Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego już po 4.800 godzinach pracy spada jasność? Dlaczego z rewelacyjnych 1400 nitów jasności (na tę chwilę) zostało może 950?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

28 minut temu, Bobcat napisał:

Małe pytanie: który OLED ma jasność 10000 nitów?

Żaden.

Małe pytanie: na jakim filmie albo ogólnie dostępnym materiale Telewizor LCD wyciągajacy 10.000 nit odpali taką jasność?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
  • Moderatorzy
Godzinę temu, Bobcat napisał:

jest dostępny w rozmiarze 55" - ten model wydaje się być optymalny.

🙂 a moja Bożenka mówi że 10 cm to dużo

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

51 minut temu, konradskala napisał:

Dlaczego już po 4.800 godzinach pracy spada jasność? Dlaczego z rewelacyjnych 1400 nitów jasności (na tę chwilę) zostało może 950?

A jak wygląda OLED po 4800 godzinach? 

Żaden.

Małe pytanie: na jakim filmie albo ogólnie dostępnym materiale Telewizor LCD wyciągajacy 10.000 nit odpali taką jasność?

A nie mówiłem? Jesteś do bólu przewidywalny. Gdy tylko jakiś nie-OLED ma któryś z parametrów lepszy niż OLED - od razu z ust sekty OLED pada stwierdzenie, że to jest nikomu do niczego nieprzydatne. 

Co innego gdy lepszy parametr jest w OLEDzie. Wtedy mamy do czynienia z niepodważalną i bezdyskusyjną wyższością technologii OLED.

spada jasność?

Wykres dotyczy U8H. To była oferta 2022.

27 minut temu, stench napisał:

🙂 a moja Bożenka mówi że 10 cm to dużo

Każdy ma swoje gusta, preferencje i upodobania. Szanujmy je nawzajem 😊

Edytowane przez Bobcat
  • Moderatorzy

@Bobcat koledzy i ja próbujemy Cię ratować, a ty swoje. Bierz większy najwyżej oddasz.

26 minut temu, Bobcat napisał:
Godzinę temu, konradskala napisał:

A jak wygląda OLED po 4800 godzinach? 

Mój OLED po dwóch latach - jak nowy, QD-OLED także, natomiast LCD Samsunga po niecałym roku pracy trafił do rozdrabniarki na składowisku elektrośmieci.

28 minut temu, Bobcat napisał:

A nie mówiłem? Jesteś do bólu przewidywalny. Gdy tylko jakiś nie-OLED ma któryś z parametrów lepszy niż OLED - od razu z ust sekty OLED pada stwierdzenie, że to jest nikomu do niczego nieprzydatne. 

Nie powiedziałem, że nieprzydatne tylko co można obejrzeć w jasności 10.000 nit.

30 minut temu, Bobcat napisał:

Co innego gdy lepszy parametr jest w OLEDzie. Wtedy mamy do czynienia z niepodważalną i bezdyskusyjną wyższością technologii OLED.

Dokładnie. W teście rtings.com miejsca od 1 do 19 zajmują telewizory QD-OLED i OLED. Najlepszy LCD to 20-te miejsce.

36 minut temu, Bobcat napisał:

Wykres dotyczy U8H. To była oferta 2022.

A jak mieli zrobić długotrwały test obecnych modeli? Przenieść się w czasie?

12 minut temu, stench napisał:

@Bobcat koledzy i ja próbujemy Cię ratować, a ty swoje. Bierz większy najwyżej oddasz.

Panowie: to, że Wy coś lubicie nie musi automatycznie oznaczać, że ja też to lubię. Odrobinę tolerancji dla gustów i upodobań odmiennych od własnych.

Argument "dodaj 1500 zł, co za problem" do mnie nie przemawia. Bo to jest coś takiego:  "jeżeli mogę zaakceptować X to powinienem poradzić sobie z X + coś tam". To się nazywa zasada indukcji, za pomocą której w matematyce dochodzi się do plus nieskończoności.

A co powiecie Panowie na Apple Vision Pro ? 

Moim zdaniem to początek nowej rewolucji i zmierzch klasycznego TV jeśli chodzi o oglądanie filmów.

Zaraz pojawią się naśladowcy i filmy będziemy oglądać na "dużym ekranie" - każdy w swoich goglach 😉 

Technologia robi moim zdaniem duże wrażenie i ma przyszłość. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, konradskala napisał:

Nie powiedziałem, że nieprzydatne tylko co można obejrzeć w jasności 10.000 nit.

Czyli powiedziałeś. 

Dziś może i nie ma czego oglądać w 10000 nitach. A jutro?

13 minut temu, konradskala napisał:

Dokładnie. W teście rtings.com miejsca od 1 do 19 zajmują telewizory QD-OLED i OLED. Najlepszy LCD to 20-te miejsce.

Przepraszam, ale na mdłości już się zbiera od tych Twoich rankingowych wyliczanek. To jest dla Ciebie "argument ostateczny".

Jak dziecko w przedszkolu.

• Moderatorzy
18 minut temu, Bobcat napisał:

Panowie: to, że Wy coś lubicie nie musi automatycznie oznaczać, że ja też to lubię. Odrobinę tolerancji dla gustów i upodobań odmiennych od własnych.

Argument "dodaj 1500 zł, co za problem" do mnie nie przemawia. Bo to jest coś takiego:  "jeżeli mogę zaakceptować X to powinienem poradzić sobie z X + coś tam". To się nazywa zasada indukcji, za pomocą której w matematyce dochodzi się do plus nieskończoności.

Argument finansowy do mnie przemawia i np ja nie kupiłbym oleda 75-80 cali bo ma dla mnie zaporową cenę , więc pozostałby wyłącznie np  U8 .

Przy przekątnych 55-65 różnice cenowe są dla mnie akceptowalne i uważam jeśli pomijamy aspekt cenowy to należy dołożyć do większego dla frajdy z oglądania. Jak decyduje kasa to jest to argument zamykający dyskusję.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Bardzo jesteś "do przodu", podobnie jak z 8K.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Przepraszam, ale na mdłości już się zbiera od tych Twoich rankingowych wyliczanek. To jest dla Ciebie "argument ostateczny".

Najmocniej Cię przepraszam, ale ranking powstał na podstawie testów i uzyskanych ocen. Oceny są przyznawane na podstawie zmierzonych parametrów (o których wspominałeś), a nie na zasadzie "mi się podoba telewizor X, a nie Y"

7 minut temu, stench napisał:

Argument finansowy do mnie przemawia i np ja nie kupiłbym oleda 75-80 cali bo ma dla mnie zaporową cenę

Podawałem niedawno ceny. Zarówno OLED-y jak i konkurujące z nimi topowe MiniLED-y w rozmiarze 85" to wydatek 20 tysi.

Owszem, można kupić MiniLED-a taniej, ale to już nie jest konkurencja dla OLED.

17 minut temu, konradskala napisał:

można kupić MiniLED-a taniej, ale to już nie jest konkurencja dla OLED.

55" Hisense U8K za 5000 zł też nie?

TopicOK: 0
---
Flaga: 1

Co to jest???

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Dokładam kilka stówek i biorę LG C3 55" albo szukam Samsunga QD-OLED w podobnych pieniądzach.

• Moderatorzy
Godzinę temu, Bobcat napisał:

6500 kosztuje 65 cali 🙂

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Małe pytanie: który OLED ma jasność 10000 nitów?

Musiałbym upaść na głowę żeby sobie wypalać oczy taką jasnością...to jest chore. 

Edytowane przez Ajothe
18 godzin temu, Ajothe napisał:

Musiałbym upaść na głowę żeby sobie wypalać oczy taką jasnością...to jest chore. 

Co jest chore zależy czasem zbyt mocno od punktu widzenia.   🙂

20 godzin temu, konradskala napisał:
20 godzin temu, Bobcat napisał:

Bardzo jesteś "do przodu", podobnie jak z 8K.

Wymieniał przecież "ogrom" tych filmów 8K dostępnych na YouTube, jaki problem zamiast rozgwieżdżonego nieba nagrać słońce w południe, albo jakiś reportaż w odcinkach o pracy spawaczy.....zdaje się że @Bobcat gustuje w filmach dokumentalnych.   🙂

Pożartowaliśmy, ale ciekawi mnie co innego.
Jak takie ekstremalne jasności diod w podświetleniu wytrzymują one same, elementy podświetlane czy w końcu cała elektronika (zasilacz).
Jasne jest tu, że nie tylko w sposób ciągły a nawet dość krótki jest niemożliwe utrzymanie tej jasności własnie z tych względów technicznych, że wspomnę o temperaturze, wydolności zasilaczy, o unijnych normach ograniczających pobór prądu tv.
Wniosek z tego, że nie tylko epatuje się tylko ewentualnymi możliwościami (których praktycznie nie wykorzystamy), ale też udaje się że zbyt częste wykorzystywanie ekstremalnych możliwości może odbić się na trwałości sprzętu.....jakie byłoby zdziwienie naszego oponenta jakby po zbyt częstych pokazach, chwalenia się taką wybitną jasnością, pojawiłoby na ekranach takich telewizorów jakieś przypominające wypalenia efekty, diody doświadczane takimi prądami traciły swoje założone parametry pracy, zaczęłyby padać lub świecić bardziej na niebiesko....co zdarzało się wcale nie tak rzadko w telewizorach Led (sprzed kilku lat) gdzie "wojowano" z jasnością obciążając zbyt dużymi prądami diody.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

18 godzin temu, Ajothe napisał:

Ale jak ładnie brzmi...

Ja może dwa razy miałem styczność z telewizorem Sony wyciągającym 4000 nit. W jasny, słoneczny dzień można oglądać bez kompleksów, czysta przyjemność. Natomiast wieczorem po odpaleniu jakiejś gry z wyścigami samochodowymi, zakodowanej tak aby umożliwić osiągnięcie takiej jasności - miazga. 10 minut i podziękowałem.

17 minut temu, Maju napisał:

Jak takie ekstremalne jasności diod w podświetleniu wytrzymują one same, elementy podświetlane czy w końcu cała elektronika (zasilacz).
Jasne jest tu, że nie tylko w sposób ciągły a nawet dość krótki jest niemożliwe utrzymanie tej jasności własnie z tych względów technicznych, że wspomnę o temperaturze, wydolności zasilaczy, o unijnych normach ograniczających pobór prądu tv.

Wszystko można zrobić, także bardzo jasny telewizor, żeby działał długo i bezawaryjnie. Tylko wtedy cała obudowa ma 15 cm grubości, telewizor waży 80 kg i kosztuje 100 tysi.

Edytowane przez konradskala

Jak na dłoni widać "obiektywizm" przedstawicieli sekty OLED.

Wysokie parametry w telewizorze OLED są dowodem doskonałości tej technologii.

Wysokie (te same) parametry w telewizorze nie-OLED są wadą.

Co zrobić, też po to kupiłem OLED, żeby mu oczu nie wypalał. Akurat na jasności kompletnie mi nie zależy. Tv włączam jedynie na jakiś film jak już jest ciemno. 

15 minut temu, konradskala napisał:

Ale jak ładnie brzmi...

W OLEDzie by brzmiało cudownie, nieprawdaż? Ale to niestety nie-OLED. Więc trzeba zgnoić i wdeptać w glebę.

15 minut temu, Bobcat napisał:

Przecież wczoraj pisałem - nie ma telewizorów OLED o jasności 10.000 nit. Jeszcze do niedawna żaden z nich nie mógł przekroczyć progu 1000 nit i to (przy oglądaniu w słoneczny dzień) mogło być wadą. W nowych już nie ma tego problemu.

13 minut temu, Bobcat napisał:

W OLEDzie by brzmiało cudownie, nieprawdaż? Ale to niestety nie-OLED. Więc trzeba zgnoić i wdeptać w glebę.

Jak wyżej - poprawa jasności w OLED miała swoje uzasadnione przesłanki.

Jak uzasadnisz potrzebę 10.000 nit w dowolnym telewizorze?

Albo najlepiej przejdź się do jakiejś galerii handlowej stan naprzeciwko banerów z filmikami reklamowymi butów czy odzieży i popatrz na ekran tak z 15 minut. One mają kilka tysięcy nit. Powodzenia.

Edytowane przez konradskala
10 minut temu, konradskala napisał:

Jak uzasadnisz potrzebę 10.000 nit w dowolnym telewizorze?

Albo najlepiej przejdź się do jakiejś galerii handlowej stan naprzeciwko banerów z filmikami reklamowymi butów czy odzieży i popatrz na ekran tak z 15 minut. One mają kilka tysięcy nit. Powodzenia.

Nie, no oczywiście. Wysokie parametry w OLED są dowodem jego doskonałości. Te same wysokie parametry w nie-OLED są bez sensu.

A wszystko po to, aby można było mówić, że OLED jest najlepszy.

Sekta tak ma.

23 minuty temu, konradskala napisał:
32 minuty temu, Bobcat napisał:

Przecież wczoraj pisałem

Jak widzę dalej ma miejsce to szufladkowanie oparte na matactwach wpisami.

Tak jak w sprawie 8K każdy tu pisał, że taka rozdzielczość ma (zacznie mieć) sens przy wielkich ekranach tak takie jasności mogą się tak naprawdę w dalekiej przyszłości przydać gdy rozwój techniki i technologia pozwoli takie tanie i niezawodne telewizory nam dostarczać, pomijając to jak rzadko będzie nam potrzebne świecenie telewizora niczym łuk elektryczny spawarki, wie tu ktoś o jakich (oprócz tej w której się zamkną) sektach pisze???   🙂

Wystarczy zajrzeć do specyfikacji, testów telewizorów a tam jak na dłoni widać że OLED dysponuje wystarczająco dużą jasnością by zadowolić każdego oprócz tych co z potrzebą 10000 nitów wyskakują.....zwłaszcza że takich materiałów, tak nagranych filmów  (podobnie jak i 8K) jak na lekarstwo.....więcej czytałem artykuł że niektórzy reżyserzy mają za złe tym co samowolnie przerabiają ich filmy w standardy HDR, gdzie jasność scen nie odpowiadała ich pierwotnym zamierzeniom.

Z litości nie powinienem wspominać jak każdy OLED pod względem jasności kasuje nano cell jaki posiada, pewnie większość tych telewizorów (może nawet wszystkie, nie jestem na bieżąco z nowinkami).....piszę to jednak, bo widzę ciągle jak sam się doprasza bym to przypomniał.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

18 minut temu, Bobcat napisał:

Nie, no oczywiście. Wysokie parametry w OLED są dowodem jego doskonałości. Te same wysokie parametry w nie-OLED są bez sensu.

Żaden OLED ani LCD z dystrybucji dla Kowalskiego nie są doskonałe. Jeśli chcesz porozmawiać o doskonałych urządzeniach, to musimy przenieść rozmowę na rynek pro. I cenę pomnożyć np. x20

22 minuty temu, Bobcat napisał:

A wszystko po to, aby można było mówić, że OLED jest najlepszy.

Oczywiście, że mogę tak powiedzieć. Który najlepszy LCD jest lepszy od najlepszych OLED?

19 minut temu, konradskala napisał:

Który najlepszy LCD jest lepszy od najlepszych OLED?

Tak wypada z dziecinady pod nazwą rankingi?

Najpierw walczymy o jasność OLEDów. Wprowadzamy matrycę evo, potem  MLA. A tu raptem MiniLED nokautuje wszystkie OLEDy pod względem jasności.

Co zatem robi sekta OLED? Wydyma pogardliwie usta, wzrusza ramionami, macha ręką i powiada, że jasność jest nikomu do niczego niepotrzebna.

1 minutę temu, Bobcat napisał:
21 minut temu, konradskala napisał:

Który najlepszy LCD jest lepszy od najlepszych OLED?

Tak wypada z dziecinady pod nazwą rankingi?

Hahaha, nie no...padłem.... Już nagle są złe? Dwa dni temu pisałeś o doskonałych parametrach Hisesne, no to dawaj.

A zapomniałem, przecież to Ty, i to bez testów możesz nam wszystkim powiedzieć jaki telewizor jest najlepszy.

27 minut temu, Bobcat napisał:

Najpierw walczymy o jasność OLEDów. Wprowadzamy matrycę evo, potem  MLA. A tu raptem MiniLED nokautuje wszystkie OLEDy pod względem jasności.

Nie raptem, ale od zawsze LCD były jaśniejsze aniżeli OLED. I są nadal.

27 minut temu, Bobcat napisał:

Co zatem robi sekta OLED? Wydyma pogardliwie usta, wzrusza ramionami, macha ręką i powiada, że jasność jest nikomu do niczego niepotrzebna.

Ponawiam pytanie: komu jest potrzebne 10.000 nit i co można obejrzeć?

komu jest potrzebne 10.000 nit i co można obejrzeć?

Jeżeli OLEDy dojdą do jasności 10000 nitów - wtedy sekta OLED będzie to przedstawiać jako dowód doskonałości tej technologii.

Dwa dni temu pisałeś o doskonałych parametrach Hisesne, no to dawaj.

Mogę powtórzyć. 

Tyle, że ja nie klęczę przed rankingami.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Ponawiam pytanie: komu jest potrzebne 10.000 nit i co można obejrzeć?

Nie ma sensu ponawiać pytanie do kogoś kto zarzekał się miesiącami, że nie kupi "przejściówki" 4K, udowadniał każdym wpisem, że niemal choruje na 8K.....i co się stało?
Kupił jednak 4K (bo to rewelacyjne nano cell w jego mniemaniu   🙂) nie chce widzieć ewidentnych ułomności zakupionego i zasadniczego faktu, że każdy OLED masakruje jego telewizor pod względem jasności.....teraz znowu 10000 nitów się nakręca.  

Tak sobie tu  czasem zaglądam, tak z boku obserwuję, co jeszcze zrobi, jakich dziwnych argumentów użyje, by tu mógł jałowe dyskusje latami prowadzić....spierać się bez końca.  🙂

2 godziny temu, konradskala napisał:

to Ty, i to bez testów możesz nam wszystkim powiedzieć jaki telewizor jest najlepszy.

Ad personam zamiast ad meritum.

Ja nigdy nie mówiłem i nie mówię jaki telewizor jest najlepszy. Mówię wyłącznie który mnie się najbardziej podoba.

Rankingi pokazują to, co pokazują, gdyż umówiliśmy się jakie parametry będą brane pod uwagę i jak będą oceniane. Bardzo prosto jest zaproponować inny system ocen, odmienne wagi innych parametrów, tak aby LCD biły OLED na głowę.

52 minuty temu, Bobcat napisał:

nigdy nie mówiłem i nie mówię jaki telewizor jest najlepszy

Fakt. W zamian mówisz, że LCD ma identyczny obraz jak OLED. 

54 minuty temu, Bobcat napisał:

Bardzo prosto jest zaproponować inny system ocen, odmienne wagi innych parametrów, tak aby LCD biły OLED na głowę.

Jakich parametrów?

Najlepszy w rankingu LCD Sony ma wszystkie oceny koncowe niższe od OLED. Nawet najjaśniejszy na świecie Hisense UX strzelający na 3.500 nitów, także przegrywa ocenami z OLED.

Jak chciałbyś to zmienić? Telewizory są sprawdzone, prześwietlone i pomierzone od A do Z, co jeszcze chcialbyś wiedzieć? 

• Pokaż nowe odpowiedzi