Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, don111 napisał:

Niekomfortowe warunku do oglądania / oglądanie głównie w dzień i jasne pomieszczenie. Oglądanie nagminne kanałów newsowych. To są te zastrzeżenia że Oled się nie sprawdzi.

Owszem. Pozostaje jeszcze kwestia ceny TV od 75" w górę. Cena za 83" OLED jest przynajmniej o 5K wyższa od miniLED 85". 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

29 minut temu, Bobcat napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

6 stref

Dlatego 90%

Każdy na co innego zwraca uwagę. Też jestem zadowolony oglądając na Samsungu, który ma 50 stref, wcześniej miałem LG z 200 strefami i może dałbym im te naciągane 90% do Oleda. 6 stref? Nie wiem jakich fikołków musiałby ten tv dokonywać aby zapewnić efekt choćby zbliżony do oleda. Chyba po prostu sobie jaja z nas robisz. 

Przykład działania 6 stref w akcji, no prawie oled, nie ma co. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 minut temu, don111 napisał:

Chyba po prostu sobie jaja z nas robisz. 

Bynajmniej. Mam własne, subiektywne oceny i mam do nich prawo. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Owszem. Pozostaje jeszcze kwestia ceny TV od 75" w górę. Cena za 83" OLED jest przynajmniej o 5K wyższa od miniLED 85". 

TV ponad 75 calowe to nadal dosyć świeży temat, stąd rozstrzał cenowy aby tak generalizować że oled droższy. Na razie droższy ale w mniejszych popularnych rozmiarach 55-65" ceny oleda są na poziomach zazwyczaj niższych od mini Led. Do tego weź pod uwagę że nawet najtańszy oled zapewnia na start kontrast i efekty filmowe w kinowych warunkach lepsze od każdego mini Leda. 

9 minut temu, Bobcat napisał:

Oczywiście że masz prawo, ale jak to wygląda każdy widzi. Musiałby ktoś chyba postawić oleda koło trgo Twojego LG żebyś dopiero przekonał się jak duża jest różnica i przyznał rację. 

Tak podbijacie i podbijacie ten temat, że zacząłem się zastanawiać, czy nie olać absorberów za kolumnami i nie wziąć używanego 65' oleda. 😄 Jakiegoś C11, a swojego 55' C2 sprzedać. Może nie musiałbym dużo dopłacić. Leda nie wziąłbym w tym wymiarze, ale oledzik to jest inna sprawa. 🙂

.

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Inni też 🙂 dla Ciebie 90% jakości za połowę ceny, a dla mnie takie tv są kompletnie nieakceptowalne i dostaje białej gorączki. 

5 godzin temu, J4Z napisał:

Tak podbijacie i podbijacie ten temat, że zacząłem się zastanawiać, czy nie olać absorberów za kolumnami i nie wziąć używanego 65' oleda. 😄 Jakiegoś C11, a swojego 55' C2 sprzedać. Może nie musiałbym dużo dopłacić. Leda nie wziąłbym w tym wymiarze, ale oledzik to jest inna sprawa. 🙂

Zawsze możesz bliżej usiąść 😋

6 godzin temu, don111 napisał:

Ukryta Zawartość

O jednolitej czerni można tu zapomnieć, powiem więcej jak ma być 6 czy tam 10 stref to ja wlałbym żeby ich w ogóle nie było, a w zamian lepszy kontrast statyczny, bo równomierność podświetlania to dla mnie najważniejszy temat.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Piopio napisał:

Jest tak, bo modeli OLED 83" jest po prostu mało i stosunkowo niedawno pojawiły się na rynku. Co nie oznacza, że nie można znaleźć modelu w normalnej, a wręcz bardzo atrakcyjnej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, konradskala napisał:

Jest tak, bo modeli OLED 83" jest po prostu mało i stosunkowo niedawno pojawiły się na rynku. Co nie oznacza, że nie można znaleźć modelu w normalnej, a wręcz bardzo atrakcyjnej cenie:

Ukryta Zawartość

Jak dla kogo, atrakcyjne ceny to są na wyprzedażach w USA 😁

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Piopio napisał:

Przy pewnych zastrzeżeniach.  OLED ma wady, które dla niektórych nie są akceptowalne. 

Myślę że ilość zalet jest po prostu większa. 

?👈

10 godzin temu, Piopio napisał:

Przy pewnych zastrzeżeniach.  OLED ma wady, które dla niektórych nie są akceptowalne. 

No pewnie, jakbym miał jasny salon i oglądał tylko w dzień to bym nie kupował oleda. 

9 godzin temu, don111 napisał:

Oglądanie nagminne kanałów newsowych.

Takim ludziom to wystarczy najtańsza manta. Nie widzę związku miłośników dobrego obrazu z emerytami oglądającymi 24h tvn24. 

6 godzin temu, Bobcat napisał:

I może na tym warto zakończyć 😁

?👈

26 minut temu, malikali napisał:
6 godzin temu, don111 napisał:

Ukryta Zawartość

O jednolitej czerni można tu zapomnieć, powiem więcej jak ma być 6 czy tam 10 stref to ja wlałbym żeby ich w ogóle nie było, a w zamian lepszy kontrast statyczny, bo równomierność podświetlania to dla mnie najważniejszy temat.

Bo lokalne wygaszanie w tych modelach prawie nie działa. Większość z nich oparta jest na matrycy IPS ze słabiutkim kontrastem, a znikoma ilość stref wygaszania i kiepskie algorytmy nie ratują sprawy. I to właśnie przez dziurawą matrycę IPS, która znacznie słabiej blokuje światło aniżeli VA jest taki, a nie inny rezultat. Ponadto testowany model 813 wyciąga w trybie HDR przy 10% planszy blisko 800 nit co jeszcze potęguje ten efekt.

Nasz kolega może tego nie widzieć - SM8600 czy NANO85 w trybie HDR w porywach wyciągają 300-400nit.

Ukryta Zawartość

Dodam tylko, że ten co miałem NANO90 dobija do 1000 nit i przy 32 strefach trudno mi opisać jaki to daje fatalny efekt.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Do oglądania filmów ten rozmiar jest już ok , ale jego lustrzany ekran to katastrofa w słonecznym salonie 

33 minuty temu, konradskala napisał:

Bo lokalne wygaszanie w tych modelach prawie nie działa. Większość z nich oparta jest na matrycy IPS ze słabiutkim kontrastem, a znikoma ilość stref wygaszania i kiepskie algorytmy nie ratują sprawy. I to właśnie przez dziurawą matrycę IPS, która znacznie słabiej blokuje światło aniżeli VA jest taki, a nie inny rezultat.

Takie wygaszanie sprawdzi się jedynie w rzadkich scenach, w większości scen to jedynie mniejsze zło. Ciężko zdecydować czy lepsza czarna plama pochłaniająca mocno szczegóły w czerniach i ściemniająca jasne elementy, rozświetlająca pionowe łuny całej wielkiej strefy, czy może lepszy wypłowiały obraz z szarością zamiast czerni. Wybrałbym raczej tą pierwszą opcję, przynajmniej na małej części scen będzie dobrze, reszta i tak nie do oglądania. O ile w przypadku tv z wygaszaniem i jakąś normalniejszą liczbą stref - takie trochę bardziej problematyczne sceny są w zdecydowanej mniejszości, to tutaj musi być odwrotnie. Nawet czarnych pasów nie ma jak poprawić bo strefy są pionowe. Tego nie da się nie zauważyć. Bobcat chyba mocno naściemniał że ogląda wieczorami, albo ogląda przy mocniejszym świetle, albo sobie zamontował mocne ledy za tv, które nieco poprawiają kontrast oszukując oko ludzkie.

Bang Olufsen nawiazuje wspolprace partnerska z TCL , przedstawiciele marki widza ogromny potecjal marki TCL 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, malikali napisał:

O jednolitej czerni można tu zapomnieć

Oglądałeś? Czy tylko teoretyzujesz?

4 godziny temu, don111 napisał:

Bobcat chyba mocno naściemniał że ogląda wieczorami

Towarzystwo staje się coraz bardziej zabawne. Teraz wie lepiej ode mnie o której godzinie oglądam.

5 godzin temu, konradskala napisał:

lokalne wygaszanie w tych modelach prawie nie działa.

Nieprawda. Działa i to chwilami za bardzo agresywnie. Pisałem o tym również.

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Zawsze możesz bliżej usiąść 😋

"Proszem" Pana, ja i tak już kanapę na środku "pokoja", bo suka akustyka...

.

5 godzin temu, konradskala napisał:

SM8600 czy NANO85 w trybie HDR w porywach wyciągają 300-400nit.

490. Patrz test hdtvpolska.pl .

40 minut temu, marcusSE napisał:

Bang Olufsen nawiazuje wspolprace partnerska z TCL , przedstawiciele marki widza ogromny potecjal marki TCL

Mój nie wytrzymał 5lat i to przy umiarkowanym użytkowaniu. 

?👈

36 minut temu, J4Z napisał:

"Proszem" Pana, ja i tak już kanapę na środku "pokoja", bo suka akustyka...

Ja codziennie przestawiam o 1cm, narazie nie zauważyła 🤣

22 minuty temu, Bobcat napisał:

490. Patrz test hdtvpolska.pl .

C3 zmierzyłem i pokazało 890nit, przy nieskończonej czerni wypala oczy taka plansza, choć to i tak skromny wynik. 

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Mój nie wytrzymał 5lat i to przy umiarkowanym użytkowaniu. 

TCL czy Bang Olufsen 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja codziennie przestawiam o 1cm, narazie nie zauważyła 🤣

Nie łatwiej kupić odpowiedni TV 

9 minut temu, marcusSE napisał:

Mój nie wytrzymał 5lat

eeee i tak niezle mi Sony padł po 3 latach , do teraz mnie nosi jak pomyślę ile wydałem na niego pieniędzy 🤬

29 minut temu, marcusSE napisał:

Nie łatwiej kupić odpowiedni TV

Już kupiłem telewizor marzeń, ale łatwiej jest się przysunąć jak wydać na TV 24k 😄

19 minut temu, Ajothe napisał:

Już kupiłem telewizor marzeń, ale łatwiej jest się przysunąć jak wydać na TV 24k 😄

Zmienisz zdanie i tak pozniej kupisz wiekszy tv , powyzej 80” zaczyna sie dopiero ogladanie filmow , ja predzej czy pozniej upoluje 98” . Oledy leca z cena w dol ale dla mnie  bez matowego ekranu nie ma mowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, marcusSE napisał:

Zmienisz zdanie i tak pozniej kupisz wiekszy tv , powyzej 80” zaczyna sie dopiero ogladanie filmow , ja predzej czy pozniej upoluje 98” . Oledy leca z cena w dol ale dla mnie  bez matowego ekranu nie ma mowy.

Ukryta Zawartość

No może kiedyś 😀

Ukryta Zawartość

7 minut temu, marcusSE napisał:

Ukryta Zawartość

Jak ktoś ogląda tylko w 4K. Bo nie wyobrażam sobie czegoś niżej na takim rozmiarze. 

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi