Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD

Rekomendowane odpowiedzi

CD z możliwością wyłączenia sekcji cyfrowej co przy bardzo dobrym zasilaniu nie koniecznie robi różnicę. Osobiście nie słuchałem. 

Z niedrogich nowości Atoll DR100 Sig. za chyba 3999pln

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

39 minut temu, McGyver napisał:

Pomysł bez sensu, bo po wyłączeniu sekcji cyfrowej cedek staje się całkowicie bezużyteczny...

Sekcji DAC'a

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dobry transport z dawnych lat w połączeniu ze współczesnym DAC-em potrafi zrobić niesamowitą różnicę. Mając przez chyba z 8 lat topowe T+A CD3000R ze "złotych czasów CD", klasyfikowane w rankingach identycznie jak Krell KPS-28C czy Linn CD12 i wyżej od Marantz CD7 zainwestowałem w kombinację dzieloną MBL1521 plus DAC Meitner MA1 spięte po AES/EBU. Na początku na losowym niedobranym pod ten zestaw okablowaniu grało to lepiej niż poprzedni CD zintegrowany ale różnica nie aż tak była drastyczna. Po około roku i dobraniu okablowania pod nowy komplet różnica jest kolosalna właściwie w każdym aspekcie.

Stąd dobra dzielonka nie jest zła ? a dalej zdecydowanie więcej możliwości jeżeli chodzi o modyfikację i upgrade brzmienia całej kombinacji ;poprzez akcesoria.

13 godzin temu, barni napisał:

Stąd dobra dzielonka nie jest zła ?

Ależ oczywiście, że tak! Zintegrowany cedek w zbliżonej cenie nie ma podejścia. A że trudno coś takiego znaleźć i prawidłowo zestawić, no to już inna kwestia...

16 godzin temu, barni napisał:

wyżej od Marantz CD7

A to akurat żadna zasługa. Marazm CD-7 jest wprawdzie zbudowany imponująco i pancernie, z użyciem drogich komponentów, ale dźwiękowo to totalna porażka. Bezbarwny sucholec.

Odwiedził mnie dzisiaj transport.

spacer.pngspacer.png

Nie zwracać uwagi na Technics`a, on tylko jest tam do czasu wyboru napędu.

Edytowane przez Bogusław_59825
18 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Nie zwracać uwagi na Technics`a, on tylko jest tam do czasu wyboru napędu.

A co to, ten Technics to trędowaty czy co? ?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

U mnie nowy gość. Na razie łoi skórę malince i Tidalowi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gratki. Fajny. Z tego transportu chyba najlepiej wyjść po i2s na dac. Najnowsze dac mają lepsze wejścia USB niż coax, czy AES/EBU, takie czasy. Rozwiązaniem jest i2s. Tylko chyba wychodząc przez i2s z transportu pomijany jest jego zegar  wykorzystywany ten w dac. Może ktoś wyjaśni. 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Wypożycz do przetestowania gramofon. Rega P6, Rega P8. Wtedy pogadamy ?

Kusisz i kusisz. Może kiedyś, zobaczymy. Na razie porównam Jaysa do Tidala, plików i jeszcze jednego transportu (zmodowany DVD Harman Kardon) i zobaczę co dalej. Nie miałem w planach wchodzenie w CD, ale cena była na tyle atrakcyjna, że żal było nie kupić.

1 godzinę temu, essewissa napisał:

chyba wychodząc przez i2s z transportu pomijany jest jego zegar  wykorzystywany ten w dac. Może ktoś wyjaśni. 

I2S to pięć przewodów czyli cztery sygnały plus masa. W tym MCLK (SCK) czyli master (system) clock.

14 minut temu, ciszyn11 napisał:

Kusisz i kusisz. Może kiedyś, zobaczymy.

I biorę pełną odpowiedzialność za to, co piszę ?

Bo sam będę wracał do gramofonu jak tylko na koncie pojawi się odpowiednia suma pieniędzy

Ładny ten Jay's. O ile to nie tajemnica jaki koszt i z jakiego źródła? 

Dizajn trochę a la TEAC. 

1 godzinę temu, ciszyn11 napisał:

U mnie nowy gość. Na razie łoi skórę malince i Tidalowi

Ukryta Zawartość

To, że leje Tidala to norma (wole dopłacić do Qobuz) i z góry do przewidzenia. Nie sądzę też by Malina była dużym wyzwaniem. 

A gdyby tak, skonfrontować go z Lumin U1mini? sadze, że to jest godny przeciwnik.

1 godzinę temu, Huberto1984 napisał:

Buguslaw a jakiegos teac vrds np 25 sluchales? 

Ale to, taki lekko wiekowy sprzęt, trudno tam o nowy laser.

A Może olać DAC i tak, Scorpio S?  hehe, dobrze, że mnie stać mnie.

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

A gdyby tak, skonfrontować go z Lumin U1mini? sadze, że to jest godny przeciwnik.

miałem lumina u1 mini przez tydzieñ i nie uważam, że był lepszy. Grał cieplej, ale miałem wrażenie, że nieco zaokrąglał i koloryzował. Na pewno nie było to warte takiej dopłaty

6 minut temu, essewissa napisał:

Daj spokój tej maszynie, tam stary wolfson siedzi, taka bieda ?

U1mini jest tylko transportem.

3 minuty temu, ciszyn11 napisał:

miałem lumina u1 mini przez tydzieñ i nie uważam, że był lepszy. Grał cieplej, ale miałem wrażenie, że nieco zaokrąglał i koloryzował. Na pewno nie było to warte takiej dopłaty

Tak, wiem że po ciepłej stronie jest.

Edytowane przez Bogusław_59825
41 minut temu, marek-1969 napisał:

Ładny ten Jay's. O ile to nie tajemnica jaki koszt i z jakiego źródła? 

Dizajn trochę a la TEAC. 

Najlepszą cenę na nowy dostałem od dealera w UK (9 tys około), ja kupiłem z drugiej ręki, ale zaledwie kilku miesięcznego i kupionego bezpośrednio w Singapurze. Kolor mi tylko nie pasuje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.