Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe porównanie. Z tego co widzę, wolałbym dokładność i prawidłowość barwową Panasa. A podobno Panasonic w lcdekach wypada kiepsko.

Myślę, że 8500 zł/75cali za tego minileda to niezła cena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

At times you will see the hisense being brighter to its detriment, meaning it will lose colour, it will lose detail, it will wash out.

Zdanie powyżej(z filmu powyżej) pokazuje co robi przesadzona jasność w miniledzie. Tak naprawdę szkodzi, tv traci kolor, detal i jest rozmyty.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

W dniu 6.11.2024 o 21:21, rafal735r napisał:

Po ostatniej aktualizacji mój LG nie uruchamia wygaszacza. Jak u was? 

u mnie hula

• Moderatorzy
W dniu 3.11.2024 o 08:26, bubusia napisał:

Ciekawe porównanie. Z tego co widzę, wolałbym dokładność i prawidłowość barwową Panasa. A podobno Panasonic w lcdekach wypada kiepsko.

🙂 ja odwrotnie. Uważam, że Panas gubi szczegóły i serwuje ciemne plamy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

ale zauwayzlem ze przyciski typu netflix, prime itp po wlaczeniu tv nie hulaja, dopiero pozniej mozna z nich korzystac, a tak nie bylo ;/

U mnie wszystko chodzi normalnie - wygaszacz, przyciski do serwisów streamingowych itd. Nie zauważyłem żadnych istotnych zmian. U mnie zainstalowana wersja to 03.41.00, nowszej nie znajduje.

• 2 tygodnie później...

Okazuje się że w Oledach Lg po gwarancji dość często padają zasilacze :

Naprawa tego jak się okazuje ''sławnego'' zasilacza we własnym zakresie wyniosła 5 zł, a serwis bierze za tą samą naprawę 1500 zł.

Edytowane przez Krak_oN

Uruchamia się znacznie później. 

U mnie czasami uruchamia się jakbym odpiął od niego zasilanie. Czyli pojawia się napis webOS... 

?👈

Miałem okazję obejrzeć "w akcji" kilka MiniLEDów. Jestem pod wrażeniem. Hisense UXN. Obraz - rewelacja, perfekcja absolutna. Zwala z nóg. Hisense U8N - prawie to samo. Jeżeli pierwszemu przydzielimy 100 punktów - ten ma 99.5. Najbardziej jednak interesujący jest TCL MQLED85. Za jakość obrazu dałbym mu 99, ale cena: 55" kosztuje 3500 zł. 

Kolory. Pokrycie przestrzeni barwowej DCI P3 każdy szacujący się telewizor na obecnie w okolicach 100%. Pokrycie Rec.2020 również jest coraz lepsze. Natomiast nasycenie kolorów jest na MiniLEDach z kropkami kwantowymi w moim odczuciu lepsze niż na OLEDach z matrycą WRGB i porównywalne tylko z QD-OLEDami. RGB rules. 

Edytowane przez Bobcat
Godzinę temu, Bobcat napisał:

Za jakość obrazu dałbym mu 99, ale cena: 55" kosztuje 3500 zł. 

OLED w tej cenie bez kompromisów 😃

?👈

5 godzin temu, rafal735r napisał:

OLED w tej cenie bez kompromisów 😃

Tak. 60 Hz, bez HDR10+ i max jasność na poziomie mniej niż połowa jasności wymienionych. 

5 godzin temu, don111 napisał:

Bobcat - byłeś na jakimś shootoucie tv 2024? Czy przemykałeś między półkami marketu ? 

Moje spostrzeżenia nie są z marketu. 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Tak. 60 Hz, bez HDR10+ i max jasność na poziomie mniej niż połowa jasności wymienionych. 

Co to za brednie?

Sprawdz parametry B4. 

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Co to za brednie?

Sprawdz parametry B4. 

No więc sprawdzam. 

Faktycznie LG B4 ma odświeżanie 120 Hz. Przepraszam za pomyłkę. Czy ma HDR10+? Nie, gdyż żaden LG tego programowo nie ma. Hisense UXN ma wszystko.

Max jasność. LG B4 - 685 cd/m². Hisense UXN - 3700 cd/m². Źródło informacji: RTINGS.com. A więc również przepraszam za pomyłkę. Napisałem, że B4 ma mniej niż połowę. Okazuje się mieć mniej niż ćwierć. 

A teraz Ty przeproś zanim skierujesz pod moim adresem kolejne bluzgi. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

No więc sprawdzam. 

Faktycznie LG B4 ma odświeżanie 120 Hz. Przepraszam za pomyłkę. Czy ma HDR10+? Nie, gdyż żaden LG tego programowo nie ma. Hisense UXN ma wszystko.

Max jasność. LG B4 - 685 cd/m². Hisense UXN - 3700 cd/m². Źródło informacji: RTINGS.com. A więc również przepraszam za pomyłkę. Napisałem, że B4 ma mniej niż połowę. Okazuje się mieć mniej niż ćwierć. 

A teraz Ty przeproś zanim skierujesz pod moim adresem kolejne bluzgi. 

Chyba żartujesz, jakie bluzgi?

16 minut temu, Ajothe napisał:

Chyba żartujesz, jakie bluzgi?

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Co to za brednie?

Sprawdz parametry B4. 

To żadne bluzgi. 

Nawiasem mówiąc B4 55" ma HDR10 i Dolby Vision i 120hz. 

Za 3500zł to jest totalny KILLER! 

24 minuty temu, Ajothe napisał:

B4 55" ma HDR10 i Dolby Vision i 120hz. 

Hisense UXN, Hisense U8N, TCL MQLED85 mają HDR10, HDR10+, Dolby Vision i 144 Hz. 

27 minut temu, Ajothe napisał:

Za 3500zł to jest totalny KILLER! 

TCL 55" MQLED85 za tę samą cenę  również. 

28 minut temu, Ajothe napisał:

To żadne bluzgi. 

Zależy od środowiska. 

Pytanie na ile te nowe mini ledy odstają wciąż od oledów w ciemnych scenach, bo to że odstają i odstawać będą jest normalne. Ale z każdą serią niewątpliwie jest coraz lepiej. Bobcat tego nie sprawdził na pewno, skoro podobał mu się 6 strefowy Led to nie dziwne że każdego mini leda jakiego zobaczy ocenia na 99-100%.  

Pozostaje i tak kwestia marnych kątów widzenia, bandingu, bloomingu i wrażenia sztuczności obrazu 😄

Edytowane przez Ajothe

A w OLED pozostaje kwestia wypalrń, powidoków, zafarbu i agresywnego ABL.

O sztuczności może mówić tylko ten  kto nie widział.

2 godziny temu, don111 napisał:

to że odstają i odstawać będą jest normalne.

Taki sobie przyjąłeś aksjomat wstępny? Jesteś w błędzie.

Bobcat tego nie sprawdził na pewno

Ty wiesz lepiej? 

skoro podobał mu się 6 strefowy Led

Widzę, że nie daje Ci to spokoju. 

49 minut temu, Bobcat napisał:
3 godziny temu, don111 napisał:

skoro podobał mu się 6 strefowy Led

Widzę, że nie daje Ci to spokoju. 

Jest to coś co się pamięta  bo świadczy, że nie przywiązujesz większej wagi do tych aspektów obrazu, które doceniamy w oled czy kiedyś w plazmach. Dlatego nie dziwię się, że dla Ciebie mini led to perflekcja. Choć udowodniłbym Ci jak wiele do tej perfekcji brakuje, stawiając obok nawet nie Oleda, ale starego Pioneera Kuro (dla porównania kolorów czy wyświetlania ciemnych scen). 

Edytowane przez don111
2 minuty temu, don111 napisał:

Jest to coś co się pamięta 

Możesz nawet oddać do sądu moją naganną postawę.

3 minuty temu, don111 napisał:

udowodniłbym Ci jak wiele do tej perfekcji brakuje

Nic byś nie udowodnił, bo w topowych MiniLEDach nie brakuje nic. To, że ten (jak mówisz) 6-strefowy mi się podoba (potwierdzam) nie oznacza, że jest to jedyny telewizor jaki w życiu widziałem. Mam więc porównanie. 

W dniu 24.11.2024 o 15:49, Bobcat napisał:

Hisense U8N - prawie to samo

Od kilku tygodni jestem w posiadaniu Hisense 75 U8N. Jestem tym telewizorem zachwycony. Przed zakupem go nawet nie widziałem. Wybrałem go już w styczniu po prezentacji na targach w Las Vegas. Czekałem tylko na odpowiednią cenę w Polsce. Obraz jest naprawdę bardzo dobry. Mimo że trochę go testuję to dalej jestem na etapie wyboru najoptymalniejszych ustawień. Jest trochę tego. Być może Oled jest trochę lepszy ale niestety dużo droższy. Dla niezdecydowanych polecam. No chyba że się komuś nie śpieszy to za niecałe dwa miesiące nowa wystawa.

6 minut temu, Krzychu72 napisał:

Jestem tym telewizorem zachwycony

Zaraz sekta OLED Cię zadziobie. Zachwyconym można (ich zdaniem) być wyłącznie OLEDem. A jeśli fakty temu przeczą - to tym gorzej dla faktów. 

20 minut temu, Bobcat napisał:
23 minuty temu, don111 napisał:

Jest to coś co się pamięta 

Możesz nawet oddać do sądu moją naganną postawę.

23 minuty temu, don111 napisał:

udowodniłbym Ci jak wiele do tej perfekcji brakuje

Nic byś nie udowodnił, bo w topowych MiniLEDach nie brakuje nic

Bo nie jesteś świadomy że coś jest nie do końca tak jak powinno wyglądać (ciemne sceny) , dopóki i nie obejrzysz obok oleda. Było już wiele razy pokazywane, łącznie z filmikami testowymi.  Mamy super tanie i świetne telewizory, ale z tą perfekcją odjechałeś. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Zachwyconym można (ich zdaniem) być wyłącznie OLEDem

Obraz jest tak dobry, że nawet M jak Miłość chce się oglądać.

• Pokaż nowe odpowiedzi