Skocz do zawartości
IGNORED

lampowy DAC na PCM1702 w trybie nos - projekt i pcb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Ale nie zamykaj się na tym , posłuchaj przynajmniej okresowo czegoś innego .
Owszem, ale już tylko incydentalnie. Uważam, że jak na mój gust, to nic lepszego już nie będzie. I dobrze mi z tym
10 minut temu, Sine Metu napisał:

Owszem, ale już tylko incydentalnie. Uważam, że jak na mój gust, to nic lepszego już nie będzie. I dobrze mi z tym emoji56.png

No i brawo Ty :)

Panowie czas brać przykład. Kolega już wybrał sprzęt i teraz słucha Muzyki :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nawet i ten segment rynku jest już nasycony. Po prostu ludziom do szczęścia już nic nie jest potrzebne.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 godzinę temu, Kris_54701 napisał:

Po prostu ludziom do szczęścia już nic nie jest potrzebne.

Mocne ?

...there is no spoon...

Jest jeszcze jedna fajna rzecz w tym R2R. Można go słuchać nawet bardzo głośno i im głośniej tym lepiej. Mam to w dualu, czy dwa razy większy prąd niż z jednego, a mimo to jest sporo cichszy od pcm,1794.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

39 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jest jeszcze jedna fajna rzecz w tym R2R. Można go słuchać nawet bardzo głośno i im głośniej tym lepiej. Mam to w dualu, czy dwa razy większy prąd niż z jednego, a mimo to jest sporo cichszy od pcm,1794.

I p-p 7,8 mA

• 1 miesiąc później...

Temat zdechł , więc zwróciłem się do zakładu produkującego płytki z prośba o wycenę wykonania płytek według projektu pavouka .

W skład zestawu wchodzą dwie płytki - odbiornika na DIR9001 i przetwornika w trybie nos na PCM1702 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zasilacze nie wchodzą w skład zestawu bo i tak każdy stosuje to co lubi .

Dostałem taką propozycję przy zamówieniu 10 płytek , cytuję :

Dzień dobry,

poniżej oferta na produkcję PCB dir9001_spdif_i2s:

Termin realizacji 14 dni roboczych

cena za 1 szt (netto) [PLN] - 25.72 

liczba zamawianych PCB- 10

parametry PCB:

50 mm x 50 mm; 
ilość warstw: 2
rodzaj laminatu: FR4
laminat: 2.4 mm
miedź: 35 µm
liczba otworów: 61
metalizacja - TAK
soldermaska - zielona
cynowanie HAL - TAK
cynowanie chemiczne - NIE
opis płytki dwustronny
złocenie - NIE
frezowane otwory - NIE
nietypowy kształt - NIE
frezowanie: 0 mm
rylcowanie/v-cut: 0 mm

poniżej oferta na produkcję PCB pcm1702_dac:

Termin realizacji- 14 dni roboczych

cena za 1 szt (netto) [PLN]- 65.21

liczba zamawianych PCB- 10

zaliczenie dnia produkcyjnego przy złożeniu zamówienia do godziny:

parametry PCB:

100 mm x 80 mm; 
ilość warstw: 2
rodzaj laminatu: FR4
laminat: 2.4 mm
miedź: 35 µm
liczba otworów: 243
metalizacja - TAK
soldermaska - zielona
cynowanie HAL - TAK
cynowanie chemiczne - NIE
opis płytki dwustronny
złocenie - NIE
frezowane otwory - NIE
nietypowy kształt - NIE
frezowanie: 0 mm
rylcowanie/v-cut: 0 mm

Opcje wysyłki:
- odbiór osobisty 0 zł
- przesyłka Pocztą Polską 9,35 zł netto
- paczkomaty InPost 10,57zł netto
- kurier InPost 14,63 zł netto
- kurier UPS 20,32 zł netto
- przesyłka konduktorska 70 zł netto

Przedstawiona wycena zawiera wszystkie koszty jakie ponoszą Państwo przy zamówieniu PCB. 

koniec cytatu. 

Podsumowując- przy zamówieniu 10 kompletów wychodzi za komplet ( odbiornik + przetwornik ) do zapłaty ( 25.72 + 65.21) + VAT = w zaokrągleniu 112 PLN . Do tego dojdzie koszt wysyłki do każdego z zamawiających . 

Nie znalazłem w sieci tańszej oferty płytek pod PCM1702 . Nawet na chińskich portalach i w sklepach internetowych diy audio . Najtańsza jest oferta za 35$ + koszt wysyłki z Chin ale i tak trzeba dokupić przejściówki z PCM63 na PCM1702 .

Jeśli liczba zainteresowanych przekroczy te 10 zestawów to może będzie taniej .

Jeżeli wiecie o tańszym wykonawcy to można się jeszcze popytać . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

12 minut temu, arturp napisał:

przetwornika w trybie nos na PCM1702

Jakby to był DAC z oversamplingiem to bym brał. NOS nestety nie interesuje mnie.

Jeżeli płytki byłyby wykonane na standardowym laminacie grubości 1,6 mm w/g powyższej specyfikacji to całkowity koszt zamówienia 10 kompletów płytek u sprawdzonego producenta , łącznie z dostawą wyniósłby ok.300 PLN czyli 30 PLN za komplet. Pod warunkiem, że będą przygotowane gerbery.

20 minut temu, nerdol napisał:

standardowym laminacie grubości 1,6 mm

Nie ma chyba z tym problemu , może być 1,6 mm

20 minut temu, nerdol napisał:

Pod warunkiem, że będą przygotowane gerbery.

Te projekty są w Eagle a ja nie potrafię konwertować na Gerber 

55 minut temu, McGyver napisał:

NOS nestety nie interesuje mnie.

Ciebie nie ale to przecież Twoja praca więc może klientów zainteresuje .

...there is no spoon...

5 minut temu, arturp napisał:

więc może klientów zainteresuje .

Nie robię projektów do których sam nie mam przekonania.

1 minutę temu, gavron04 napisał:

Jak coś to mogę arturp przygotować pliki gerber dla obu projektów.

Jeśli byłbyś tak miły to może dzięki temu zmniejszymy koszty . pozdr.

...there is no spoon...

Gerbery mam ogarnięte. Jakbyś chciał wprowadzić KOSMETYCZNE (np dodanie otworków montażowych w PCM1702) zmiany to daj znać na PW, żeby tutaj syfu nie robić ?

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

1 godzinę temu, arturp napisał:

Nie ma chyba z tym problemu , może być 1,6 mm

Jeżeli znajdą się chętni na np. 20 kompletów to cena oczywiście ulegnie obniżce.

Jak coś się piszę :) mam wolne zasilacze i kostki więc można się pobawić.

1.Yasioo  - 1x  PCB pcm1702_dac

Edytowane przez Yasioo
Godzinę temu, gavron04 napisał:

Jakbyś chciał wprowadzić KOSMETYCZNE (np dodanie otworków montażowych w PCM1702)

Oj , tak . otworki na wersję przewlekaną to by było to co lubię bo sporo ludzi ma stare wyluty tych kostek .Na razie pisze tu w wątku , póki się chętni zbierają to niech wiedzą co się dzieje . pozdr. 

...there is no spoon...

No to otwieramy listę chętnych .

Proszę pamiętać ,że trzeba zamawiać komplet ( PCM1702+DIR9001 ) lub pojedyncze płytki - odbiornik (DIR9001 ) lub przetwornik ( PCM1702 ) . Oczywiście można zamawiać wielokrotność . Najłatwiej robić kopiuj/wklej i dodawać swój wpis.

1. arturp - komplet ( PCM1702+DIR9001 ) - 1 szt. 

2. Yasioo  - komplet ( PCM1702+DIR9001 ) - 1 szt. 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Odnośnie odbiornika, to żeby rozszerzyć ilość wejść to zrobiłem mini przełączniki.

a) 2x coax
b) 2x toslink
c) 1x coax + 1x toslink

Coax oczywiście z transformatorkiem. 
Zasilanie 3,3-5VDC z zabezpieczeniem przed odwrotną polaryzacją.
Możliwość załączania z izolacją (transoptor) ; możliwość załączania z mikroprocesora lub standardowo za pomocą zworki/przełącznika on/off.

Wymiary 40x40mm.

Ukryta Zawartość

Za około tydzień będę testować.

1 godzinę temu, Yasioo napisał:

Może to zbyt skomplikowane ale zmienił bym staby SMD na przewlekane ?

Wszystko jest do zrobienia, ale jeśli się rozpędzimy z przeróbkami to lepiej narysować od nowa całość..

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, arturp napisał:

Nie znalazłem w sieci tańszej oferty płytek pod PCM1702 . Nawet na chińskich portalach i w sklepach internetowych diy audio . Najtańsza jest oferta za 35$ + koszt wysyłki z Chin ale i tak trzeba dokupić przejściówki z PCM63 na PCM1702 .

Socket PCM63 jest fajny bo można bez problemu wsadzać 63,1702,1704,AD1865 a i prawdopodobnie TDA1541. A to daje duże możliwości zabawy z układem i nie ogranicza do jednego. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

51 minut temu, gavron04 napisał:

Wszystko jest do zrobienia, ale jeśli się rozpędzimy z przeróbkami to lepiej narysować od nowa całość..

No tak :) ... głównie zaproponowałem to rozwiązanie aby móc zastosować np zasilacze kolegi Muzg, to może wiele poprawić :) ... mnie głównie interesuje interfejs i2s :) .... No i ten analog można wywalić i zastosować piny np na rezy konwersji ? ... oj ta wyobraźnia :)

Edytowane przez Yasioo
57 minut temu, gavron04 napisał:

Już postulowałem kiedyś w innym wątku, że jak robić od zera, to PCB z wejściem I2S, bez analogówki, bez zasilania, i uniwersalną, czyli przed DACami sockety na "stoliczki" gdzie można wstawić albo DF albo logikę do NOSa. 

A ja tam nie lubię się rozdrabniać. Jestem za projektem kompletnego DACa, z optymalnym zasilaczem, z filtrem, takim jak w datashecie. Wszystko na jednej pcb. Coś takiego jak sobie na swojej wytrawionej płytce zrobiłem (parę stron wstecz są zdjęcia). Wiem, że nie jestem w oczekiwaniach odosobniony. Kompletny DAC  to jest to.

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

2 godziny temu, sybic napisał:

Wiem, że nie jestem w oczekiwaniach odosobniony. Kompletny DAC  to jest to.

Szkoda że wcześniej nie dałeś znać . Gdybyś zadeklarował , że mógłbyś nam udostępnić projekt to wszystko byłoby prostsze . 

Z drugiej strony - nauczony doświadczeniami naszego forum wiem już , że kiedy dochodzi do dyskusji o tym co i jak ma być zrobione to nikomu się nic nie podoba , lista życzeń nie ma końca a efekt nikogo nie satysfakcjonuje ? . A temat zasilaczy to odrębna bajka . Preferencje w tym zakresie są tak różne ,że strach do tego podchodzić - jedni chcą salasy , inni prestabilizację , ktoś tam woła ze nie słyszy różnicy między zasilaczami a znajdzie się i taki kto chce zasilacz lampowy ...

Trzeba zrobić płytki i już . Nie zadowolimy wszystkich ale 10-20 osób skorzysta . Podobnie było z lampowym analogiem dla daców z symetrycznymi wyjściami  . Na początku same problemy a potem się okazało , że 50 płytek nie wystarczy .

gavron04 zrobi drobne modyfikacje projektu w Gerberze , zbierzemy zainteresowanych i wpłaty , ja zamówię płytki i sprawa załatwiona . Nie ma się co rozdrabniać . Zwłaszcza , że PCM1702 gra świetnie , koszt wykonania będzie relatywnie niski ( max 300 PLN bez zasilaczy )  , projekt jest sprawdzony i nie ma błędów a elementy dostępne w kraju ( z wyjątkiem PCM1702 , które są na eBayu czy aliexpress nawet po 20 PLN ) .

PS

część podstawowych scalaków jest w TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

46 minut temu, arturp napisał:

Szkoda że wcześniej nie dałeś znać . Gdybyś zadeklarował , że mógłbyś nam udostępnić projekt to wszystko byłoby prostsze . 

przecież projekt jest udostępniony, ale jako prasowanka do termotransferu, czyli w programie graficznym.

Wymaga przerysowania. Już dobre miesiące gram na tym DACu na 1702 i jakoś mi się nie znudził. A zdaje się na Sabre szybciej przyszło znudzenie :) Oczywiście, nie pisze iż to zła kość.

19 godzin temu, Yasioo napisał:

No tak ? ... głównie zaproponowałem to rozwiązanie aby móc zastosować np zasilacze kolegi Muzg, to może wiele poprawić ? ... mnie głównie interesuje interfejs i2s ? .... No i ten analog można wywalić i zastosować piny np na rezy konwersji ? ... oj ta wyobraźnia ?

Jeśli chodzi o PCB PCM1702:

- zasilanie rozumiem, że w miejsce IC11;12;13 chcecie mieć możliwość wstawienia zasilaczy Muzg'a na wyjścia - jaki pinout? Jaki rozstaw? I pytanie czy chcecie zasilacz stabilizatory Muzg'a z tych +12VDC czy z osobnego zasilacza... 
- analog można pominąć  wstawiając podwójne złączki raster 2.54mm coś takiego: 

173c38fc-0cc9-4339-922f-d7290b03ea40

lub w wersji 4pin, czyli wychodzimy z PCM1702 i albo wchodzimy na wbudowany analog, albo wychodzimy sygnałem i GND na zewnętrzny swój analog przed wyjściem - możliwość wlutowania RC między sygnałem a masą.

warto pomyśleć o odzielnych złączach dla cyfry i analogu. Ewentualnie zworki dla oszczędnych.

W sumie niewiele z oryginału zostaje. 

• Pokaż nowe odpowiedzi