Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2000+ zł oraz kolumny do x(?) złotych

midel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisałem na początku września w sprawie używanego wzmacniacza do 1000 zł:

Jednakże, wtedy wystąpiła mi pewna sytuacja i musiałem na trochę odłożyć plany o zmianie sprzętu audio. Dodatkowo przez ten czas, trochę zmodyfikowałem moje cele i postanowiłem, że oprócz wymiany wzmacniacza (denon pma 320), będę również wymieniał moje obecne mildtony 80. Nie chciałem pisać w tamtym wątku, gdyż tak jak wspomniałem zmieniły się troszkę założenia.

95% mojej muzyki to rock/metal, reszta to elektronika. Co do grania to wolę bardziej ciepłe granie, aniżeli żylety :)

Ten x złotych w tytule wziął się z tego, że w zasadzie oprócz tych mildtonów nigdy nie miałem ani lepszych ani droższych kolumn i nie za bardzo wiem do jakej kwoty można znaleść w porządku sprzęt.
Co "nowości" sprzętu - dla mnie nie ma to znaczenia, może być nowy lub używany byle ładnie grał. Miłym dodatkiem było by wejście optyczne, przez który bym mógł podłączyć konsolę do wzmacniacza.

Sam też trochę poczytałem i zainteresowałem się wzmacniaczami: nad 356bee/355bee, onkyo 8150/8130, advance acoustic x-i50BT i denon pma-800ne, ale nie mam pojęcia z jakimi kolumnami mogą dobrze współgrać.

Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł na zestaw wzmacniacz + kolumny stereo to proszę pisać, najprawdopodobniej będzie to lepszy zestaw od tego co tu przedstawiłem, gdyż jak wspomniałem nie znam się zbyt na kolumnach i w sumie wzmacniaczach. Dodatkowo zdaję sobie sprawę, że tańsze kolumny/wzmacniacze mają swoje "standardowe" (nie wiem czy to dobre słowo) brzmienie które się całkowicie różni od lepszego sprzętu, ale mnie to nie boli, gdyż chcę się "nauczyć" dobrego brzmienia.

Pozdrawiam.

Od tego X na kolumny najwięcej zależy, bo jeśli chcesz wydać 2k zł na wzmacniacz, a na kolumny ma Ci zostać 1k zł, to może być porażka. Jeżeli jesteś na początku drogi poszukiwań, to zacznij od tańszych wariantów, np. to co proponowałem w innym wątku czyli np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bądź

Ukryta Zawartość

i do tego

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

razem poniżej 2k więc zostanie na dac-a, jak Ci się taki zestaw spodoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może tak: nowy wzmacniacz Yamahy ze zdalnym i dwoma wejściami cyfrowymi

Ukryta Zawartość

będzie napędzał jeśli masz blisko np:

Ukryta Zawartość

ale jak daleko to np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jednak przeskok z Mildtonów wcale nie musi być krokiem milowym, bo poza źle zestrojonym

basrefleksem ( można zmienić ) reszta ich pasma jest dość przyzwoita.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

jeśli funkcjonalność sieciowa nie jest niezbędna, na pewno lepszą opcją będzie zastosowanie klasycznego wzmacniacza. W tym przypadku proponuję NAD C356 BEE lub Advance Acoustics X-i75. NAD będzie trochę mocniejszy, bardziej energetyczny, ale to Advance Acoustics zaoferuje dźwięk bardziej plastyczny, lepiej wypełniony, dokładny. Jeśli natomiast szukasz rozwiązania z funkcjonalnością sieciową, spójrz na Yamaha R-N803D lub NAD C338.

Kolumny - spójrz proszę na Monitor Audio Bronze 6 oraz Heco Aurora 700. MA to bardziej swobodne, żywe, spójne granie, świetne połączenie ze wzmacniaczem Advance. Heco to spokojniejsze, bardziej plastyczne granie, świetne dopełnienie NAD. Do Heco świetnie sprawdzi się także wzmacniacz Audiolab 6000A.

Zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy do naszego salonu, oczywiście możesz liczyć na specjalną forumową cenę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dla metalu i elektroniki warto posłuchać monitorów studyjnych: JBL 308, Presonusy, Genelec I Dynaudio (różne). Oni dadzą niezbędną dla tych stylów energię i precyzyjność. Jeszcze JBL i Presonusy trochę zmniejszą odbicia od ścian co polepszy czytelność.

Osobiście miałem JBL i mogę szczerze polecić ich brzmienie, ale za wyjątkiem że trochę szumią. Na cichszych pasażach to słychać. Nie wiem którego stylu słuchasz. Więc, nie wiem czy ta wada Ci dotyczy.

Presonusy za precyzyjną średnicę chwalił kolega, z którym zgadzają się moje opinie. Więc raczej są dobre.

Genelec słuchałem starsze, nie wiem jak grają młodsze modele. Klony Genelec ma Behringer (model Truth). W ślepym teście wygrali u znanego dipola za 4 albo 6 tys. USD.

Sprobuj audiolab 8200 (bardziej analityczny), leema pulse (niezala moc i w miare zbalansowany wzmak tonalnie) albo roksan k2 (najmocniejszy i najcieplejszy z tej trojki). Kolumny pmc fb1i (grajace dosc miekko i po cieplej stronie), neat motive sx2 (starsza wersje, raczej neutralne granie), proac d18 (cieplejsze granie-najdrozsze ze wszystkich trzech, chociaz na cenach w Polsce sie nie znam). Oczywiscie tymi kolumnami hangaru nie naglosnisz. 

Wieza STEREO Technics :)

do 2 tys będziesz miał NADa C326. Lepszy oczywiście będzie C356, wspomniałeś że Cię interesował. Jeżeli jest w Twoim zasięgu to sprawdź koniecznie. Można też go zmodyfikować na forum przez tutejszych magików

20 godzin temu, midel napisał:

Witam, pisałem na początku września w sprawie używanego wzmacniacza do 1000 zł:

Jednakże, wtedy wystąpiła mi pewna sytuacja i musiałem na trochę odłożyć plany o zmianie sprzętu audio. Dodatkowo przez ten czas, trochę zmodyfikowałem moje cele i postanowiłem, że oprócz wymiany wzmacniacza (denon pma 320), będę również wymieniał moje obecne mildtony 80. Nie chciałem pisać w tamtym wątku, gdyż tak jak wspomniałem zmieniły się troszkę założenia.

95% mojej muzyki to rock/metal, reszta to elektronika. Co do grania to wolę bardziej ciepłe granie, aniżeli żylety ?

Ten x złotych w tytule wziął się z tego, że w zasadzie oprócz tych mildtonów nigdy nie miałem ani lepszych ani droższych kolumn i nie za bardzo wiem do jakej kwoty można znaleść w porządku sprzęt.
Co "nowości" sprzętu - dla mnie nie ma to znaczenia, może być nowy lub używany byle ładnie grał. Miłym dodatkiem było by wejście optyczne, przez który bym mógł podłączyć konsolę do wzmacniacza.

Sam też trochę poczytałem i zainteresowałem się wzmacniaczami: nad 356bee/355bee, onkyo 8150/8130, advance acoustic x-i50BT i denon pma-800ne, ale nie mam pojęcia z jakimi kolumnami mogą dobrze współgrać.

Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł na zestaw wzmacniacz + kolumny stereo to proszę pisać, najprawdopodobniej będzie to lepszy zestaw od tego co tu przedstawiłem, gdyż jak wspomniałem nie znam się zbyt na kolumnach i w sumie wzmacniaczach. Dodatkowo zdaję sobie sprawę, że tańsze kolumny/wzmacniacze mają swoje "standardowe" (nie wiem czy to dobre słowo) brzmienie które się całkowicie różni od lepszego sprzętu, ale mnie to nie boli, gdyż chcę się "nauczyć" dobrego brzmienia.

Pozdrawiam.

W cenie około 2000zł kupisz NADa C356BEE z rynku wtórnego po mojej modyfikacji .

Jak pomieszczenie ma minimum 18-20 metrów wypożycz do niego Heco Aurora 1000. Jak będą " brzmieniowo za duże" , wypożycz model 700 .

16 godzin temu, Q21 napisał:

Kolumny - spójrz proszę na Monitor Audio Bronze 6

Autor pisze że słucha metalu a ty polecasz do takiej muzy MA ? Gratuluję beztroski ale przy okazji nie udzielaj takich nie trafionych porad tym którzy nie do końca się orientują. Rozumiem chęć opchnięcia kolumn ale nie za wszelką cenę.

Poczytałem o wzmacniaczach i kolumnach, które przedstawiliście i powiem, że zaciekawiła mnie ta modyfikacja nada 356bee, szczegółnie jak przeczytałem opinie, że dzwięk jest sporo na plus oraz, ze może dorównywać sporo droższym modelom. Dodatkowo, do tego wzmacniacza były polecane w tym wątku kolumny heco aurora 700. Myślę, że na ten moment jestem skierowany na nad 356bee z modyfikacją + heco aurora 700, ale jeszcze trochę poczytam o innych wzmakach między innymi o roksan k2. Co do pokoju to ma około 12 metrów.

Nie mogę z edytować mojego posta wyżej, także piszę nowy:

Jak bym się skusił na nad 356bee + heco aurora 700, to myślicie, że w przyszłości, dac Cambridge Audio Stream Magic 6 dobrze by współgrał z tymi kolumnami? Piszę o tym, gdyż właśnie trochę o tym dacu czytałem, i wiele osób poleca połączenie tego daca z nadem.

1 godzinę temu, midel napisał:

Jak bym się skusił na nad 356bee + heco aurora 700, to myślicie, że w przyszłości, dac Cambridge Audio Stream Magic 6 dobrze by współgrał z tymi kolumnami? Piszę o tym, gdyż właśnie trochę o tym dacu czytałem, i wiele osób poleca połączenie tego daca z nadem.

Tak, to dobra konfiguracja, polecam ją. A co do odtwarzacza to CA Stream Magic dźwiękowo jest ok, ale jest to już starsze urządzenie. Myślę, że lepszą opcją będzie nowszy model CXN v2 lub zupełnie coś innego. Wzmacniacz czy kolumny nie starzeją się tak szybko jak odtwarzacze sieciowe.

Zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, midel napisał:

Tutaj nie napisałem, ale chodziło mi o zmodowanego nada 356bee.

22 minuty temu, Q21 napisał:

Tak, to dobra konfiguracja, polecam ją. A co do odtwarzacza to CA Stream Magic dźwiękowo jest ok, ale jest to już starsze urządzenie. Myślę, że lepszą opcją będzie nowszy model CXN v2 lub zupełnie coś innego. Wzmacniacz czy kolumny nie starzeją się tak szybko jak odtwarzacze sieciowe.

Zapraszam na odsłuchy oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Rozumiem, sprawdziłem za twoim poleceniem CXN v2, ale myślę, że kosztowo ten model wychodzi z opcji.

3 godziny temu, midel napisał:

12m więc Aurory 1000 odpadają a 700 możesz wypożyczyć i tak zrób koniecznie . Jak Aurory 700 będą się dusić to zostają monitory .

Jako że modyfikuję C356BEE oraz Stream Magic 6 i nowsze CXN potwierdzam że wraz z Aurorami to najczęstsze zestawienia klientów którzy są zadowoleni z dokonanego wyboru .

Jako przetworniki CXN a SM6 grają identycznie , najnowszy CXN V2 gra ciut lepiej po sieci .

5 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Może wystarczy koledze C326? Wiem oczywiście, że model C356 będzie trochę lepszy szczególnie po modyfikacji, ale może warto posłuchać?

Znaczy jak bym miał możliwość to bym przesłuchał zarówno C326BEE, C356BEE jak i innych modeli, ale mieszkam w Ostrołęce (Mazowieckie) i z tego co się orientuję to w pobliżu nie ma dobrych sklepów audio, w których bym mógł odsłuchać te wzmaki czy kolumny. Dodatkowo, wsród znajomych nikt nie ma tego typu sprzętu, więc muszę trochę na ślepo działać, głównie opierając się o wasze opinie oraz rady.

Zanim kupisz modyfikowany, to najpierw posłuchaj oryginalnego, nie dziwi Cię fakt, że ktoś płaci za modyfikację, która ma trafić w jego gusta i nad którą się zachwyca "och i ach" , a potem sprzedaje, pisząc przy tym, jak to cudownie gra i ile to go kosztowało, a już na pewno weź poprawkę, jak ktoś pisze, że po modyfikacji coś gra jak sprzęty kilka/kilkanaście razy droższe, to nie te kwoty, z których większość to "marża", a nie jakość zastosowanych części ?. Jeśli celujesz cały czas w 2K zł, to zacznij od Roksana.

Skoro piszesz o cieplejszym graniu, to modyfikacja będzie wbrew tym potrzebom, poza tym eliminuje

z toru potrzebne czasem regulacje, tak że się nie podpalaj za bardzo ? i poczytaj.

Jak masz auto - skocz do Zambrowa:

Ukryta Zawartość

nawet jak nie kupisz jest to ciekawa oferta, bo ta seria Rotela ma mniej otwarte brzmienie,

niż starsze modele.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, radmorek napisał:

Zanim kupisz modyfikowany, to najpierw posłuchaj oryginalnego, nie dziwi Cię fakt, że ktoś płaci za modyfikację, która ma trafić w jego gusta ?

Modyfikacje nie są robione pod gusta , od kilku lat są takie same a mają na celu aby wzmocnienie sygnału we wzmacniaczu było z jak najmniejszym w niego ingerencją . Każdy z tych modeli ( fabryczne też ) ma jakiś swój charakter ( nie ma wzmacniaczy idealnie przeźroczystych ) i to powinno być uwzględnione w wyborze .

7 godzin temu, audioburak napisał:

Skoro piszesz o cieplejszym graniu, to modyfikacja będzie wbrew tym potrzebom, poza tym eliminuje

z toru potrzebne czasem regulacje, tak że się nie podpalaj za bardzo ? i poczytaj.

?

Po modyfikacji wzmacniacze te grają czyściej , dokładniej z lepszą rozdzielczością ale i też mniej ostro , naturalniej , barwniej .

Doskonałym tego przykładem jest C356BEE który fabryczny potrafi grać ostro na wyższej średnicy a po modyfikacji nic takiego nie ma miejsca .

Każda regulacja barwy w jakiś sposób degraduje brzmienie . Im lepszy sprzęt tym bardziej to słychać .Nawet tak drogie wzmacniacza jak np Accuphase E-600 po załączeniu regulacji grają zauważalnie gorzej ( sygnał przechodząc przez dodatkowe elementy ulega  " zniekształceniom " )

Dobrze, postanowiłem, że kupię używanego nada 356bee i przesłucham go, i po tym stwierdzę, czy chcę go modyfikować, ale jak narazie myślę, że tak, skoro poprawia to ogólnie jakość dzwięku w kierunku który lubię. Kolumny i DAC myślę kupić w kolejnych miesiącach, po solidnym przesłuchaniu. Dziękuję wszystkim za rady w tym wątku.

W dniu 27.10.2019 o 22:42, midel napisał:

Znaczy jak bym miał możliwość to bym przesłuchał zarówno C326BEE, C356BEE jak i innych modeli, ale mieszkam w Ostrołęce (Mazowieckie) i z tego co się orientuję to w pobliżu nie ma dobrych sklepów audio, w których bym mógł odsłuchać te wzmaki czy kolumny. Dodatkowo, wsród znajomych nikt nie ma tego typu sprzętu, więc muszę trochę na ślepo działać, głównie opierając się o wasze opinie oraz rady.

Bez przesady. Do Warszawy masz około 100 km. Jest tam kilka specjalistycznych miejsc. Może warto poświęcić weekend?

A może kolega midel chciałby rozpatrzyć inną alternatywę dla swojego podjętego już wyboru?...Po resztę informacji zapraszam kolegę na priva- Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.