Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bobcat napisał:
3 godziny temu, konradskala napisał:

To jak wg Ciebie naprawia się matryce? Rozkleja, naprawia i skleja?

Kto powiedział że chodzi o uszkodzone matryce? 

Czyżby nie mogły się zepsuć?

1 minutę temu, konradskala napisał:

Czyżby nie mogły się zepsuć?

Tak, ale matryc się nie reperuje. Wiele innych rzeczy - owszem.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Tak, ale matryc się nie reperuje. Wiele innych rzeczy - owszem.

Dwa głośniki, taśmy połączeniowe i trzy płytki drukowane na krzyż. Rozumiem, że masz na myśli reperacje tych ostatnich? Czy jeszcze coś innego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sugeruje że producentom opłacało by się naprawianie elektroniki....bardzo naiwny.   :))

16 godzin temu, konradskala napisał:
W dniu 20.08.2022 o 07:50, Maju napisał:

Niby micro LED zapewnia jeszcze lepszy obraz i ma większy potencjał rozwoju.....tylko że to na razie nisza i te ich ceny nie chcą spadać.

O widzę że podałeś link do cen tych telewizorów....

Może tak, może nie... kiedyś zobaczymy co prezentuje MicroLED.

Piszę o tym co jakiś czas temu czytałem na ten temat i ci co widzieli w akcji te  telewizory pisali.

Na pewno kiedyś produkcja (stosownie tania) mikroskopowych diod led ruszy, opracują tańsza technologię i to da asumpt do obniżania cen tych telewizorów, na razie tego nie widać.

Może tak się zdarzyć że masowa produkcja nie ruszy z jakiegoś powodu....najbardziej prawdopodobne jest że wymyślą, opracują coś co jest równie dobre w kwestii jakości a znacznie tańsze w produkcji.

15 godzin temu, konradskala napisał:

Przecież pisałem czego się dowiedziałem.....

On z tych którzy musza się potknąć o argument by go zauważył, każdy inny próbuje podważać.
Najczęściej tekstami nie mającymi żadnego sensu...Jeszcze o logice pisze, śmiechu warte.    🙂

Ciekawe jak wytłumaczy że prawie zawsze wysprzedawane telewizory z poprzednich lat mają ceny znacznie niższe (o więcej niż 40%) niż ceny z jaką wchodziły na rynek, ceny nowości. 
Nie wydaje mi się żeby istniała taka opcja że producent na tych telewizorach tracił, należałoby wiedzieć ile w seryjnej produkcji kosztuje dany egzemplarz, jakie są rzeczywiste całościowe koszty wyprodukowania telewizora.   🙂

Poza tym to chyba producent decyduje o dużych obniżkach.....gdyby mu się to nie opłacało to by ceny nie obniżał.....markety też nie obniżą tak ceny by na marży nie zarobić. 
Producent doskonale wie że znajdzie stadko naiwnych którzy nabiorą się reklamowe bajery i kupią nowinki po stosownie wysokich cenach co rekompensuje tamten znacznie niższy zysk.

Edycja:

Od czego mamy internet.....parę minut i:

"Koszt wyprodukowania 55-calowego telewizora z panelem LCD to dziś około 1330 PLN, w sklepie zapłacimy za niego około 4 tys. PLN – pisze Gazeta Wyborcza.  "

Ukryta Zawartość

To news z 12013 roku, teraz to może być jeszcze mniej!
Teraz (gdy znamy wszystkie fakty) "Logika Watsonie" wypadałoby mu napisać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

29 minut temu, Maju napisał:

news z 12013 roku

O 2013 rok chodzi  oczywiście, nie zdążyłem poprawić

Jak szybko koszty produkcji się obniżają, świadczy ten tekst:

" średni koszt produkcji 55-calowego telewizora OLED to 22,7 tys. PLN. W Niemczech cena sklepowa wynosi 37,9 tys. PLN."

Porównując ceny produkcji LED i OLED mamy tu też odpowiedź dlaczego producenci tak kurczowo trzymali się tej gorszej jakościowo technologii.....KASA, kasa.....na OLED nie zbijało się takiej kasy jak na LCD.

I jeszcze jeden ważny wniosek z tego zestawienia wynika.....nie można mieć żadnej nadziei że producenci będą dążyć do szybkiego wprowadzania (obniżania cen) technologii dających nam lepszą jakość obrazu......będą tak długo reanimować trupa LED jak długo będą na tym zarabiać krocie!!

Jedyna nadzieja w tym że zostanie wynalezione coś co przez swoją taniość zrewolucjonizuje produkcję ekranów telewizyjnych.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Na przyszłość proponuję z uwagą czytać to co piszę.

O ile to będzie warte uwagi.

A WCALE nie napisałem że "producenci się nie znają, robią bez sensu" tylko tyle że robią to co im się bardziej opłaca by: "w miarę tanio poprawić". Inna sprawa że potem usiłują "wmówić że jest to nam już w tej chwili potrzebne".

Ale coś tam wiesz, że robią to co im się opłaca, a akurat opłaca im się, kiedy klienci są zadowoleni, informują o nowych pomysłach.

Skąd klient ma wiedzieć, że mu jest potrzebny nowy tv, jakieś nowe technologie? Nie wie, ale ocenia to co jest i następna generacja będzie projektem biorącym poprawkę na opinię klientów, ale zawsze się znajdzie jakiś niezadowolony. Jak by to działało, że wmawianie jest skuteczne to byś miał cz-b kineskopa w cenie auta na węgiel.

O widzisz jak ładnie uzasadniłeś to o czym pisałem.....producentom drożej wychodzi poprawianie np. kolorów, kontrastu a taniej zwiększanie rozdzielczości czy jasności.....stąd to wciskanie nam 8K chociaż dziecko powinno wiedzieć że na małym ekranie nic to nam nie daje.

Nie uzasadniam twoich opinii, nie patrzysz z perspektywy producenta tylko swojej niekonstruktywnej krytyki. Masz do niej prawo, nie podobają ci się produkty - nie ma problemu, ale widocznie jesteś w mniejszości dla której nie ma oferty. Nie chcesz 8k

do małych telewizorów rozdzielczości 4k (40")

nie chcesz 4k, ale są takie tv i są sprzedawane, co dowodzi że jest zapotrzebowanie, a nie że produkcja jest bez sensu. Jeśli zgadzamy się, że zyski są ważne, że firmy od tv osiągają zyski robiąc bezsensowne wg. ciebie produkty, to nie krytykuj producentów, tylko klientów... Przekonaj ich, że 4k i 8k jest bez sensu

napisy HDR na telewizorach świecą niczym świeczka

Można użyć paru funkcji wymyślonych przez producentów (zapewne bez sensu) i po problemie.

14 godzin temu, konradskala napisał:

Dwa głośniki, taśmy połączeniowe i trzy płytki drukowane na krzyż. Rozumiem, że masz na myśli reperacje tych ostatnich? Czy jeszcze coś innego?

Właśnie któraś z tych płytek może być walnięta. Albo trzeba przeinstalować soft. 

wprowadzenie do małych telewizorów rozdzielczości 4k (40") choć dziecko powinno wiedzieć że tam to nie ma ŻADNEGO sensu.....dalej mam wymieniać?

No dobra, dlaczego nie ma sensu 4k w małych tv?

A teraz uwaga - monitory 4k mają 24cale, więc czemu w 40 jest bez sensu 4k? np. LG 24UD58-B 4K 3840 x 2160 (UHD 4K).

Czekam na poważne argumenty.

W dniu 19.08.2022 o 22:48, konradskala napisał:

Teraz powiedz mi jak widzisz robienie ludzi w balona? Jak się ma czuć tato, co bierze dla dziecka takiego laptopa na raty za 4.500 zł i zostaje z tym shitem?

Kiedyś było powiedzenie, że komp w momencie zakupu jest już przestarzały, co optymiści odbierali jako postęp bez ograniczeń, konkurencyjność, walkę o rynek, a pesymiści pewnie czuli się robieni w balona.

Co laptopa, to nie jestem w temacie jak wygląda standard w tej cenie i w ogóle jak to działa w laptopach. W PC to są potężne karty, wielkie radiatory, wentylatory, chłodzenie wodne - jak do tego porównać, to można być rozczarowanym, jak ktoś oczekuje tego samego.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

A teraz uwaga - monitory 4k mają 24cale, więc czemu w 40 jest bez sensu 4k? np. LG 24UD58-B 4K 3840 x 2160 (UHD 4K).

Bo całkiem czym innym jest pracować na monitorze w rozdzielczości 4K (sam taki posiadam) lub 8K, a zupełnie czym innym jest oglądać filmy i telewizję.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Bo całkiem czym innym jest pracować na monitorze w rozdzielczości 4K (sam taki posiadam) lub 8K, a zupełnie czym innym jest oglądać filmy i telewizję.

Niby dlaczego?

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Kiedyś było powiedzenie, że komp w momencie zakupu jest już przestarzały, co optymiści odbierali jako postęp bez ograniczeń, konkurencyjność, walkę o rynek, a pesymiści pewnie czuli się robieni w balona.

Co laptopa, to nie jestem w temacie jak wygląda standard w tej cenie i w ogóle jak to działa w laptopach. W PC to są potężne karty, wielkie radiatory, wentylatory, chłodzenie wodne - jak do tego porównać, to można być rozczarowanym, jak ktoś oczekuje tego samego.

Cały czas tak jest, sprzęt komputerowy "starzeje się" nad wyraz szybko. Dzisiaj kupując komputer trzeba bardzo daleko patrzeć w przyszłość.

A opisywany przeze mnie przypadek z laptopem to dosadny przykład jak obciąć to albo tamto i nic nikomu nie powiedzieć. Bez informacji z forum na pewno przeciętnemu klientowi ciężko będzie to sprawdzić w sklepie.

2 minuty temu, Bobcat napisał:
5 minut temu, konradskala napisał:

Niby dlaczego?

Bo przy dużych rozdzielczościach można np. komfortowo otworzyć obok siebie kilka okien i porównywać "w locie" efekty pracy. Popytaj grafików, ludzi profesjonalnie zajmujących się obróbką obrazu, montażem filmów itd. Każdy powie Ci dokładnie to samo.

Godzinę temu, konradskala napisał:

A opisywany przeze mnie przypadek z laptopem to dosadny przykład jak obciąć to albo tamto i nic nikomu nie powiedzieć. Bez informacji z forum na pewno przeciętnemu klientowi ciężko będzie to sprawdzić w sklepie.

A pytał w sklepie?

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Niby dlaczego?

Dołączam do pytania.

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

A pytał w sklepie?

Jeżeli takich danych nie ma na stronie producenta to o co i kogo mógł zapytać?

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

Dołączam do pytania.

Już pisałem - w monitorach rozdzielczość np 2,5K 4K, 5K czy 8K jest potrzebna ażeby wyświetlić więcej informacji na ekranie. W programach gdzie jest multum ikon na pasku zadań jest to jak najbardziej pożądane. Popatrz ile okien jest w programach do renderowania, obróbki video, miksowania dźwięku itd. Do 4K absolutne minimum to monitor 24 cale, ale najwygodniej pracuje się na 27 lub 32 czy więcej.

Edytowane przez konradskala
30 minut temu, konradskala napisał:

Jeżeli takich danych nie ma na stronie producenta to o co i kogo mógł zapytać?

W sklepie można się spytać co sądzą o produkcie...na forum rzadko podsuwa się takie rozwiązanie.

32 minuty temu, konradskala napisał:

Już pisałem - w monitorach rozdzielczość np 2,5K 4K, 5K czy 8K jest potrzebna ażeby wyświetlić więcej informacji na ekranie.

No właśnie - informacji, więcej pixeli na cm, dokładniejsze przetwarzanie mniejszych rozdzielczości, kolejne generacje paneli. Niestety klienci pokrywają koszty postępu.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

W sklepie można się spytać co sądzą o produkcie...

Żartujesz chyba... już to widzę jak szczerze odradzą i w nagrodę zostaną z tymi laptopami na magazynowe do końca świata...

19 minut temu, J.Jerry napisał:

No właśnie - informacji, więcej pixeli na cm, dokładniejsze przetwarzanie mniejszych rozdzielczości, kolejne generacje paneli. Niestety klienci pokrywają koszty postępu.

Musiałbyś trochę popracować na takiej rozdzielczości z odpowiednim programem, to trudno opowiedzieć jak to jest potrzebne. Zobacz jak wglądają monitory typu Ultra Wide, mój kuzyn zajmuje się miksami dźwięku, nie chce niczego innego.

13 minut temu, konradskala napisał:

Żartujesz chyba... już to widzę jak szczerze odradzą i w nagrodę zostaną z tymi laptopami na magazynowe do końca świata...

Zostają recenzje np.

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko jakoś nie widzę laptopa za 5k do grania - jak się zorientowałem to najniższa półka cenowa.

Dziś do grania chyba najlepiej konsolę?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Zostają recenzje np.

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko jakoś nie widzę laptopa za 5k do grania - jak się zorientowałem to najniższa półka cenowa.

Dziś do grania chyba najlepiej konsolę?

Tak, w tej recenzji jest wyraźnie napisane o spadku wydajności. Tylko powiedzmy sobie szczerze - czego można się spodziewać za 3.500 złotych?

Poza tym - nie wszystkie laptopy trafiają da testów czy recenzji.

A konsola jak najbardziej do gier. Zresztą do tego właśnie jest, a ponadto można wykorzystać potencjał 4K. Osobiście żadnego gamingowego laptopa w życiu bym nie kupił.

Ukryta Zawartość

27 minut temu, konradskala napisał:

Musiałbyś trochę popracować na takiej rozdzielczości z odpowiednim programem, to trudno opowiedzieć jak to jest potrzebne. Zobacz jak wglądają monitory typu Ultra Wide, mój kuzyn zajmuje się miksami dźwięku, nie chce niczego innego.

Chodzi o te bardzo szerokie? To jakby 2 monitory obok siebie. Mnie akurat wysoka rozdzielczość nie pomaga.

FHD w 13 cali, to ja nie widzę dobrze liter, a to nie najwyższa rozdzielczość nawet.

W tv sam przecież poruszyłeś ten problem, że jest słaba rozdzielczość źródeł w porównaniu do deklaracji.

6 minut temu, konradskala napisał:

Tak, w tej recenzji jest wyraźnie napisane o spadku wydajności. Tylko powiedzmy sobie szczerze - czego można się spodziewać za 3.500 złotych?

Jakoś zapamiętałem 4500...no to za 3500 wiele bym nie oczekiwał.

7 minut temu, konradskala napisał:

A konsola jak najbardziej do gier. Zresztą do tego właśnie jest, a ponadto można wykorzystać potencjał 4K. Osobiście żadnego gamingowego laptopa w życiu bym nie kupił.

Na konsoli wszystko powinno chodzić bez problemu, że zabraknie wydajności i za 3500 to na gry zostanie...trzeba było doradzić.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Chodzi o te bardzo szerokie? To jakby 2 monitory obok siebie. Mnie akurat wysoka rozdzielczość nie pomaga.

FHD w 13 cali, to ja nie widzę dobrze liter, a to nie najwyższa rozdzielczość nawet.

W tv sam przecież poruszyłeś ten problem, że jest słaba rozdzielczość źródeł w porównaniu do deklaracji.

Tak,to tego typu monitory - Ultra Wide o proporcjach ekranu np. 21:9 a nawet 32:9.

Notebook 13 cali to mordęga, dobre żeby zabrać ze sobą. Co nie przeszkadza producentom pakować w nie matryce o rozdzielczości np. 2256x1504. Ja mam akurat laptopa 16 cali, rozdzielczość 2560x1600, czyli 2,5K - nie narzekam.

A wracając do telewizorów - gdybym był skazany tylko na kablówkę czy TV naziemną to nigdy nie kupiłbym nic większego niż Full HD. Masa ludzi psioczy, że kupili 4K, włączyli w domu i zobaczyli wielkie g. Co prawda są dostępne telewizory Full HD, ale największy jaki znalazłem to 43 cale Philipsa za 1500 zł. Chyba, że coś ominąłem.

20 godzin temu, J.Jerry napisał:

Na przyszłość proponuję z uwagą czytać to co piszę.

O ile to będzie warte uwagi.

Jeżeli tak zakładasz że nie jest to godne uwagi to po co cytujesz moje posty.
Pisz swoje nie mieszając mnie w to.

A WCALE nie napisałem że "producenci się nie znają, robią bez sensu" tylko tyle że robią to co im się bardziej opłaca by: "w miarę tanio poprawić". Inna sprawa że potem usiłują "wmówić że jest to nam już w tej chwili potrzebne".

Ale coś tam wiesz, że robią to co im się opłaca, a akurat opłaca im się, kiedy klienci są zadowoleni, informują o nowych pomysłach.

Skąd klient ma wiedzieć, że mu jest potrzebny nowy tv, jakieś nowe technologie? Nie wie, ale ocenia to co jest i następna generacja będzie projektem biorącym poprawkę na opinię klientów, ale zawsze się znajdzie jakiś niezadowolony. Jak by to działało, że wmawianie jest skuteczne to byś miał cz-b kineskopa w cenie auta na węgiel.

Skoro znowu mnie cytujesz odpowiem krótko - mieszasz pojęcia.
Muszę rozwinąć byś zrozumiał.
Piszę mówię o czasie obecnym a Ty wracasz do minionych mówiąc o kineskopie.

Pierwsze płaskie matryce wcale nie dawały lepszego obrazu niż kineskopy.....stawały się coraz tańsze w produkcji, coraz lepsze jakościowo, coraz większe i przez swoją konstrukcję tańsze w transporcie, dlatego przez te zalety szybko wyparły kineskopy. To był postęp, teraz udoskonala się tą technologie i dochodzi do ściany gdzie wielkość telewizora już do 4K (o 8K nie wspomnę) zaczyna wymuszać ekrany tak duże (do komfortowego oglądania) że szeregowego Kowalskiego na to nie stać.....więcej, nie ma gdzie postawić takiego sensownych rozmiarów, wg. mnie do rodzinnego oglądania minimum 75 calowego.
Dochodzimy do konkluzji.....czy takiemu Kowalskiemu potrzebne było 4K na 40-50 calach?
Nie, tylko wmówiono że to postęp który jest mu potrzebny....ciekawe że mniej więcej w tym samym czasie usunięto 3D z telewizorów zastępując (w tańszych telewizorach)  120 Hz matryce 60 Hz, bynajmniej to nie był postęp.....ale czego nie  zrobią dla zwiększania zysku. 

O tym piszę....

do małych telewizorów rozdzielczości 4k (40")

nie chcesz 4k, ale są takie tv i są sprzedawane, co dowodzi że jest zapotrzebowanie, a nie że produkcja jest bez sensu. Jeśli zgadzamy się, że zyski są ważne, że firmy od tv osiągają zyski robiąc bezsensowne wg. ciebie produkty, to nie krytykuj producentów, tylko klientów... Przekonaj ich, że 4k i 8k jest bez sensu

Głupoty opowiadasz.....aby na takim mikrusie zauważyć różnicę między 4K a HD trzeba siedzieć w odległości 75 cm od ekranu......gdzie tak ludzie oglądają telewizję??
Kto świadomy czym jest rozdzielczość (rozsądny) kupuje malucha tylko po to by 4K oglądać.....   🙂

Kupują niepotrzebne im telewizory 4K, bo tak sobie producent wymyślił, rozreklamował i teraz nie mamy wyjścia.....kupujemy małe tv 4K, bo są (jak wielkiej rozdzielczości ekrany do telefonów) tanie w produkcji, bo takich w HD już nie produkują. 

wprowadzenie do małych telewizorów rozdzielczości 4k (40") choć dziecko powinno wiedzieć że tam to nie ma ŻADNEGO sensu.....dalej mam wymieniać?

Oczekujesz argumentów.....a znowu mylisz pojęcia.

Ty o monitorach a ja o telewizorach.....jak mamy się dogadać???

Może wystarczy ci argument że przy monitorze siedzi się bardzo blisko.....i te 24 cale przy odległości ok. 50 cm od ekranu jest do przyjęcia.....a przy telewizji to 40 cali to do HD jest mało, bo pasuje siedzieć nie dalej ok. 1.5 m od telewizora.....przypomnę, przy 4K połowa tej odległości.
Cały czas trzeba mieć na uwadze że te odległości dotyczą świadomego telewidza który wie że powyżej tych odległości z dobrodziejstw rozdzielczości nie skorzystamy.

Poważny argument???

10 godzin temu, konradskala napisał:

wracając do telewizorów - gdybym był skazany tylko na kablówkę czy TV naziemną to nigdy nie kupiłbym nic większego niż Full HD. Masa ludzi psioczy, że kupili 4K, włączyli w domu i zobaczyli wielkie g. Co prawda są dostępne telewizory Full HD, ale największy jaki znalazłem to 43 cale Philipsa za 1500 zł. Chyba, że coś ominąłem.

Raczej niczego nie ominąłeś, powiem więcej - miałeś szczęście że taki "duży" znalazłeś......   :))

Większość ludzi raczej ogląda naziemną a tam 4K dopiero zapowiadają.....zresztą na telewizorach ok. 55 cali jakie najczęściej się obecnie kupuje to nie byłaby wielka atrakcja.....bo to wielkość telewizora do HD jako tako pasująca.
Jak niektórzy zobaczyli to wielkie "g" na swoich mikrusach to na pewno nie będą płacić za to dodatkowej kasy w kablówkach czy platformach cyfrowych.  😉

Edytowane przez Maju

2 godziny temu, Maju napisał:

Dochodzimy do konkluzji.....czy takiemu Kowalskiemu potrzebne było 4K na 40-50 calach?

A 8K przy 55? Bo są i takie.

3 godziny temu, Maju napisał:

Raczej niczego nie ominąłeś, powiem więcej - miałeś szczęście że taki "duży" znalazłeś

Też racja, jest jeszcze jakiś Sony 40", Philips 39" ale faktycznie, większość to 32".

I dziwo są także HD ready.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Myślałem, do pewnego czasu miałem nadzieję, że producenci nie postanowią się ośmieszać tak małymi 8K.....ale przeszło 40" 4K to i to przepchnęli....zawsze można wmówić że robi się takie tylko dlatego że można je jako monitor wykorzystać.   🙂

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Skoro jest taka oferta i są tacy, którzy ją kupują - po co ta mowa? Decyduje rynek. A nie jakieś gremium jajogłowych, które odgórnie orzeka które decyzje klientów są racjonalne i uzasadnione, a które bynajmniej. 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Skoro jest taka oferta i są tacy, którzy ją kupują - po co ta mowa? Decyduje rynek. A nie jakieś gremium jajogłowych, które odgórnie orzeka które decyzje klientów są racjonalne i uzasadnione, a które bynajmniej. 

Idąc tym tropem nie należy krytykować decyzji zakupowych klientów wszystkich telewizorów dostępnych na rynku. Ani sugerować co ile powinno kosztować, co się opłaca a co nie, co jest cenowym kosmosem albo kto przepłacił.

Może tak dla przypomnienia:

Nadmiar rozdzielczości może jest zbędny, ale nie jest szkodliwy.

Czy ktoś uważa inaczej?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

2 godziny temu, Less napisał:

Może tak dla przypomnienia:

Nadmiar rozdzielczości może jest zbędny, ale nie jest szkodliwy.

Czy ktoś uważa inaczej?

Przy kiepskim sygnale jest zbędny. A szkodliwy tylko dla portfela.

6 godzin temu, konradskala napisał:

Idąc tym tropem nie należy krytykować decyzji zakupowych klientów wszystkich telewizorów dostępnych na rynku.

Jest tu jeden taki, którego hobby to krytykowanie określonych producentów oraz technologii. I nie trafia do niego że są rzesze zadowolonych klientów. Co więcej: z uporem godnym lepszej sprawy próbują wmawiać że nikt nie ma prawa być zadowolonym.

6 godzin temu, konradskala napisał:

Ani sugerować co ile powinno kosztować, co się opłaca a co nie, co jest cenowym kosmosem albo kto przepłacił.

Każdy ma prawo wygłaszać swoje opinie. W szczególności oparte na zdrowym rozsądku. 

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Jest tu jeden taki, którego hobby to krytykowanie określonych producentów oraz technologii. I nie trafia do niego że są rzesze zadowolonych klientów. Co więcej: z uporem godnym lepszej sprawy próbują wmawiać że nikt nie ma prawa być zadowolonym.

Jest też taki jeden, dla którego np. beznadziejny local dimming oparty na 32 strefach, powodujący świecenie matrycy praktycznie bez żadnej kontroli to nic takiego, bo co najwyżej "można mieć zastrzeżenia do jego działania", a z kolei uzyskana "czerń" w kolorze dojrzałych borówek to "sytuacje sporadyczne".

I nie przyjmuje do wiadomości, że ktoś chce mieć w domu możliwie jak najlepszy obraz, a także, że tego samego kogoś guzik obchodzą zadowoleni klienci marketów czy % udziałów w sprzedaży takich czy siakich telewizorów.

A przy okazji OLED to gó...no.

31 minut temu, Bobcat napisał:

Każdy ma prawo wygłaszać swoje opinie. W szczególności oparte na zdrowym rozsądku. 

To świetnie! Już się bałem, że jednak nie mogę.

Edytowane przez konradskala

Jest też taki jeden, dla którego np. beznadziejny local dimming oparty na 32 strefach, powodujący świecenie matrycy praktycznie bez żadnej kontroli to nic takiego, bo co najwyżej "można mieć zastrzeżenia do jego działania", a z kolei uzyskana "czerń" w kolorze dojrzałych borówek to "sytuacje sporadyczne".

Oto właśnie przykład na potwierdzenie słuszności tego, co powyżej napisałem. Dziękuję za potwierdzenie. Jemu się nie podoba to znaczy nikomu nie ma prawa.

nie przyjmuje do wiadomości, że ktoś chce mieć w domu możliwie jak najlepszy obraz, a także, że tego samego kogoś guzik obchodzą zadowoleni klienci marketów czy % udziałów w sprzedaży takich czy siakich telewizorów.

Raczej Pan Przemądrzały nie jest w stanie zrozumieć że nie każdy musi mieć taką samą hierarchię ważności jak on i dla każdego najlepszy obraz to taki, który spełnia jego oczekiwania i który się jemu podoba. A nie jakiemuś (przepraszam za wyrażenie) panu Vincentowi. Nie istnieje pojęcie "najlepszy obraz". Podobnie jak nie istnieje pojęcie "najsmaczniejsza potrawa". Każdy ma swoją. W przypadku obrazu można mówić co najwyżej o obrazie w największym stopniu spełniającym jakieś normy i standardy. Ale to nie znaczy że taki obraz musi się podobać (bo jak nie - to w ryj).

Edytowane przez Bobcat
  • Pokaż nowe odpowiedzi