Skocz do zawartości
IGNORED

Kto doradzi gramofon

jajen

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, LESZEK 560 napisał:

Kolego chyba jestes tu nowy.

Masz zagwozdkę ?

49 minut temu, LESZEK 560 napisał:

jedni skorzystają tak jak twierdzisz z tych dyskusji a dla innych nic to nie wnosi . 

Warto czytać ludzi piszących tu od lat .

Pozdrawiam .

KALIBER vel rydz .

12 godzin temu, Margol napisał:

Linn jest tak samo prosty jak Rega,tylko inaczej walczy z wibracjami.I jeszcze w kontekście talerzy,na które liczne tutejsze autorytety lubią się powoływać,to powiem tyle. W porównaniu z akrylem,który wykorzystuje np Clearaudio,czy zwykłym aluminium,które od zawsze wykorzystywał Thorens,szkło optyczne Regi,które trzeba misternie obrobić a w drogich modelch,dodatkowo jeszcze kleić z kilku warstw,jest promem kosmicznym przy latawcu jakim są wymienione wcześniej „technologie”

naiwny jesteś jak sądzisz , że szkło optyczne to jakieś inne szkło.  Zrobiłem se taki talerz kiedyś do lenco l85 za całe 20 zeta u szklarza , a to nie 400. Zrobiłem sprawdziłem i wyrzuciłem . Szkło , akryl , plastik , mdf - wszystko tanie i na szybko w chinach klepane. Aluminium ,  a raczej znal trzeba odlać i obrobić z odpowiednią precyzją , szlifować oś łożyska pod tolerancje potem to wyważyć - to wszystko kosztuje czas i pieniądze , a i nie tak prosto dobrać stop by nie pękał . Łatwej przecież zamówić w chinach i na miejscu złożyć , i mamy dumne , made in england , bo prawo unijne na to pozwala.

Sam jesteś prosty skoro uważasz , że linn jest prosty .

Skoro strojenie na zadaną częstotliwość zawieszenia , stosowanie drewna i przesadna dbałość o jakość , oraz wąskie tolerancje są proste - to czemu tyle kosztuje.

Robię w metalu już ok 20 lat , to wiem o czym pisze.

12 godzin temu, Margol napisał:

Linn jest tak samo prosty jak Rega,tylko inaczej walczy z wibracjami.

jak jest wibrator to są wibracje.

Czy to massloader , czy miękko zawieszony - zawsze do tej pory chodziło o tłumienie drgań , ale teraz dzięki kreatywnemu marketingowi co poniektóre firmy odkryły nadzwyczajne właściwości mdf-u lub akrylu jako remedium na wszelkie bolączki. A to zwykła ściema. 

Pod tym względem vintage było o wiele lepsze , bo nie raz były zamieszczane wykresy rezonansów poszczególnych ramion lub całych gramofonów. Były robione badania , a potem kosztorys , nie odwrotnie. 

11 godzin temu, rochu napisał:
14 godzin temu, bolo_senor napisał:

Tam masz używać oleju producenta i koniec. 

I to mi się podoba.

Wiem co mam używać a nie gmerać po necie w poszukiwaniu co mam zapodać.

Jeżeli postępuje wbrew zaleceniom producenta - ponoszę pełne ryzyko.

Ty jesteś nie polak , bo polak wie lepiej a i tak mu to zwisa bo jest gwarancja.

11 godzin temu, rochu napisał:

Jechał mi tu czołg...

Kredens jest na rynku z 10 lat. To dużo czasu aby produkt wyleczyć z chorób wieku dziecięcego i rozwinąć support dla uzytkowników.

Taki PJ po takim czasie istnienia był już największym producentem gramofonów na globie.

Linnowi i Redze zajęło to też jakieś 10 lat aby zostać poważnym producentem. A obydwie firmy zaczynały w garażu.

Prawda jest taka, że nie da się wytłumaczyć indolencji projektu kredensa w żaden sposób, prócz tego, że jest to całkowicie nietrafiony produkt.

Zmiłuj się waść rega nie zajmowała i nie zajmuje się tylko tt , robi i sprzedaje elektronikę , kolumny - ilu ludzi tam pracuje . Pj tak samo , gdzieś wyczytałem , że tesle nawet kupił . A linn to już kawał historii i wytwórnia płytowa.

Mieszasz wszystkie angole w jednym kotle , nigdy nie powiedziałem , że linn to chińskie orgiami na desce do krojenia składane. 

Zresztą co innego składać , a co innego robić produkcje prawie jednostkową na konkretne zamówienie.

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

Sam jesteś prosty skoro uważasz , że linn jest prosty .

Twój bełkot przeczytałem do tego co powyżej. Dyskutować można z kimś kto trzyma poziom,Ty trzymasz poziom jak wielka płyta w PRL. Szkoda na Ciebie czasu.

7 godzin temu, bolo_senor napisał:

Zmiłuj się waść rega nie zajmowała i nie zajmuje się tylko tt , robi i sprzedaje elektronikę , kolumny - ilu ludzi tam pracuje . Pj tak samo , gdzieś wyczytałem , że tesle nawet kupił . A linn to już kawał historii i wytwórnia płytowa.

O ile mi wiadomo wytwórca kredensa także robił wzmacniacze lampowe.

Linn zanim wypuścił swoją pierwszą elektronikę działał już 15 lat na rynku, PJ tak samo a Rega lat 17.

Może lepiej już nie zabieraj głosu na tematy na których się nie znasz.

Zaliczasz wtopę za wtopą, tak jak ta w dyskusji w wątku sąsiednim o wyższości szlifów.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 godziny temu, rochu napisał:

Linn zanim wypuścił swoją pierwszą elektronikę działał już 15 lat na rynku, PJ tak samo a Rega lat 17.

rochu , ale o co ty masz pretensje , adam se działa jak chce. A że ty nic o metalu nie wiesz to masz gramofon z tektury. 

to nie ode mnie zależy co i jak robi. Jak to takie łatwe sam załóż firmę .

Tak odbiegłeś od tematu , że z regi zrobiłeś już linna , a nie o linnie ta dyskusja tylko o regdze i innych tekturowych tt.

3 godziny temu, rochu napisał:

Może lepiej już nie zabieraj głosu na tematy na których się nie znasz.

to samo tyczy się ciebie , bo te twoje porównania regi do linna , linna do ad fontesa są zwyczajnie naiwnie głupie. Porównanie firm o światowej renomie do pasjonata co robi może jeden gramofon na miesiąc. Inne były warunki rozwoju w latach 80 tych - inne są dziś - nawet inny jest target tych firm. Myślę , że celowo zmieniasz temat , bo o przenoszeniu drgań i rezonansach to nie wiesz nic , za to wyszukiwanie cytatów dobrze ci idzie.

Zresztą adwokatem ad fontesa też nie jestem , ale twoje argumenty to wymysł chorej wyobraźni . Bo ten gramofon znasz tylko z internetu . Na konkretne pytania byś nie odpowiedział jak było w przypadku ramion. Poza tym info o łożysku jest z kilku lat.

3 godziny temu, rochu napisał:

Zaliczasz wtopę

Lepiej pomylić się raz , niż mylić się cały czas.

witam wszystkich
wygląda na to, że  będę się pozbywał całego toru analogowego.

jeśli ktoś chce wskoczyć na całkiem niezły level to zapraszam.

gramofon Accoustic signature z ramieniem Morch i wkładka London

pre - Sensor 2 - ciężko znaleźć lepszy pre w rozsądnych pieniądzach.

moją wiarygodność można sprawdzić na ebay - nick stempelu2

14 godzin temu, kostron napisał:

moją wiarygodność można sprawdzić na ebay - nick stempelu2

Ebay jakis czas temu wylaczyl mozliwosc wyszukiwania sprzedawcow. Musialbys podlinkowac aukcje albo chociaz podac jej numer.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.