Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Ajothe napisał:

Tak czy inaczej jak ktoś szuka Oleda w ludzkich pieniądzach to podtrzymuje swoje zdanie. 

11 tyś za 55" lub 15 tyś za 65" nazywasz "ludzkimi pieniędzmi"? Żartowniś z Ciebie.

Nie wiem jak mnie zrozumiałeś.

Polecam LG jak ktoś chce oleda w ludzkich pieniądzach, ponieważ reszta producentów z wyjątkiem samsunga bierze od nich matryce. 

• Moderatorzy
42 minuty temu, Bobcat napisał:

LG OLED

Dzisiaj 65 C1 kosztuje 6,5 po podciągnięciu budżetu jeszcze da radę, ale wszystko co powyżej 65 cali to szybuje absurdalnie cenowo w kosmos.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

55 A1 oled LG można kupić za 3,5k jak tak szukasz po taniości były promki po 3k.

Osobiście w takiej cenie moim zdaniem konkurencja nie istnieje, ale podkreślam to tylko moje zdanie.

Jak ktoś lubi bardzo jasne TV to oczywiście też nie jest dla niego dobry wybór. 

Wady telewizorów led są dla mnie natomiast nieakceptowalne. Banding, kurz, nierównomierne podświetlenie, szara czerń, przejaskrawione kolory. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Wady telewizorów led są dla mnie natomiast nieakceptowalne.

Tak jak dla mnie nieakceptowalne są wady telewizorów OLED.

No i super, każdy ma swój świat, ale jak lubisz oglądać filmy późnymi porami to polecam bo oled nocą to kompletnie inna jakość 😁😁😁

Nie wiedziałem o tym do dzisiaj
Tak czy inaczej jak ktoś szuka Oleda w ludzkich pieniądzach to podtrzymuje swoje zdanie. 
Cena aktualna jest, jak to się mówi, z "podatkiem od nowości" z czasem spadnie. Oby tylko więcej rozmiarów wprowadzili do oferty.
W dniu 18.05.2022 o 20:41, Ajothe napisał:

No ciekawe co LG zrobi jako kontra 😁   

LG jak na razie ma do dyspozycji matrycę EVO w serii C2 lub G2 oraz w niektórych modelach C1.

Dla Samsunga konkurencją jest Sony BRAVIA XR A95K - nowy QD-OLED oczywiście.

Na rtings.com test Samsunga już jest, i jak się można było spodziewać jest na samym szczycie.

Wystarczy przewinąć w dół, pokaże się lista z odnośnikami do testów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 18.05.2022 o 19:09, stench napisał:

Dzisiaj 65 C1 kosztuje 6,5 po podciągnięciu budżetu jeszcze da radę, ale wszystko co powyżej 65 cali to szybuje absurdalnie cenowo w kosmos.

Trzeba śledzić ceny - ja pół roku temu za swojego C1 65 dałem 6 tysi, natomiast 77 cali można było dorwać za 11,5 tys, a po dokładniejszym sprawdzeniu promocji (3 raty za darmo) wychodziło jakieś 10 tys. co wg mnie było bardzo dobra ceną:

Ukryta Zawartość

W dniu 18.05.2022 o 18:24, Bobcat napisał:

LG OLED też są drogie. Może nie aż tak drastycznie, ale jednak.

Akurat LG są tańsze od OLED-ów Philipsa, Sony czy Panasonica.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa sprawa:

QNED to miało być zgodnie z deklaracjami LG z ubiegłego roku połączenie technologii kropek kwantowych, technologii NanoCell I podświetlenia MiniLED. 

Tegoroczny model nazwany QNED81, przedstawiany jako jedyny z bieżącej oferty z odświeżaniem 100 Hz, w zasadzie jest czymś pośrednim pomiędzy powyżej zdefiniowanym klasycznym QNED a klasycznym NanoCell. Ze strzępów informacji, którą udało mi znaleźć w sieci oraz dowiedzieć w rozmowie z LG Poland (też nie wszystko chcą mówić) wynika, że:

- Owszem, wykorzystuje on technologię kropek kwantowych i technologię NanoCell.

- Ale podświetlenie ma krawędziowe, nie pełne tylne MiniLED.

- Jednak zgodnie z konceptem Quantum Dot jest to podświetlenie wyłącznie diodami niebieskimi, kolor czerwony i zielony uzyskuje się poprzez zmianę długości fali świetlnej na kropkach kwantowych.

- Ma lokalne wygaszanie, działające identycznie jak w krawędziowych NanoCell, czyli w kolumnach pionowych.

Jeśli coś źle zrozumiałem i błędnie przekazałem - proszę o korektę. Nie udało mi się znaleźć nigdzie testu, ani obejrzeć go "w akcji".

Cena atrakcyjna:

55" - 4300 zł

65" - 5500 zł.

Czy to nie Sony wprowadza jako pierwszy QD OLED(matryce od Samsung)?

Ceny LG C1 i Philips 806 są porównywalne, przynajmniej w UK

Edytowane przez Kayko
50 minut temu, Kayko napisał:

Czy to nie Sony wprowadza jako pierwszy QD OLED(matryce od Samsung)?

Ceny LG C1 i Philips 806 są porównywalne, przynajmniej w UK

Trochę to dziwne, ale tak właśnie jest - szybsze było Sony.

Ceny są (czasem) porównywane, owszem. Tylko raczej nielogicznym było, aby LG jako producent matryc OLED sprzedawał drożej swoje telewizory aniżeli konkurencja, której sprzedał matryce.

Philips 806 to dobry TV, szczególnie w porównaniu do poprzednika 805, w którym nie wiedzieć czemu nie było np. HDMI eARC. Do tego bardzo fajny bajer w postaci Ambilight. Niestety minusem jak dla mnie menu - szalenie nieintuicyjne oraz konieczność powyłączania właściwie wszystkich polepszaczy. LG w tej kwestii jest o wiele lepsze.

58 minut temu, konradskala napisał:

Trochę to dziwne, ale tak właśnie jest - szybsze było Sony.

Ceny są (czasem) porównywane, owszem. Tylko raczej nielogicznym było, aby LG jako producent matryc OLED sprzedawał drożej swoje telewizory aniżeli konkurencja, której sprzedał matryce.

Philips 806 to dobry TV, szczególnie w porównaniu do poprzednika 805, w którym nie wiedzieć czemu nie było np. HDMI eARC. Do tego bardzo fajny bajer w postaci Ambilight. Niestety minusem jak dla mnie menu - szalenie nieintuicyjne oraz konieczność powyłączania właściwie wszystkich polepszaczy. LG w tej kwestii jest o wiele lepsze.

Nie pamiętam jak było z tym OLEDem, ale o ile pamięć mnie nie myli to Samsung wymyślił i opatentował OLEDa i odsprzedał patent LG lub LG+SONY+PHILIPS. Co do LG to wszystko mi pasuje, z wyjątkiem CEC. LG wyłączony!!!, a CEC wymusza przełączenie źródła sygnału na hdmi, pod które jest podłączony TV w Yamasze, musiałem kupić  blokery i wszystko teraz działa. Jeśli chodzi o Philipsa to patrzyłem na parametry, ostatniego jakiego miałem, to z kineskopem 🙂

58 minut temu, Bobcat napisał:

Do widzenia OLED (w wydaniu LG)?

Wszystko możliwe, ale osobiście wątpię taki przebieg wydarzeń.

Podejrzewam, że za jakiś czas LG panel EVO oprócz serii C2 czy G2 zapakuje do swoich TV pozycjonowanych niżej, czyli serii B2, a może nawet do A2. Możliwe też, że wypuści "swoją" wersję QD-OLED. A może kupi od Samsunga?

Scenariuszy jest wiele, czas pokaże.

13 minut temu, Bobcat napisał:

Co by nie mówić - stosowana przez LG technologia WRGB jest gorsza od "czystego" RGB na którym opiera się QD-OLED.

I bardzo dobrze. Oznacza to duży krok naprzód dla OLED-ów.

Podobnie: QLED, NANO, Trumilux, Quantum DOT - to także usprawnienia względem "czystych" LED.

2 hours ago, konradskala said:

I bardzo dobrze. Oznacza to duży krok naprzód dla OLED-ów.

Podobnie: QLED, NANO, Trumilux, Quantum DOT - to także usprawnienia względem "czystych" LED.

To nie jest takie pewne. Roznice beda ale wiele wskazuje ze nieznaczne. I nie wszystko zlote co sie swieci...

2 godziny temu, konradskala napisał:

Trumilux

??? Co to takiego? Czy to miał być  Triluminos firmy Sony?

QLED

Quantum DOT

To jest to samo.

Jak wymieniamy kroki naprzód poszczególnych technologii to w przypadku LCD wypada wymienić również QNED.

No i zapomniałeś o MiniLED.

5 minut temu, jackk napisał:

nie wszystko zlote co sie swieci...

Obejrzałem wiele materiałów tego autorstwa. Ten teraz załączony również. Pan Maruda Czepialski znów się pokazał. Facet testuje telewizory zgodnie z zasadą "do czego by się przychrzanić?". Gościu potrafi się przyp...dolić literalnie do wszystkiego. Nie ma telewizora na świecie, który się temu panu podoba. Szkoda czasu dla zrzędy, notorycznego krytykanta i spierniczałego pieczeniarza.

33 minuty temu, Bobcat napisał:

Trumilux

??? Co to takiego? Czy to miał być  Triluminos firmy Sony?

No pewnie że miało, ale jakoś tak wyszło...

35 minut temu, Bobcat napisał:

Jak wymieniamy kroki naprzód poszczególnych technologii to w przypadku LCD wypada wymienić również QNED.

No i zapomniałeś o MiniLED.

Tak, zgadza się, nie wspomniałem o MiniLED, bo w stosunku do OLED nie ma zastosowania. Natomiast QD "Quantum Dot" OLED właśnie uzyskał kropkę kwantową od lat stosowaną w TV LED-wych.

53 minuty temu, Bobcat napisał:

Pan Maruda Czepialski...

Może i jest czepialski, ale braku dokładności nie można mu zarzucić. Testując LG C1 i C2 "wyłapał" różnice w obrazie. Tak na marginesie dwa tygodnie temu zrobiłem dokładnie to samo (no prawie - nie mam urządzeń pomiarowo-kalibracyjnych). Miałem te same TV do dyspozycji i moje spostrzeżenia są bardzo podobne.

Z jednym ale.

Okazało się, że nowy C2 ma matrycę EVO co jest normalne, natomiast mój C1 także ma EVO (co jest dla mnie zaskoczeniem) jednak obraz jest inny. Poniekąd mój jest po kalibracji (C2 był prosto ze sklepu), a kolejna sprawa to kwestia softu lub bebechów. Wątpię żeby mój C1 miał odpowiedni "wsad" do wyciśnięcia z matrycy EVO 100% możliwości. A jeśli nawet to nie zawsze chciałbym uzyskać to co C2 daje po wyjęciu z pudełka.

Edytowane przez konradskala
6 minutes ago, konradskala said:

Może i jest czepialski, ale braku dokładności nie można mu zarzucić.

Nie tylko o to chodzi. On twierdzi ze Samsung specjalnie to zrobil (oszukal) aby dobrze wypasc w pro testach.

2 minuty temu, jackk napisał:

Nie tylko o to chodzi. On twierdzi ze Samsung specjalnie to zrobil (oszukal) aby dobrze wypasc w pro testach.

Samsung już raz zrobił sobie "reklamę" m.in tym, że pchał do swoich telewizorów matryce jakie miał pod ręką, oczywiście nie informując o tym właściwe nikogo, a już na pewno nie swoich klientów.

Jedyne (chyba) uczciwe dane to wyjaśnienie na jaki rynek wysyłają TV z matrycami IPS, a na jaki z VA.

46 minut temu, konradskala napisał:

nie wspomniałem o MiniLED, bo w stosunku do OLED nie ma zastosowania.

Tak. Ale skoro wymieniamy kroki na drodze rozwoju poszczególnych technologii to MiniLED w przypadku LCD jest takim. 

Ciekaw jestem tego wspomnianego przeze mnie QNED81. Niespotykane połączenie, ale cena na wejściu 4300, czyli pod koniec roku będzie gdzieś w okolicach 3500, albo jeszcze mniej.

16 minut temu, Bobcat napisał:

Tak. Ale skoro wymieniamy kroki na drodze rozwoju poszczególnych technologii to MiniLED w przypadku LCD jest takim. 

Ciekaw jestem tego wspomnianego przeze mnie QNED81. Niespotykane połączenie, ale cena na wejściu 4300, czyli pod koniec roku będzie gdzieś w okolicach 3500, albo jeszcze mniej.

Dla mnie jedynymi LED zasługującym na uwagę są Samsung 91A albo Sony 90J. Wspominany przez Ciebie QNED81 jest dla nich cenową konkurencją, ale nic nie wiemy na temat obrazu.

Edytowane przez konradskala
8 godzin temu, konradskala napisał:

Dla mnie jedynymi LED zasługującym na uwagę są Samsung 91A albo Sony 90J. 

Skoro jesteśmy na tej półce jakościowej wypadałoby wymienić również Samsunga QN95A, który jest modelem jeszcze lepszym od QN91A.

8 godzin temu, konradskala napisał:

Wspominany przez Ciebie QNED81 jest dla nich cenową konkurencją, ale nic nie wiemy na temat obrazu.

Nic jeszcze o nim nie wiemy, poza tym że jest w ofercie i ile kosztuje. Model QNED90 z podświetleniem MiniLED był testowany przez RTINGS.com.

Wydaje mi się że oprócz odmiennych preferencji odnośnie telewizorów (Ty preferujesz OLED, ja - najnowsze wersje LCD) różni nas podejście do sprawy.

Otóż ja najchętniej w pierwszej kolejności staram się obejrzeć dany model telewizora "w akcji" i na tej podstawie wyrabiam sobie osąd czy obraz mi się podoba czy nie. Wszelkie wyniki testów i pomiarów traktuję jako ciekawostkę, informację wtórną, uzupełniającą i nie mającą wpływu na moją opinię. Odnoszę wrażenie natomiast że u Ciebie kolejność jest odwrotna: najpierw studiujesz wyniki testów i pomiarów, ma to dla Ciebie znaczenie najważniejsze i na tej podstawie decydujesz czy ten telewizor Ci się ma prawo podobać czy nie.

Skoryguj proszę jeśli źle to oceniam.

• Pokaż nowe odpowiedzi