Skocz do zawartości
IGNORED

Jak prawidłowo zakonfekcjonować przewód głośnikowy CHORD CLEARWAY z ekranem ?

piotrek_rr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki !
Mam pytanie o konfekcje przewodu głośnikowego Chord Clearway...

Jak wiadomo ma on ekran. Jak i czy w ogóle ten ekran powinien być podłączony ?

Znalazłem gdzieś, że do - po stronie wzmacniacza.

Oglądałem fabrycznie zakonfekcjonowany taki kabel i nie widać jak jest z ekranem, ale jest on wg. oznaczeń na końcówkach kierunkowy.

Chce prawidłowo go sobie złożyć i nie wiem czy zostawić ekran luźno, czy sprowadzać go do - po str. wzmacniacza ?

Generalnie żeby ekran działał to chyba musi być do czegoś podłączony... dodam że to nie moja branża stąd pytanie ?

Pozdrawiam

W połączeniu głośnikowym ekran nie ma sensu, ale w audio wiele rozwiązań w dziedzinie kablologii jest pozbawiona logiki.

Wiem, że głośnikowe nie wymagają ekranu. Trochę już poczytałem, ale skoro już jest w kablu to coś z nim muszę zrobić. Albo olać, albo podłączyć. Spróbuję odsłuchać, ale jakoś ciężko widzę podpięcie cienkiej foli aluminiowej do minusa i razem skręcenie...

Ekran służy do ekranowania a nie do przesyłania sygnału. Nie podłączasz go ani do minusa od strony wzmacniacz ani do plusa od strony głośników . Daj sobie spokój z tymi głupotami

4 godziny temu, piotrek_rr napisał:

Witam kolegów i koleżanki !
Mam pytanie o konfekcje przewodu głośnikowego Chord Clearway...

Jak wiadomo ma on ekran. Jak i czy w ogóle ten ekran powinien być podłączony ?

Znalazłem gdzieś, że do - po stronie wzmacniacza.

Oglądałem fabrycznie zakonfekcjonowany taki kabel i nie widać jak jest z ekranem, ale jest on wg. oznaczeń na końcówkach kierunkowy.

Chce prawidłowo go sobie złożyć i nie wiem czy zostawić ekran luźno, czy sprowadzać go do - po str. wzmacniacza ?

Generalnie żeby ekran działał to chyba musi być do czegoś podłączony... dodam że to nie moja branża stąd pytanie ?

Pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem należy podłączyć z masą wzmacniacza, co nie jest jednoznaczne z umownie nazwanym gniazdem głośnikowym (-). Nie należy łączyć z drugiej strony.

9 minut temu, Ricambi napisał:

Moim skromnym zdaniem należy podłączyć z masą wzmacniacza

A czemu ma to służyć? Jesteś w stanie to wyjaśnić? Z czego wykonany jest ekran w tym kablu? Nadal jest to folia? Mówiąc inaczej - plastik. Dlaczego te ciemniaki z Chorda nie wpadli na taki pomysł?

To ma służyć udziwnieniu konstrukcji przewodu, by był "bardziej audiofilski". To częsta praktyka w "kablarstwie", gdzie nie liczy się zgodność z zasadami naukowymi, lecz musi być dziwniej, inaczej, jak u konkurentów, bo można wtedy na takie wydumy złapać nietechnicznego audiofila- taki wtedy myśli, że złapał Pana Boga za nogi i jest szczęśliwy.

Ekran podpinamy od strony wzmacniacza do masy. Przewody głośnikowe czyli takie anteny zbierają dużo sygnałów radiowych  w niektórych szybkich wzmacniaczach nie jest to pożądane, mówiąc łagodnie.

Ekran podpinamy od strony wzmacniacza do masy. Przewody głośnikowe czyli takie anteny zbierają dużo sygnałów radiowych  w niektórych szybkich wzmacniaczach nie jest to pożądane, mówiąc łagodnie.
Tak dopytam:
Robimy ekran i wtedy te sygnały radiowe zbiera gnd wzmacniacza ? Skoro są niepożądane we wzmacniaczach to po co ?
59 minut temu, Makgajwer napisał:

idą na masę

Na masę to walisz 2 browary i kilogram golonki. Nie pisz bzdur. Ekran wykonany jest z tworzywa sztucznego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak wygląda ten kabel w konfekcji fabrycznej. Gdzie macie swoje ekrany, masy?

Teraz Chord zaczął stosować splittery do konfekcji kabli. Konstrukcja pozostała taka sama

obraz.thumb.png.0f5f999957cbe85fbfa4e3a995145811.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, piotrek7 said:

Na masę to walisz 2 browary i kilogram golonki. Nie pisz bzdur. Ekran wykonany jest z tworzywa sztucznego. 

Chord nie robi zbyt dobrych przewodów.

Ukryta Zawartość

Jeśli ten podwójny ekran przewodzi to powinno się go wykorzystać.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Makgajwer napisał:

Chord nie robi zbyt dobrych przewodów

Więc nie kupuj

2 minuty temu, Makgajwer napisał:

Jeśli ten podwójny ekran przewodzi to powinno się go wykorzystać.

Do tego, do czego został przeznaczony. Czyli do ekranowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.