Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

On 12/9/2023 at 9:20 PM, msankowski said:

Mam co prawda ADI-2 Pro i nie jestem miłośnikiem słuchania muzyki ze słuchawek, więc nie porównywałem z innymi modelami z podobnej półki, ale moje Sennheiser HD650 grają z nim całkiem, całkiem. Równie dobrze w połączeniu niesymetrycznym jak i symetrycznym (bo z Pro tak też można).

Myslalem o tych sluchawkach 🙂 Opiszesz prosba w 2 slowach jaka jest ogolna sygnatura dzwieku tego polaczenia? Czy dzwiek jest zimny/cieply, czy nie brakuje basu lub czy soprany nie daja po uszach itp. 🙂

Myslalem o tych sluchawkach  Opiszesz prosba w 2 slowach jaka jest ogolna sygnatura dzwieku tego polaczenia? Czy dzwiek jest zimny/cieply, czy nie brakuje basu lub czy soprany nie daja po uszach itp.
Ja w takim audio-słowo-twórstwie to nie mam doświadczenia.

One grają tak, jak pokazuje poniższa charakterystyka. Trochę jak monitory studyjne, szczegółowo, żadne ciepło czy zimno, średnie wyraźnie obecne, wysokich tyle ile jest w materiale. Grają na pewno lepiej niż Sennheiser HD280 Pro, które też użytkuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z czystym sumieniem mogę polecić również HD600, grają świetnie, rozdzielczo, z uderzeniem, gitary maja wygar, a bębny wybrzmiewają świetnie. Słuchałem je na AVS i był to jeden z topów dla mnie. 

W dniu 9.12.2023 o 16:56, bum1234 napisał:

Jasne, lepiej wymieniać na ślepo kondensatory w zwrotnicy......

No ale jak....😬

Toż to nie koszerne 😉

Chyba zdecyduje sie na HD650 🙂 W miedzyczasie porownuje tego ADI2 do stacjonarnego DAC'a Levinsona (Reference DAC no 30.5) i musze niestety przyznac ze to nie ten level 😄 (z przekora zapytam gdzie te 30lat postepu w cyfrze?). Wielkiej jakościowej przepaści nie ma, bo zwykle nie ma gdy sie DAC do DACa porownuje, ale jednak ADI2 oferuje wszystko jakby pomniejszone (male/ciche wycofane blachy), duzo mniejsza scene, nie ma 3D levinsona, o monochromatycznej / jakby odfiltrowanej z harmonicznych barwie nie wspomne. Mozna to tak porownac ze wpinamy Levinsona, gra muzyka - ucho nie czuje "falszu", jest iluzja wydarzenia live, przepinamy na ADI2, w sumie dalej jest super, ale ucho juz czuje ze ktos go robi w "bambuko" 😄 No ale ADI ma fajne funkcje (EQ) i ma docelowo dzialac jako DAC w "domowym biurze" i zajmuje malo miejsca (moze na dniach cykne fote jak oba DAKi wygladaja obok siebie, bo wyglada to zabawnie). 

ML 30.5 jest na układach r2r UA D20400A.

Używam wersji RME ADI-2 Pro i tę często porównuję z CEC DX51 mk2, czyli z r2r na PCM1704. I RME mu nie ustępuje, współczesny materiał odtwarza nawet lepiej. W innym wątku kolega [mention=5886]pmcomp[/mention] porównywał RME ADI-2 Pro FS ze swoim DCS Debussy i napisał, że istotnych przewag DCS nie stwierdził.

Z drugiej strony inni piszący, np. [mention=81366]marcinmarcin[/mention] , siarczyście krytykują ADI-2 DAC.

Ciekawy jestem, czy ktoś z Was bezpośrednio porównywał RME ADI-2 DAC z RME ADI-2 Pro?

20 minut temu, msankowski napisał:

Z drugiej strony inni piszący, np. [mention=81366]marcinmarcin[/mention] , siarczyście krytykują ADI-2 DAC.

Może nie samo urządzenie, ale nadmierny hype zbudowany wokół niego. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Doświadczenie nauczyło mnie ze jak jest dużo szumu wokół jakiegoś urządzenia to zazwyczaj jest.... Niech se każdy wpisze co chce. Wystarczy przypomnieć se nagonke na Hegle czy Sansui. 

Poza tym często bywa tak że RME nawet po 2-4szt wiszą do sprzednia i mówię tu tylko o olx i allegro. Przypadek zapewne. 

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Poza tym często bywa tak że RME nawet po 2-4szt wiszą do sprzednia i mówię tu tylko o olx i allegro. Przypadek zapewne. 

Zapewne przypadek. Poza tym wiszą po chorej cenie jak za towar używany. Toppingów i innych dupingów wisi o wiele więcej. Dużo tego RME się sprzedało, bo to właściwie był/jest przebój rynkowy. A skoro się dużo sprzedało to proporcjonalnie dużo jest tego na rynku wtórnym.

Sam mam inne pytanie do kolegów posiadających tego RME.
Czy gdyby to był goły DAC i grał jak gra, ale był pozbawiony tych wszystkich jak to mówią angole 'bells and whistles' (czyli dupereli) to czy dla samego dźwięku kupilibyście go ponownie?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

4 minuty temu, yayacek napisał:

Dużo tego RME się sprzedało, bo to właściwie był/jest przebój rynkowy.

Chyba forumowy. Nakupili tego ludziska, a okazało się że nie aż tak dobry. Zresztą z topingami ten sam temat.

?👈

15 minut temu, rafal735r napisał:

Chyba forumowy. Nakupili tego ludziska, a okazało się że nie aż tak dobry. Zresztą z topingami ten sam temat.

No cóż,zaryzykuje pytanie po raz czwarty:
(pomijam z grzeczności tą regulację i eq)

Jaki dac Twoim zdaniem byłby lepszy w tej cenie zamiast rme?
Chciałbym porównać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 minut temu, yayacek napisał:

Sam mam inne pytanie do kolegów posiadających tego RME.
Czy gdyby to był goły DAC i grał jak gra, ale był pozbawiony tych wszystkich jak to mówią angole 'bells and whistles' (czyli dupereli) to czy dla samego dźwięku kupilibyście go ponownie?

To już chyba zależy ile za "golasa" by sobie życzyli.
Między innymi za te jego możliwości płacimy.

Co do tego czy wiszą na aukcjach... wisi wszystkiego pełno.
Kiedyś kupowałem DAC MagicPlus. Jak się pokazują i są w przyzwoitej cenie to znikają. Czy to świadczy o ich "przyzwoitym graniu"?

Czy na ocenę nie rzutuje cena, porównywanych DACów 🤔.

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Doświadczenie nauczyło mnie ze jak jest dużo szumu wokół jakiegoś urządzenia to zazwyczaj jest.... Niech se każdy wpisze co chce. Wystarczy przypomnieć se nagonke na Hegle czy Sansui. 

Hmm ...czyli ilość danego sprzętu wystawionego na Olx i Allegro świadczy jak to stwierdziłeś ..."że jest nie aż tak dobry" ??? 🤔

Edytowane przez Aprox

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Chciałbym porównać.

Żaden jeśli patrzeć na możliwości i funkcjonalność.

Jeśli wziąć pod uwagę brzmienie gołego DAC to np. Gustard R26, SMSL SU-10, Gustard X26 PRO (używane mają świetne ceny teraz).

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Gustard X26 PRO (używane mają świetne cene teraz).

To może nie aż tak dobre skoro ludziska sprzedają 😁.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale lepsze od RME. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Oooo ... coś w ten deseń 😁. Znalazłem też kilka Mytek Brooklyn Dac+, Qutest-ów a o streamerach Lumin-a nawet nie wspomnę 🤯😁

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale lepsze od RME. 

To chyba powinna być indywidualna opinia ...dla jednych będzie lepszy a dla drugich nie

6 godzin temu, msankowski napisał:

ML 30.5 jest na układach r2r UA D20400A.

Używam wersji RME ADI-2 Pro i tę często porównuję z CEC DX51 mk2, czyli z r2r na PCM1704. I RME mu nie ustępuje, współczesny materiał odtwarza nawet lepiej. W innym wątku kolega [mention=5886]pmcomp[/mention] porównywał RME ADI-2 Pro FS ze swoim DCS Debussy i napisał, że istotnych przewag DCS nie stwierdził.

Ciekawy jestem, czy ktoś z Was bezpośrednio porównywał RME ADI-2 DAC z RME ADI-2 Pro?

Nie było różnicy między ADI, a R2R?! 🤔

4 minuty temu, Piopio napisał:

Ale lepsze od RME. 

I droższe...

Ludzie sprzedają z różnych powodów. Że sprzedają nie oznacza, że kiepskie. Chcą czegoś lepszego albo innego.

A o jakości ADI2 świadczy porównanie go z DCS Debussy i ADI2 nie musiał się wstydzić.

Porównując cokolwiek, zawsze znajdziemy coś lepszego. I to lepsze może być dla nas, niekoniecznie dla innych.

Nie to piękne co piękne tylko co się komu podoba.

Ja jestem często daleki od określania lepsze / gorsze. Wolę przyjmować zasadę, że coś zwyczajnie gra inaczej, no chyba że jest faktycznie wyraźna przepaść 😋

I trudno właściwie porównywać by mi było r2r do delta sigma, bo zwyczajnie inaczej to gra dla mnie...

40 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No cóż,zaryzykuje pytanie po raz czwarty:
(pomijam z grzeczności tą regulację i eq)

Chciałbym porównać.

U mnie mój Teac go zrobił. 

?👈

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja jestem często daleki od określania lepsze / gorsze. Wolę przyjmować zasadę, że coś zwyczajnie gra inaczej, no chyba że jest faktycznie wyraźna przepaść 😋

I trudno właściwie porównywać by mi było r2r do delta sigma, bo zwyczajnie inaczej to gra dla mnie...

Słowo klucz to inaczej. Dla jednego lepiej dla drugiego gorzej...

ADI2 jest dość specyficznym DACkiem ze względu na możliwości kształtowania brzmienia.
I pod tym względem jest bezkonkurencyjny chyba, że jest jakiś inny DAC z takimi możliwościami...

35 minut temu, Aprox napisał:

Hmm ...czyli ilość danego sprzętu wystawionego na Olx i Allegro świadczy jak to stwierdziłeś ..."że jest nie aż tak dobry" ??? 🤔

Dla mnie świadczy o tym że wszyscy nad nim pieją, ludziska to kupują, a potem okazuje się że nie taki dobry i dlatego tyle tego wisi. Przypadek że zawsze że sprzętami mocno promowanymi na forum tak się dzieje. Swego czasu Hegli H80 na necie było więcej jak chleba w piekarni. 

?👈

26 minut temu, Piopio napisał:

Ale lepsze od RME. 

Jak to, jak to, kilka dni i juz przetestowales ADI-2, ze wiesz co lepsze??? Ooo.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Dla mnie świadczy o tym że wszyscy nad nim pieją, ludziska to kupują, a potem okazuje się że nie taki dobry i dlatego tyle tego wisi. Przypadek że zawsze że sprzętami mocno promowanymi na forum tak się dzieje. Swego czasu Hegli H80 na necie było więcej jak chleba w piekarni. 

Jakoś nie widzę by portale aukcyjne były zasypane RME ADI2 i mimo wszystko nie są dostępne za bezcen.
Właściwie nikt go nie sprzedaje za 50% ceny sklepowej...

Nie przesadzaj , może dwa razy pieczonego tak ale nie baltonowskiego 😂

Edytowane przez dedal75

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jakoś nie widzę by portale aukcyjne były zasypane RME ADI2 i mimo wszystko nie są dostępne za bezcen.
Właściwie nikt go nie sprzedaje za 50% ceny sklepowej...

Nie pilnuje rynku RME. Swego czasu stały aż 4.

3 minuty temu, dedal75 napisał:

Nie przesadzaj , może dwa razy pieczonego tak ale nie baltonowskiego 😂

Heh. Może i tak. Z żurawiną ciężko trafić. 😁

?👈

12 minut temu, rafal735r napisał:

Tak jak napisałem wyżej ...znalazłem kilka Qutestów, Mytek Brooklyn Dac+, streamerów Lumin-a do bólu, kilka klocków Mcintosha, Accuohase czy Luxmana ...czyli co - one też nie są takie dobre ??? No chyba że to jakieś nowe "normy wartości sprzętu audio" które skuli wieku jeszcze nie przyswoiłem...żarcik 😁

Edytowane przez Aprox

W moim systemie lepiej zagrał interfejs który kupiłem  za 1,3k pln ( i mówię tu zarówno o wyjściach XLR, RCA jak i o gnieździe słuchawkowym na którym chyba najbardziej słychać było różnice na plus)

Edytowane przez marcinmarcin

• Pokaż nowe odpowiedzi