Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, stench napisał:
6 godzin temu, stench napisał:

Panowie, a jak wybieralibyście dzisiaj przy założeniu tej samej ceny i kryterium 55% fun factor / 45 jakość:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

Zakładam, że w dzień różnica jakości jest marginalna, głównie oglądanie wieczorem ale przeciętny sygnał tzn platformy streamingowe, lub pliki średniej jakości. Nigdy BD/BD4K.

Ja osobiście poszedłbym w cale, bo one robią najwięcej, gdybym porównywał tu zwykły LCD to nie ma o czym mówić nie kupiłbym, bo mam uczulenie na słabą czerń uloty światła i inne defekty znane z tej technologii. Mniled wyeliminował te wady i dla mnie to było wystarczające żeby się cieszyć z niezłego kontrastu na większym ekranie. Efekt HDR przy takiej rozdzielczości pomiędzy czernią a jasnością robi bardzo dobra wrażenie, na testach syntetycznych obrazu dla oledów wieczorem nie widzę świecącej czerni. Należy tylko pamiętać, że na miniled małe jasne obiekty mogą nie być tak jasne jak na oledzie, jasna sprawa, to jest wciąż kompromis, ale nie jest już tak duży jak kiedyś.

Ja też nie kupię już nigdy zwykłego LEDa bez wygaszania. Poniżej pewnego poziomu nie zejdę już. Nie musi być mini-LED, on nie gwarantuje czerni porównywalnej z OLED, co pokazuje część aktualnych modeli - sporo zależy od algorytmów jak się zachowuje przyciemnianie obrazu, a to potrafi kulawo działać nawet na tv z bardzo dużą ilością stref. Na takim Samsungu z 50 strefami ale dobrze zoptymalizowanymi - jestem w stanie oglądać w nocy z przyjemnością i nawet z jakimś tam efektem wow (choć jest jeszcze spory margines do pełni szczęścia, wiadomo). Ale docelowo będę celował w dużego OLEDa. To co miałem na plaźmie Pioneer Kuro w nowocześniejszym wydaniu (4k, HDR) - będzie tylko na Oledzie lub super dopracowanym mini Ledzie. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Banking, clouding, dirty screen, widziałem i mam zwyczajnie dość ledów. 

Wypalenia, powidoki, gubienie detali w bardzo ciemnych scenach, zafarb dużych białych powierzchni. 

Wolę nie dotykać się do OLEDów.

Godzinę temu, don111 napisał:

Kolory na starym filmie i tak będą do bani, niezależnie czy skalibrowany czy nie. 

Oled wywołuje efekt wow w nocy, kontrast i głębia kolorów, zależy co oglądasz. Jeśli sport, programy rozrywkowe itp w tv to może być i LED, jeśli filmy to jakość w ciemnych scenach robi mega wrażenie. Przy tylko 10 calach różnicy wolałbym raczej oleda. Ale taki 85"+ vs 65" oled, to już kusząca propozycja i to nawet jeśli byłby nienajwyższej klasy LED, powiedzmy takie jaki mam w rodzinie tj Samsung Q70/Q80 z 50 strefami wygaszania. (obecny model q80c). A są widziałem nawet 98" około 10k. Nie wiem jak się to ma do TCL który też ma takie rozmiary, może TCL jeszcze lepszy, ale polecam to co sprawdzone i widziałem na własne oczy 🙂

Widziałem ostatnio 98" za 10k. No zdjęcia można wyświetlacz, ale w firmach istnieje ruch 😄

Podobnie w tanich telewizorach o dużych calarzach, poza typowymi wadami led, ruch zazwyczaj kuleje. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Widziałem ostatnio 98" za 10k. No zdjęcia można wyświetlacz, ale w firmach istnieje ruch 😄

Podobnie w tanich telewizorach o dużych calarzach, poza typowymi wadami led, ruch zazwyczaj kuleje. 

Na 100hz Samsungach czy Sony było OK od wielu lat, przynajmniej jeśli chodzi o przekątne 55-65",  mają dobrze dopracowany ruch. Tak czy inaczej, przed zakupem tak dużego TV trzeba by sprawdzić jeszcze dla pewności w sklepie. 

9 minut temu, Bobcat napisał:

Wypalenia, powidoki, gubienie detali w bardzo ciemnych scenach, zafarb dużych białych powierzchni. 

Wolę nie dotykać się do OLEDów.

Nowe Oledy nie gubią detali w czerni, w tym aspekcie akurat nastąpił postęp. Wypalić to trzeba się postarać. Uniformity również jest wzorowe względem led, no masz nieaktualną gadkę 😄

1 minutę temu, don111 napisał:

Na 100hz Samsungach czy Sony było OK od wielu lat, przynajmniej jeśli chodzi o przekątne 55-65",  mają dobrze dopracowany ruch. Tak czy inaczej, przed zakupem tak dużego TV trzeba by sprawdzić jeszcze dla pewności w sklepie. 

Piszę o wielkich gabarytach za stosunkowo małą kasę. 

Słaby TV o wielkości 98" to raczej będzie porażka w stosunku do obecnych standardów. A za 10K to musi być model kilkuletni.

Topowe modele miniLED z roku 2023 są już świetne pod każdym względem. Przy tej wielkości (98") mamy już kino domowe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Topowe modele miniLED z roku 2023 są już świetne pod każdym względem. Przy tej wielkości (98") mamy już kino domowe. 

A jaka cena? 🙂

5 minut temu, Ajothe napisał:

A jaka cena? 🙂

15K za 98. A za 85 trzeba dać poniżej 9K. Duży rozmiar trochę kosztuje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

15K za 98. A za 85 trzeba dać poniżej 9K. Duży rozmiar trochę kosztuje.

Duże modele MiniLED ażeby miały porównywalną jakość obrazu do swoich mniejszych braci MUSZĄ mieć więcej stref wygaszania. Tymczasem np. taki Hisense U8N ma przy 65" 1600 stref, a przy 85" tylko 1296. A 100 calowy śmieszne 1620...

Lepiej sobie porównać co naprawdę oferują duże modele w stosunku do mniejszych bo czasem można się zdziwić.

46 minut temu, konradskala napisał:

Lepiej sobie porównać co naprawdę oferują duże modele w stosunku do mniejszych bo czasem można się zdziwić

Tak kiedy juz raz dostanie sie szanse posmakowania ,i ogladania filmow na duzym ekranie w domowym zaciszu to koniec nie ma juz odwrotu i taki 65” to tylko sypialni 😁

2 godziny temu, Ajothe napisał:

masz nieaktualną gadkę

Aktualną, tylko miłośnicy OLEDów  próbują upiększać rzeczywistość

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Nieaktualne, nie masz, nie testowałeś to skąd możesz wiedzieć?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nieaktualne, nie masz, nie testowałeś to skąd możesz wiedzieć?

Aby wiedzieć, że 2 × 2 = 4 nie trzeba być profesorem matematyki. 

No tak, dla Ciebie to takie proste, bo x jakiegoś powodu nienawidzisz Oledy 😃

Coś Tobie te telewizory zrobiły, a ja mam bezpośrednie porównanie oleda 7 letniego z oledem wyprodukowanym w maju bieżącego roku i różnica jest w tym względzie bardzo duża, tak samo  w jasności. 

Plansze testowe black clipping również mówią jednoznacznie, że nie ma tego problemu 🙂

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Ja nie jestem. Ale kupilem taki, bo jest najlepszy jak wskazują wszystkie testy na świecie. 

?👈

Różnica pomiędzy starym a nowym jest bezdyskusyjna. Zafarb, który faktycznie czasami występował w starszych OLED-ach to dzisiaj chyba tylko wspomnienie. Oglądałem matryce w LG C3, G3, ostatnio w B4 - świecą równiutko, zarówno na białej jak i szarej planszy, nie wspominając już o QD-OLED-ach gdzie nie ma absolutnie nic.

Z kolei dzięki lepszym matrycom i procesorom, detale i szczegóły w czerniach są świetne. Możliwe, że są modele które mają jeszcze z tym jakiś problem, ale we wszystkich nowych modelach jakie miałem okazję oglądać tego nie zauważyłem.

Natomiast wypalenia...Czy w sklepie sprzedają komuś wypalony telewizor? Albo zardzewiałe auto?

40 minut temu, konradskala napisał:

Albo zardzewiałe auto?

Tu akurat różnie bywa. Ostatnio widziałem nowa Toyotę prosto z salonu z rdzą na sprawach ramy 😀

?👈

31 minut temu, rafal735r napisał:

Tu akurat różnie bywa. Ostatnio widziałem nowa Toyotę prosto z salonu z rdzą na sprawach ramy 😀

W porządku. Załóżmy, że wszystko może się zdarzyć.

Telewizor też może być walnięty, uszkodzony, z wadą fabryczną itd. Zarówno OLED jaki LCD. Ale twierdzenie, że wypalenie OLED, które może wystąpić przy "odpowiednim" użytkowaniu ale wcale nie musi jest sporym nadużyciem. Nowy telewizor jest czysty.

Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale kupilem taki, bo jest najlepszy jak wskazują wszystkie testy na świecie. 

Przy każdym zakupie to ja jestem Panem moich wyborów a nie testy , to ja decyduje co dla mnie najlepsze a Nie testy czy tam inne osoby  , choć rozumiem i szanuje osoby które boja się podejmowania własnych decyzji , świadomość posiadania produkty promowanego przez testy jako ten " Najlepszy" 🤪 daje poczucie  bycia tym jednym z  wybrancow  🤣. Nie potrzebuje potwierdzenia słuszności moich wyborów w testach czy opiniach innych ludzi , kupując dla siebie samochód tez sam wybieram a nie testy bo tak wskazują. 

😀Zacytowałes nie ten post. 

Nie chodzi o testy jakiegoś urządzenia tylko technologie jaką jest OLED. 

Jak ktoś próbuje podważać np wyższość winyla nad CD choć dane techniczne mówią same za siebie to z takim człowiekiem nie ma o czym rozmawiać. Może sobie powiedzieć ze woli. Jego wola, a nie że jest lepszy. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

5 godzin temu, marcusSE napisał:

Przy każdym zakupie to ja jestem Panem moich wyborów a nie testy , to ja decyduje co dla mnie najlepsze a Nie testy czy tam inne osoby  , choć rozumiem i szanuje osoby które boja się podejmowania własnych decyzji , świadomość posiadania produkty promowanego przez testy jako ten " Najlepszy" 🤪 daje poczucie  bycia tym jednym z  wybrancow  🤣. Nie potrzebuje potwierdzenia słuszności moich wyborów w testach czy opiniach innych ludzi , kupując dla siebie samochód tez sam wybieram a nie testy bo tak wskazują. 

Ludzie są różni, jedni się kierują testami, inni emocjami 😁

6 godzin temu, marcusSE napisał:

Przy każdym zakupie to ja jestem Panem moich wyborów a nie testy , to ja decyduje co dla mnie najlepsze a Nie testy czy tam inne osoby

@konradskala to czytał?

29 minut temu, Bobcat napisał:
7 godzin temu, marcusSE napisał:

Przy każdym zakupie to ja jestem Panem moich wyborów a nie testy , to ja decyduje co dla mnie najlepsze a Nie testy czy tam inne osoby

@konradskala to czytał?

Czytam, czytam...

To, że kolega sam zdecyduje, co dla NIEGO JEST NAJLEPSZE nie oznacza, że kupi telewizor z najlepszym obrazem. Ja cały czas mówię o tym drugim aspekcie.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Ludzie są różni, jedni się kierują testami, inni emocjami

Błędne rozumowanie , emocje czy tego  chcemy czy nie są nasza nieodłączną częścią życia i czesto pojawiają się niezależnie od naszej woli. Dlatego maja ogromny wpływ na nasze wybory przy zakupie danego produktu. Więc nie dziwi nikogo ze istnieje twór zwany "marketingem emocjonalnym" który to wkozystuje przy pomocy niejednokrotnie armi ludzi która za tym stoi. To zbyt obszerny temat aby to bardziej rozwinąć i rozmawiać , ale różnego rodzaju  TESTY są tu często tylko jednym z wielu narzędzi  "marketingu emocjonalnego" który wpływa na nas odbiorców. Testy dają nam poczucie pewności siebie kupując najlepiej oceniony produkt na papierze ( np Oled ) dostajemy na tacy społeczny dowód słuszności naszego wyboru itp. Dotyczy to rownież wyboru marki np Sony kiedyś sprawiało poczucie przynależności do określonej grupy itp , obecnie Apple jest w tym świetne. 

Więc te Testy i emocje są ze sobą ściśle powiązane 😉

Chyba mylisz testy sprzętu audio do testów np w tym momencie telewizorow. Gdzie testy TV to miarodajne wyniki badań przy pomocy wielu różnych urządzeń, a nie widzimisię testujacego i jego fantazja. Natomiast testy sprzętu Audio to paplaninia typu "wzmacniacz gra tak i tak, a strimer tak". I nie chodzi tu o przynależność do jakiejś grupy, cokolwiek to znaczy. 

Polecam np kanał Stilgara na YT nt. TV. 

?👈

48 minut temu, rafal735r napisał:

testy TV to miarodajne wyniki badań przy pomocy wielu różnych urządzeń, a nie widzimisię testujacego i jego fantazja

100% racji. Po to robi się pomiary wielu parametrów TV, aby na ich postawie ocenić jakość danego modelu. To są czyste pomiary. Ale jeśli komuś wyniki w/w niewiele mówią, może popatrzeć na oceny, które to czy komuś się to podoba czy nie, powstają na podstawie wczesniejszych pomiarów. I nie ma w tym żadnej magii, przynależności do jakiejs spolecznej grupy, ukrytego marketingu itp. Pomiar, wynik, ocena jakości i do widzenia. 

Nie wiem do jakiej grupy przynależe. Padł mi stary QLED. Miałem brać nowego następcę, który kosztował 2800zl. Postanowiłem dołożyć do  OLEDa parę setek, który będzie lepszy w prawie każdym aspekcie, ot co. Nie czuje się żebym należał do jakieś grupy. Wybrałem lepsza technologie i tyle. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi