Skocz do zawartości
IGNORED

Maskownice głośników - dźwiękopsuje...

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zauważyliście zapewne, że maskownice prawie zawsze psują dźwięk - jest jakby zza delikatnego "koca" (częściowo wycięte wysokie częstotliwości, szczególnie dźwięki tła i pogłosy).
Zakładamy, że coś jednak trzeba mieć, jeżeli chodzi o ochronę membran. Znacie może jakieś rozwiązanie? Czy jest jakiś materiał, który byłby lepszy, aniżeli ta czarna siatka, standardowo stosowana w 99% maskownic głośnikowych?

Pozdrawiam,
Lete

ąż sprawdzę jak to gra bez maskownic

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W Audio robią pomiary z/bez maskownic. Zwykle ich wpływ jest mniejszy, jak 1-1,5 dB i to w bardzo waskim paśmie. Nie sądzę, byś usłyszał na ślepo, kiedy gra z maskownicą, a kiedy bez. Są też konstrukcje robione do prawidłowej ch-ki z założonymi maskownicami, np starsze Paradigmy czy Cabasse tak miały. Najmniejsze odchyłki ch-ki wśród std wykonanych kolumn miały zwykle Cantony, gdzie stosowano maskownice z metalowej siatki.

Godzinę temu, porlick napisał:

W Audio robią pomiary z/bez maskownic. Zwykle ich wpływ jest mniejszy, jak 1-1,5 dB i to w bardzo waskim paśmie. Nie sądzę, byś usłyszał na ślepo, kiedy gra z maskownicą, a kiedy bez. Są też konstrukcje robione do prawidłowej ch-ki z założonymi maskownicami, np starsze Paradigmy czy Cabasse tak miały. Najmniejsze odchyłki ch-ki wśród std wykonanych kolumn miały zwykle Cantony, gdzie stosowano maskownice z metalowej siatki.

W każdym moim ZG słyszałem znaczny negatywny wpływ maskownic. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zmiana in minus jest ewidentna. Słychać ją (u mnie), podobnie jak różnicę odsłuchu plików mp3 i bezstratnych ape. 

Odkryłem to kiedyś, zanim jeszcze lata temu założyłem konto tu na forum. Słyszałem nawet na starych kolumnach Eltax Liberty 5+, a co dopiero teraz na Harpiach 300B mini po upgrade.

Na Audio Show widzialem kilka konstrukcji w ktorych role zabezpieczenia pełniły cienkie linki umieszczone rownolegle do siebie w niewielkiej odleglosci, ale w bardziej egzotycznych konstrukcjach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na przykład tutaj

857349def42e69ad65348af3e1494fef.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja bym napisał, że nie tkanina jest problemem, tylko niewłaściwie zrobiona ramka. Jeśli konstruktor uwzględni podcięcie ramki, dopasuje ją do kształtu i grubosci koszy głośników, lub nada otworowi w ramce wymiary dużo większe od pola zajmowanego przez głośniki, problem zniknie.

Tkanina to jest tylko połowa problemu. Ramka maskownicy to dodatkowe źródło dyfrakcji.

Ale z drugiej strony, jak popatrze na te wszystkie wielkie, kanciaste obramkowane skrzynie typu JBL, ktore mimo to brzmia calkiem niezle, to czasami sobie mysle, ze z ta dyfrakcja „robi sie z igly widly“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1066.thumb.jpg.257e19dda534004482f4937c3dfd98c8.jpg

BTW. Co za zbieg okolicznosci, wlasnie jestem w trakcie majstrowania moich maskownic i nie mam zadnych „zachamowan“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producenci czymś muszą klientów łowić. Ładne idee i opisy są w cenie- a czy rzeczywiście działają, czy są tylko chwytem marketingowym, to inna sprawa. 

Ale z drugiej strony, jak popatrze na te wszystkie wielkie, kanciaste obramkowane skrzynie typu JBL, ktore mimo to brzmia calkiem niezle, to czasami sobie mysle, ze z ta dyfrakcja „robi sie z igly widly“

Kwestia kierunkowości. U dużych JBL, które słuchałem, góra pasma jest odtwarzana przez tubę. Ona ukierunkowuje soprany i nie trafiają one na krawędzi. Niżej 1000hz krawędzi nie sprawiają problemów bo fale już są długie.

Tutaj widac wplyw kantow/krawedzi na dyfrakcje (pomiary)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem audiofilem i nie mam super zestawu stereo,  ale różnica jest zauważalna po zdjęciu maskownic. U mnie jest możliwość zapięcia maskownic z tyłu kolumny na czas odsłuchu i tak robię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.