Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz po NAD C375

michalfm1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć ta kłótnia. Kolega ma kolumny dali zensor 5, chce wymienić wzmacniacz na inny i prosi o propozycje. Odnośnie akustyki i ustawienia kolumn - oczywistym jest, że to bardzo ważne zagadnienie ale sądzę, że większość forumowiczów godzi pokoje odsluchowe z salonami i wciskanie w nie absorberow i innych tego typu gadżetów nie zawsze musi się podobać innym domownikom. Myślę, że gdyby autor watku szukał pomysłu na adaptacje akustyczna to wszedł by na wątek dotyczący tego zagadnienia. Poza tym nie zauważyłem, żeby autor watku skarżył się gdziekolwiek na akustyke pomieszczenia. Pozdrawiam ?

On 10/26/2019 at 9:53 AM, danielzy said:

Cześć , wiec skoro Made In Japan, to tak;

Coś z wysokich Denonów, świetna alternatywa to PMA 2020Ae, ale do 3tyś zapomnij, nawet do 4tyś, chociaż jest na Olx oferta za 3900zł ale ma porysowaną górę, ponoć za 3500zł do oddania (link poniżej) ,lub może jego starszy brat PMA-2010AE, w tej kwocie można już trafić w normalnym stanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub niższy model PMA-1510AE lub 1520AE

Ukryta Zawartość

Fajny byłby również Marantz np.

Ukryta Zawartość

lub modele PM 7005 lub 7006 ( to chyba poziom PMA-1510/1520AE)

Lub może Onkyo i chwalony model A-9070

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze Yamaha i najlepiej byłaby AS-2000 ale raczej nie do dostania do 3 tyś, jest jeszcze AS-1000 lub 1100 tylko czy ta zagra lepiej niż twój NAD??? , może tak, niech się wypowiedzą inni.

Jest jeszcze Pioneer  i np model A 50 lub A 70 ale tu się nie wypowiadam bo nigdy nie słuchałem tej firmy.

I to tak w skrócie na szybkiego?

Onkyo to fajniutki wzmacniacz słyszałem go u kolegi i zarombiście to grało. Też wcześniej miał nad c-375 po modzie u mudy ,dodam tylko że przed modyfikacją grał lepiej i pozbył się go szybko. Teraz ma onkyo a-9911 i jest jeszcze lepiej ?Autorze wątku Też uważam że nad to przereklamowana marka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja moge polecic Naim Unitiqute - all in one.  Bedzie ponizej budzetu i wszystko w jednym. Miałem Zensor, Ikon i Opticon z Nadem a potem z Naim Unitiqute i XS. Zensory graja zupełnie inaczej z Naimem niz Nadem. Całe pasmo zyskuje. 

Zostajesz z jednym klockiem do wszystkiego a Zensor mozesz za zaoszczędzone pieniądze zmienic na Opticon, które beda wyraźnie lepsze. Unitiqute jest za 2 tys do kupienia i za tyle samo mozna wyrwac Opticon 2 lub 1 jesli pomieszczeni ok 15m. Bazuje na własnym doswiadczeniu. NAD z Zensor gra bardzo przyjemnie ale jest bałagan i bas sie czesto rozlewa, z unitiqute było wszystko poukładane a bas super kontrolowany, w dodatku góra jest tam podana delikatnie, co jest kolejnym plusem jesli łączymy go z Dali. Polecam Opticon jak optymalny wybór, bo są sporo lepsze od Zensor (głównie średnica) i niewiele gorsze od Mentor. Generalnie Dali to przyjemne granie ale nie jest naturalne czy neutralne czy to seria Zensor czy Opticon. 

Chłopak zapytał a wy kłucie się jak politycy . Powiem tak 

Zensory 5 miałem i żałuje że sprzedałem to świetne male podłogówki miałem również ich następcę czyli oberon 5  i jak zaznaczam dla mnie" oberony to dziadostwo , bas zupełnie nie kontrolowany i cholernie buczący skopana zwrotnica na najtańszych elementach  .

Z mojej strony do zenków polecę  ci onkyo a zdecydowanie odradzę yamahy gdyż będzie za dużo góry

u Mnie pięknie zenki grały z ampi tx 8270

Panowie dzięki za propozycję ?

Ale bardzo zastanawia mnie to zestawienie z Marantzem PM8005 lub PM-15s1 miał ktoś okazję słyszeć te wzmacniacze ? 

PM-15s1 z CD-15s1 wygląda niesamowicie dobrze ?

19 minutes ago, michalfm1 said:

Panowie dzięki za propozycję ?

Ale bardzo zastanawia mnie to zestawienie z Marantzem PM8005 lub PM-15s1 miał ktoś okazję słyszeć te wzmacniacze ? 

PM-15s1 z CD-15s1 wygląda niesamowicie dobrze ?

Marantz z zensorami to analityczne granie. Jak miałbym wybierać to wolałbym onkyo czy denona ?

Godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Denon jest bardzo podobny do Marantza. Sądzę, że już lepsze byłoby Onkyo w tej kombinacji. Ale i tak wybrałbym jeszcze coś innego ?

Jestem innego zdania. Mimo że Denon i Marantz to jeden koncern to grają inaczej. Marantz to takie spokojniejsze,po ciepłej stronie granie,zrównoważone. Marantz świetnie się sprawdza do muzyki klasycznej (choć nie tylko), instrumenty brzmią wyśmienicie. Denon to bardziej dobitne granie, bywa (zależnie od modelu) że skraje pasm są mocniej podkreślone, czasem określane jako efekciarskie granie, choć mi osobiście się podoba.

1 godzinę temu, danielzy napisał:

Jestem innego zdania. Mimo że Denon i Marantz to jeden koncern to grają inaczej. Marantz to takie spokojniejsze,po ciepłej stronie granie,zrównoważone. Marantz świetnie się sprawdza do muzyki klasycznej (choć nie tylko), instrumenty brzmią wyśmienicie. Denon to bardziej dobitne granie, bywa (zależnie od modelu) że skraje pasm są mocniej podkreślone, czasem określane jako efekciarskie granie, choć mi osobiście się podoba.

Miałem pm-1510ae, ale to jednak nie moje granie. 

Z Denonami jest trochę tak że wysokie modele grają łagodniej i jakby dojrzalej niż te niższe. Miałem również PMA-1510ae który zmieniłem potem na PMA 2020ae, który to zagrał dużo lepszym dźwiękiem,ale też spokojniej dojrzalej, jeśli można to tak nazwać.

On 10/26/2019 at 2:18 PM, sir.jax said:

Jak takie podlogowki ustawiasz wzgledem ściany tylnej i bocznej, zawsze mnie ciekawi jak to jest w 11m?

Podziwiam

???

A co? Monitory wzgledem sciany ustawia sie inaczej niz podlogowki? Podstawkowych kolumn zasady akustyki nie dotycza?

1 godzinę temu, danielzy napisał:

Z Denonami jest trochę tak że wysokie modele grają łagodniej i jakby dojrzalej niż te niższe. Miałem również PMA-1510ae który zmieniłem potem na PMA 2020ae, który to zagrał dużo lepszym dźwiękiem,ale też spokojniej dojrzalej, jeśli można to tak nazwać.

Tylko 2010/2020ae to już cenowo drogo , a druga sprawa to smok, mam małe mieszkanie i tez ciężko mi to pomieścić wszystko ?

Słuchałem sporo wzmacniaczy wymienionych tutaj, yamaha czy marantz i posiadam bardzo podobnego do C375Bee a mianowicie Nad C372 I muszę powiedzieć że najlepiej brzmiał Nad, poźniej Marantz a na końcu Yamaha. Nad to bardzo dobre brzmienie, naturalne ale i potężne i bardzo kontrolowane, wysunięta scena i średnica. Yamaha dla mnie grała za ostro i za twardo, gorsza średnica, wysokie tony ( było ich więcej) dla mnie za dużo i bass był troszkę twardy, yamahę określiłbym jako konkretne brzmienie. Marantz grał fajnie, ale ten bass był taki troszkę płaski, było go za mało, reszta bez zarzutu ale dla mnie Nad wygrywa z Yamahą czy Marantzem.

3 godziny temu, Uchatek napisał:

A co? Monitory wzgledem sciany ustawia sie inaczej niz podlogowki? Podstawkowych kolumn zasady akustyki nie dotycza?

No właśnie, czy podłogówki,  czy też monitory ustawienie powinno być takie samo, ale 40cm to trochę mało. 

P.S.

Nie o to mi chodziło, ale niech Ci będzie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 hour ago, ZdzichuNadC372 said:

Słuchałem sporo wzmacniaczy wymienionych tutaj, yamaha czy marantz i posiadam bardzo podobnego do C375Bee a mianowicie Nad C372 I muszę powiedzieć że najlepiej brzmiał Nad, poźniej Marantz a na końcu Yamaha. Nad to bardzo dobre brzmienie, naturalne ale i potężne i bardzo kontrolowane, wysunięta scena i średnica. Yamaha dla mnie grała za ostro i za twardo, gorsza średnica, wysokie tony ( było ich więcej) dla mnie za dużo i bass był troszkę twardy, yamahę określiłbym jako konkretne brzmienie. Marantz grał fajnie, ale ten bass był taki troszkę płaski, było go za mało, reszta bez zarzutu ale dla mnie Nad wygrywa z Yamahą czy Marantzem.

Jaka to byla Yamaha?

13 minutes ago, sir.jax said:

No właśnie, czy podłogówki,  czy też monitory ustawienie powinno być takie samo, ale 40cm to trochę mało. 

P.S.

Nie o to mi chodziło, ale niech Ci będzie.

Fakt ze 11m2 to malo. Ja zaczynalem zabawe w 16m2 na podstawkowych a ostatnimi kolumnami w tym pomieszczeniu byly podlogowki ktore sprawdzily sie lepiej. Wszystko zalezy od tego jak gra dany glosnik a nie od jego wielkosci. Taka moja opinia po wlasnych doswiadczeniach.

7 minutes ago, ZdzichuNadC372 said:

AS-1100 o ile dobrze pamiętam.

No to jestem zaskoczony Twoja opinia na jej temat. Bycmoze glosniki byly nieodpowiednie do tego wzmacniacza. Posiadam a-s1100 i u mnie basik jest dosc spory, ale doskonale kontrolowany a gora w polaczeniu z wstega gra perliscie, jest przy tym gladka i bardzo detaliczna. Srednica moglaby byc deczko cieplejsza jak na moje ucho, ale dzieki temu ze nie jest zestaw jest bardziej uniwersalny, bo ja uwazam ze o ile w rocku przydalo by sie ocieplic i podkolorowac gitarki to w muzyce klasycznej, jazzie czy typowo wokalnej juz bym tego nie dal rady zniesc. 

4 godziny temu, danielzy napisał:

Ja się przesiadałem z 1520 Ae, i mogę potwierdzić Twoje słowa.

Godzinę temu, Uchatek napisał:

Ja zaczynalem zabawe w 16m2

16m, to nie 11m.

Widzisz, a ja na niecałych 20m zaczynałem na podłogówkach,  a skończyłem na monitorach, te co mam lepiej się sprawdziły niż poprzednie podłogówki z lekko zaadoptowanym pomieszczeniem ?

24 minutes ago, sir.jax said:

16m, to nie 11m.

Widzisz, a ja na niecałych 20m zaczynałem na podłogówkach,  a skończyłem na monitorach, te co mam lepiej się sprawdziły niż poprzednie podłogówki z lekko zaadoptowanym pomieszczeniem ?

No i fajnie ze Ci gra tak jak chciales. 

Powiedziałbym, że bardzo fajnie, adaptacja i ustawienie też swoje robi, oczywiście inne elementy również.

A głośniki były u mnie 3 miesiące zanim się na nie zdecydowałem i wybrałem, powiem tylko, że nie doczekały się jakiejś recenzji w periodyku audio.

Mało doceniane, bo mało o nich piszą, recenzji brak, więc wiesz jak jest, nie ma co sobie głowy zawracać. Nie było achów i ochów w prasie, to niewielkie zainteresowanie takimi monitorami.

???

z Zensorami 5 raczej Marantz niz Yamaha, choć mogę sie mylić,  z tym ze pm16 trochę za wysoka półka do nich i stare, ja bym wziął pm8005 lub pm8003 albo pm ki lite

W dniu 26.10.2019 o 11:54, costa brava napisał:

nad 356 ale po modzie muda44, slyszalem że świetny tzn slyszalem od ludzi co go mają a nie słuchałem sprzętu:)do tego stream magic 6 v2 (bo jest Tidal) i mamy fajny komplecik i niedrogo 

Tak, mam i potwierdzam w tym przedziale cenowym i po modyfikacji muda44 jest b.dobry dźwięk. Do kwoty 6000 zł nie do pobicia.

27 minut temu, costa brava napisał:

z Zensorami 5 raczej Marantz niz Yamaha, choć mogę sie mylić,  z tym ze pm16 trochę za wysoka półka do nich i stare, ja bym wziął pm8005 lub pm8003 albo pm ki lite

tylko to wszystko w granicach 3 tys zł, a niewiele dokładając mamy PM-15S1

37 minut temu, costa brava napisał:

to wszystko grubo ponizej 3000, a pm8003 to i ponizej 2000

pm8005 ostatnio byl za 2700 i sprzedal sie, a teraz np pm-15s1 jest za 3tys zl.

No właśnie, przyczyna to najprawdopodobniej felerny egzemplarz,a takie się trafiają wszystkim. Inna trochę sprawa  że cd-s 700 to nie MADE IN JAPAN za to cd-s 2100 raczej już tak (tak myślę) a to też ma znaczenie. Choć bubel jest bubel,obydwie przecież to Yamahy. Ale takie mamy czasy, ilość,ilość a jakości coraz mniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.