Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Masz tendencyjnego oleda. 

I na domiar złego nie chce się wypalić. A do tego LG całkiem zgłupiało i daje bez żadnego kombinowania 5 lat gwarancji na serię G1 lub G2 bez względu na to, co się dzieje z matrycą. Powariowali czy co?

No to mam nieco zrzutów OLED C1 i C2 VS Samsung QN90

1 - niebo vs białe niebo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 - twarz, głębia, kolor

3.jpg

3 - koń - zabawa w "znajdź szczegóły"

4.jpg

4 - gwiazdy na OLED vs gwiazdy na QN

5.jpg

5 - widoczne błyskotki po lewej a przepalenia po prawej

6.jpg

6 - normalny kontrast na pelerynie i obok z jasnością ponoć "bijącą na łeb"

7.jpg

7 - coś dla wielbicieli żółtego boczku

8.jpg

8 - a na koniec czyściutki OLED oraz local dimming w wykonaniu Samsunga

9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, konradskala napisał:

Proszę o jeden z C1.

W teście C1 autorstwa RTINGS.com w akapicie Permanent Burn-In Risk jest ocena 2.0 (na 10 możliwych). To wynik dyskwalifikujący.

na domiar złego nie chce się wypalić.

2.0 / 10. Dziękuję, postoję.

Godzinę temu, konradskala napisał:

No to mam nieco zrzutów OLED C1 i C2 VS Samsung QN90

Bardzo łatwo coś takiego pokazać. Telewizor w technologii którą lubimy: regulujemy, a drugi w technologii której nie lubimy - rozregulowujemy.

W ten sposób możemy "udowodnić" wszystko. 

A do tego LG całkiem zgłupiało i daje bez żadnego kombinowania 5 lat gwarancji na serię G1 lub G2 bez względu na to, co się dzieje z matrycą. Powariowali czy co?

Nie. Rozpaczliwa próba ratowania pozycji rynkowej. Samsung chwycił ich za gardło swoimi QLED-ami.

18 minut temu, Bobcat napisał:

W teście C1 autorstwa RTINGS.com w akapicie Permanent Burn-In Risk jest ocena 2.0 (na 10 możliwych). To wynik dyskwalifikujący.

Więc poproszę nie o ocenę,  a o wypalenie. Nie powinno być problemu jest od groma, nieprawdaż?

19 minut temu, Bobcat napisał:

Bardzo łatwo coś takiego pokazać. Telewizor w technologii którą lubimy: regulujemy, a drugi w technologii której nie lubimy - rozregulowujemy.

W ten sposób możemy "udowodnić" wszystko.

W OLED-ach żeby uzyskać to co na zdjęciach nic nie trzeba regulować. Wystarczy pominąć Twój ulubiony tryb "Standard".

Naprawdę uważasz, że WSZYSCY testujący zadali sobie trud celowego rozregulowania QN90 ???

@Bobcat poza możliwością wypalenia znalazłeś jeszcze jakieś wady? 

Mój oled jest z 2017, wypaleń brak. 

Edytowane przez Ajothe
6 minut temu, konradskala napisał:

Więc poproszę nie o ocenę,  a o wypalenie. Nie powinno być problemu jest od groma, nieprawdaż?

Ocenę na jakiej podstawie wystawili? Ot tak sobie? Z sufitu? Nie lubią OLED-ów?

21 minut temu, Bobcat napisał:

Nie. Rozpaczliwa próba ratowania pozycji rynkowej. Samsung chwycił ich za gardło swoimi QLED-ami.

Bzdura - seria G1 pojawiła się dużo wcześniej od QD OLEDÓW czy to Samsunga czy Sony.

A jak na razie to Samsung chwyta - ale za portfele.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Ocenę na jakiej podstawie wystawili? Ot tak sobie? Z sufitu? Nie lubią OLED-ów?

A jaki poprzedni model OLED dysponował algorytmami ochrony panela takimi jak w CX C1 czy G1?

2 minuty temu, Ajothe napisał:

@Bobcat poza możliwością wypalenia znalazłeś jeszcze jakieś wady? 

Tak.

(1) Podbarwienia. Większe powierzchnie, które powinny być białe (np. sceny z Arktyki) - są różowawe lub zielonkawe.  Zdarza się że część ekranu w jednym z wymienionych kolorów, inna - w tym drugim.

(2) Gdy duża część ekranu ma być biała - ekran w widocznym stopniu przygasa. 

5 minut temu, konradskala napisał:

A jaki poprzedni model OLED dysponował algorytmami ochrony panela takimi jak w CX C1 czy G1?

I mimo tych "cudownych" algorytmów tylko 2.0 / 10?

6 minut temu, konradskala napisał:

Bzdura - seria G1 pojawiła się dużo wcześniej od QD OLEDÓW czy to Samsunga czy Sony.

Ja mówiłem o "zwykłych" QLED-ach. Nie o QD-OLED-ach. Więc proszę nie manipulować. 

17 minut temu, konradskala napisał:

Naprawdę uważasz, że WSZYSCY testujący zadali sobie trud celowego rozregulowania QN90 ???

Jak by to powiedzieć... Skąd wiemy czy tam pod stołem czegoś nie załatwiano?

Obejrzałem już niejeden film w śniegowym anturażu i podbarwień nie widziałem, wypaleń też brak, a mój oled jest już trochę stary. 

Miałeś jakiegoś oleda, że piszesz o tych wadach z takim przekonaniem?

Bo ja Ledy miałem i doskonale poznałem roznice w jakości obrazu. 

Sąsiad ostatnio też kupił oleda, a miał wcześniej topowego samsunga leda z hdr i wypalaniem oczu 😁 i jest zachwycony obrazem z oleda...

Twierdzenie że led>oled jest dla mnie absurdalne.  

10 minut temu, Bobcat napisał:

I mimo tych "cudownych" algorytmów tylko 2.0 / 10?

Widocznie więcej nie można było dać, bo na to mityczne wypalenie o którym wciąż bujasz trzeba chyba trochę poczekać...

Ja czekam, nie mam. A Ty znalazłeś już te wypalone C1 albo G1 ?

14 minut temu, Bobcat napisał:

Ja mówiłem o "zwykłych" QLED-ach. Nie o QD-OLED-ach. Więc proszę nie manipulować. 

Tym bardziej lepsze QD-OLED powinny zmieść z podstawki wszelkie inne OLED-y bez względu na gwarancję tu taki psikus od LG. Czyżby firma była aż tak zdesperowana czy zwyczajnie jest pewna swoich matryc?

Tak, taki był zamiar Samsunga, aby łapać za gardło OLED-y, ale jakoś ledwo łapią mały palec u nogi.

Do tego przekonaj klientów, że wydając na TV ponad 6 tyś. nie dostaniemy Dolby Vision...

Obejrzałem już niejeden film w śniegowym anturażu i podbarwień nie widziałem, wypaleń też brak, a mój oled jest już trochę stary. 
Miałeś jakiegoś oleda, że piszesz o tych wadach z takim przekonaniem?
Bo ja Ledy miałem i doskonale poznałem roznice w jakości obrazu. 
Sąsiad ostatnio też kupił oleda, a miał wcześniej topowego samsunga leda z hdr i wypalaniem oczu i jest zachwycony obrazem z oleda...
Twierdzenie że led>oled jest dla mnie absurdalne.  

Nic dodać nic ująć.
Ja dalej twierdzę że niech każdy kupuje co chce i mu się podoba. Ale po prostu nie lubię tej fanatycznej krytyki co do sprzętu. Obojętnie jakiego. Ale niektórzy na forum tym czy innym są tymi fanatykami. W moich oczach przynajmniej.
Jako wieloletni użytkownik oleda LG nie narzekam na obraz. Ale nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek krytykował technologie LCD (a też miałem parę tv z naj półki). Więc nie rozumiem tej ciągłej nagonki na oledy. Kogoś jara LCD to spoko. Ale oleda nigdy nie miał. Szok. Oled ma lepszy obraz i nikt mi nic nie wciśnie, bo sam do tego dorosłem. Ja się cieszę , że ludzie nie lubią lub boją się oledów. Przynajmniej mam coś lepszego. I z tego korzystam.
11 minut temu, STELVIO napisał:

nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek krytykował technologie LCD

Ale są tutaj tacy, którzy krytykują LCD w czambuł. 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, STELVIO napisał:

Nic dodać nic ująć.
Ja dalej twierdzę że niech każdy kupuje co chce i mu się podoba. Ale po prostu nie lubię tej fanatycznej krytyki co do sprzętu. Obojętnie jakiego. Ale niektórzy na forum tym czy innym są tymi fanatykami. W moich oczach przynajmniej.
Jako wieloletni użytkownik oleda LG nie narzekam na obraz. Ale nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek krytykował technologie LCD (a też miałem parę tv z naj półki). Więc nie rozumiem tej ciągłej nagonki na oledy. Kogoś jara LCD to spoko. Ale oleda nigdy nie miał. Szok. Oled ma lepszy obraz i nikt mi nic nie wciśnie, bo sam do tego dorosłem. Ja się cieszę , że ludzie nie lubią lub boją się oledów. Przynajmniej mam coś lepszego. I z tego korzystam.

Wolę JVC DLA-RS2000 niż Oleda, fakt faktem jest taki żeby otrzymać lepszy obraz niż z Oleda trzeba wydać 3-4 razy tyle… powiedzmy gdybys chciał otrzymać najlepszy obraz jaki się da to czeka cię adaptacja pomieszczenia na jaskinie plus do tego odpowiedni ekran( powiedzmy 130 cali w cenie 20 tys zł ) oraz odpowiedni projektor, minimum JVC-RS2000 lub Sony wtedy TV staje się zbędny. Natomiast jeżeli nie chcesz jaskini a zależy Ci na jak najlepszym obrazie wtedy Oled ma racje bytu z tym że jest mały…😞 w porównaniu do projektora No i nie trzeba robić jaskini, chociaż Oled w jakimi pokaże jeszcze więcej niż w normalnym pomieszczeniu 

Już wcześniej pisałem, że oled nie jest dla każdego. Ostatnio koleżance wybrałem Samsunga q90, a mogłem oleda...a stało się tak bo głównie ogląda w dzień i naparza kanały inforamcyjne. Gdyby oglądała głównie filmy nie miałbym dylematów. 

Natomiast mówienie że led daje lepszy obraz to dla mnie herezją. 

Sam projektor tego porównania nie załatwia. Potrzeba zadbać dodatkowo o parę aspektów. Co robi różnicę? Wielkość obrazu. Na początku jest to jedyna różnica in plus dla projekcji.

Groot wjechał z projektorem za 35k 😄, a za 5k się da czy to jest kaszana?

Edytowane przez Ajothe
21 minut temu, Ajothe napisał:

Porównywalny. W niektórych aspektach LCD jest lepszy (jasność - ważne dla HDR).

42 minuty temu, Ajothe napisał:

Już wcześniej pisałem, że oled nie jest dla każdego. Ostatnio koleżance wybrałem Samsunga q90, a mogłem oleda...a stało się tak bo głównie ogląda w dzień i naparza kanały inforamcyjne. Gdyby oglądała głównie filmy nie miałbym dylematów. 

I ja zrobiłem tak samo, bo wiem, że do oglądania bzdetów wystarczy LED.

44 minuty temu, Ajothe napisał:

Wystarczy przestać tego słuchać.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Porównywalny. W niektórych aspektach LCD jest lepszy (jasność - ważne dla HDR).

Wrzuciłem z 10 zdjęć co daje ta mityczna jasność w matrycy w jednym z najlepszych obecnie TV LED. Uważasz, że ukazany efekt jest lepszy od OLED? W którym miejscu?

A w HDR matryca wali ile fabryka dała, ten efekt jeszcze bardziej się pogłębi.

8 minut temu, konradskala napisał:

do oglądania bzdetów wystarczy LED.

Zapomniałeś litery "O". Literówka?

9 minut temu, konradskala napisał:

Wrzuciłem z 10 zdjęć co daje ta mityczna jasność w matrycy w jednym z najlepszych obecnie TV LED. Uważasz, że ukazany efekt jest lepszy od OLED? W którym miejscu?

Typowy zabieg propagandowy. Jeśli coś jest lepsze od tego co my lubimy, ma większe zalety - to my te jego zalety nazwiemy wadami i zaczniemy je zohydzać. W ten sposób będzie nam się wydawało, że jesteśmy górą. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Zapomniałeś litery "O". Literówka?

Zapomniałem Q i N.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Groot wjechał z projektorem za 35k 😄, a za 5k się da czy to jest kaszana?

Jest kaszana, ale za 15-20 tysi jest już zabawa 🙂

31 minut temu, Bobcat napisał:

Typowy zabieg propagandowy. Jeśli coś jest lepsze od tego co my lubimy, ma większe zalety - to my te jego zalety nazwiemy wadami i zaczniemy je zohydzać. W ten sposób będzie nam się wydawało, że jesteśmy górą. 

Typowe odwracanie kota ogonem. "Jeśli coś jest lepsze..."

A mianowicie co jest na tych screenach lepsze? C1 po lewej czy QN po prawej?

11 minut temu, konradskala napisał:

Typowe odwracanie kota ogonem. "Jeśli coś jest lepsze..."

A mianowicie co jest na tych screenach lepsze? C1 po lewej czy QN po prawej?

Jako przedstawiciel kultu parametrów powinieneś wiedzieć że jeden z nich, mianowicie jasność (a więc automatycznie również HDR) jest lepsza w QN. Również kontrast 27000 : 1  jest gołym okiem bez przyrządów laboratoryjnych nieodróżnialny od inf : 1.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Jako przedstawiciel kultu parametrów powinieneś wiedzieć że jeden z nich, mianowicie jasność (a więc automatycznie również HDR) jest lepsza w QN. Również kontrast 27000 : 1  jest gołym okiem bez przyrządów laboratoryjnych nieodróżnialny od inf : 1.

Choć je znam, to nigdzie nie podawałem żadnych parametrów.

Jedno proste pytanie: wyświetlany OBRAZ - gdzie jest lepszy?

14 minut temu, Bobcat napisał:

W warunkach kinowych i na ciemnych scenach widać każdą różnicę, górna wartość max.jasności podbijająca kontrast w parametrach ledów mnie nie interesuje. W Panasonic ST60 mam ok 0,009 cd/m2 czerń a w Pioneer Kuro 5090 mam 0,003 cd/m2 i choć to mega dobry wynik i prawie Oled (ideał czerni), to 'prawie' robi widoczną różnice. 

16 minut temu, konradskala napisał:

Choć je znam, to nigdzie nie podawałem żadnych parametrów.

Tylko się powołujesz na wyniki testów choćby RTINGS.com. Czyli pomiarów.

17 minut temu, konradskala napisał:

Acha... Czyli jeśli wyniki pomiarów są najlepsze u mojego ulubieńca - to oczywiście że najważniejsze są właśnie te wyniki. 

Ale gdy jakieś wyniki są lepsze u konkurencji - wtedy raptem pomiary przestają mieć jakiekolwiek znaczenie, zalety stają się wadą, ważne jest wyłącznie który obraz oceniam jako ładny. 

Załgana hipokryzja. Podwójne standardy, podwójna skala ocen. Aby tylko moje było na wierzchu. 

Ale pozostańmy chwilę przy subiektywnej ocenie "ładności" obrazu. Skoro posiłkujesz się kryterium który obraz jest ładny - czy rozumiesz dlaczego mam to, co mam? Bo w mojej subiektywnej ocenie ten obraz mi się najbardziej podobał i ja (znów: subiektywnie) oceniłem go jako najładniejszy. Tyle że w przeciwieństwie do Ciebie ja się tymi (i tylko tymi) kryteriami posługiwałem od zawsze. Nie żonglowałem między wynikami pomiarów a oceną osobistych wrażeń.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Tylko się powołujesz na wyniki testów choćby RTINGS.com. Czyli pomiarów.

Tylko ja? A to niby co?

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Jak to zmierzyli?

3 hours ago, Bobcat said:

1) Podbarwienia. Większe powierzchnie, które powinny być białe (np. sceny z Arktyki) - są różowawe lub zielonkawe.  Zdarza się że część ekranu w jednym z wymienionych kolorów, inna - w tym drugim

Na jakim filmie/programie? Podaj źródło i będziemy mogli to zweryfikować bo wielu tutaj ma OLEDy. Inaczej to jest bajkopisarstwo jak zwykle zreszta w twoim wydaniu.

8 minut temu, Bobcat napisał:
43 minuty temu, konradskala napisał:

Acha... Czyli jeśli wyniki pomiarów są najlepsze u mojego ulubieńca - to oczywiście że najważniejsze są właśnie te wyniki.

Najważniejszy jest efekt końcowy czyli OBRAZ.  Ja widzę i wiem gdzie jest lepszy. A Ty?

11 minut temu, Bobcat napisał:

Ale pozostańmy chwilę przy subiektywnej ocenie "ładności" obrazu. Skoro posiłkujesz się kryterium który obraz jest ładny - czy rozumiesz dlaczego mam to, co mam? Bo w mojej subiektywnej ocenie ten obraz mi się najbardziej podobał i ja (znów: subiektywnie) oceniłem go jako najładniejszy. Tyle że w przeciwieństwie do Ciebie ja się tymi (i tylko tymi) kryteriami posługiwałem od zawsze. Nie żonglowałem między wynikami pomiarów a oceną osobistych wrażeń.

Od zawsze posługujesz się urojonym wzorem cena/jakość i zaprowadziło Cię to do miejsca, w którym stwierdziłeś, że telewizor LG NANO na matrycy IPS oglądany prze Ciebie w trybie "Standard" jest tym, co Ci się najbardziej podoba. A OLED to gów...o.

Cóż...

• Pokaż nowe odpowiedzi