Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD

Rekomendowane odpowiedzi

No to też jestem ciekaw jak wypadnie Atoll bo mam ochotę wyrzucić mojego CXC przez okno ?

Zastanawiam się, czy w nim grzebać (zaproponowana w temacie wymiana bufora), czy kupić coś lepszego. Jeżeli Atoll się sprawdzi, to w moim przypadku byłby to dodatkowy atut bo mam już integrę Atoll IN200 Signature i obsługa jednym pilotem byłaby nieoceniona ?

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

5 minut temu, mrb napisał:

a jaki masz DAC ?

Nuprime DAC-9 i to nie problem DAC'a.

Podpięty mam też tani transport plików - Yamaha WXC-50 i tutaj jest super.

Edytowane przez velone

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

2 godziny temu, velone napisał:

mam ochotę wyrzucić mojego CXC przez okno ?

Daj znać gdzie i kiedy, postaram się złapać ?

2 godziny temu, velone napisał:

Zastanawiam się, czy w nim grzebać (zaproponowana w temacie wymiana bufora), czy kupić coś lepszego.

Bufor kosztuje 15 zielonych, IMHO warto wypróbować. Kupić coś lepszego zawsze zdążysz.

1 minutę temu, McGyver napisał:

Bufor kosztuje 15 zielonych, IMHO warto wypróbować. Kupić coś lepszego zawsze zdążysz.

Trochę "przeraża" mnie ten dodatkowy zasilacz...

Teraz, McGyver napisał:

E tam. Kolejne 15 zielonych i po sprawie. Albo można po prostu ukraść napięcie z zasilacza CXC.

Brzmi super ale ja "nie elektryczny" i trochę boję się takich kombinacji... ?

Wbrew pozorom nie jest to jakoś masakrycznie skomplikowane. Czasem większych problemów nastręcza sam demontaż urządzenia, jak np. Audio Note CDT-ZERO w którym podobny bufor instalowałem:

spacer.png 

spacer.png

Mała biała i jeszcze mniejsza żółta płytka to bufor oraz zegar zainstalowane przeze mnie.

18 minut temu, McGyver napisał:

Wbrew pozorom nie jest to jakoś masakrycznie skomplikowane.

Może podjąłby się Pan dla mnie "tuningu" CXC czyli wymiany bufora, ogarnięcia zasilania i może coś tam można jeszcze poprawić np. zegar?

Jeżeli chodzi o bufor Wadii to dodatkową zaletą byłoby wyjście AES/EBU bo w tym momencie mam do DAC'a podpięte dwa źródła i jedno musi chodzić po toslinku, a tak miałbym Coax + AES/EBU. 

No to ja zapytam inaczej. Czy istnieją gotowe rozwiązania (płytka, wyświetlacz)? Przystosowana do współpracy z CDM4/19. Coś takiego jak w linie, ale żeby współpracowało z CDM4/19.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 4 tygodnie później...
W dniu 22.03.2020 o 20:02, paweljazz napisał:

No to ja zapytam inaczej. Czy istnieją gotowe rozwiązania (płytka, wyświetlacz)? Przystosowana do współpracy z CDM4/19. Coś takiego jak w linie, ale żeby współpracowało z CDM4/19.

Ukryta Zawartość

Nie znam takich rozwiązań i wątpię by ktoś teraz sprzedawał coś takiego pod laser nieprodukowany już od trzydziestu lat. 

Godzinę temu, om3ga napisał:

Co do przytoczonego wyżej CXC, warto iść w tym kierunku czy moze CEC CD3300R w podobnym budżecie?

CEC CD330R nie jest transportem lecz odtwarzaczem zintegrowanym. Ma komplet wyjść cyfrowych, lecz nie umiem powiedzieć jakiej jakości sygnału cyfrowego dostarcza, nie testowałem go w takiej roli. 
Laser do niego jest taki sam jak do kambodży CXC. Tani i dostępny. 

CXC to czysty transport, ale zbudowany budżetowo. Nie ma wyjścia AES/EBU, ale można wbudować. Niedługo będę przeprowadzał taką operację. Dam znać.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, McGyver napisał:
2 godziny temu, om3ga napisał:

Co do przytoczonego wyżej CXC, warto iść w tym kierunku czy moze CEC CD3300R w podobnym budżecie?

CEC CD330R nie jest transportem lecz odtwarzaczem zintegrowanym. Ma komplet wyjść cyfrowych, lecz nie umiem powiedzieć jakiej jakości sygnału cyfrowego dostarcza, nie testowałem go w takiej roli. 
Laser do niego jest taki sam jak do kambodży CXC. Tani i dostępny. 

CXC to czysty transport, ale zbudowany budżetowo. Nie ma wyjścia AES/EBU, ale można wbudować. Niedługo będę przeprowadzał taką operację. Dam znać.

Dzięki za feedback.

Czy poza AES/EBU dostrzegasz w CXC potencjał na dalsze mody/tuning?

• 1 miesiąc później...
20 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

@Bartolus

Nie, nie próbowałem/sprawdzałem. 

Sprawdzam coś innego i czekam na kolejny.

Ja też szukam czegoś ciekawego więc chętnie czytam wątek. Mam na uwadze Moona i Ceca bo to w tej cenie chyba napędy, które są w miarę autorskimi konstrukcjami. Zastanawiałem się także nad Exposure w roli napędu ale mam sprawdzone info, że każdy z nich bazuje na tym samym napędzie. 2010, XM CD, 3010. Tak samo NuPrime cdt8 oraz cdt 10 mają ten sam napęd. CDT 10 ma inne zasilanie i inny zegar.  

W dniu 20.04.2020 o 23:44, McGyver napisał:
W dniu 20.04.2020 o 23:27, om3ga napisał:

Czy poza AES/EBU dostrzegasz w CXC potencjał na dalsze mody/tuning?

Tak, wkrótce będę miał takiego na warsztacie i dam znać.Czekam tylko na dostawę podzespołów.

Zrobione. Foty: 

Ukryta Zawartość

K_5_9386.jpg

K_5_9387.jpg

K_5_9388.jpg

Opis do zdjęć:
1. Widok całości po zmianach. Wnętrze urządzenia dodatkowo wyklejone matą bitumiczną.
2. Nowy układ kształtowania przebiegu sygnału cyfrowego, posiada wyjście AES/EBU.
3. Nowy zegar. 
4. Dodane nowe gniazdo AES/EBU. Blaszane gniazdo coaxial wymienione na Neutrika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bartolus napisał:

Ja też szukam czegoś ciekawego więc chętnie czytam wątek. Mam na uwadze Moona i Ceca bo to w tej cenie chyba napędy, które są w miarę autorskimi konstrukcjami. Zastanawiałem się także nad Exposure w roli napędu ale mam sprawdzone info, że każdy z nich bazuje na tym samym napędzie. 2010, XM CD, 3010. Tak samo NuPrime cdt8 oraz cdt 10 mają ten sam napęd. CDT 10 ma inne zasilanie i inny zegar.  

Lasery tak , to jeden z najpopularniejszych Sony KSS 213

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

5 godzin temu, Bartolus napisał:

Pomimo, że mam DAC Moon`a, to nie jest raczej mój ostateczny wybór (docelowy), a o transporcie 260D jest nie wiele informacji (jaki napęd, jaki laser?) dlatego delikatnie pomijam ten model.

O Exposure wiem nie wiele, ale tam chyba nie ma samego transportu CD?

CDT-8 NuPrime, to nie, ale CDT-10 jak najbardziej jest do posłuchania.

16 minut temu, Bartolus napisał:

Nie Exposure nie ma typowego transportu ale całkiem niezłe podobno cedeki. NuPrime gra całkiem nieźle ale pilot strasznie nie funkcjonalny - numeru utworu nie wybierzesz.

No dobra...

O Audio Note One wersja II już wypominałem. 

Ukryta Zawartość

potem, był ..

Ukryta Zawartość

Jutro dołożę jeszcze jeden.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, McGyver napisał:

Zrobione. Foty: 

Ukryta Zawartość

K_5_9386.jpg

K_5_9387.jpg

K_5_9388.jpg

Opis do zdjęć:
1. Widok całości po zmianach. Wnętrze urządzenia dodatkowo wyklejone matą bitumiczną.
2. Nowy układ kształtowania przebiegu sygnału cyfrowego, posiada wyjście AES/EBU.
3. Nowy zegar. 
4. Dodane nowe gniazdo AES/EBU. Blaszane gniazdo coaxial wymienione na Neutrika.

Jak oceniasz ten transport po przeróbkach? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Jak oceniasz ten transport po przeróbkach? 

Esoteric to to nie jest. Płytę główną i mechanizm ma bodajże z Azura 351C, tyle że DAC i analogówka nie są obsadzone elementami. Ewidentnie Cambridge zrobiło ten model po to żeby uzupełnić lukę w ofercie. 
Po upgradzie może powalczyć np. z Teac VRDS-T1, ale nie z McIntoshem MCD-1000. 
Reasumując, jak ktoś ma i nie zamierza zmieniać, warto upgradować. 
Jak ktoś może kupić w okazyjnej cenie - warto rozważyć zakup i upgrade. 
W razie czego laser na wymianę kosztuje tyle co nic. 
Ale jak kupować w normalnej cenie cennikowej - hmm... problematyczne.

To po raz kolejny potwierdziło się moje spostrzeżenie. 

W stosunku do Twojej modyfikacji, ja zasiliłem bufor wyjściowy niezależnym +5VDC i nie podmieniałem clocka, ale zastanawiam się nad tym.

Odniosłem wrażenie, że naprawdę dużo w jakość wniosło to niezależne zasilanie bufora.

Jak oceniasz wpływ podmiany zegara? W która stronę poszły zmiany? 

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

No dobra...

O Audio Note One wersja II już wypominałem. 

https://i.postimg.cc/mg3XZDBV/20200311-120557.jpg

potem, był ..

https://i.postimg.cc/j5YFW8ph/IMG-20200523-073659.jpg

Jutro dołożę jeszcze jeden.

Proponuję jeszcze taki napęd:

https://www.koris.pl/cec-tl-5-transport-cd-raty-0-dostawa-0zl.html

jeden z niewielu "rasowych" i autorskich konstrukcji.

1 godzinę temu, pantagruel napisał:

Proponuję jeszcze taki napęd:

Ukryta Zawartość

jeden z niewielu "rasowych" i autorskich konstrukcji.

to prawda, chociaż ten to CD5.

spacer.png

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.