Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do lampy Ayon Scorpio

marswiet

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili  posiadam monitory Dynaudio Focus 160 napędzane Ayonem Scorpio .Chciałbym przejść na kolumny podłogowe , zmiana metrażu pomieszczenia na 35-40 m2 , także w moim odczuciu niedobór basu z monitorów. Mam na oku Audiovectory QR 3 na QR5 brak w tej chwili funduszy lub Focal Aria 926  lub Polk Audio rti a9. Prosiłbym o sugestię , które byłyby odpowiednie do lampowego wzmacniacza i warte zakupu. Dodam ,że wybieram się posłuchać Audiovectorów oraz Focali , niestety nie mam możliwości jeśli chodzi o Polki, ale opinie tych amerykańskich kolumn są pozytywne . Tylko czy pociągnie je Ayon?

Audiovector QR3 dobre granie z lampą również, miałem polecam ale max do 25m2.

Do lampy polecam kolumny które miałem lub słuchałem u mnie w domu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ps

Wharfedale nie słuchałem w domu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Audiovector do dobra opcja, ale z mojej strony zaproponowałbym koniecznie posłuchać polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html), może Fyne Audio F502 (https://www.q21.pl/fyne-audio-f502-czarny.html), Kef Q950 (https://www.q21.pl/kef-q950.html), chyba że możemy troszeczkę zwiększyć budżet, to świetne i teraz w mega cenie Kef R900 (https://www.q21.pl/kef-r900.html). Każdą powyższa konstrukcję Twój Ayon prawidłowo wysteruje.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu oraz indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Witam

Z listy podesłanych propozycji słuchałem Spendor A5, Minas Anor i Sonus faber. A5 graja bardzo dobrze i mogą zaskoczyć ale nie do większych powierzchni. Sonus faber - bardzo otwarte i bezpośrednie ale z punktowym i niestety skąpym basem. Dla mnie grały raczej jak duże monitory. Minas Anor -  niby poprawnie ale niczym mnie nie zauroczyły. Choć tutaj odsłuch był grzecznościowy i warunki takie sobie. Najlepiej sprawdzić u siebie. 

U mnie grają Audiovectory M3 Signature - w tej cenie trudno znaleźć tak uniwersalne, otwarte, bezpośrednie i szybkie kolumny. Potrafią zadziwić jakością i głębokością basu, porządkiem na scenie. Przy tym pokażą każdą zmianę w systemie (kable , wzm etc) czy jakość nagrania. Wielu kolumn słuchałem ale to mi najbardziej odpowiadają. W zestawie hegel H-100 i auralik Altair . Na dziś zakończyłem poszukiwania a przesłuchałem ok 15 różnych kolumn... Pozdrawiam

Słuchałem Scorpio z Pylon Diamond 28. Bardzo fajne wybrzmienie z niskimi zejściami. Ostatnio pojawił się na rynku Diamond 30. Ze względu na sporą efektywność, w Twoim pomieszczeniu może być dobrym kompanem dla Ayona.

W dniu 5.12.2019 o 20:25, marswiet napisał:

W tej chwili  posiadam monitory Dynaudio Focus 160 napędzane Ayonem Scorpio .Chciałbym przejść na kolumny podłogowe , zmiana metrażu pomieszczenia na 35-40 m2 , także w moim odczuciu niedobór basu z monitorów. Mam na oku Audiovectory QR 3 na QR5 brak w tej chwili funduszy lub Focal Aria 926  lub Polk Audio rti a9. Prosiłbym o sugestię , które byłyby odpowiednie do lampowego wzmacniacza i warte zakupu. Dodam ,że wybieram się posłuchać Audiovectorów oraz Focali , niestety nie mam możliwości jeśli chodzi o Polki, ale opinie tych amerykańskich kolumn są pozytywne . Tylko czy pociągnie je Ayon?

Wypożycz Heco Aurora 1000. Mimo śmiesznie niskiej ceny ja je wyżej cenie niż kolumny które miałem do 20 000 a także takie za 47000 i 55000. Specjalnie nie pisze jakie , bardzo dobre w swoich cenach .

Aurory są naturalnie i neutralne . To konkretne podłogówki z konkretnym zestawem głośników , wysokiej sprawności i łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji . A to jest bardzo ważne dla wzmacniaczy lampowych . 

Ja je napędzam lampą o mocy 12W i nie potrzebuję więcej chociaż czasem lubię głośno posłuchać .

2 godziny temu, muda44 napisał:

Wypożycz Heco Aurora 1000. Mimo śmiesznie niskiej ceny ja je wyżej cenie niż kolumny które miałem do 20 000 a także takie za 47000 i 55000. Specjalnie nie pisze jakie , bardzo dobre w swoich cenach .

Aurory są naturalnie i neutralne . To konkretne podłogówki z konkretnym zestawem głośników , wysokiej sprawności i łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji . A to jest bardzo ważne dla wzmacniaczy lampowych . 

Ja je napędzam lampą o mocy 12W i nie potrzebuję więcej chociaż czasem lubię głośno posłuchać .

a na ilu metrach masz te aurory

21 godzin temu, muda44 napisał:

Wypożycz Heco Aurora 1000. 

Aurory są naturalnie i neutralne . To konkretne podłogówki z konkretnym zestawem głośników , wysokiej sprawności i łagodnym przebiegiem charakterystyki impedancji . 

potwierdzam warto je wypożyczyć i odsłuchać 

Pozdro

W dniu 16.12.2019 o 08:23, morawka napisał:

JBL, Altec, Klipsch, Focal

konkretny model zależy od zasobności portfela

ja to byl bral klipsh forte III albo r f 7

W dniu 16.12.2019 o 08:23, morawka napisał:

JBL, Altec, Klipsch, Focal

konkretny model zależy od zasobności portfela

focale to sobie darujmy nie ta impendancja do lampy

On 12/5/2019 at 7:25 PM, marswiet said:

Jak lampa radzila sobie z Focusami? Domniemam ze bedziesz sprzedawal wiec zapytam, za ile?

Możesz czytać , ale jeszcze nie słyszałem Dynaudio dobrze grających z lampa ( chociaż niektórzy piszą ze Octave daje rade ) 

Miałem Totem Mani-2 z głośnikami niskosredniotonowymi Dynaudio i w połączeniu z Audio Research na KT-120 to była totalna porazka

Znajomy po długich poszukiwaniach lampy do Dynaudio Special 25, w końcu odpuścił i postanowił je sprzedać 

Dynaudio najlepiej grają z wydajnymi pradowo tranzystorami

Ilu ludzi tyle opinii

W dniu 6.12.2019 o 08:36, marswiet napisał:

Dziękuję za pomoc. Zacznę zapewne od posłuchania QR3 i QR5 bo te mogę odsłuchać. Potem zobaczymy.

Pozdrawiam

Spróbowałbym na Twoim miejscu kolumn Chario. Dystrybutor często łączy te dwie firmy a Ayon bez problemu poradzi sobie z ich wysterowaniem. Moim zdaniem bez problemu taki metraż nagłośni Chario Constellation Pegasus. Ceny używanych wahają się w przedziale 6-7 tys. Z lampą otrzymasz naturalne brzmienie z solidną podstawą basową. 

23 godziny temu, Uchatek napisał:

Czytalem wlasnie przed chwila ze Focus 160 sie nadaja.

160 to jedyne kolumny które po 10 minutach grania odłączyłem , spakowałem i sprzedałem .

Przed zakupem obecnego zestawu słuchałem Ayona Scorpio z Klipsch Forte 3. To był mój pierwszy kontakt z tymi kolumnami.

Grało naprawdę fajnie. Wysokie nie męczyły ,było ich w sam raz a bas był naprawdę dobry. Scena utkwiła mi w głowie , garało szeroko i głeboko za kolumnami.Następny odsłuch tych kolumn zrobiłem już ze swoimi klockami i obecnie grają u mnie.

Warto się targować w salonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.