also want to not have to see the annoying LG logo everytime you power on, hold the input/source button on your remote to bring up the dashboard, click on "Live TV" and then press the mute button a bunch of times to bring up a secret menu and untick "Show LG Logo when turning on."

Congratulations, now your TV will just boot straight into whatever the last input you used was when you turn it on and your home screen will be less annoying.

Można spróbować ustawić ręcznie IP oraz DNS adguarda, powinien cały tem syf zniknąć. Dla mnie to skandal że dopuszcxają się takich praktyk i nie ma opcji aby całkowicie się trgo pozbyć. Powinna być jasna informacja przed zakupem, że dostajemy reklamy gratis. 

2 godziny temu, fetek napisał:

Fakt, pilot bym zmienił, ale oprócz samo włączającej się różdżki był kwestią przyzwyczajenia się. Za to obraz jest bajką, a o to w tv chyba chodzi. 

.

• Moderatorzy
21 godzin temu, Ajothe napisał:

P.s. no i Generalnie jakby jakiś bezdomny mi sprezentował jeszcze większy TV to bym wziął, nie ma czegoś takiego jak za duży TV 😁

Jaki duży kupiłeś ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Pokaż nowe odpowiedzi