Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W sklepie nie zobaczy się magii oleda, bo jak już pisałem jest zazwyczaj bardzo jasno i na tle pozostałych tv można mieć wrażenie, że przecież to nic nadzwyczajnego. Właśnie dopiero wieczorem i w nocy w domu wszystko wychodzi na jaw. 

Nigdy nie kupię już led'a choćbym miał brać raty 😁 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Wypalenie czarnych pasów? Próbowałeś może przepalić wyłączoną żarówkę???

Ale pozostałości po tych czarnych pasach widać. Nie musisz rżnąć głupa. 

Godzinę temu, jackk napisał:

Pomyliło ci się z plazma. Na twoim Panasonicu tak było.

Bynajmniej. Układ ABL ma każdy telewizor OLED. Działający mniej lub bardziej agresywnie.

7 minut temu, Ajothe napisał:

W sklepie nie zobaczy się magii oleda,

Z domu też nie, albowiem nie można zobaczyć czegoś co nie istnieje.

Godzinę temu, jackk napisał:

Podaj konkretnie na jakim? Tytuł itd a nie lej wody. Tak jak powiedziałem możemy to zweryfikować.

Tonu rozkazującego możesz używać u siebie w domu. 

Edytowane przez Bobcat
1 minutę temu, Bobcat napisał:

Ale pozostałości po tych czarnych pasach widać. Nie musisz rżnąć głupa. 

Głupa to chyba rżnie ten, co wpadł na tak genialny pomysł żeby o tym napisać.

W trakcie wyświetlania filmu w formacie 21 na 9 czarne pasy na górze i dole ekranu są wyłączone. Jak więc mają się niby wypalić? Może jeszcze OLED wypala się po wyjęciu wtyczki z gniazdka?

No i właśnie po takich wpisach Bobcata widać, że jest przeciw, żeby po prostu być. Dla mnie to śmieszne. Bo nie biorę pod uwagę, że nie porównywał jeden do jednego.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Głupa to chyba rżnie ten, co wpadł na tak genialny pomysł żeby o tym napisać.

W trakcie wyświetlania filmu w formacie 21 na 9 czarne pasy na górze i dole ekranu są wyłączone. Jak więc mają się niby wypalić? Może jeszcze OLED wypala się po wyjęciu wtyczki z gniazdka?

Podałem link. Przeczytaj może ze zrozumieniem (jeśli potrafisz) co tam jest napisane. To nie są w dosłownym znaczeniu wypalenia (nie sposób wypalić czarnego) ale po oglądaniu materiału 21 : 9 widać na jednolitym ekranie dokąd sięgał jasny obraz a gdzie zaczynały czarne pasy. 

1 hour ago, Bobcat said:

Tonu rozkazującego możesz używać u siebie w domu. 

Czyli jak zwykle lanie wody Bobcata. Nic nowego. Czekam na przyklady tego kolorowego sniegu.

1 hour ago, Bobcat said:

Bynajmniej. Układ ABL ma każdy telewizor OLED. Działający mniej lub bardziej agresywnie.

Tak mialy plazmy szczegolnie Panasonica. I slynne brzeczenie. Nie przeszkadzalo ci to? W OLEDach jest to niezauwazalne a TV jest calkowicie cichy.

16 minut temu, jackk napisał:

Czyli jak zwykle lanie wody Bobcata.

No i co z tego?

17 minut temu, jackk napisał:

Czekam na przyklady tego kolorowego sniegu.

I co Ci to da?

18 minut temu, jackk napisał:

Tak mialy plazmy szczegolnie Panasonica. I slynne brzeczenie. Nie przeszkadzalo ci to? W OLEDach jest to niezauwazalne a TV jest calkowicie cichy.

Tak mają również OLED. Pierwszy raz zetknąłem się z tym zjawiskiem w markecie gdzie była ściana włączonych telewizorów, na wszystkich leciało to samo reklamowe demo tej sieci marketów. W pewnym momencie obraz stał się całkowicie biały z logo tej sieci. I wszystkie OLED-y zauważalnie przygasły.

25 minut temu, Bobcat napisał:

Podałem link. Przeczytaj może ze zrozumieniem (jeśli potrafisz) co tam jest napisane. To nie są w dosłownym znaczeniu wypalenia (nie sposób wypalić czarnego) ale po oglądaniu materiału 21 : 9 widać na jednolitym ekranie dokąd sięgał jasny obraz a gdzie zaczynały czarne pasy. 

Tak, to ten link z wpisami użytkowników:

Postaram się przeczytać ze zrozumieniem. Przepiszę także w skrócie dla innych - może też zrozumieją:

1. LG CX - 1 rok intensywnego użytkowania, Netflix, anime, gry, telewizja kablowa. Brak wypalenia

2. LG C9 - dość intensywne użytkowanie z dużą ilością gier na konsole/PC, a nawet pozostawienie systemu Windows 10 ze statycznym ekranem czasami przez 0,5-1 godziny. Odtwarzane również wszystko w HDR z użyciem wysokiej jasności. Ani śladu wypalenia.

3. Na dzień dzisiejszy mam 3411 godzin na moim CX, grając tylko w Overwatch, Destiny 2, Chivalry 2 i odrobinę New World. Przesunięcie ekranu = włączone. Regulacja luminancji logo = Wysoka. Brak wykrywalnego wypalenia.

4. Użytkownik C9 z ponad 8300 godzinami mieszanego użytkowania, w tym z dużą ilością gier i przeglądania na komputerze, bez wypalania.

5. Mam 4040 godzin z mieszanym trybem, monitor pulpitu i grami na moim LG CX 48 i zerowymi oznakami wypalenia

6. Żadnego wypalenia. Mam CX przez około rok.

7. LG C1 55” na 6 miesięcy, filmy, gry, bez wypalenia

8. Gry na C9 codziennie od nowości, absolutnie bez problemu

9. CX 65 żadnych problemów ze średnim użytkowaniem (2-3 godziny użytkowania dziennie) kilka dni więcej trochę mniej. Gry i Netflix.

i wreszcie dziesiąty: 1200 godzin na moim C1 od 12 czerwca, wypalają się tylko czarne paski od zawartości 21:9, ale są one widoczne tylko w 1-5% szarych testach i dosłownie nie widzę ich w żadnych innych okolicznościach.

I to ma być ta plaga wypaleń o której bez przerwy trąbisz?

6 minut temu, konradskala napisał:

to ma być ta plaga wypaleń o której bez przerwy trąbisz?

Czyli dziesiąty pisze o tych czarnych pasach? 

No widzisz. A na LCD coś takiego nie istnieje.

Jakiś czas temu, w ramach opluwania moich wyborów byłeś łaskaw napisać że kupiłem telewizor mający najgorszy kontrast ze wszystkich. Gdy odpowiedziałem że jest cała długa lista mających ten parametr gorszy - z właściwą sobie arogancją zażądałeś takiej listy, a nie otrzymawszy jej od razu pozwoliłeś sobie na kpiny że nie istnieje. Proszę więc bardzo, oto ona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lista liczy 354 pozycje, Nano85 jest na 87. Z najnowszej matematyki wynika jest 267 modeli mających kontrast gorszy. 

Poproszę Cię więc o to samo, co w "Panu Tadeuszu" Gerwazy Protazego: abyś wszedł pod stół i psim głosem odszczekał.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Bobcat napisał:

Lista liczy 354 pozycje, Nano85 jest na 87. Z najnowszej matematyki wynika jest 267 modeli mających kontrast gorszy.

Czy mówimy i tym modelu? Kontrast 1109 : 1

Ukryta Zawartość

39 minut temu, Bobcat napisał:

No widzisz. A na LCD coś takiego nie istnieje.

Czyżby?

LG UJ6300 - telewizor LED. Po 4500 godzinach pracy spadł z jasnością na łeb i na szyję

uj6.jpg

Prezentując taki oto obraz na ekranie:

uj6 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
9 minut temu, konradskala napisał:

Po 4500 godzin pracy spadł z jasnością na łeb i na szyję

Mówimy o wypaleniach i powidokach. Nie o spadku jasności. Ewidentna usterka tego egzemplarza.

W dniu 21.05.2022 o 16:01, Bobcat napisał:

Zarówno jasność, jak i  kontrast są w mojej ocenie na wystarczającym poziomie, Poza tym służę (długą) listą ciemniejszych i mających mniejszy kontrast. 

Nie, nie. Nawet nie próbuj przekręcać tego co powyżej napisałeś - mówimy o kontraście i jasności NANO.

Poniżej zresztą także:

46 minut temu, Bobcat napisał:

Jakiś czas temu, w ramach opluwania moich wyborów byłeś łaskaw napisać że kupiłem telewizor mający najgorszy kontrast ze wszystkich. Gdy odpowiedziałem że jest cała długa lista mających ten parametr gorszy - z właściwą sobie arogancją zażądałeś takiej listy, a nie otrzymawszy jej od razu pozwoliłeś sobie na kpiny że nie istnieje. Proszę więc bardzo, oto ona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
14 minut temu, konradskala napisał:

Prezentując taki oto obraz na ekranie:

Powtarzam. Nie o tym rozmawiamy.

14 minut temu, konradskala napisał:

Czy mówimy i tym modelu? Kontrast 1109 : 1

Mówimy o modelu 2020. Pozycja 87 na liście. Kontrast 1697 : 1. Ty (zapewnie niechcący, gdzieżbym śmiał Cię podejrzewać o brzydkie manipulacje) wskazujesz pozycję 95. Z mniejszym kontrastem. Przypadek? Nie sądzę.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Nie, nie. Nawet nie próbuj przekręcać tego co powyżej napisałeś - mówimy o kontraście i jasności NANO.

Gdzie tam jest wspomniane że ograniczamy się do zbioru Nano? Wspomniałeś że to w ogóle najgorszy kontrast ze wszystkich

53 minuty temu, Bobcat napisał:

Tylko z Twojej matematyki. Wszedłem na All reviews, zjechałem na sam dół i rozwinąłem listę.

Na na ostaniach miejscach tejże listy znajdują się najsłabsze telewizory, w tym wypadku TLC.

I mamy:

TCL 3 Series 2020 - Native Contrast 3,333 : 1

TCL 1 Series/D100 - Native Contrast 4,287 : 1

TCL 3 Series 2019 - Native Contrast 3,426 : 1

oraz innej firmy - Vizio D3 Series 2021 - Native Contrast 7,692 : 1

Przypomnij mi jeszcze (żebym się przypadkiem nie pomylił) kontrast Twojego TV i jak to się ma do w/w TV z listy rtings.

Kłamiesz. Pokazana lista zawiera 113 pierwszych spośród 354 pozycji, na ostatniej jest LG Nano99 8K 2020. Lista jest uszeregowana wg malejącego kontrastu, który liczony był jako średnia ważona kontrastu natywnego (waga: 75%) i kontrastu z włączonym lokalnym wygaszaniem (waga: 25%). Żadnych TCL i Visio na ostatnich pozycjach nie ma.

Kręcisz, manipulujesz, zmieniasz reguły gry w trakcie trwania meczu, bierzesz jakieś inne listy od czapy. Bo tak Ci wygodnie dla spełnienia kryterium nadrzędnego: Twoje musi być na wierzchu. 

Do dyskusji na takim poziomie zniżał się nie będę. Udowodniłem na podstawie materiału źródłowego że mój telewizor nie jest modelem o najgorszym kontraście ze wszystkich, a wprost przeciwnie: pod względem tego parametru znajduje się na liście RTINGS.com w pierwszej ćwiartce, czyli wśród 25% najlepszych. 

Znane porzekadło głosi że nie należy grać w szachy z gołębiem. On najpierw poprzewraca wszystkie figury i pionki, potem obfajda szachownicę, a na koniec odfrunie obwieszczając swoje zwycięstwo. 

Więc żegnam gołąbeczku. EOT.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Żadnych TCL i Visio na ostatnich pozycjach nie ma.

Jak to nie ma? A to niby co?

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Bobcat napisał:

Pokazana lista zawiera 113 pierwszych spośród 354 pozycji

A więc dlaczego twierdzisz, że:

54 minuty temu, konradskala napisał:

Na Twojej liście: 

Ukryta Zawartość

owszem znalazłem LG NANO85 2020, przewijałem w dół i naliczyłem 26 telewizorów, które mają gorszy kontrast od Twojego. Punkt dla Ciebie.

Jednocześnie, skoro jest ich wszystkich 354 wynika z tego, że oprócz tych 26 + Twój wszystkie pozostałe mają kontrast lepszy, a to oznacza że 354 minus 27 = 327 telewizorów z lepszym kontrastem.

To jak to jest? Gdzie jest błąd? A może ktoś kłamie?

Czy jest jak twierdzisz 267 modeli z gorszym kontrastem czy może 327 z lepszym liczone po mojemu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 hours ago, Bobcat said:

No i co z tego

Nic. Lejesz wode i zmyslasz.

9 hours ago, Bobcat said:

Tak mają również OLED. Pierwszy raz zetknąłem się z tym zjawiskiem w markecie gdzie była ściana włączonych telewizorów, na wszystkich leciało to samo reklamowe demo tej sieci marketów. W pewnym momencie obraz stał się całkowicie biały z logo tej sieci. I wszystkie OLED-y zauważalnie przygasły.

Bzdura. Mam OLED-a ty nie. Nie masz pojęcia o czym mówisz. Może twój LCD przygasa to co innego.

FYI Mam na moim TV 7500 godzin  i zero wypalen. W sumie warto było dopłacić trochę więcej niż do jakiegoś LCD gdzie szarość zastąpiła czerń. 

Edytowane przez jackk
8 hours ago, Bobcat said:

Mówimy o modelu 2020. Pozycja 87 na liście. Kontrast 1697 : 1.

Zajebisty kontrast. Bobcat to jest popelina jeśli chodzi o TV 2022!

Gość

(Konto usunięte)

Witam wszystkich, dzisiaj po ponad dwóch latach użytkowania LG CX jako monitor PC zrobiłem test na wypalenie matrycy i matryca nie posiada wypaleń, raz zdarzyło się że tv wykrył problem z obrazem i zaczął automatyczne czyszczenie matrycy.

Moje ustawienia bez gier i filmów to oszczędzanie energii na średnie gdyż większa jasność po prostu męczy szybko mój wzrok, maksymalna jasność ustawiona tylko do gier i filmów.

Jedyne czego się obawiam to że prędzej zasilacz mi padnie niż matryca bo tv chodzi nonstop 🙂 Co do zakupu to nie żałuję wydania 6K złotych bo przez ponad dwa lata użytkowania tv dał mi sporo radości z oglądania filmów a w szczególności tych z HDR.

9 godzin temu, konradskala napisał:

Żadnego wypalenia. Mam CX przez około rok.

Jak można sprawdzić ile godzin przepracował TV?

14 minutes ago, MarcinStereo said:

Witaj

U mnie Settings All Settings Generał About this TV TV Information

oczywiscie u ciebie może być inaczej ale chyba znajdziesz

8 godzin temu, konradskala napisał:

Nie wiem co to za lista. Nie ta, o której rozmawiamy i link do której umieściłem.

Jednocześnie, skoro jest ich wszystkich 354 wynika z tego, że oprócz tych 26 + Twój wszystkie pozostałe mają kontrast lepszy, a to oznacza że 354 minus 27 = 327 telewizorów z lepszym kontrastem.

To jak to jest? Gdzie jest błąd? A może ktoś kłamie?

Czy jest jak twierdzisz 267 modeli z gorszym kontrastem czy może 327 z lepszym liczone po mojemu?

Nigdy nie pojmę jak można tak bezczelnie, na chama, na rympał kłamać. Również robić z siebie idiotę podważając elementarne zasady logiki i nazywając gorsze - lepszym.

Więc raz jeszcze po kolei:

(1). Lista jest uszeregowana w kolejności malejącej, od najlepszego do najgorszego. Nano85 2020 zajmuje tam 87 miejsce.

(2). Wynika stąd że model umieszczony na pozycji 86 ma lepszy kontrast od Nano85, a umieszczony na pozycji 88 - gorszy.

(3). Badano 354 modele. Pokazano tylko 113 najlepszych. Czyli na liście widzimy jeszcze pozycje od 88 do 113 (25 telewizorów) o kontraście gorszym od Nano85. 

(4). Jest jeszcze (niepokazanych) 354 - 113 = 241 modeli o kontraście gorszym od pokazanego na pozycji 113 Nano99 8K.

1 godzinę temu, jackk napisał:

Zajebisty kontrast. Bobcat to jest popelina jeśli chodzi o TV 2022!

Wystarczający aby wysoko ocenić jakość obrazu. Ja oglądam obraz a nie parametry.

2 godziny temu, jackk napisał:

Lejesz wode i zmyslasz.

Udowodnij.

Edytowane przez Bobcat
9 minut temu, Bobcat napisał:

Nie wiem co to za lista. Nie ta, o której rozmawiamy i link do której umieściłem.

Oczywiście że nie ta, bo jak bardzo chcesz rozmawiać o wszystkich telewizorach wchodzisz  na stronę główną:

Ukryta Zawartość

klikasz na "354 Televisions Reviews"

Ukazuje się nowa strona, tytuł grubą czcionką "Best TVs" - na niej obrazek - trzy telewizory z niebieski niebem.

Klikasz na ten obrazek, nowa strona i otrzymujesz to:

Bez nazwy 1 kopia.jpg

I teraz albo przewijasz stronę na sam dół aż załaduje się lista, która można rozwinąć albo klikasz po lewej stronie  "All Reviews" i masz to samo.

Wtedy masz listę, którą mam także ja, gdzie na pierwszych miejscach są OLED-y, gdzieś po środku Twoje NANO, a no końcu TLC i Vizio które też wcześniej pokazałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, konradskala napisał:

Oczywiście że nie ta, bo jak bardzo chcesz rozmawiać o wszystkich telewizorach wchodzisz  na stronę główną:

Ukryta Zawartość

Rozmawiamy nie o kompleksowej ocenie poszczególnych telewizorów, ale o jednym, konkretnym parametrze: kontraście. Dlatego wykładnią jest lista, link do której podałem, gdyż ona właśnie tego dotyczy. Kontrastu we wszystkich telewizorach. Zaczęło się od Twojego stwierdzenia że kupiłem telewizor mający najgorszy kontrast ze wszystkich. Więc udowodniłem że to absolutna nieprawda. 

Naprawdę skończmy tę rozmowę. Dyskusja służy ścieraniu się poglądów, nie musimy się zgadzać we wszystkim (nawet byłoby to nudne) ale obowiązują w niej pewne reguły, czy choćby ogólne zasady elegancji. Nie mam przyjemności rozmawiać z kimś, kto posuwa się do tego typu ordynarnych, bezczelnych, chamskich manipulacji.

Ukryta Zawartość

I na tej właśnie liście jest Twój LG NANO85 2020 towarzystwie Samsungów - dwa powyżej Twojego i dwa poniżej. Screen na dole.

Pierwszy powyżej Twojego to Samsung Q60/Q60B QLED Native Contrast 6,273 : 1

Drugi powyżej Twojego to Samsung Q60/Q60T QLED Native Contrast 7,000 : 1

Twierdzisz że

49 minut temu, Bobcat napisał:

(2). Wynika stąd że model umieszczony na pozycji 86 ma lepszy kontrast od Nano85, a umieszczony na pozycji 88 - gorszy.

Natomiast dwa TV poniżej Twojego, czyli Samsung RU9000 i Samsung Q60/Q60A QLED posiadają odpowiednio Native Contrast 5,017 : 1 oraz 4,653 : 1.

Mało tego, przewijając listę jeszcze niżej, większość TV nadal ma o wiele wyższy kontrast od Twojego (oprócz kilku innych LG), a zjeżdżając nawet na sam dół czyli na najsłabsze graty TLC - mamy kontrast w granicach 3,400 do 4,200.

Czy coś jeszcze nie jest jasne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, konradskala napisał:

Screen na dole.

To nie jest moja lista i nie o niej rozmawiamy. Ja cały czas mówię o jednym parametrze: kontraście i odwołuję do listy, która również  dotyczy wyłącznie kontrastu i uszeregowywuje poszczególne modele według tego tylko jednego parametru w kolejności malejącej. 

Ty natomiast cały czas przytaczasz listę która dotyczy całościowej oceny telewizorów, aby pokazać że nawet te na samym końcu mają kontrast lepszy od mojego. Cel jasny: zdezawuować Nano. 

Definitywny EOT. Nie mam ani ochoty ani przyjemności toczyć jałowej rozmowy z prymitywnym manipulantem. Dalsze próby rozmowy z Twojej strony będę zgłaszał do Moderacji jako zamierzone prowokacje mające na celu wywołanie awantury na Forum. 

5 minut temu, Bobcat napisał:

To nie jest moja lista i nie o niej rozmawiamy. Ja cały czas mówię o jednym parametrze: kontraście i odwołuję do listy, która również  dotyczy wyłącznie kontrastu i uszeregowywuje poszczególne modele według tego tylko jednego parametru w kolejności malejącej. 

Ty natomiast cały czas przytaczasz listę która dotyczy całościowej oceny telewizorów, aby pokazać że nawet te na samym końcu mają kontrast lepszy od mojego. Cel jasny: zdezawuować Nano.

Poszukałem i znalazłem listę. Parametry także. Jak Ci się niepodoba - Twój problem.

7 minut temu, Bobcat napisał:

Definitywny EOT. Nie mam ani ochoty ani przyjemności toczyć jałowej rozmowy z prymitywnym manipulantem. Dalsze próby rozmowy z Twojej strony będę zgłaszał do Moderacji jako zamierzone prowokacje mające na celu wywołanie awantury na Forum. 

Jak sobie życzysz, nie rozmawiajmy więcej. Będę pisał z innymi użytkownikami.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Sposobów jest kilka.

W CX i nowszych TV należy zaopatrzyć się w starszego smartfona z portem podczerwieni (IRDA), załatwić pilota Logitech Harmony lub pilota serwisowego za 30 zł symbol: MKJ39170828.

Podobna jest aplikacja w Sklepie Play. "Service Menu Explorer LG TV". Łączy się z TV przez domową sieć WIFI,, wpisujesz kodu 0413.

Zrobisz to np. tak:

Ukryta Zawartość

albo

Albo poszukaj coś w google, nie wiem jak na 100% jest w serii CX

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, konradskala napisał:

mówimy o kontraście i jasności NANO.

Miesiące a może nawet już lata temu podawałem tu wyniki pomiarów które udowadniały że z jednym jak i drugim nano przegrywa z OLED.....coś cię zmieniło???

3 godziny temu, konradskala napisał:

Czy coś jeszcze nie jest jasne?

Teraz wszystko....nic się nie zmieniło.   🙂 

2 godziny temu, konradskala napisał:

Będę pisał z innymi użytkownikami.

Słuszna decyzja.....więcej na PW.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Pokaż nowe odpowiedzi