Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, konradskala napisał:

Najpierw był Samsung, ale został u mamy, u mnie jest Sony.

I powiadasz że kupowanie telewizorów z najwyższej półki w ilościach niemal hurtowych, jak świeże bułeczki, to nie jest szpanerstwo?

25 minut temu, konradskala napisał:

kolory są bardzo dobre i nawet dzisiaj uczciwie podtrzymuje swoją opinię. Niestety na tym plusy tego TV się skończyły

I właśnie piękno kolorów skłoniło mnie do NanoCell. A rzeczy które dla Ciebie są nieakceptowalnymi minusami - dla mnie są nieistotne, lub jestem w stanie przymknąć na to oko. 

38 minut temu, Bobcat napisał:

I powiadasz że kupowanie telewizorów z najwyższej półki w ilościach niemal hurtowych, jak świeże bułeczki, to nie jest szpanerstwo?

Nie mam pojęcia dlaczego tak to odbierasz. Potrzebowałem TV 55" do sypialni i jak się pewnie domyślasz do wieczornego oglądania nie mogłem wybrać inaczej. Dodatkowo kierowałem się ciekawością co właściwie prezentuje QD-OLED. A na początku plan był inny bo jako główny TV celuję w 77 cali, ale spokojnie poczekam.

Samsung, pomimo rewelacyjnego obrazu i świetnej ceny odpadł ze względu na nieakceptowalną dla mnie obsługę i menu. Użytkujesz taki sam system WebOS jak ja, więc jeśli miałbyś dosłownie wszystko robić na odwrót jak dotychczas, do tego z nie zawsze porządanym efektem to Samsunga nigdy nie kupisz.

Wiem, Sony patrząc na cyfry jest dużo droższy. W porównaniu do Samsunga ma np. Dolby Vision z kilkoma profilami, inaczej wykonane nagłośnienie, kamerę, asystenta, platformę z Pure Stream (obraz naprawdę brzytwa, zero lipy), materiały IMAX i sam nie wiem co jeszcze, jednak to telewizor kompletny i dopracowany, a jego użytkowanie to czysta przyjemność.

Jak na wiosnę będę musiał kupić nowe rowery dla siebie, żony, dwójki dzieci to co, żeby nie przyszpanować mam kupić jeden na zmianę czy cztery?

38 minut temu, Bobcat napisał:

I właśnie piękno kolorów skłoniło mnie do NanoCell.

Ale kolory w Nano to nie jest żadne aj-waj, podobne wyniki ma (co prawda nieco droższa) konkurencja, jednak przy okazji oferująca lepsze matryce, kontrast czy jasność. Zresztą ta sama zależność obowiązuje jeśli chodzi o LG QNED.

Edytowane przez konradskala
8 godzin temu, konradskala napisał:

Nie mam pojęcia dlaczego tak to odbierasz.

Przecież to proste....polemika dla polemiki, bez tego nie potrafi tu zaistnieć.

A zarzucanie ci "kupowania w ilościach hurtowych" telewizorów (na które go pewnie nie stać) może wynikać tylko z jednego, innego powodu.....zwłaszcza że pamiętam jak jeszcze kilka lat temu pisał o tym jak to użytkował dwa telewizory (LCD LG, plazma Panasonic).....później kupił jeszcze nano i nie pamiętam by się chwalił że tamte poszły na śmietnik.

8 godzin temu, konradskala napisał:

Jak na wiosnę będę musiał kupić nowe rowery dla siebie, żony, dwójki dzieci to co, żeby nie przyszpanować mam kupić jeden na zmianę czy cztery?

Musisz zachować ostrożność....może coś takiego go zadowoli i nie będzie ci wytykać?    :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )      
  to na pewno obraz.png.b8a8bfc78721c13033b241022596c38e.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

12 godzin temu, konradskala napisał:

A jak myślisz?

Skoro przyznaje otwarcie że ma obsesję na punkcie "antyszpanerstwa", wręcz się tym szczyci że nie rozumie swojej obsesji to nie ma sensu dociekać czy i jak myśli....

10 godzin temu, konradskala napisał:

Podsumowując: kalibracja to zło.

tego się trzymajmy.....    :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

55 cali, HDR, Dolby Vison, Android 10 - telewizor OLED za 2.499 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na youtube jest trochę  filmów o tym modelu. Ciężko mi w to uwierzyć, ale to działa:

Ukryta Zawartość

Co myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest Coocaa???

Markety są zawalone barachłem LCD produkcji różnych firm No Name. Ale świat idzie naprzód. Technologia się rozwija. Więc mamy oto nowość: barachło OLED produkcji jakiejś nowej firmy No Name.

20 godzin temu, konradskala napisał:

Ale kolory w Nano to nie jest żadne aj-waj

Są. Matryce IPS mają może mniejszy kontrast natywny niż VA ale zawsze miały znacząco lepsze kolory. A dodatkowa warstwa nanocząsteczek uczyniła te kolory bajkowo pięknymi. 

Edytowane przez Bobcat
25 minut temu, Bobcat napisał:

Markety są zawalone barachłem LCD produkcji różnych firm No Name.

Zgadza się.

Więc mamy oto nowość: barachło OLED produkcji jakiejś nowej firmy No Name.

Nie widziałem, nie słyszałem, ale się wypowiem. Cały Ty.

Matryce IPS mają może mniejszy kontrast natywny niż VA ale zawsze miały znacząco lepsze kolory. A dodatkowa warstwa nanocząsteczek uczyniła te kolory bajkowo pięknymi.

Tak jest, MIAŁY lepsze kolory. A ze względu na fakt, że:

Ale świat idzie naprzód.

to już historia.

Porównanie Samsung QLED na matrycy VA i QNED LG na matrycy IPS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
4 minuty temu, konradskala napisał:

Nie widziałem, nie słyszałem, ale się wypowiem. Cały Ty.

Po to aby wiedzieć że 2 × 2 = 4 niekoniecznie trzeba być profesorem matematyki.

6 minut temu, konradskala napisał:

Zgadza się.

A Ty widziałeś wszystko barachło LCD firm No Name że się wypowiadasz?

42 minuty temu, Bobcat napisał:

A Ty widziałeś wszystko barachło LCD firm No Name że się wypowiadasz?

LCD nie za bardzo mnie interesuje, a już na pewno firm No Name. Potwierdziłem jedynie Twoje słowa i fakt, że od lat są dostępne w marketach. Natomiast OLED w tym wydaniu widzę po raz pierwszy.

22 minuty temu, konradskala napisał:

LCD nie za bardzo mnie interesuje, a już na pewno firm No Name. Potwierdziłem jedynie Twoje słowa i fakt, że od lat są dostępne w marketach. Natomiast OLED w tym wydaniu widzę po raz pierwszy.

I oto wylazła Twoja szkoła myślenia: OLED z definicji nie może być barachłem. Bo to OLED. 

Może. I pewnie jest. Nawet jeśli matrycę ma od LG (bo pewnie ma). Reszta "bebechów" teź pewnie standard. A software zarządzający? Autorski firmy No Name. Jak wiadomo z oprogramowaniem nawet wielcy tego (elektronicznego) świata mają problemy. Czasem poważne. Więc co dopiero jakaś firemka-krzak?

Edytowane przez Bobcat

Jeszcze nic nie zdążyłem napisać, a Ty już mnie o coś posądzasz.

Zdaję sobie sprawę, że to jakiś chiński składak i na pewno nie będzie to "best buy OLED". Miałem, i to nie tak dawno styczność w jednym z Domów Pomocy Społecznej z jakimś "barachłem" Blaupunkta i drugiej, już zupełnie egzotycznej firmy. Co ciekawe, pomijając kiepską jakość obrazu i jeszcze gorszą dźwięku, sam system jaki i menu czy głębsze ustawienia działały zaskakująco szybko i sprawnie.

Natomiast w tym przypadku zastanawiam się jedynie jak to zrobili - czy faktycznie kupili pełnowartościowe matryce z softem + darmowy Android czy może są to jakieś przedprodukcyjne ekrany nie do zastosowania w markowych telewizorach.  Zagadką jest także zaimplementowany i o dziwo działający Dolby Vision, przecież za to się płaci.

6 minut temu, konradskala napisał:

sam system jaki i menu czy głębsze ustawienia działały zaskakująco szybko i sprawnie.

Nie miałem nic do czynienia z telewizorami TCL, ale w kilku miejscach czytałem że ich software to masakra i totalna porażka.

Sam również o systemie Tizen (było nie było samego Samsunga) wyrażałeś się mało pochlebnie. Ja z kolei pisałem o niedoskonałościach działania systemu lokalnego wygaszania w moim LG. Ty również miałeś zastrzeżenia do software QNED. 

Więc widać że jest to twardy orzech do zgryzienia nawet dla głównych graczy. A co dopiero u jakichś outsiderów.

Z TCL wg mnie wszystko zależy od danej sztuki czy miejsca montażu/kraju pochodzenia. Jeden i ten sam model będzie się przycinał, drugi będzie chodził zupełnie normalnie.

Do Samsunga nie mogę się przekonać. Działa na szczęście normalnie, ale sam układ menu, "logika" ustawień do mnie nie przemawia.

Z kolei w LG także jest dobre menu, ale jest ogólny problem w odpowiednim wysterowaniem matryc i ich podświetleniem. Nie żebym wieszał psy na LG, bo dotyczy to wszystkich producentów telewizorów na matrycach LCD, bez względu czy jest to zwykły LED, QLED, QNED czy MiniLED. Podejrzewam, że jest to związane z czasem odświeżania matrycy. W przypadku OLED jest to, właściwie nazywając, czas reakcji - o wiele szybszy, stąd tego nie widać.

Natomiast wracając do tematu OLED Coocaa coś tam - jeśli to odpad produkcyjny, szkoda sobie zawracać głowę. Jeśli zaś matryca jest pewna, system działa sprawnie, jest jakaś gwarancja, może i wsparcie - jeszcze bym go nie skreślał.

45 minut temu, konradskala napisał:

Natomiast wracając do tematu OLED Coocaa coś tam - jeśli to odpad produkcyjny, szkoda sobie zawracać głowę. Jeśli zaś matryca jest pewna, system działa sprawnie, jest jakaś gwarancja, może i wsparcie - jeszcze bym go nie skreślał.

Wydaje się być ideałem do sypialni 😁

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Nie miałem nic do czynienia z telewizorami TCL, ale w kilku miejscach czytałem że ich software to masakra i totalna porażka.

Sąsiad kupił duży TLC, dziwi mnie ta debata, nie jestem znawcą TV ,tylko oglądam

Obraz z tego TLC jest fantastyczny, fonia nieco gorzej, ale sąsiad stereo chce odłączyć i będzie OK 

32 minuty temu, frank1 napisał:

Sąsiad kupił duży TLC, dziwi mnie ta debata, nie jestem znawcą TV ,tylko oglądam

Obraz z tego TLC jest fantastyczny, fonia nieco gorzej, ale sąsiad stereo chce odłączyć i będzie OK 

Nikt nie twierdził, że obraz na telewizorach TCL jest zły. Wprost przeciwnie, jest wiele potwierdzeń że jest znakomity. Rzecz tym, że software zarządzający jest podobno kapryśny, niestabilny i lubi płatać psikusy.

8 godzin temu, Ajothe napisał:

Wydaje się być ideałem do sypialni 😁

Faktycznie, nie pomyślałem o tym. Gdyby okazało się, że jest normalnie działającym telewizorem - tej cenie OLED do wieczornego oglądania np. w sypialni - byłby przebojem.

Na razie to jedynie gdybamy, trzeba potestować. Zastanawiam się czy kupić na wymówienie i sprawdzić.

12 godzin temu, konradskala napisał:

Co myślicie?

9 godzin temu, konradskala napisał:

Zdaję sobie sprawę, że to jakiś chiński składak i na pewno nie będzie to "best buy OLED". Miałem, i to nie tak dawno styczność w jednym z Domów Pomocy Społecznej z jakimś "barachłem" Blaupunkta i drugiej, już zupełnie egzotycznej firmy.

U nas to nowość więc bycie ostrożnym nie zawadzi, cena bardzo kusząca nawet jakby to nie dawało tyle ile najtańsze OLED innych producentów to i tak powinno kasować większość LCD no i jakąś gwarancję dają.
Trudno przypuszczać że tak tanie telewizory są robione na matrycach nowszej generacji,

LG rozkręca produkcję nowych matryc,  czyści magazyny - pozbywa się starych.
Jeżeli tak to większą podatnością na wypalanie mogą być kłopoty.

Znalazłem informację  że firma z Chin (Shenzhen), powstała 2014. Wcześniej robili składaki małych LCD.
Skupia różnych producentów domowej elektroniki.

20 minut temu, konradskala napisał:

Na razie to jedynie gdybamy, trzeba potestować.

Biorąc pod uwagę że tanie telewizory niektórych (wydawało by się) renomowanych firm wcale nie są ani wiele lepsze ani bardziej niezawodne od telewizorów firm No Name to warto by to było zobaczyć i porównać.....zawsze będzie w tym trochę loterii, ale jak sobie uzmysłowię ile widziałem telewizorów z wyraźnymi wadami (wcale nie najtańszych)  LG i Samsunga to mam mieszane uczucia.

Sekta OLED klęczy przed nowym bożkiem.

Telewizory No Name są "be" gdyż: tandetny obraz i dźwięk, brak wsparcia i nieistniejący serwis. Ale wszystkie te zastrzeżenia dotyczą wyłącznie No Name LCD. To jest OLED. A więc z definicji ósmy cud świata. Dobry do sypialni. A dlaczego nie do kibla?

Edytowane przez Bobcat

Dzwoniłem i czekam na odpowiedź nt. dostępności i możliwości zwrotu. Jak już kupię, specjalnie dla Ciebie usiądę na kiblu i tam będę testował.

Teraz pasuje?

Czyli tandeta i barachło to tylko No Name LCD? Z definicji? Tu mamy OLED. A więc cud-miód. Z definicji. Nieważne, że również No Name.

Bobcat wyloguj się i przeczytaj co pisałem, co piszemy o telewizorach no name LCD.....potem pisz te swoje farmazony o "sekcie".
Niestety by na ten apel odpowiedział musi ktoś to zacytować.....

Niezorientowanych i zdezorientowanych tym moim wpisem informuję że mamy przez Administrację nałożone ignorowanie wpisów byśmy się sobą przestali zajmować.....jak widać można to ominąć a mój adwersarz potrafi szybko znaleźć kogoś innego by prowadzić te swoje "polemiki dla polemiki".    :))

Wracając do tematu.

5 minut temu, konradskala napisał:

Jak już kupię, specjalnie dla Ciebie usiądę na kiblu i tam będę testował.

Znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Jest tu więcej danych o tym tv a i zdaje się ta firma wysyłkowa ma też jakieś sklepy stacjonarne.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Maju napisał:

Znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Jest tu więcej danych o tym tv a i zdaje się ta firma wysyłkowa ma też jakieś sklepy stacjonarne.

Właśnie do nich dzwoniłem.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli tandeta i barachło to tylko No Name LCD? Z definicji? Tu mamy OLED. A więc cud-miód. Z definicji. Nieważne, że również No Name.

A jaki "firmowy" telewizor LCD można kupić za 2,5 tyś w 55 calach? I co on sobą prezentuje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
18 minut temu, konradskala napisał:

Właśnie do nich dzwoniłem.

A jaki "firmowy" telewizor LCD można kupić za 2,5 tyś w 55 calach? I co on sobą prezentuje?

Całkiem sporo. I całkiem w porzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli przyjmiemy że cena jest odzwierciedleniem jakości to proporcja 2.5 tyś zł do ceny przeciętnego LCD wypada znacznie korzystniej niż 2.5 tyś zł do ceny przeciętnego OLED. 

Wniosek: to musi być znacznie większe badziewie niż LCD No Name. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lata mi "dopiekał" w temacie o 8K że "nie widziałem a się wymądrzam"....."teoretyk-gawędziarz" pisał do mnie, ale jak trzeba przejechać się po OLED którego nie widział, to znawca z własnej nominacji zabiera głos...."badziewie"  pisze.     :)))

Ale do rzeczy.
Okazuje się że nie tylko LG i Samsung stawia na OLED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

13 minut temu, Bobcat napisał:

Wniosek: to musi być znacznie większe badziewie niż LCD No Name. 

Już rozwiewam Twoje wątpliwości:

Znalazłem informacje, że całe to Coocaa jest sprowadzane z Niemiec i jest jakimś rebrandem firmy Skyworth. Ta z kolei tak zupełnie nieznana nie jest, bo wystawiała swoje TV na targach CES 2022:

Ukryta Zawartość

a ich OLED-y prezentują się tak:

Ukryta Zawartość

Natomiast wg danych z poniższej strony Skyworth TV OLED posiadają matryce stosowane w telewizorach firmy, którą chyba każdy zna i nie jest to LG tylko Xiaomi:

Ukryta Zawartość

A co wyrabiało Xiaomi z cenami możesz zerknąć np tu:

QLED:

Ukryta Zawartość

OLED:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Maju napisał:

Lata mi "dopiekał" w temacie o 8K że "nie widziałem a się wymądrzam"....."teoretyk-gawędziarz" pisał do mnie, ale jak trzeba przejechać się po OLED którego nie widział, to znawca z własnej nominacji zabiera głos...."badziew"  pisze.     :)))

Ale do rzeczy.
Okazuje się że nie tylko LG i Samsung stawia na OLED.

Ukryta Zawartość

Pisałem także nieco wcześniej, że Hisense także otwiera swoją fabrykę OLED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, konradskala napisał:

Hisense także otwiera swoją fabrykę OLED.

Producentów telewizorów OLED jest wielu....więcej niż 20.
Ja pisałem o nowym producencie matryc.

"Lista klientów LG Display, która właśnie się powiększyła, jest imponująca. Panele OLED z dwóch fabryk producenta trafiają m.in do takich producentów jak LG Electronics, Sony, Panasonic, Philips, Bang & Olufsen, Toshiba, Sharp, Vizio, Huawei, Xiaomi, Grundig, Hisense i Skyworth.

Źródło:

Ukryta Zawartość

31 minut temu, konradskala napisał:

Znalazłem informacje, że całe to Coocaa jest sprowadzane z Niemiec i jest jakimś rebrandem firmy Skyworth. Ta z kolei tak zupełnie nieznana nie jest, bo

Jak widać wyżej (pogrubione) kupuje od dawna matryce do telewizorów OLED od LG i je już jakiś czas produkuje.

Trafiłeś w dziesiątkę z tą informacją o Skyworth:

"Shenzhen Coocaa Network Technology Co Ltd"

Ukryta Zawartość

LG dla tych producentów produkuje na miejscu....

Ukryta Zawartość

Jak do tego dołożymy to że Samsung zmienia strategię, to same złe informacje dla krytyków OLED....   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Maju napisał:

LG dla tych producentów produkuje na miejscu....

Ukryta Zawartość

Czyli jest szansa, że w Coocaa jest normalna matryca OLED od LG.

12 minut temu, Maju napisał:
40 minut temu, konradskala napisał:

Hisense także otwiera swoją fabrykę OLED.

Producentów telewizorów OLED jest wielu

Ja miałem na myśli produkcję swoich matryc OLED przez Hisense , bo takie znalazłem informacje.

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, konradskala napisał:

Już rozwiewam Twoje wątpliwości

Dzięki za ciekawe info. 

Ja jednak w jakieś na chwilę obecną niezdefiniowanej przyszłości, przy decyzjach zakupowych pozostanę w przestrzeni LG - Samsung - Sony - Panasonic - JVC - Toshiba - Sharp. Może jeszcze TCL, Xiaomi, Philips. Jakoś nie mam zaufania do No Name. 

Czy ci nowi producenci matryc OLED wytwarzają WRGB? Czy może QD-OLED?

31 minut temu, Bobcat napisał:

Dzięki za ciekawe info.

Proszę bardzo.

Jakoś nie mam zaufania do No Name.

Ani ja. Chociaż nawet nie tyle co zaufania, a zwykłej świadomości co za taką cenę otrzymamy. O ile w No Name LCD możemy być pewni słabiutkiej matrycy, to w przypadku np. Coocaa jest spora szansa na normalny OLED od LG. Kolejną kwestią jest jakość oprogramowania i działania, ale dotyczy to wszelakich telewizorów.

Przed chwilą rozmawiałem z handlowcem i (wedle jego zapewnień): telewizory Coocaa działają, menu działa i TV nie wiesza się. Android 10 albo się lubi albo nie. Natomiast bardziej szczegółowych danych czy parametrów nie znam, jedynie te z linków do sklepu czy filmików z Youtube.

Czy ci nowi producenci matryc OLED wytwarzają WRGB? Czy może QD-OLED?

Tego nie wie nikt... Nie znalazłem żadnych informacji. Możliwe, że to będzie jeszcze coś ciekawszego, może innego typu powłoki, warstwy czy inny skład tafli OLED itd. Trzeba poczekać, fabryki pewnie już powstają.

• Pokaż nowe odpowiedzi