Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To czyli on słyszy a Ty nie?
jak to?

@il Dottore to fantasta.

Ja jestem realistą. Mam "profesjonalną" infrastrukturę do bezpośredniego porównywania urządzeń 😉 

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Oczywiście że są różnice między przetwornikami. DS i R2R, tanimi i drogimi

Tak się wszystkim tylko wydaje. W moim systemie nie ma różnić pomiędzy FiiO R11 R2R + FiiO PL50 a SMSL VMV D1SE. Zestaw FiiO kosztował 1.500 zł a SMSL jako nowy 4.500 zł.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pojutrze mój Adi-k stanie w szranki z dwoma dakami z wyższej półki cenowej. Osobiście uwielbiam swojego RME ale mała konfrontacja jest od czasu do czasu niezbędna w świecie audio. Sam jestem ciekaw czy różnice będą a jeśli będą to czy ich moc będzie tak spektakularna by w mojej głowie zakiełkowała myśl o zakupie jednego z nich ...🤔😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Dwóch zawodników wagi ciężkiej na "koksie" gotowych do konfrontacji z Adim dotarło 😁💪

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 2.04.2025 o 15:22, Ma_cieQ napisał:

Pojutrze mój Adi-k stanie w szranki z dwoma dakami z wyższej półki cenowej. Osobiście uwielbiam swojego RME ale mała konfrontacja jest od czasu do czasu niezbędna w świecie audio. Sam jestem ciekaw czy różnice będą a jeśli będą to czy ich moc będzie tak spektakularna by w mojej głowie zakiełkowała myśl o zakupie jednego z nich ...🤔😁

I jak porównania?

23 minuty temu, biniek napisał:

I jak porównania?

cztery dni i cisza.
chyba walka trwa.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

cztery dni i cisza.
chyba walka trwa.

Jestem już po "zabawie" z Laiv Hormony z uDDC a obecnie na polu boju jest Ferrum Wandla z Hypsosem. I mam już swoje spostrzeżenia 😁 ale dam jeszcze kilka dni popracować Wandli by ostatecznie ogłosić zwycięzcę.

45 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Ferrum Wandla z Hypsosem

Kolejna polska firma,która się wstydzi języka polskiego.
Filmy na YT tez po "angielsku"

Słabe to podejście,bo produkty ładne.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

No i czas odsłuchów zakończony. Przypomnę ...na ringu stanęły: Laiv Harmony+uDDC, Ferrum Wandala+Hypsos oraz RME. Zdecydowanie The winner is .........LAIV HARMONY DAC+uDDC. Ale może trochę konkretów. Wandla zagrał poprawnie, czysto ale bez eksponowania któregokolwiek z pasm. Jego brzmienie jest zbliżone do brzmienia RME ale na wyższym poziomie - ma lepszą kontrolę basu i znacznie większą scenę, natomiast filtry które są dostępne na jego pokładzie nie zrobiły na mnie wrażenia gdyż różnice pomiędzy nimi przełączając podczas odsłuchów były dla moich uszu marginalne. Wandla to typowe brzmienie Sabre ale na lepszym "towarze". Powiem tak ...Ferrum nie zrobiło na mnie wrażenia gdyż to właściwie brzmienie RME tylko lepiej doładowane ale nawet pomimo tego nie wyrwało mnie z butów. Wykonanie Wandli oraz Hypsosa jest na bardzo dobrym poziomie, ekrany są czytelne a soft szybki i dopracowany graficznie. Natomiast Laiv Harmony to była już inna bajka. Jak to mawiają ..."jak raz posłuchasz brzmienia R2R to nie będziesz chciał innego" ...i tutaj muszę to zdecydowanie potwierdzić. Gdy podłączyłem Harmony to moje uszy musiały się zderzyć z zupełnie czymś nowym co z minuty na minutę wgniatało mnie w sofę. Brzmienie Laiv-a to niesamowite eksponowanie basu i mnóstwo powietrza w innych pasmach. Nie potrafię jak inni dokładnie tak pięknie i "technicznie" opisać moich doznań ale brzmienie które wydobyło się moich paczek to było brzmienie konkretnie "wykoksowane" z zajebistym basem, kapitalną separacją, mnóstwem powietrza i wrażeniem że wokal stoi z 2m od Was. Scena w Harmony nie jest może wielkości sceny Rammstein a jest raczej bardziej "kameralna" ale akurat ten może dla niektórych mankament nie miał dla mnie znaczenia gdyż dźwięk wydobywający się z paczek całkowicie pochłonął. Wykonanie dac-a jak i uDDC to majstersztyk ...wszystko jest wykonane na najwyższym poziomie, ekran czytelny i intuicyjne menu, konkretny metalowy pilot. Laiv Harmony to kozak pod względem brzmienia w porównaniu z naszym RME oraz Ferrum i z przyjemnością go zakupię 😁. Ale pamiętajcie że to co napisałem powyżej to są moje i tylko moje odczucia, to brzmienie które uzyskałem na swoim sprzęcie i swoich paczkach. W moim akurat przypadku R2R mnie zachwycił i całkowicie uwiódł ale to ja - może komuś innemu nie przypadnie do gustu a będzie bardziej skłonny do brzmienia Sabre. Polecam każdemu takie "bitwy" bo po pierwsze to fajna zabawa a po drugie zawsze nowe doświadczenie ...z jednym małym ale - jak się człowiek nasłucha nowego sprzętu to gonitwa za króliczkiem się nie kończy 😁. Ale życie mamy jedno i zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności 💪

27 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Polecam każdemu takie "bitwy" bo po pierwsze to fajna zabawa a po drugie zawsze nowe doświadczenie ...z jednym małym ale - jak się człowiek nasłucha nowego sprzętu to gonitwa za króliczkiem się nie kończy 😁

A poziomy głośności wyrównałeś ? Jaki był sprzęt towarzyszący ? Jak wyglądała procedura porównania ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Piopio napisał:

A poziomy głośności wyrównałeś ? Jaki był sprzęt towarzyszący ? Jak wyglądała procedura porównania ?

Procedura wyglądała następująco ...kilka dni słuchałem muzy korzystając z tylko jednego dac-a by przyzwyczaić uszy do jego brzmienia a po kilku dniach podłączyłem drugi by wyłapać różnice pomiędzy tym co słyszę a tym do czego przyzwyczaiłem wcześniej swój narząd słuchu. Nie miałem ochoty na kombinacje z ciągłym przepinaniem 

4 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Procedura wyglądała następująco ...kilka dni słuchałem muzy korzystając z tylko jednego dac-a by przyzwyczaić uszy do jego brzmienia a po kilku dniach podłączyłem drugi by wyłapać różnice pomiędzy tym co słyszę a tym do czego przyzwyczaiłem wcześniej swój narząd słuchu. Nie miałem ochoty na kombinacje z ciągłym przepinaniem 

Gdybyś miał odpowiednią infrastrukturę i odpowiednie procedury do porównań wynik nie byłby tak jednoznaczny. LAIV wygrał bo chciałeś żeby wygrał ..

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Gdybyś miał odpowiednią infrastrukturę i odpowiednie procedury do porównań wynik nie byłby tak jednoznaczny. LAIV wygrał bo chciałeś żeby wygrał ..

Miałem swoją infrastrukturę i procedury ...swoje 4 ściany i parę swoich uszu. Nie masz pojęcia o tym co chciałem jeśli chodzi o wygraną tak więc nie wymyślaj teorii spiskowych 

Godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

"jak raz posłuchasz brzmienia R2R to nie będziesz chciał innego" ...i tutaj muszę to zdecydowanie potwierdzić.

😉 jakiś czas temu o tym dyskutowaliśmy chyba... ale ja też długo się przekonywałem. R2R to inny sposób prezentacji dźwięku,  dla mnie taki właśnie jak zawsze chciałem żeby był...

23 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

I to jedyna słuszna procedura moim zdaniem...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

😉 jakiś czas temu o tym dyskutowaliśmy chyba... ale ja też długo się przekonywałem. R2R to inny sposób prezentacji dźwięku,  dla mnie taki właśnie jak zawsze chciałem żeby był...

Nic dodać nic ująć Marcin. Mnie brzmienie R2R pochłonął ...długo się wzbraniałem podobnie jak Ty i jedyne mogę żałować że straciłem tyle czasu 🫤😀

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

I to jedyna słuszna procedura moim zdaniem...

A moim zdaniem jedyna słuszna procedura to bezpośrednie porównanie w czasie rzeczywistym. 

43 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Miałem swoją infrastrukturę i procedury ...swoje 4 ściany i parę swoich uszu.

Amatorka 😉 

Edytowane przez Piopio

W dniu 1.04.2025 o 21:25, Piopio napisał:

Tak się wszystkim tylko wydaje. W moim systemie nie ma różnić pomiędzy FiiO R11 R2R + FiiO PL50 a SMSL VMV D1SE. Zestaw FiiO kosztował 1.500 zł a SMSL jako nowy 4.500 zł.

Jeśli nie słyszysz różnicy między R2R a delta/sigma to musisz zmienić system. Coś tam ewidentnie zamula i wszystko leci na jedno kopyto.

Oczywiście nie ma przymusu. Możesz zostawić jak jest i dalej głosić teorie że każdy DAC gra Ci tak samo. Otóż nie gra.

Różnice między przetwornikami są kolosalne. Więc coś musi być nie halo z resztą toru.

3 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

"jak raz posłuchasz brzmienia R2R to nie będziesz chciał innego"

Prawda! 🙂 

Te Wandle to spokojnie można sobie darować. Delta/sigma jest dla lamerów. 🙂 

A spróbuj R2R w trybie NOS, ale nie takim udawanym NOS, jaki proponuje np. Holo (pomiary wykazują jasno, że tam są jednak jakieś filry aktywne i sygnał nie jest czysty) tylko w rzeczywistym trybie NOS. Żadnego filtrowania, żadnego oversamplingu!

To jest dopiero jazda! 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

53 minuty temu, il Dottore napisał:

Różnice między przetwornikami są kolosalne. Więc coś musi być nie halo z resztą toru.

Mylisz się - różnice są subtelne. Tylko nie masz jak tego zweryfikować. Ja mam.  A system mam dobry. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Mylisz się - różnice są subtelne.

Mylisz się. Różnice są zasadnicze.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

R2R przy dobrej aplikacji, bez oversamplingu z porządnym zasilaniem i lampką w torze wyjściowym daje taki efekt, jakby Cugowski we własnej osobie wpadł w odwiedziny! 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Piopio napisał:

Mylisz się - różnice są subtelne. Tylko nie masz jak tego zweryfikować. Ja mam.  A system mam dobry. 

Słyszałem ...a właściwie gdzieś czytałem ( to były chyba "Baśnie z 1001 nocy" ) że masz system najlepszy z najlepszych a nawet jeszcze lepszy niż ten naj najlepszy - wręcz intergalaktyczny. No i oczywiście twoje nieosiągalne przez zwykłego Kowalskiego wzorce brzemienia oparte na częstych wizytach w filharmonii i ich wzorcowej rejestracji w narządach zmysłu i słuchu a następnie idealnie odwzorowane na swoim intergalaktycznym systemie korzystając z oczywiście z międzygalaktycznej izolacji galwanicznej która całkowicie niweluje jakiekolwiek różnice w brzmieniu klocków z każdej półki cenowej i technologicznej ...no co tutaj dużo pisać - wyprzedzasz swoją epokę 😄

14 minut temu, Ma_cieQ napisał:

międzygalaktycznej izolacji galwanicznej

Izolacja galwaniczna to podstawa! 😄

Ja mam co prawda zwykłą a nie międzygalaktyczną, ale czym chata bogata! 😄 

Potwierdzam skuteczność tego rozwiązania. Nie jest to oczywiście pacaneum 😉 na wszystkie bolączki PC-Audio (bo jeszcze by się przydał dobrej klasy asynchroniczny interfejs USB z reclockingiem opartym na stabilizowanym termicznie femtosekundowym oscylatorze) ale dla początkujących już sama izolacja galwaniczna zrobi różnicę.

Ale kto się dzisiaj bawi w PC-Audio? Ludzie wolą te, jak im tam, strimery...

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Różnice między przetwornikami są kolosalne.

Bzdura.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

A spróbuj R2R w trybie NOS, ale nie takim udawanym NOS, jaki proponuje np. Holo (pomiary wykazują jasno, że tam są jednak jakieś filry aktywne i sygnał nie jest czysty) tylko w rzeczywistym trybie NOS. Żadnego filtrowania, żadnego oversamplingu!

Lol. Teraz frustracje z ignorancja wylewają się na nowy cel.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

@il Dottorea co masz za pc , co tam fajnego w nim zrobiłeś zeby był idealny tylko pod audio ?

Tutaj moj najnowszy RME. W kombinacji z „audiofilskim“ PC (leci wszystko, od Roon przez JRiver, REW, Acourate, co tylko dusza zapragnie)….

Ukryta Zawartość

…w polaczeniu z „aktywnym monitorem“

IMG_8708.thumb.jpg.fde373c759c01849261c5f75f6d15e87.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

…w polaczeniu z „aktywnym monitorem“

Ukryta Zawartość

Spoko, mam głośniczek BT i całkiem przyjemnie mi się z niego słucha na delegacji czy wakacjach 😉

Ukryta Zawartość

Dzieki za opisy i porownania 🙂

Mialem wziac rme ale chyba odpuszcze w takim razie

Ja z przyjemnoscia pozbylem sie laptopa z izolacja galwaniczna. Prosty streamer tagi wyslal lapotopa z powrotem do gabinetu. A bawilem sie w rozne konfiguracje i playery. U mnie strata czasu to byla

Laptop czego bym nie robil sial zakloceniami

Edytowane przez biniek
Teraz, msankowski napisał:
4 godziny temu, il Dottore napisał:
Mylisz się. Różnice są zasadnicze.

Różnice są subtelne, kiedy się porównuje jabłka z jabłkami.

Są zasadnicze. Jeśli delta/sigma to kwaśna papierówka to DAC R2R to Starking, zaś DAC R2R NOS to Starkingson. 🙂 

Starking to stara odmiana i słodka. 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi