Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do 2500zl

regedit181

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

slucham sobie obecnie muzyki na Onkyo TX-8270 + Chario Syntar 523. Mysle czy dokupic do tego subwoofer. Zastanawia mnie, czy jest sens do tego typu amplitunera podlaczac subwoofer, czy to bedzie dobrze gralo? Jesli tak, to prosze o polecenie jakiegos modelu pasujacego to tego typu amplitunera. Przegladalem troche to forum i czesto padaja tu sprzety firm jak REL, SVS, Klipsch, Velodyne, Heco. Wiec jak co, to interesuja mnie e marki.

Slucham glownie muzyki, czasem film w telewizji. Pokoj ok 25m. Chce wydac max 2500zl.

Z gory dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/146814-subwoofer-do-2500zl/

Witaj,

jeśli brakuje Ci basu, przede wszystkim tego najniższego, to oczywiście zakup dobrego subwoofera jak najbardziej ma sens. Ważne, żeby była to konstrukcja dedykowana do odsłuchu muzyki. Moja propozycja to SVS SB-1000 https://www.q21.pl/svs-sb-1000.html. To konstrukcja zamknięta, stawiająca przede wszystkim na szybkość, kontrolę. 
Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu. Jest także możliwość wypożyczenia subwoofera i przetestowania w swoim systemie, także na odległość. To chyba najlepsza dla Ciebie opcja.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W zakresie słuchania muzyki to polecam mimo wszystko rel-a. Sam mam t7 i prz zakupie porównywałem go do velodyne eq-max100 to w odsłuchu muzycznym dla mnie bezkonkurencyjny był ret. Myślę, że do filmów velodyne byłby lepszy ale do muzyki nie. Nie ma tak szybkiej odpowiedzi membrany i przy szybkich utworach bas się zlewał a w rel-u takie zjawisko wogóle nie następowało. Dobre opinie ma svs ale nie słuchałem, dali, klipsch czy 110 czy 120. To są suby do kina domowego i trudno im do jakości rela. Możesz jeszcze pomyśleć o BK electronics pb300 z podwójną membraną 2 jest bierna rozwiązanie jak w rel t 7, tylko on bk ma 2 membrany 12calowe. I cenowo zmieścisz się w założonym budżecie. Ale też nie słuchałem ale też się nad nim zastanawiam do zestawu z monitorami. Ważne żebyś posłuchał. Bo różnica jest w stylu grania. A do słuchania muzyki ważna jest szybkość i nie wyróżnianie zakresu nisko tonowego, ma on się spasować z kolumnami i to nie jest wcale takie łatwe. Szukaj więc suba ze złączem high level input i wtedy sub gra na pidłączeniu do terminali głośnikowych we wzmacniaczu i sygnał masz ten sam wysłany ze wzmacniacza. A nasze porady na forum filtruj pod kątem jednak doświadczenia radzacego i tego na czym słucha.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Uchatek a słuchsłeś kiedyś Rela z serii t i porównywałeś? BK ma podobną filozofię do Rela i ciekaw jestem jak wypada w porównaniu. Rel z membraną 12calową kosztuje już niezłą kasę, a BK jest znacznie tańszy.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Mialem XXLS400 i t7 ale w dosc duzym odstepie czasu. Moge powiedziec ze t7 dobrze sprawdzala sie w muzyce, ale do kina to zdecydowanie za slaby sprzet. XXLS400 ma duzo wieksza moc i dlatego w kinie radzi sobie lepiej. Muzyke graja bardzo podobnie, czyli szybko, dosc twardo i przez to wlasnie bas jest fajny, dobrze roznicowany i pozbawiony jakiegokolwiek  buczenia czy dudnienia. Swietny dodatek do monitorow, ale zauwazylem ze jak w podlogowkach pozatykalem BR to tez sie fajnie zgraly. Polecam ustawienie centralnie miedzy kolumnami.

Gdybym jeszcze raz mial wybierac to kupilbym XXLS400 lub nowa serie Platinium P12. 

Dzieki za opinie. Przygladalem sie BK electronics i zauwazylem, ze robia oni subfowwery w dwoch wersjach, z glosnikiem zwroconym w podloge albo w przod. Czy to bedzie mialo jakies znaczenie? Nie ukrywam, ze podoba mi sie ta opcja z glosnikiem w dol.

Ja zastanawiam się nad tym P12, z podwójną membraną:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma sensu brać suba na membramie biernej do muzyki, chyba że do kina szukasz kompromisu moc/wielkość. Takie suby mogą być malutkie i potężne jednocześnie. Jeśli tak to jest to bardzo dobra i tania oferta porównując do innych marek.

6 godzin temu, regedit181 napisał:

Dzieki za opinie. Przygladalem sie BK electronics i zauwazylem, ze robia oni subfowwery w dwoch wersjach, z glosnikiem zwroconym w podloge albo w przod. Czy to bedzie mialo jakies znaczenie? Nie ukrywam, ze podoba mi sie ta opcja z glosnikiem w dol.

Jak masz twarde podłoże to minimalnie lepiej może zagrać FF, jak miękko pod spodem to bez różnicy lub minimalna na korzyść DF.  

9 godzin temu, RobG1974 napisał:

Uchatek a słuchsłeś kiedyś Rela z serii t i porównywałeś? BK ma podobną filozofię do Rela i ciekaw jestem jak wypada w porównaniu. Rel z membraną 12calową kosztuje już niezłą kasę, a BK jest znacznie tańszy.

Nie słuchałem BK z membraną bierną ale normalny BK XXLS400 (zamknięty 12") kasuje w przedbiegach T9 zejściem i dynamiką basu. Choć to też nie jest ideał do muzyki, jest dobrze ale można mu dać tak ze 4+ w skali ocen szkolnych, bas nie jest aż tak szybki i idealnie kontrolowany jak z Reli. Różnicę może robić wielkość głośników, trudno zapanować nad 12" na miękkim gumowym zawieszeniu. Choć poza kontrolą to osobiście nie podoba mi się bas z T7/T9, do muzyki nadal trzymam 2x Rel Q200, z Reli świetnie gra za to model Strata 5 lub III (bez pilota)  - polecam zamiast jakiegokolwiek z linii T. 

3 hours ago, don111 said:

Nie słuchałem BK z membraną bierną ale normalny BK XXLS400 (zamknięty 12") kasuje w przedbiegach T9 zejściem i dynamiką basu. Choć to też nie jest ideał do muzyki, jest dobrze ale można mu dać tak ze 4+ w skali ocen szkolnych, bas nie jest aż tak szybki i idealnie kontrolowany jak z Reli. Różnicę może robić wielkość głośników, trudno zapanować nad 12" na miękkim gumowym zawieszeniu. Choć poza kontrolą to osobiście nie podoba mi się bas z T7/T9, do muzyki nadal trzymam 2x Rel Q200, z Reli świetnie gra za to model Strata 5 lub III (bez pilota)  - polecam zamiast jakiegokolwiek z linii T. 

Ja zrezygnowalem z XXLS400 na poczet dwoch Rel Quake II na 8" calowych glosnikach. To dosyc stare suby, ale w tandemie robia fantastyczna robote.

Oczywiscie uzywam ich tylko do muzyki bo z kina zrezygnowalem.

ale czy to konieczne? To bardziej mit moim zdaniem. Nie którzy lubią jak bas jest poluzowany i bardziej "chamski" - ja na przykład preferuję taki dźwięk. Są różni słuchacze i potrzeby.

Ale SVS ma bardzo dobrą kontrolę basu. W subach tej marki będzie najlepsze zejście i moc jak się porówna suby podobnej wielkości. Jak ma być sub tylko do muzyki lub dodatkowo kino o niewielkiej mocy to najlepsza opcją jest 2x BK XLS 300. Jak musi być jeden mocniejszy sub to spróbowałbym z tym SVS SB1000 lub nawet PB1000 (można mu zamknąć port),  ewentualnie ten tańszy BK P300 jest kuszący (cena). Wszystko rozbija się właśnie o cenę i moc, bo jakościowo można je posortować mniej więcej. 

4 hours ago, Tonnii99 said:

ale czy to konieczne? To bardziej mit moim zdaniem. Nie którzy lubią jak bas jest poluzowany i bardziej "chamski" - ja na przykład preferuję taki dźwięk. Są różni słuchacze i potrzeby.

Wszystko zalezy od rodzaju sluchanej muzyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.