Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Pytanie kogo on uważa za idiotów: służby skarbowo-celne czy nas tutaj na Forum?

Kiedyś dla kolegi kupiłem w USA kilka opakowań strun (ok. 20 szt.) do gitary, paczkę designerskich piórek i jakieś efekty gitarowe. Wszystko nowe, wartość w pieniądzu niewielka, ale ogarnięta pani w urzędzie celnym chciała dowalić cło jak za helikopter, bo stwierdziła, że to na handel... I nie mogła za nic w świecie zrozumieć, że odbiorca paczki jest zawodowym muzykiem...

Natomiast kilka tygodni później, także w USA i także dla tego samego gościa kupiłem przetwornik do studia (prawie 3000 dolców) i interfejs (1000 dolców) czyli wartość paczki była chyba 100x większa od poprzedniej i poszło jak po maśle, bo nikt nie wiedział co to właściwie jest.

Sam często wysyłam różne paczki do USA i w deklaracjach wpisuje jakieś głupoty - wszystko idzie za ocean bez żadnych problemów.

8 godzin temu, Kayko napisał:

Cały czas piszę o cle a nie o VAT, czy Ty czytasz ze zrozumieniem?

Ja również piszę o cle. @stenchtakże. Czy Ty czytasz ze zrozumieniem? Po co uprawiasz rżnięcie głupa? Aby tylko się nie przyznać że nie masz racji?

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Ja również piszę o cle. @stenchtakże. Czy Ty czytasz ze zrozumieniem? Po co uprawiasz rżnięcie głupa? Aby tylko się nie przyznać że nie masz racji?

Wystawiam aukcje na E... linka podsyłam koledze w PL(aukcja nie jest widzialna kilka minut, tylko on ją widzi), który kupuje przedmiot. Firma E... wystawia fakturę, on płaci PP i też ma fakturę zakupu. Na podstawie swojej wypełniam deklaracje celną i nie zgłaszam tego do oclenia, ponieważ nie przekracza ok kwoty do oclenia. Wszystko legal

• Moderatorzy
13 godzin temu, Kayko napisał:

Wysyłka była na cały świat, nikt nie zapłacił żadnego cła.

Bo są kategorie clone w 100% samochody i produkty poniżej jakiejś wartości , których wartość deklarowana z rzeczywistą jest sprawdzana wyrywkowo.

Tak było np z ali... i kupowaną elektroniką. Sprzedawca deklarował, że to prezent za 1 dolara i często przechodziło, ale jak Twoja paczka trafiała do kontroli to naliczali cło i vat od cen polskich i czar pryskał.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zamiast martwic się na wyrost popatrzcie co się dzieje u nas: QD-OLED 55 cali za 7 tysi ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Znalazłem taką ofertę. Jeszcze nie dzwoniłem, więc zapytam tutaj - czy ktoś kupił z tej strony i robił kalibrację?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Panowie potrzebuje porady - TV dla córki , odległość od tv 2m więc 50" będzie ok?
No i jaki Samsung w budżecie 2-3k PLN mi radzicie ? Oczywiście nie Oled w tej klasie. Funkcje Smart są ważne .

Dziękuję za sugestie

M.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

24 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie potrzebuje porady - TV dla córki , odległość od tv 2m więc 50" będzie ok?
No i jaki Samsung w budżecie 2-3k PLN mi radzicie ? Oczywiście nie Oled w tej klasie. Funkcje Smart są ważne .

Dziękuję za sugestie

M.

Weź 55". Jeśli koniecznie musi być Samsung to weź koniecznie QLED. 

QE55Q67.

Żaden Samsung nie obsługuje Dolby Vision, a to obecnie jest standard przemysłu filmowego. 

Weź 55". Jeśli koniecznie musi być Samsung to weź koniecznie QLED. 
QE55Q67.
Żaden Samsung nie obsługuje Dolby Vision, a to obecnie jest standard przemysłu filmowego. 

Ok dzięki. Już go namierzyłem. Miejcie się w budżecie

A jeślibym odpuścił Samsunga to co wg ciebie ? Przyzwyczailem się do tego menu ale pewnie córka się przestawi w 5 min więc ....?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 2 tygodnie później...
W dniu 25.09.2022 o 18:29, Marcin Wielgus napisał:

A jeślibym odpuścił Samsunga to co wg ciebie ? Przyzwyczailem się do tego menu ale pewnie córka się przestawi w 5 min więc ....?

Jeśli ważne jest dla Ciebie menu: Samsung jest na własnym systemie Tizen, a Sony, Philips czy TCL na Androidzie. Z kolei LG jest na WebOS. Każdy ma swoje plusy i minusy.

Edytowane przez konradskala
  • 4 tygodnie później...

Myślę, że to nie lada okazja. Przy odrobinie zachodu (spisanie nr seryjnego, wpisanie na stronie, itd.) można wyhaczyć QD-OLED 55" za 5.999, a 65" za 7.999 zł

Ukryta Zawartość

Jeśli konkurencja szybko nie wymyśli jakiegoś wabika, to Samsung jeszcze przed świętami ich pozamiata...

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, konradskala napisał:

Jeśli konkurencja szybko nie wymyśli jakiegoś wabika, to Samsung jeszcze przed świętami ich pozamiata...

Samsung ma wadę, która w oczach wielu go dyskwalifikuje: programowy brak Dolby Vision. To obecnie jest standard. Żadne HDR10+.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Samsung ma wadę, która w oczach wielu go dyskwalifikuje: programowy brak Dolby Vision. To obecnie jest standard. Żadne HDR10+.

Kilka ostatnich tygodni poświeciłem na segregację swojej biblioteki z muzyką oraz filmami 4K. W moim NAS-ie mam 16 TB zajęte filmami. To jakieś 250 filmów, a te z Dolby Vision mogę policzyć na palcach jednej ręki, niemal wszystko to HDR.

1 minutę temu, konradskala napisał:

niemal wszystko to HDR.

10 czy 10+?

A tu coś dla Ciebie. Lubisz najwyższą półkę i duże ekrany:

Ukryta Zawartość

Kiedy kupujesz?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Bobcat napisał:

10 czy 10+?

Nie sprawdzałem. Myślę, że większość to "zwykle" 10.

5 minut temu, Bobcat napisał:

A tu coś dla Ciebie. Lubisz najwyższą półkę i duże ekrany:

Ukryta Zawartość

Kiedy kupujesz?

Przecież to Samsung, nie ma Dolby Vision czyli dyskwalifikacja.

A na poważnie: jak się ma MicroLED 110 cali za 670 tysięcy do projektora np. za 67 tysięcy?

Ukryta Zawartość

Dla mnie zaskoczeniem jest że na Apple TV+, nigdzie nie piszą o HDR 10+, tylko o Dolby Vision. A na aplikacji w telewizorze Samsung uaktywnia się tryb hdr10+, na prawie każdym materiale z serwisu Apple...
Ciekawe.
3 godziny temu, RAF77 napisał:

Dla mnie zaskoczeniem jest że na Apple TV+, nigdzie nie piszą o HDR 10+, tylko o Dolby Vision. A na aplikacji w telewizorze Samsung uaktywnia się tryb hdr10+, na prawie każdym materiale z serwisu Apple...
Ciekawe.

3 generacja apple tv 4k tylko, chyba, ze dali jakąś łatkę na 2 gen tv 4k

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, konradskala napisał:

Kilka ostatnich tygodni poświeciłem na segregację swojej biblioteki z muzyką oraz filmami 4K. W moim NAS-ie mam 16 TB zajęte filmami. To jakieś 250 filmów, a te z Dolby Vision mogę policzyć na palcach jednej ręki, niemal wszystko to HDR.

U mnie na ok 10 TB jakieś 75% to 4K, DV i DA

Ukryta Zawartość

Aktualna, to już jest chyba 4 generacja.
Na mojej 3ciej nie działa hdr10+.
Działa na aplikacji Apple tv+, w telewizorze.

Dolby Vision ma sens, jeśli faktycznie jest "na bogato" i działa w wersji "Full Mode" (metadane osobno niemal dla każdej klatki filmu), a to ma miejsce jedynie na płytach UHD. Żaden serwis streamingowy nie wspiera tej wersji Dolby, wszystkie "nadają" w opcji minimum, czyli bida edition.

Identyczna sytuacja jest z dźwiękiem w Dolby Atmos, gdzie otrzymujemy wykastrowaną wersję oryginału. O żałośnie niskim bitrate nawet nie wspomnę...

HDR ma kilka odmian, np. HDR 10+, podobnie jak Dolby Vision, także wspiera 12 bitową głębię kolorów. I co ciekawe HDR10+ umożliwia także kodowanie w 16 bitach. 

48 minut temu, konradskala napisał:

Dolby Vision ma sens, jeśli faktycznie jest "na bogato" i działa w wersji "Full Mode" (metadane osobno niemal dla każdej klatki filmu), a to ma miejsce jedynie na płytach UHD. Żaden serwis streamingowy nie wspiera tej wersji Dolby, wszystkie "nadają" w opcji minimum, czyli bida edition.

Nie ma bida edition Dolby Vision. On z definicji ma metadane dla każdej klatki filmu oddzielnie. Jeżeli ten warunek nie jest spełniony - nie mamy do czynienia z Dolby Vision, lecz ze zwykłym HDR10 (nawet nie 10+).

10 godzin temu, RAF77 napisał:

na Apple TV+, nigdzie nie piszą o HDR 10+, tylko o Dolby Vision. A na aplikacji w telewizorze Samsung uaktywnia się tryb hdr10+

To Dolby Vision i HDR10+ są nawzajem kompatybilne? Pierwsze słyszę.

55 minut temu, konradskala napisał:

HDR10+ umożliwia także kodowanie w 16 bitach. 

Teoretycznie tak. Ktoś z tego korzysta? Telewizory pracują w kolorze 12-bitowym. 

7 godzin temu, RAF77 napisał:

Aktualna, to już jest chyba 4 generacja.
Na mojej 3ciej nie działa hdr10+.
Działa na aplikacji Apple tv+, w telewizorze.

4K jest trzecia generacja, jeśli liczyć wszystkie to chyba ponad 5 już ich jest

Po wersji Apple tv 4k wyszła jedna, aktualna.
To jeśli tamta jest trzecia, to logicznie, aktualna jest czwarta.

Skąd ci się 5 wzięło ...
Ponad 5, nawet.
5.5, 5.7 ?

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Nie ma bida edition Dolby Vision. On z definicji ma metadane dla każdej klatki filmu oddzielnie.

Przeczytaj np. to:

Ukryta Zawartość

lub szerzej tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, konradskala napisał:

Przeczytaj np. to:

Dzięki. Ciekawe. 

Mimo wszystko nie nazwałbym żadnego w tych wariantów "bida wersją".

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Telewizory pracują w kolorze 12-bitowym. 

Mam komputer i odtwarzacz UHD Bluray z HDMI 2.0 połączone z TV także do gniazd HDMI 2.0.

Jak wysłać obraz 4K 60Hz z pełnym RGB 4:4:4 w 12 bitach, skoro HDMI 2.0 przepuszcza jedynie 10 bit?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Dzięki. Ciekawe. 

Mimo wszystko nie nazwałbym żadnego w tych wariantów "bida wersją".

Ja jednak nazwałem. Zresztą cały ten streaming pod względem jakości obrazu i dźwięku w porównaniu do płyty to jest bida.

Od niedawna bawię się QD-OLED Sony. Aplikacja Bravia Core choć na razie skromna w tytuły, dosłownie miażdży jakością wszelkie inne streamingi - bitrate 70-80 Mbps, właściwie tyle co na płycie. Obraz super - bez Dolby Vision.

11 godzin temu, RAF77 napisał:

Po wersji Apple tv 4k wyszła jedna, aktualna.
To jeśli tamta jest trzecia, to logicznie, aktualna jest czwarta.

Skąd ci się 5 wzięło ...
Ponad 5, nawet.
5.5, 5.7 ?

Apple tv 4K są 3 generacje, daty wydania: 2017, 2021, 2022. Do sprawdzenia na stronie Apple. Jest też sporo generacji Apple tv( NIE 4K), i tu zaczynają się problemy, bo ludzie wrzucają je do jednego worka. Wystarczy wejść w opisy aukcji i zobaczysz jakie tam są bzdury w opisach. Mój Apple tv 4k 2gen w opisie miał 5 generacja, dopiero po wymienieniu wiadomości ze sprzedającym zdecydowałem się na zakup.

Jeśli się mylę i Ty masz rację to podaj proszę, kiedy zakupiłeś swojego Apple tv 4k 4 gen i specyfikację

Mój pewnie jest ten z 2017.

To wyszła nowa wersja w 2021 i kolejna 2022, coś mi tu nie gra.
To raczej niemożliwe, żeby wypuścili kolejne wersje, rok po roku.

2021 wyszła nowsza wersja.
2022 to jakaś pomyłka.

Sprawdziłem.

Ukryta Zawartość

Jest wszystkich 6 generacji.
Ale 4k jest dwie generacje.
2017 i 2021.

Żaden z nich nie ma w opisie HDR 10+.

6078bff62e1e4cd6425a3c27e9615116.jpg

Ukryta Zawartość

A czy ja napisałem, że są kompatybilne?
Ale mogą być obie wersje w jednym materiale dostępne, tak jest w kilku wydaniach płytowych.

Wszyscy mogli by robić materiał HDR w Dolby Vision i HDR 10+ ale to pewnie są dodatkowe koszty, więc idą na łatwiznę i dają samo Dolby Vision.
Albo nawet zawyły HDR 10.

Działa mi HDR 10+, na telewizorze Samsung.
Najwyraźniej dodali HDR 10+, do swoich materiałów ale się tym nie chwalą.

• Pokaż nowe odpowiedzi