Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Te % to sam sobie wymyślasz

Tak. Bo ja oglądam i mnie ma się podobać. Dlatego mam swój własny system ocen. Zabronisz?

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Tak. Bo ja oglądam i mnie ma się podobać. Dlatego mam swój własny system ocen. Zabronisz?

To zachowaj dla siebie.

Dla mnie na tym porównawczym filmiki oled LG nie ma konkurencji, zobacz sobie na część np "skin tones" 🤯

14 minut temu, Ajothe napisał:

To zachowaj dla siebie

To nie jest Twoje forum prywatne żebyś mi mówił co mam robić. Jest publiczne i każdy ma prawo przedstawiać swoje poglądy.

18 minut temu, Ajothe napisał:

oled LG nie ma konkurencji

Ma. QD-OLED Samsunga. 

Ale twoje poglądy odnoszą się tylko do ciebie i nie biorą pod uwagę innych poglądów, innych użytkowników, co sam napisałeś. Piszesz na forum publicznym, konfrontujesz swoje zdanie ze zdaniem innych, a nagle wyskakujesz, że ty masz wszystkich generalnie w dupie i liczy się tylko twój system wartości. I do tego podkreślasz, że nikt ci tego nie może zabronić.  Naprawdę nie widzisz niestosowności taki zachowań?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

LG Display postanowilo sprzedać swoją fabrykę LCD  i stawia wszystko na Oled , no żeby tego niezalowali 🧐

2 godziny temu, bubusia napisał:

Ale twoje poglądy odnoszą się tylko do ciebie

A do kogo mają się odnosić? Do Ciebie?

nie biorą pod uwagę innych poglądów

Inne poglądy wygłaszają inni użytkownicy. 

liczy się tylko twój system wartości

Dla mnie - tak.

Naprawdę nie widzisz niestosowności taki zachowań?

Co tu jest niestosownego? Że nie śpiewam w chórze miłośników OLED?

22 godziny temu, Bobcat napisał:

Ma. QD-OLED Samsunga. 

Przecież to OLED 😀

22 godziny temu, Bobcat napisał:

To nie jest Twoje forum prywatne żebyś mi mówił co mam robić. Jest publiczne i każdy ma prawo przedstawiać swoje poglądy.

Tylko, że jesteś fanatycznym antyoledowcem. Ja już pisałem, że nie każdemu polecam oledy, robię to jedynie znajomym, których wymagania i użytkowanie TV jest zbliżone do mojego. I już kiedyś napisałem, że Ledy są ok do oglądania w ciągu dnia i w nasłonecznionym pomieszczeniu, natomiast jeśli ktoś ogląda wieczorem  czy nocą to Oled nie ma konkurencji.

45 minut temu, Ajothe napisał:

natomiast jeśli ktoś ogląda wieczorem  czy nocą to Oled nie ma konkurencji.

Oglądając standardową ofertę platform streamingowych nawet nie zobaczysz różnicy.

Za to w cenie OLED kupisz miniLED w większym rozmiarze. Co już robi dużą różnicę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Oglądając standardową ofertę platform streamingowych nawet nie zobaczysz różnicy.

Za to w cenie OLED kupisz miniLED w większym rozmiarze. Co już robi dużą różnicę. 

Bzdura 😃, a poza tym skąd wiesz czy ja oglądam streming czy blue-ray?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Bzdura 😃, a poza tym skąd wiesz czy ja oglądam streming czy blue-ray?

Zachowujesz się dokładnie tak jak @Bobcat😉 Obaj nie przyjmujecie rzeczowych argumentów.

Pisałem ogólnie. Moim zdaniem miniLED ma przynajmniej 90% jakości OLED. A te 10% przewagi ujawnia się w specyficznych scenach, których jest może 5% w ciągu przeciętnego filmu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Zachowujesz się dokładnie tak jak @Bobcat😉 Obaj nie przyjmujecie rzeczowych argumentów.

Pisałem ogólnie. Moim zdaniem miniLED ma przynajmniej 90% jakości OLED. A te 10% przewagi ujawnia się w specyficznych scenach, których jest może 5% w ciągu przeciętnego filmu. 

Nie nie, to właśnie Ty to robisz, bo jak w większości spraw masz jakiś kompleks i zaczynasz wszyzstkim w koło polecać to co przed chwilą kupiłeś. Dokładnie to samo robisz teraz.

Obejrzyj sobie filmik z porównanie U8 do Oleda. Różnica jest kolosalna widoczna gołym okien, a nie jakieś kilka procent, które sobie ubzduraliście.

LG Oled ma najbardziej naturalny obraz 😀

Zobacz sobie to i np "skin tones", petarda LG Oled 😃

10 minut temu, Ajothe napisał:

zaczynasz wszyzstkim w koło polecać to co przed chwilą kupiłeś. Dokładnie to samo robisz teraz.

A co jak teraz polecam ? 

3 minuty temu, Piopio napisał:

A co jak teraz polecam ? 

Po co? Myślisz, że mnie przekonasz do swojej racji, która jest tylko Twoja?

Mnie mało to obchodzi, bo mam spore doświadczenie w TV 🙂

15 minut temu, Ajothe napisał:

Różnica jest kolosalna widoczna gołym okien, a nie jakieś kilka procent, które sobie ubzduraliście.

Widziałem w salonie Samsunga ich topowy OLED i ich topowy LCD. Demo 8K z YT. Różnice były minimalne w ciemnych scenach. Po prostu kolory były inne. 

Zgadzam się, że OLED jest lepszy (pomijając jego wady). Ale różnica w stosunku do topowych miniLED nie jest drastyczna. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Widziałem w salonie Samsunga ich topowy OLED i ich topowy LCD. Demo 8K z YT. Różnice były minimalne w ciemnych scenach. Po prostu kolory były inne. 

W salonie to można sobie obok topowego Oleda postawić Leda za 3k i będzie to samo 😃

Nie ma warunków w takich miejscach do porównywania telewizorów niestety.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zgadzam się, że OLED jest lepszy (pomijając jego wady). Ale różnica w stosunku do topowych miniLED nie jest drastyczna.

Jak dla kogo, dla Ciebie to dobrze, że nie ma różnic, bo możesz sobie kupić w tej samej kasie większy calarz.

Dla mnie różnica jest na takim poziomie, że mnie to męczy.

19 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście, że nie jest drastyczna, ale jednak w pewnych scenach jest spora. Generalnie kontrast w oledzie jest lepszy i jak przyzwyczaimy oko do tego lepszego kontrastu różnica będzie widoczna nawet w scenach jaśniejszych.

Moja żona nie jest ekspertem w temacie, wręcz laikiem, ale od razu wyczuła różnice między topowym ledem i topowym oledem, po prostu jest przyzwyczajona do oglądania oledow. Gdy ktoś wie na co zwracać uwagę ta różnica staje się oczywista, nawet w jaśniejszych scenach.

To o czym piszę jest oczywistością i wynika z technologii.

Topowe ledy świecą znakomicie, jakby bardziej analogowo ale mniej plastycznie. Kwestia właśnie kontrastu lub mikrokontrastu. Kolejna oczywistość z którą nikt nie dyskutuje, nikt kto ma pojęcie o obrazie. Oczywiście można sobie tworzyć własne kryteria i wg nich wszystko oceniać, ale chyba nie o to chodzi

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

To jest niewątpliwy minus, jak już się wejdzie w Oled, to nie ma powrotu, ja nawet jak idę do kina to nie mam żadnej przyjemności, bo obraz jest tragiczny. 

Jakby zrobili kino z paneli Oled to bylby szok 🤯

To zależy od kina i filmu. Ja np uważam że świetne projektory typu topowe JVC świecą nawet lepiej niż oledy, bardziej naturalnie. Ale to już kwestia gustu.

No i tam mamy rozmiar, czyli prawdziwe kino, topowe kino.

Rozmiar w kinie domowym to bardzo ważny parametr, i z tym też nikt nie dyskutuje.

7 minut temu, Ajothe napisał:

To jest niewątpliwy minus, jak już się wejdzie w Oled, to nie ma powrotu, ja nawet jak idę do kina to nie mam żadnej przyjemności, bo obraz jest tragiczny. 

Jakby zrobili kino z paneli Oled to bylby szok 🤯

Niekoniecznie byłby to szok, byłby po prostu inny obraz. Niekoniecznie lepszy. Na pewno efekty HDR byłyby trochę lepsze.

Edytowane przez bubusia

41 minut temu, bubusia napisał:

To zależy od kina i filmu. Ja np uważam że świetne projektory typu topowe JVC świecą nawet lepiej niż oledy, bardziej naturalnie. Ale to już kwestia gustu.

No i tam mamy rozmiar, czyli prawdziwe kino, topowe kino.

Rozmiar w kinie domowym to bardzo ważny parametr, i z tym też nikt nie dyskutuje.

Niekoniecznie byłby to szok, byłby po prostu inny obraz. Niekoniecznie lepszy. Na pewno efekty HDR byłyby trochę lepsze.

Może dla Ciebie, dla mnie kino to straszna lipa odkąd mam Oleda. Myślałem, że w nowej sali Dream Heliosa będzie lepiej, ale dalej to samo, lipny kontrast i tyle. 

Oj, jak byś zobaczył topowe JVC, w odp. warunkach, mógłbyś zmienić zdanie.

4 minuty temu, bubusia napisał:

Oj, jak byś zobaczył topowe JVC, w odp. warunkach, mógłbyś zmienić zdanie.

Nie mówię nie, ja piszę o kinach typu Helios, Multikino. 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Ja to jak słyszę że ktoś twierdzi, że różnica jest kolosalna, drastyczna lub podobnie stara się za wszelką cenę postawić na swoim, to zaświeca mi się lampka jak u gadżeciarzy jak to podstawka pod kable... i że głuchy by usłyszał 🙂 A wracając do tematu to po ostatnich wpisach odniosłem wrażeniem, że byle jaki oled jest doskonały, a tymczasem pomiędzy nimi są różnice w jakości np G3 vs G4 przy czym oba mają problem w dalszym ciągu z bandingiem.

Edytowane przez malikali
W dniu 7.08.2024 o 15:30, bubusia napisał:

Oczywiście, że nie jest drastyczna, ale jednak w pewnych scenach jest spora. Generalnie kontrast w oledzie jest lepszy i jak przyzwyczaimy oko do tego lepszego kontrastu różnica będzie widoczna nawet w scenach jaśniejszych

Ja mimo że mam zdjęta jasność i kontrast na Oledzie to w nocy jest mega podczas np. scen typu strzały z broni czy jakiś koncert. Poprzedni QLED nawet na 100% jasności nie dawał takiego efektu, po prostu ciągle świecił bardzo jasno i tyle. 

?👈

No właśnie, na Oledzie widać wyraźniej jasne detale w ciemnych scenach, tak samo jest na plazmach. Obraz ogólnie nie musi być jasny ogólnie aby było wyraziście, na LCD przy niskiej jasności była tragedia, na LED z wygaszaniem jest teraz dużo lepiej ale nadal nie idealnie, po prostu jasne elementy w strefie i sąsiadujących muszą zostać ściemnione aby zachować świetną czerń. W sumie widać to nie tylko w ciemnych scenach, ale w ciemnych najbardziej.

LCD ogólnie ma taki minus, że kontrast i kolor degradują się przy jakimś pułapie minimalnej jasności. Nie jest to jednak coś co idzie szybko wyłapać szczególnie w nowych matrycach, ponieważ obraz musielibyśmy przycienić prawie do zera. Nasz wzrok też nie wyłapie takiego dobrze nasyconego koloru, jeśli zbyt mało światła dostarczymy i dlatego najbardziej nasycone kolory widać dopiero w silnym słońcu. Ta przypadłość związana z fizjologią obowiązuje wszędzie.

Edytowane przez malikali
W dniu 4.08.2024 o 12:07, S_Mac napisał:

Ja tylko napisałem jak to wygląda "konstrukcyjnie". Jeżeli w barwach wyświetlanego obrazu czerwony kolor wyświetlany jest częściej niż inne, to oczywiście diody odpowiadające za tą barwę mogą wypalać się szybciej. Technicznie rzecz biorąc nie ma powodu, żeby jakiś kolor wypalał się szybciej. Gdyby ciągle oglądać filmy przyrodnicze z łąkami i lasami, to pewnie pierwsze by siadały diody odpowiadające za kolor zielony 😉

To dlaczego w nowych generacjach OLED, aby zapobiec/opóźnić problem wypalania dokonano zmian w zakresie koloru czerwonego? Inżynierowie nie znają się?

"The colors of the static areas. We found that in our 20/7 Burn-In Test, the red sub-pixel is the fastest to degrade, followed by blue and then green."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M
W dniu 8.08.2024 o 20:43, don111 napisał:

No właśnie, na Oledzie widać wyraźniej jasne detale w ciemnych scenach, tak samo jest na plazmach. Obraz ogólnie nie musi być jasny ogólnie aby było wyraziście, na LCD przy niskiej jasności była tragedia, na LED z wygaszaniem jest teraz dużo lepiej ale nadal nie idealnie, po prostu jasne elementy w strefie i sąsiadujących muszą zostać ściemnione aby zachować świetną czerń. W sumie widać to nie tylko w ciemnych scenach, ale w ciemnych najbardziej.

Te wady LCD to są maleńkie "pikusie" bez znaczenia w porównaniu do zielonych twarzy na OLED po kilku latach...

Edytowane przez Mart2M
20 minut temu, Mart2M napisał:

Te wady LCD to są maleńkie "pikusie" bez znaczenia w porównaniu do zielonych twarzy na OLED po kilku latach...

...i zielonych plam na MiniLED LCD z wypalonymi diodami już po kilkunastu miesiącach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
25 minut temu, Mart2M napisał:

Pod warunkiem że się wypali. Dawniej też tak straszyliście plazmami. Jak widać po testach, nowsze oledy już nie są tak podatne jak pierwsze generacje. Ja na razie się i tak wstrzymywałem z zakupem oleda z powodu tego właśnie ryzyka. Chciałbym kupić od razu większego Oleda 75"+ ale nie będę ryzykował wtopy 10k za jednorazówkę na kilka lat. Także jeszcze trochę stanieją a w międzyczasie te najnowsze generacje będa wyjaśnione jak się zachowują po 2-3 latach ;)  

Jeszcze ciekawi mnie jedna kwestia, UE szykuję jakąś ustawę zobowiązującą producentów agd/rtv do zapewnienia części zamiennych przez kilka lat w sensownych cenach. Tylko nie wiadomo jakie to dokładniej ceny miałyby być i czy na pewno producenci TV dadzą radę się dostosować. Gdyby taki panel oled kosztował powiedzmy 1/3 ceny nowego TV a nie tak jak teraz (prawie tyle co nowy tv) to byłoby to atrakcyjne w przypadku oleda. Nawet wydając te powiedzmy 3k na nowy panel, raz na te 3 lata (w najgorszym wypadku) - to wychodziłoby średnio 1k na rok, taka dopłata za oglądanie oleda zamiast leda byłaby warta świeczki :)

Edytowane przez don111
4 godziny temu, Mart2M napisał:

To dlaczego w nowych generacjach OLED, aby zapobiec/opóźnić problem wypalania dokonano zmian w zakresie koloru czerwonego? Inżynierowie nie znają się?

Być może czerwony kolor jest statystycznie najczęściej używanym z palet RGB do tworzenia przeciętnego obrazu i stąd szybsze wypalanie. Wszystkie diody OLED w panelach LG są białe, przykryte kolorowymi filtrami.

• Pokaż nowe odpowiedzi