Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, marcusSE napisał:

Sam sobie odpowiedziales 😉 , za drogo i nie warto.

No nie warto dla mnie, ale poza tym wolę 65" oleda jak 75" leda, taki już jestem skrzywdzony przez Ledy 😄

11 minut temu, Bobcat napisał:

Bobcat to jeszcze nie dawno toczył wojny że ampli KD w stereo są lepsze od klasycznych Wzmacniaczy. 

Sa faktycznie wybitne KD ktore sa swietne w stero 👌i duzo klasycznych wzmaczniaczy to nedza. 

1 minutę temu, marcusSE napisał:

Sa faktycznie wybitne KD ktore sa swietne w stero 👌i duzo klasycznych wzmaczniaczy to nedza. 

Jakie to ampli KD? 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No nie warto dla mnie, ale poza tym wolę 65" oleda jak 75" leda, taki już jestem skrzywdzony przez Ledy 😄

Najwazniejsze ze Tobie pasuje i jestes zadowolony 😉

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakie to ampli KD? 

Z nowosci to Primare SPA25 Prisma 9.1 swietna maszyna rowniez w stereo 

Primare SP25 Prisma plus koncowka to klasa 👌

10 godzin temu, marcusSE napisał:

Ma to ogromne znaczenie w Bang Olufsen tez o tym rozmawialismy fajna zabawa i uczta dla oczu zaczyna sie dopiero gdy jest to min 83, 85” . 

To nie tylko uczta ale już namiastka obcowania z obrazem kina, bo można już myśleć o jakimś sensownym ustawieniu audio itd. Dlatego też są ludzie, którzy w ogóle idą w cale i wybierają projektor, który ma więcej ograniczeń, no ale rozmiar wygrywa jeśli chce się być bliżej efektu kinowego, a nie tylko bliżej nosem w TV 🙂

2x2=4 i wszystko w temacie obrazu, hehe

Oczywistym jest, że oled w ciemnych scenach nie jest lepszy od topowych ledów.

Nawet oglądać nie trzeba:)

🙂

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Godzinę temu, bubusia napisał:

Oczywistym jest

Dla Ciebie? Być może. Wypadałoby poprzedzić wypowiedź słowami "Moim zdaniem ... ".

13 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie no, to nie są stare czasy. W obecnej chwili nawet LEDy nie z topowej a ze średnio-wysokiej półki mają jakiś niezły system wygaszania, dopracowany ruch, kąty, więc dają bardzo dobrej jakości obraz, na tyle dobry żeby można było mega zadowolonym z jakości i aby był ten efekt "wow" przy 4k, hdr i nawet przy ciemnych scenach. Na mini led będzie jeszcze lepiej w wymagających scenach, ale wiadomo że perfekcją obecnie jest Oled, w ciemnych scenach jest totalny opad szczęki.

13 godzin temu, marcusSE napisał:
13 godzin temu, Bobcat napisał:

Bobcat to jeszcze nie dawno toczył wojny że ampli KD w stereo są lepsze od klasycznych Wzmacniaczy. 

Kiedyś też mocno najeżdżałem na amplitunery KD, ale z czasem moja opinia stała się mniej radykalna ;)

Generalnie wzmacniacze mają zazwyczaj ciut lepsze zasilania i dynamikę dołu, to robi różnicę. Jednak są naprawde dobrze grające amplitunery, wcale nie muszą być drogie. A są i perełki, takie starsze zwłaszcza - cięzkie kloce które grają na 5+, do tego wiszą za tak śmieszne pieniądze, że dużo bardziej opłaca się kupić takiego porządnego dużego kloca, z masą funkcji, radiem i z opcją rozbudowy do pełnego kina, niż jakiś prosty a podobnie/gorzej grający wzmacniacz stereo, przykład pierwszy z brzegu - Onkyo SR701

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
20 godzin temu, Ajothe napisał:

Clouding, banding, blooming, kąty widzenia. 

Dla mnie osobiście dodatkowo brak plastyczności i nienaturalny obraz. 

A w OLEDzie: wypalenia, piwidoki, zafarb białych powierzchni, agresywny ABL, gubienie detali w bardzo ciemnych scenach, mniejsza jasność w HDR.

16 minut temu, Bobcat napisał:

A w OLEDzie: wypalenia, piwidoki, zafarb białych powierzchni, agresywny ABL, gubienie detali w bardzo ciemnych scenach, mniejsza jasność w HDR.

Nie doświadczyłem.

19 minut temu, don111 napisał:

Nie no, to nie są stare czasy. W obecnej chwili nawet LEDy nie z topowej a ze średnio-wysokiej półki mają jakiś niezły system wygaszania, dopracowany ruch, kąty, więc dają bardzo dobrej jakości obraz, na tyle dobry żeby można było mega zadowolonym z jakości i aby był ten efekt "wow" przy 4k, hdr i nawet przy ciemnych scenach. Na mini led będzie jeszcze lepiej w wymagających scenach, ale wiadomo że perfekcją obecnie jest Oled, w ciemnych scenach jest totalny opad szczęki.

Akurat wczoraj u sąsiada oglądałem kawałek olimpiady ma ledzie że średniej półki i z ulgą wróciłem do siebie 😀

Siedzienie pod większym kątem na przykład to totalna degradacja obrazu, a w oledzie bajeczka 😃

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Akurat wczoraj u sąsiada oglądałem kawałek olimpiady ma ledzie że średniej półki i z ulgą wróciłem do siebie 😀

Jaki konkretnie to był model TV ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Żeby nie było, że jestem fanatykiem to koleżance poleciłem kupno minileda jakiś czas temu, bo wiem że TV może być katowany wiadomościami 😃

No i obraz spoko, ale to nie to samo. 

Teraz, Piopio napisał:

Jaki konkretnie to był model TV ?

Jakiś Philips 🙂

Ambilight nie pomógł 😄

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie doświadczyłem.

Siedzienie pod większym kątem na przykład to totalna degradacja obrazu, a w oledzie bajeczka 😃

A ja doświadczyłem zafarbu, kwestia egzemplarza, trzeba sprawdzić na początku, jak nie ma to bierzemy. Wypalenia też widziałem, dotyczy głównie starszych oledów. Reszta nieistotna.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2x2=4 i wszystko w temacie obrazu, hehe

Oczywistym jest, że oled w ciemnych scenach nie jest lepszy od topowych ledów.

Nawet oglądać nie trzeba:)

🙂

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Oczywistym jest

Dla Ciebie? Być może. Wypadałoby poprzedzić wypowiedź słowami "Moim zdaniem ... ".

Teoretycznie mini LED da radę sterowac tak małymi strefami że to powinien być prawie prawie Oled. Ale w praktyce różnice są większe niż się wydaje. Żeby widzieć jak LED ze strefowym wygaszaniem manipuluje jasnością obrazu - trzeba by mieć albo oleda albo plazmę do porównania. I wcale nie muszą to być te najciemniejsze sceny, bo manipulacja obrazem odbywa się prawie cały czas, na tym o średniej jasności także. W praktyce obraz na plaźmie (dobre Panasonic VT30 i ST60 - często oglądam) zawsze wydaje się bardziej kontrastowy i ostrzejszy, mimo niższej jasności. Na plaźmie nie trzeba nic podkręcać aby było ten kontrast widać. LED musi świecić mocniej, bo obraz jest mdły w porównaniu z plazmą. Kontrast czysty, byz kombinacji robi różnicę, tak samo z Oled. Więc dla kogoś kto miał plazmy, Oleda, miał Ledy z wygaszaniem i rozumie jak to działa, to są sprawy oczywiste.

12 minut temu, Bobcat napisał:
20 godzin temu, Ajothe napisał:

Clouding, banding, blooming, kąty widzenia. 

Dla mnie osobiście dodatkowo brak plastyczności i nienaturalny obraz. 

Tak dużo tego. Tylko wszystko poza ryzykiem wypaleń jest albo nieaktualne albo zupełnie nieistotne. W tych istotnych aspektach Oled to perfekcja, LED tylko zmniejsza i bedzie zmniejszał dystans, nigdy nie przeskoczy Oleda w takiej formie w jakiej są robione obecnie TV. A najlepsze że licytujecie się na te wady, a jaki tv by nie był, to można oglądać i być zadowolonym zarówno z LED jak i oled. 

Zależy od modelu, u rodziców stoi Samsung Q80R i pierwszy raz coś takiego widziałem, żeby TV na panelu VA świecił identycznie pod każdym kątem. No ale generalnie z tymi kątami różnie jest, Q70R już miał te kąty znacznie słabsze ale ogólnie przyzwoite. Są też takie których nie da się oglądać w większym gronie, siedząc na skraju kanapy.

7 minut temu, Ajothe napisał:

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakiś Philips 🙂

Ambilight nie pomógł 😄

"Somsiad" jak nieobcykany to mógł też dodatkowo  "załatwić" obraz po swojemu ;)

No pewnie, przecież tu się wymianie subiektywne doświadczenia i wymagania. 

Miałbym przyznać komuś rację wbrew swoim gustom, doświadczeniu i wymaganiom? 

A po co? 🙂

Moje wymagania spełnia jedynie oled. 

15 minut temu, don111 napisał:

albo nieaktualne albo zupełnie nieistotne.

Podobnie jak zarzuty zwolenników OLED odnośnie współczesnych LCD. 

Teraz, Bobcat napisał:

Podobnie jak zarzuty zwolenników OLED odnośnie współczesnych LCD. 

Bzdura, szara czerń dalej jest nie do zaakceptowania 🙂

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Walczysz z nieistniejącym.

Hahaha 🤣 faktycznie nie widziałeś oleda w akcji. 

13 minut temu, Ajothe napisał:

No o to chodzi. On nie wie o co biega. Wg niego dimming nie niszczy detali w czerni. I o czym tu rozmawiać. O postrzegalnym kontraście też nic nie wie. Wiadomo, że w oledzie będzie lepszy, stąd tak ciężko przesiąść się z oleda na leda. W drugą stronę nie ma problemu. Każdy kto miał do czynienia z obiema technologiami wie to doskonale.

Są to oczywistości o których raczej się nie dyskutuje. Podobnie z ampltunerami. Oczywistoscią jest przewaga samych wzmacniaczy, o dzielonkach nie mówiąc. Są to oczywistości.

Edytowane przez bubusia

13 minut temu, Ajothe napisał:

A Ty dobrego LCD 😉 

17 minut temu, Ajothe napisał:

Bzdura, szara czerń dalej jest nie do zaakceptowania 🙂

Masz bardzo nieaktualne dane 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:
15 minut temu, Ajothe napisał:

A Ty dobrego LCD 😉 

Kupiłem kiedyś prawie za 5k Leda i to był koniec przygody z tą technologią 😃

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakiś Philips 🙂

Philips to żadna konkurencja dla OLED. Porównaj lepiej z topowymi miniLED i wtedy pogadamy. 

Teraz, Ajothe napisał:

Kupiłem kiedyś prawie za 5k Leda i to był koniec przygody z tą technologią 😃

Kiedyś robi różnicę. Ja kupiłem kiedyś LCD za 14k. Przy obecnych LCD był faktycznie kiepski.

Teraz, Piopio napisał:

Philips to żadna konkurencja dla OLED. Porównaj lepiej z topowymi miniLED i wtedy pogadamy. 

Po co, jak w tej cenie mam oleda 😃

Nie mamy o czym gadać tak serio 😄

Po co, jak w tej cenie mam oleda 😃

W rozmiarze +75 nie. 

9 minut temu, Piopio napisał:

9 minut temu, Piopio napisał:

Ja kupiłem kiedyś LCD za 14k. Przy obecnych LCD był faktycznie kiepski.

Właśnie w tym jest największy problem, że tych topowych MiniLED-ów jeszcze niedawno można było się doliczyć na palcach jednej ręki. Owszem, oferta się poszerzyła, jakość także poszła do przodu. Tylko, że te naprawdę topowe LCD mają także topową cenę. I kółko się zamyka.

11 minut temu, konradskala napisał:

Właśnie w tym jest największy problem, że tych topowych MiniLED-ów jeszcze niedawno można było się doliczyć na palcach jednej ręki. Owszem, oferta się poszerzyła, jakość także poszła do przodu. Tylko, że te naprawdę topowe LCD mają także topową cenę. I kółko się zamyka.

Dokladnie tak, dlatego to dla mnie żaden argument. 

Ja wolę i tak najtańszy oled jak jakikolwiek led 😄 

Szczerze przyznam, że mój staruszek dalej robi zajebiste wrażenie 🤯

• Pokaż nowe odpowiedzi