Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Adi777 napisał:

To ustrojstwo prawdopodobnie mogłoby pasować do moich JBL-i M2. Chyba nie byłoby w żaden sposób ograniczeniem?

Tak, u mnie nie ma problemu z napędzaniem żadnych słuchawek od 32 do 600ohm.
O "brzmieniu/jakości itp" nie piszę to indywidualna ocena.

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak, u mnie nie ma problemu z napędzaniem żadnych słuchawek od 32 do 600ohm.
O "brzmieniu/jakości itp" nie piszę to indywidualna ocena.

Nie, miałem na myśli kolumny 😅 W sensie jako aktywna zwrotnica.

JBL rekomenduje zabawki typu BSS Audio lub Crown.

Pewnie kolega @przemak wie co w trawie piszczy 🙂

7 minut temu, Adi777 napisał:

Nie, miałem na myśli kolumny 😅 W sensie jako aktywna zwrotnica.

JBL rekomenduje zabawki typu BSS Audio lub Crown.

Pewnie kolega @przemak wie co w trawie piszczy 🙂

😂😂😂

Ale to chyba nie miałeś na myśli ADI2 😁

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale to chyba nie miałeś na myśli ADI2 😁

Miał na myśli Behringera, do którego sam wrzuciłeś linka,

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Pisałem poważnie a dostaję odpowiedź godną fanboy'a.
Filtrów i presetów od cholery. Korekcja parametryczna i graficzna, expander, kompresor, limiter, stereoimage, feedback destroyer, regulacja vol, miernik Peak/Rms (działa świetnie), możliwość rozdzielenia kanału lewego od prawego - każdy kanał dostaje inną obróbkę.
Możliwość wyjścia po analogu (wyjście drugie) oraz po cyfrze zarówno z korekcją jak i przed modułem korekcji.
Dwie pary wyjść analogowych, wejścia cyfrowe i wyjścia cyfrowe.
Crossfeedu nie ma - to prawda, ale nie ma też tam wzmacniacza słuchawkowego co napisałem już uprzednio.
Funkcjonalnie DEQ jest o wiele bardziej rozbudowany. Ma także więcej możliwość jeżeli chodzi o połączenie urządzeń zewnętrznych. Patrząc na możliwości obróbki dźwięku ADI zostaje daleko w tyle.

Zacznijmy od podstaw.
Czy ma wejscie USB?

Jesli nie, to dla mnie bezuzyteczny.
8 minut temu, xajas napisał:

Czy ma wejscie USB?

Patrz mój post nr. 529

A tak swoją drogą to większość osób słucha tego DACa chyba właśnie po USB. Jeśli tak, to można przecież kupić 'normalnego' DACa i wszystkie te kręciołki i nastawy mieć w postaci wtyczek VST (darmowych/płatnych). Wybór VST jest przeogromny i bez problemu każdy znajdzie to co jest zaaplikowane w RME a nawet o wiele więcej.

Aby nie było, nie krytykuję RME, to fajowe urządzenie ale spokojnie można mieć to samo a nawet więcej kiedy DAC działa spięty z komputerem po USB.
Ciągle pomijam dźwięk bo to kwestia gustu i nie dam się wciągnąć w dyskusję typu gra lepiej/gorzej niż...

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ja kupiłem jako DACa i wzmacniacz słuchawkowy. Mam podpięty do niego TV i CD.

Tak naprawdę EQ ma choćby Daphile i wiele player-ów na PCta.

21 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak naprawdę EQ ma choćby Daphile i wiele player-ów na PCta.

EQ to pierdoła, spinając DACa z komputerem (tak jak większość osób słucha) za pomocą VST można mieć to czego żaden RME ani inny DAC nie zapewnią. Nawet DEQ2496 staje się ubogi w funkcje kreacji dźwięku kiedy w kompie zainstalujemy HOST VST - a wówczas mamy do dyspozycji filtry, EQ, emulatory lampowe, emulatory taśmy, kompresory (nawet wielopasmowe), crossfeed, enhancery, baza stereo, harmoniczne itp. W wersjach free, płatnych, bardziej pro (droższe) czy mniej pro (tańsze).

Dlatego uważam, że kupno fajnego skądinąd RME z powodu wbudowanych funkcji korygowania dźwięku a nie dla samego dźwięku jaki prezentuje ten DAC jest trochę dziwne.

Stąd moje uprzednio zadane pytanie czy gdyby pozbawić tego RME tych wszystkich 'ulepszaczy' to czy koledzy kupiliby ponownie te urządzenie z powodu jakości samego dźwięku - gdyby ten RME był tylko zwykłym przetwornikiem D/A.

Edytowane przez yayacek

25 minut temu, yayacek napisał:

EQ to pierdoła, spinając DACa z komputerem (tak jak większość osób słucha) za pomocą VST można mieć to czego żaden RME ani inny DAC nie zapewnią. Nawet DEQ2496 staje się ubogi w funkcje kreacji dźwięku kiedy w kompie zainstalujemy HOST VST - a wówczas mamy do dyspozycji filtry, EQ, emulatory lampowe, emulatory taśmy, kompresory (nawet wielopasmowe), crossfeed, enhancery, baza stereo, harmoniczne itp. W wersjach free, płatnych, bardziej pro (droższe) czy mniej pro (tańsze).

Dlatego uważam, że kupno fajnego skądinąd RME z powodu wbudowanych funkcji korygowania dźwięku a nie dla samego dźwięku jaki prezentuje ten DAC jest trochę dziwne.

Stąd moje uprzednio zadane pytanie czy gdyby pozbawić tego RME tych wszystkich 'ulepszaczy' to czy koledzy kupiliby ponownie te urządzenie z powodu jakości samego dźwięku - gdyby ten RME był tylko zwykłym przetwornikiem D/A.

No ja się czasami bawie amatorsko w takie rzeczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ja bym kupił jako zwykły dac bez tych ulepszaczy?
Chyba tak,zwłaszcza,że mój poprzedni dac grał gorzej (nie dziwię się,bo kosztował chyba 250zł-fx audio dac-3 pro,miałem tez Cambridge magic 100-ale jakos mnie nie zachwycił)

ale te ulepszacze mi sie podobają-chociażby pozbyłem się preampa z potencjometrem.
Bardzo fajnie działa loudnes (i można ustawic zarówno dół jak i górę i od jakiej głośności działa itp).Lubie słuchac cicho i to dobre rozwiązanie.
Z EQ parametrycznego jeszcze nie korzystałem,czekam na umika,zrobie pomiary pomieszczenia i wtedy sie pobawie w dsp i korekcje.

A jako sam dac podoba mi się bardzo ,jaka zmiana nastąpiła w basie:
bas przestał być taki "bassrefleksowy",nabrał punktu i schodzi zdecydowanie niżej niz wcześniej.jest potęzny,niski,ale jednocześnie nie ma żadnej buły i mulenia.
I to zarówno na moich podłogówkach samych,jak i z subem,którego czasami uzywam

Oczywiście w niektórych nagraniach:
(Polecam into the blue forest Clarence Clemons)

legal Paradizer.jpg

Malia & Boris Blank Convergence.jpg

Mari Boine-See the Woman.jpg

Piotr Baron-Take One.jpeg

pobrane.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, yayacek napisał:

A tak swoją drogą to większość osób słucha tego DACa chyba właśnie po USB.

Skad takie przekonanie?

45 minut temu, yayacek napisał:

spinając DACa z komputerem (tak jak większość osób słucha)

I takie?

46 minut temu, yayacek napisał:

EQ to pierdoła

A i takie? Cos wiecej potrzeba do drobnych korekt akustyki pomieszczenia badz korekty FR sluchawek pod wlasny gust?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy ja bym kupił jako zwykły dac bez tych ulepszaczy?
Chyba tak,zwłaszcza,że mój poprzedni dac grał gorzej (nie dziwię się,bo kosztował chyba 250zł-fx audio dac-3 pro,miałem tez Cambridge magic 100-ale jakos mnie nie zachwycił)

I to jest fajna odpowiedź - dzięki.

26 minut temu, ProjectPi napisał:

Skad takie przekonanie?

I takie?

A i takie? Cos wiecej potrzeba do drobnych korekt akustyki pomieszczenia badz korekty FR sluchawek pod wlasny gust?

1.ja po USB,cd optyk,player po coax
2.ja dac>laptop
3.nie,mi to eq i mozliwości dsp w adi az na wyrost wystarcza do korekcji pomieszczenia jak i do słuchawek

Godzinę temu, yayacek napisał:

no i ta wtyczka vst EZ Drummer na której dużo płyt nagrywanych tez fajna

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Na moje koślawe ucho USB gra w RME ADI2 najmniej muzykalnie. Technicznie i szorstko. To samo bylo w moim poprzednim daku agd. Jeszcze w ogóle nie słyszałem dobrze brzmiącego USB w dakach z powiedzmy średniej półki. Może to brak izolacji galwanicznych itp nie wiem. Tak to słyszę. RME od razu przepiąłem na coax/lub toslink, bo na USB praktycznie ciężko było ego urzadzenia słuchać. 

14 minut temu, GT napisał:

Na moje koślawe ucho USB gra w RME ADI2 najmniej muzykalnie. Technicznie i szorstko. To samo bylo w moim poprzednim daku agd. Jeszcze w ogóle nie słyszałem dobrze brzmiącego USB w dakach z powiedzmy średniej półki. Może to brak izolacji galwanicznych itp nie wiem. Tak to słyszę. RME od razu przepiąłem na coax/lub toslink, bo na USB praktycznie ciężko było ego urzadzenia słuchać. 

A do czego to podpinałeś?
jeśli chodzi o lapka,to nie ma innej mozliwości niz USB...

15 minut temu, GT napisał:

A to wiadomo.
Najbardziej dla dzwięku szkodzi brak izolacji galwanicznej i wzmacniacza Sabaj.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Najbardziej dla dzwięku szkodzi brak izolacji galwanicznej i wzmacniacza Sabaj.

A najbardziej ludzkości szkodzą takie osobniki jak Ty. Zamiast sprawdzić samemu bazują na błędnych przekonaniach i do tego są upierdliwi i złośliwi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

58 minut temu, GT napisał:

Na moje koślawe ucho USB gra w RME ADI2 najmniej muzykalnie. Technicznie i szorstko

Może mi nie podszedł bo grałem tylko z USB...  @River80 u którego Rme gra dobrze, gra właśnie po coax i do tego ma liniowy PD.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Piopio napisał:

A najbardziej ludzkości szkodzą takie osobniki jak Ty. Zamiast sprawdzić samemu bazują na błędnych przekonaniach i do tego są upierdliwi i złośliwi. 

Nie ma się co złościć.
Zamieściłes tyle postów o Sabaju i izolacji galwanicznej-że zrobił sie z tego viral-który zyje własnym życiem.
Trochę luzu w niedziele nie zaszkodzi🙂

Nie szkodzę ludzkości "najbardziej"
Nie namawiam,nie agituję,nie twierdzę [niepotrafiąc niczego udowodnić] -jak Ty.
Że bazuje na swoich przekonaniach?
A na czyich mam bazować-na Twoich?

Hahaha,troche Cię poniosło.....

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Że bazuje na swoich przekonaniach?
A na czyich mam bazować-na Twoich?

Na nauce i technice. Proste. 

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zamieściłes tyle postów o Sabaju i izolacji galwanicznej-że zrobił sie z tego viral-który zyje własnym życiem.

A Tobie widać to przeszkadza. Krytykujesz a nie wgłębisz się w temat. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Na nauce i technice. Proste. 

A Tobie widać to przeszkadza. Krytykujesz a nie wgłębisz się w temat. 

1.Którą Ty w swoim mniemaniu prezentujesz?
Czytam posty,zapoznaję sie z Twoimi przekonaniami i nastawieniami,ale jakiejs nauki i techniki jeszcze nie znalazłem.
Toleruję Twoje zdanie-ale to nie znaczy-że mam je adorować.

2.Użyłem sarkazmu (trudne słowo).
Warto miec dystans do swoich poglądów,do siebie także.
Nie warto sie napinać-mesjanizm to nie jest dobra droga w audio. [chociaż niektórzy sprzedawcy na tym bazują]

Jak dla mnie możesz mieć nawet 3 wzmacniacze Sabaj i poczwórna izolację galwaniczną.
Nie mam nic przeciwko temu-jeśli Ci to odpowiada.

Edytowane przez Pseudodrummer

A ja zaproponuję Exogal Comet DAC z wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym i pre. W związku z tym że zakupiłem nowy  DAC,  Comet jest do oddania. To może być bardzo muzykalne i analogowo brzmiące  przeciwieństwo RME ADI. Oferta na O.X ze smartfonem w gratisie.

3 minuty temu, carlos med napisał:

Exogal Comet DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Aktualne , robiłem edycję i na moment wypadło 

Ukryta Zawartość

U mnie również najlepiej po coax, próbowałem kilku. Najlepiej w moim systemie sprawdził się VDH mk2 potem Carbon, który jest świetny, rozdzielczy, ale mniej muzykalny i niestety wokale jakieś takie odchudzone. Po USB Supra Excalibur bardzo dobra. Dodam jeszcze że RME w wersji z Sabre „u mnie” najlepiej zagrał z filtrem sharp AD. Wszystkie pozostałe filtry wprowadzając pewne zmiany, coś poprawiają a z drugiej strony coś zabierają z dźwięku. Natomiast Sharp AD gra pięknym, pełnym dźwiękiem. Nie są to oczywiście jakieś dramatyczne różnice przy krótkich odsłuchach, ale przy dłużnych mają już istotne znaczenie. Jestem ciekaw czy u was też takie różnice? 

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

KD502 to tranzystor nie układ, taki szczegół ... 

Zgadza się,  tranzystor Tesli, niemniej jednak znacząco poprawia brzmienie tego DAC.

2 minuty temu, carlos med napisał:

Zgadza się,  tranzystor Tesli, niemniej jednak znacząco poprawia brzmienie tego DAC.

Zasilacz czy archaiczny tranzystor?

15 minut temu, meganert napisał:

U mnie również najlepiej po coax, próbowałem kilku. Najlepiej w moim systemie sprawdził się VDH mk2 potem Carbon, który jest świetny, rozdzielczy, ale mniej muzykalny i niestety wokale jakieś takie odchudzone. Po USB Supra Excalibur bardzo dobra. Dodam jeszcze że RME w wersji z Sabre „u mnie” najlepiej zagrał z filtrem sharp AD. Wszystkie pozostałe filtry wprowadzając pewne zmiany, coś poprawiają a z drugiej strony coś zabierają z dźwięku. Natomiast Sharp AD gra pięknym, pełnym dźwiękiem. Nie są to oczywiście jakieś dramatyczne różnice przy krótkich odsłuchach, ale przy dłużnych mają już istotne znaczenie. Jestem ciekaw czy u was też takie różnice? 

A do czego daca podłączasz?
Bo z laptopa nie da się inaczej,niż usb

• Pokaż nowe odpowiedzi