Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Bobcat napisał:

No właśnie NIE. Nie mniej diod = mniej stref, ale powinno być że mniejszy ekran = mniej diod przypada na każda strefę.

W Samsungu QN90 wersji 75" jest około 1000 stref, natomiast QN900 75" - około 2000 stref. Jednak w obrębie tej samej przekątnej można było zrobić tych stref więcej. Natomiast nie wiem jak wygląda upakowanie diod: czy w modelu w 4K i 8K jest tyle samo?

Pisałem dużo wcześniej, że jeśli chodzi o telewizory 8K mogą mieć przewagę właśnie pod względem ilości stref. Niestety patrząc na wyniki testów 8K nie są lepsze, choć teoretycznie powinny.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

Pierwsze słyszę aby ktoś poza LG Display robił matryce IPS. Wydawało mi się, że oni tego patentu nie sprzedali nikomu. Może to była jakaś mutacja, np. ADS?

ADS to tylko nazwa handlowa. I to jest nadal IPS. Może (choć nie musi) nieco różnić się od matryc np. LG

PLS produkowany przez Samsunga to także IPS.

18 minut temu, konradskala napisał:

ADS to tylko nazwa handlowa.

Nie tylko. W powiększeniu subpiksele VA są proste, a klasycznego IPS - "w ząbek".  

ADS też ma proste i na pierwszy rzut oka są nieodróżnialne od VA.

41 minut temu, Bobcat napisał:

Nie tylko. W powiększeniu subpiksele VA są proste, a klasycznego IPS - "w ząbek".  

ADS też ma proste i na pierwszy rzut oka są nieodróżnialne od VA.

Mogą być tez takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, konradskala napisał:

Mogą być tez takie:

Oczywiście. 

Ale jak sam widzisz: ADS to nie tylko nazwa handlowa. Bo różnią się istotnie. Tylko idea działania ta sama (IPS).

ADS jest takim rozwinięciem zwykłego IPS. Ma nieco lepsze kąty widzenia i może być jakieś 10-15% jaśniejszy. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

ADS jest takim rozwinięciem zwykłego IPS. Ma nieco lepsze kąty widzenia i może być jakieś 10-15% jaśniejszy. 

Przecież IPS sam w siebie na bardzo dobre kąty oglądania. ADS ma jeszcze lepsze?

7 minut temu, Bobcat napisał:

Przecież IPS sam w siebie na bardzo dobre kąty oglądania. ADS ma jeszcze lepsze?

Tak, ale różnica jest minimalna.

• Moderatorzy
W dniu 30.01.2024 o 20:41, Bobcat napisał:

dla zilustrowania mojego myślenia.

Jakby zrobić tak jak piszesz to elektronika musiała by być identyczna co podnosiłoby koszt małego tv, a małe przeważnie są dedykowane do mniej wymagających zadań przykładowo nie kupiłbym do kuchni oleda 42 bo 42 led będzie o połowę tańszy a do tv śniadaniowej i kreskówek wystarczający.

W dodatku im mniejsza strefa wygaszania tym w końcu jej wpływ na obraz spada, a w tv 32 strefa była by 1/4 wielkości tej z 65.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Kolejna perełka serii MiniLED:

Ukryta Zawartość

Może i jest najlepszy, lub jeden z najlepszych, ale jednak w swojej lidze, co jasno mamy napisane. Gdy porównamy go do topowych oledow i weźmiemy pod uwagę tylko jakość obrazu, a nie cenę, już najlepszy nie będzie. Podsumowanie tego testu ma dokładnie taki wydźwięk.

Miniledy mogą okazać się atrakcyjne z powodu dobrej ceny dużych rozmiarów, co też tutaj mamy zasugerowane.

Ewidentnie widać atak dużymi rozmiarami. Atak, który może być marketingowo skuteczny(chodzi o cenę). Ale znowu, gdy chcemy topowej jakości i mamy odpowiednie warunki, żaden miniled nie dorówna topowym projektorom, np JVC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

6 minut temu, bubusia napisał:

a nie cenę

Jest stosunkowo drogi. Topowe MiniLED mają ceny porównywalne z OLED. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Jest stosunkowo drogi. Topowe MiniLED mają ceny porównywalne z OLED. 

Gdy zwiększamy calarze już nie mają. Oprócz topowego Sony wszystkie są jednak tańsze. Szczególnie te od Hisensa i TCLa

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

20 minut temu, bubusia napisał:

Może i jest najlepszy, lub jeden z najlepszych, ale jednak w swojej lidze,

Sekta OLED musi wreszcie pogodzić się z faktem, że MiniLEDy z górnych półek stały się równorzędną co do jakości technologią.

Stawiam dolary przeciw orzeszkom że gdyby postawić obok siebie OLEDa I MiniLEDa z górnych półek, zakryć logo producenta aby się nie sugerowano i na oba puścić ten sam materiał filmowy - nikt nie rozpozna który jest który.

Edytowane przez Bobcat
18 minut temu, Bobcat napisał:

Sekta OLED musi wreszcie pogodzić się z faktem, że MiniLEDy z górnych półek stały się równorzędną co do jakości technologią.

Nieprawda. W każdej recenzji jest podkreślane, że owszem jakość dobra ale nie jest to jakość topowych OLED. MiniLED ciągle mają kłopoty z czernią - utrata szczegółów w ciemnych scenach. W jasnych pomieszczeniach jednak mają przewagę. 

41 minut temu, bubusia napisał:

Szczególnie te od Hisensa i TCLa

9K vs 10K. Lepiej dopłacić do OLED.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Piopio napisał:

Nieprawda. W każdej recenzji jest podkreślane, że owszem jakość dobra ale nie jest to jakość topowych OLED. MiniLED ciągle mają kłopoty z czernią - utrata szczegółów w ciemnych scenach. W jasnych pomieszczeniach jednak mają przewagę. 

9K vs 10K. Lepiej dopłacić do OLED.

Tak jak problem z jasnością mają OLEDY. 
Jak ktoś doświadczy prawdziwego HDRu z minileda to trudno wracać do OLEDa, bo zwyczajnie ABL kompletnie niszczy całą zabawę. Bo trochę głupia sprawa jak latarka jest jaśniejsza od nieba w dzień. Zwyczajnie OLED nie daje sobie rady z podświetlaniem powierzchni powyżej 10%. 
A w momencie jak mówimy o jasnych pomieszczeniach, to już wgl OLED dostaje po tyłku, w szczególności QD-Oledy które mają ogromny problem z kontrastem w dzień, zachowują się wtedy jak CRTki. 
I IHMO taki 65UXKQ jest nie do porobienia przez OLEDy w swojej kategorii cenowej jeżeli chodzi o HDR. 

Godzinę temu, bubusia napisał:

Gdy zwiększamy calarze już nie mają. Oprócz topowego Sony wszystkie są jednak tańsze. Szczególnie te od Hisensa i TCLa

Zwyczajnie nie ma tak dużych oledów. Największe aktualnie dostępne mają 83 cale.

12 minut temu, #Szakovsky napisał:

I IHMO taki 65UXKQ jest nie do porobienia przez OLEDy

Szkoda, że nie ma wersji 75 cali. 

Co byś wybrał TCL 75C845 czy SAMSUNG 75QN92C ? HISENSE 75U8KQ nie jest już dostępny. Budżet 9K. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Prawda. Jakie kłopoty z czernią jeśli mamy'kontrast > 50000 : 1, albo znacznie lepiej? Utrata szczegółów w ciemnych scenach to domena OLED. Jak się w tym zakresie sprawują najlepsze MiniLEDy - proszę przeczytać recenzje odpowiednich Samsungów, Hisense czy TCL(

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Lepiej dopłacić do OLED.

Niekoniecznie.

30 minut temu, Piopio napisał:

HISENSE 75U8KQ nie jest już dostępny

Podobno warto poczekać na Hisense 2024. Ich oferta 2023 stanowiła duży krok naprzód w porównaniu z 2022. Tegoroczna ma stanowić kolejny duży krok naprzód z porównaniu z ubiegłoroczną.

31 minut temu, Piopio napisał:

Co byś wybrał TCL 75C845 czy SAMSUNG 75QN92C

TCL ma czasem problemy ze stabilnością systemu operacyjnego Google, na którym jest oparty. Samsung nie obsługuje Dolby Vision.

Edytowane przez Bobcat
9 minut temu, Piopio napisał:

Szkoda, że nie ma wersji 75 cali. 

Co byś wybrał TCL 75C845 czy SAMSUNG 75QN92C ? HISENSE 75U8KQ nie jest już dostępny. Budżet 9K. 

Samsung na pewno ma kozacki OS do kalibracji. Da się tam kosmicznie dobre wartości powyciągać. Tizen pod tym względem jest super. 

Niedługo ma wyjść U8N (bodaj N) z większą ilością stref. Może jednocześnie poprawili gradient, bo ten bez przestawienia w opcjach (na wygładzanie) jest kaprawy. 

TCL jest jaśniejszy od Samsunga ale ma podobną ilość stref, czyli teoretycznie powinien (TLC) mieć większy blooming, ale ciężko to bez porównania 1:1 powiedzieć. 

Ale ogólnie, czekałbym na tegoroczne serie. W miniledach zaczęło się w końcu rozkręcać. I w przeciwieństwie do OLEDów, rok-roczne różnice są bardzo duże. 
Tegoroczne miniledy mają robić po 3k+ cd/2 (pewnie w trybie dynamicznym, czyli totalnie spartolonym, bo lecącym na 8000-10000K przy wyższych jasnościach, ale wciąż) gdzie 2023 ledwo dobijały do 2k cd/2. 
Może w 2025 wyjdą jakieś naprawdę szerokogamutowe VA, bo z tym jest największy problem. Bo objętość rec2020 jest super, ale jego pokrycie... eeee
Z kolei IPS do minileda to średni plan. Wiem bo miałem monitor na IPS i miniledzie. Kąty widzenia są gorsze niż w starych TN'kach. Chociaż z drugiej strony, miałem 99,999% DCI-P3 i koło 95% adobe.

3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Ale ogólnie, czekałbym na tegoroczne serie.

Tylko, że cena pewnie będzie +3000 zł. 

Żaden miniled nie ma takiego mikro-kontrastu jak oled, i to widać. Oczywiście gdy się ma jakieś doświadczenie. Wyczucie różnicy między oledem i miniledem jest bardzo łatwe. Trochę czerni(local dimming zawsze zabija szczegóły), porównanie kontrastu, zejście z osi i już widać.

Co do wielkości, są już nawet 88c, a może i większe oledy, które bardzo dużo kosztują. I tu jest pogrzebany pies. Czyli cena. Łatwiej i taniej zrobić dużego minileda, a potem na nim zarobić. Oczywista oczywistość.

I nie chodzi tu o żadne sekty. Tylko zwykłe uczciwe porównania, a w rozrachunku ostatecznym ekonomie. Nie raz, nie dwa, wybierana jest technologia gorsza, ale przynosząca większe zyski.

Kolejna oczywistość, a nie jakieś tam sekty.

Edytowane przez bubusia

Żaden miniled nie ma takiego mikro-kontrastu jak oled, i to widać.

Co widać? Rozróźnisz gołym okiem (bez przyrządów) kontrast 110000 : 1 na MiniLEDzie od ∞ : 1 na OLEDzie? No to gratulacje Panie Sokole Oko. Zazdraszczam.

Wyczucie różnicy między oledem i miniledem jest bardzo łatwe.

Wyczucie różnicy między OLEDem i MiniLEDem z wysokiej półki jest praktycznie niemożliwe.

Tylko zwykłe uczciwe porównania

No więc właśnie @#Szakovskypowyżej znokautował OLEDowców. Uczciwym porównaniem.

local dimming zawsze zabija szczegóły

W ciemnych scenach? OLED robi to jeszcze bardziej.

9 godzin temu, Piopio napisał:

Tylko, że cena pewnie będzie +3000 zł. 

Bez przesady. Max +1000 zł.

Szanowny Panie @bubusia: flagowym modelem Sony 2024 będzie MiniLED.

Nigdy nie kupię TV, który wali tysiącami nitów po oczach. 

Uważam, że jest to skrajna głupota 🙂

To bardzo dobrze, że miniledy się tak rozwijają, większą konkurencja dla OLEDów jest szansą na obniżkę ich cen 😁

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Nigdy nie kupię TV, który wali tysiącami nitów po oczach. 

Jak chcesz w pełni korzystać z zalet HDR - im więcej nitów tym lepiej. Twój wpis to typowy głos OLEDowca,  potwierdzający chińskie przysłowie:

Trapi cię jakaś niemożność? Dorób do tego ideologię.

Nie chcę, pracuje całymi dniami przy komputerze, więc nie mam ochoty sobie jeszcze walić efekciarskimi blaskami po oczach.

Zwyczajnie w świecie. 

Tak OLED to najlepsze dla mnie tv na świecie i zbawienie.  

Masz z tym od lat jakiś problem, bo chyba jesteś fanatykiem ledów. 

12 minut temu, Ajothe napisał:

Masz z tym od lat jakiś problem

Nie mam. Jestem tylko przeciwnikiem stawiania sprawy na zasadzie "OLED lub nic" oraz budowaniu OLEDom ołtarzyka i oddawaniu im czci.

40 minut temu, Bobcat napisał:

Wyczucie różnicy między OLEDem i MiniLEDem z wysokiej półki jest praktycznie niemożliwe.

Bo normalni ludzie ich nie widza, skupiają się na oglądaniu filmu a nie na wyszukiwaniu różnic w tej  oledowskiej czerni 😂 , co najbardziej zabawne wzrok po czterdziestce pogarsza się dosc wyraznie i niekiedy zmiany są już bardzo odczuwalne ( utrata ostrości widzenia itp ) Ale przecież to Oled 😉 , "widac lepiej i koniec" 

15 godzin temu, Bobcat napisał:

Podobno warto poczekać na Hisense 2024. Ich oferta 2023 stanowiła duży krok naprzód w porównaniu z 2022. Tegoroczna ma stanowić kolejny duży krok naprzód z porównaniu z ubiegłoroczną.

Ja mam taki zamiar. Chociaż jak obserwuję zmiany co roku w kolejnych modelach tv to doszedłem do wniosku że nie ma co pakować się w najwyższe modele bo wtedy się najwięcej traci. Kupując 9 lat temu telewizor chodziłem z pendrivem po sklepach i testowałem jak sobie radzą różne modele z materiałami od 1080p w dół. ( o 4K nikt wtedy chyba jeszcze nie słyszał). Pamiętam, że wybrałem wstępnie jakiś model 55 cali Panasonic. Po zakupy poszedłem do sklepu gdzie można było negocjować ceny. Tam sprzedawca zaproponował mi  55 cali Toshiba. Po podłączeniu pendrive'a po kilkunastu sekundach podjąłem decyzję o zakupie. Dopiero wtedy zacząłem coś o  nim czytać. Wtedy dowiedziałem się że mam chyba "najgorszy" tv na świecie. Gra do dziś i jestem z z niego bardzo zadowolony. Przed zakupem nigdy nie brałem tej firmy pod uwagę. Nawet o niej nie pamiętałem.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Co widać? Rozróźnisz gołym okiem (bez przyrządów) kontrast 110000 : 1 na MiniLEDzie od ∞ : 1 na OLEDzie? No to gratulacje Panie Sokole Oko. Zazdraszczam.

No więc właśnie @#Szakovskypowyżej znokautował OLEDowców. Uczciwym porównaniem.

W ciemnych scenach? OLED robi to jeszcze bardziej.

Bez przesady. Max +1000 zł.

Szanowny Panie @bubusia: flagowym modelem Sony 2024 będzie MiniLED.

Miniledy zwyczajnie mają lepszy kontrast w dzień, dużo lepszy. 
Większość TV na miniledach to VA, a te działają trochę jak ekrany fresnela. Pogarsza to kąty widzenia, ale znacząco zmniejsza odbijanie światła zewnątrz w samej matrycy. I tak jak mówiłem, QD-Oledy są wręcz szare w dzień. 
Problem z pomiarem takiego kontrastu wynika z umiejscowienia kolorymetru/spektrometru, bo ten blokuje światło zewnętrzne. Gdybyśmy mierzyli kontrast z odległości, to QD-Oledy wypadają bardzo źle. VA na miniledzie jest zwyczajnie czarny w dzień. 

Kontrast flagowych miniledów jest niemierzalny. W flagowym hisensie UX skończyła się skala w spektrometrze w rtings i napisali maksymalną na którą pozwalał im jeti za 7-9 tysięcy dolarów (czyli bodaj 404000:1). 

Plus, polecam sobie poczytać o rozdzielczości i wrażliwości oka na zmiany jasności ("Jednak same pręciki nie umożliwiają widzenia barw i powodują widzenie mniej dokładne, o mniejszej ostrości, a także jest słaba zdolność rozpoznawania szczegółów"). Przy 65 calowym TV z odległości 3-4m nie będziesz w stanie stwierdzić realnie różnic z wygaszania pixeli obok siebie. W szczególności na matowych ekranach, które powodują mocną dyfrakcję i nie masz realnie idealnie czarnych pixeli w momencie gdy obok się jakiś świeci, blooming w Oledach również występuje. 
Przy czym, miniledy mogą dużo więcej detalu wyciągnąć z bieli, bo clipping jest znacznie wyżej i przy znacznie większej przestrzeni ekranu. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Przecież to indywidualne preferencje. 

Jak ktoś lubi sobie prześwietlać oczy to jego sprawa. 

A w kinie ci przeszkadza za jasny obraz? Zobacz sobie jaką jasność mają flagowe projektory barco. Teleradiolodzy pracują przy monitorach które mają 500-1000cd2 na 100% okna przez 8-12h dziennie przez 20 lat. Żadnemu oczy jeszcze nie wypadły. 
Po to człowiek ma źrenice aby regulować ilość światła wpadającego do oka. Plus, nie oglądasz chyba 6 godzinnych filmów w HDR w domu. 

Jedyną faktyczną wadą miniledów na ten moment jest szerokość gamutu, bo VA nie dobijają do jakiś super wartości i oledy są w tym dużo lepsze. 
Chociaż, w tym roku zaczęły się pojawiać miniledy VA(np. nowe innocn) które mają 94%+ pokrycia DCI-P3/Adobe, czyli przyzwoicie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi