Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Fr@ntz napisał:

Używam Violeta QSA od dłuższego czasu i bardzo sobie chwalę. To jeszcze ten poziom cen, gdzie da się przeżyć a jednocześnie na tyle duży przyrost jakościowy, że inwestycja broni się pod względem logicznym. Czy da się lepiej? Niestety tak, jednak kwota oczekiwana np. za Silvera jest już wystarczająco zaporowa, by przynajmniej mnie (na jakiś czas) zniechęcić do dalszego drenowania konta. 😉 

a w jakiej elektronice masz zamontowany ten QSA 🙂 ?

• Redaktorzy
3 minuty temu, Marcouss napisał:

a w jakiej elektronice masz zamontowany ten QSA 🙂 ?

W Vitku RI-101 mkII

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

1 minutę temu, Fr@ntz napisał:

W Vitku RI-101 mkII

tym za 71 000 zł 😮 ?? wow szacunek...

Też właśnie się zastanawiam nad tym bezpiecznikiem, lub nad SR Pink, ale chyba nie mam elektroniki tej klasy co potrzeba do takiego bezpiecznika z tego co widzę...

• Redaktorzy
9 minut temu, Marcouss napisał:

tym za 71 000 zł 😮 ?? wow szacunek...

Też właśnie się zastanawiam nad tym bezpiecznikiem, lub nad SR Pink, ale chyba nie mam elektroniki tej klasy co potrzeba do takiego bezpiecznika z tego co widzę...

Taniej niż 18 k€ u Duńczyków się nie da 😉 Ale gra zacnie, choć do docelowego SIA-030 sporo mu brakuje ...

Fr@ntz

"I am an audiophile"

7 minut temu, Fr@ntz napisał:

Taniej niż 18 k€ u Duńczyków się nie da 😉 Ale gra zacnie, choć do docelowego SIA-030 sporo mu brakuje ...

nie no to to jest sprzęt z najwyższej półki, wiec nie mam podejscia 🙂 myślałem, czy tego QSA Violeta włożyć do odtwarzacza Moon 260D...Myślisz że to ma sens, czy biorą pod uwagę klasę tego odtwarzacza w zupełności wystarczy już coś za ok. połowę ceny QSA?

32 minuty temu, Fr@ntz napisał:

W Vitku RI-101 mkII

Możesz opisać zmiany jakie w brzmieniu wniosła wymiana bezpiecznika na QSA Violet ? Wymieniałeś może też  bezpiecznik w źródle? Czy Twoim zadaniem  bezpieczniki SR wnoszą podobne zmiany?

10 minut temu, carlos med napisał:

Możesz opisać zmiany jakie w brzmieniu wniosła wymiana bezpiecznika na QSA Violet ? Wymieniałeś może też  bezpiecznik w źródle? Czy Twoim zadaniem  bezpieczniki SR wnoszą podobne zmiany?

ja używam dwóch bezpieczników SR, jeśli coś Ci to da to mogę opisać swoje spostrzeżenia.

ja aż tak nie sprawdzalem, choć kilkadziesiąt godzin to myslę że tak...Natomiast mogę powiedziec, że w ich przypadku kierunkowosc ma bardzo duże znaczenie, dwa razy przekładałem na próbę i za każdym razem była różnica.

• Redaktorzy
30 minut temu, carlos med napisał:

Violet poprawił rozdzielczość, dynamikę i gradację planów i to zarówno bez odchudzenia, jak i sztucznego napompowania dźwięku. Efekt porównywalny do aplikacji zasilającego Furutecha Nanoflux Power NCF. Źródło (Vitus SCD-025 Mk.II) właśnie Nanofluxem zasilane czeka na swoją kolej, bo potrzebuję do niego dwóch bezpieczników, więc na pierwszy ogień pójdzie do niego para QSA Blue  ...

Fr@ntz

"I am an audiophile"

21 minut temu, Fr@ntz napisał:

Violet poprawił rozdzielczość, dynamikę i gradację planów i to zarówno bez odchudzenia, jak i sztucznego napompowania dźwięku. Efekt porównywalny do aplikacji zasilającego Furutecha Nanoflux Power NCF. Źródło (Vitus SCD-025 Mk.II) właśnie Nanofluxem zasilane czeka na swoją kolej, bo potrzebuję do niego dwóch bezpieczników, więc na pierwszy ogień pójdzie do niego para QSA Blue  ...

W sprzęcie tej klasy nie spodziewałbym się tego , że można coś jeszcze po producencie poprawić,  a już napewno nie bezpiecznikiem. Chociaż im wyżej to może sprzęt bardziej pokazuje takie różnice. Gdybym miał próbować usłyszeć różnice po zmianie bezpiecznika to albo w swoim ML No333 albo w Esoteric P-03. Mam bardzo "przejrzysty" system i o ile ( tak ja to odbieram) kable analogowe wnoszą spore zmiany, cyfrowe mniej  , to bezpiecznik ... cóż może po prostu trzeba spróbować.

47 minut temu, Marcouss napisał:

ja aż tak nie sprawdzalem, choć kilkadziesiąt godzin to myslę że tak...Natomiast mogę powiedziec, że w ich przypadku kierunkowosc ma bardzo duże znaczenie, dwa razy przekładałem na próbę i za każdym razem była różnica.

Gdzieś przeczytałem, że to "kwantyzowanie" polega albo na kriogenizacji  albo potraktowaniu wysokim napięciem (paru tys. woltów chyba) to ciekawi mnie, jak trwałe pozostają te zmiany strukturalne w poddawanych materiałach. Co by nie było fizyka i jej prawa działają. Entropia rośnie, czy się chce czy nie. 😉

Edytowane przez jar1

Pytanie, jak to jest po miesiącu czy roku. Czy to już czas na wymianę bezpiecznika? 😉

Nawet elementy elektroniczne się starzeją.  Kondensatory tracą pojemność itp...

Edytowane przez jar1

ja myślę, że nie, gdyż SR Purple uzytkuje od sierpnia 2023r., a SR Orange od stycznia obecnego i nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany na gorsze. Zresztą myślę, że gdyby co roku trzeba było wymieniać te bezpieczniki to nikt by ich nie kupował, bo to wyrzucone pieniądze w błoto wg mnie w takiej sytuacji.

• Redaktorzy
49 minut temu, carlos med napisał:

W sprzęcie tej klasy nie spodziewałbym się tego , że można coś jeszcze po producencie poprawić,  a już napewno nie bezpiecznikiem. Chociaż im wyżej to może sprzęt bardziej pokazuje takie różnice. Gdybym miał próbować usłyszeć różnice po zmianie bezpiecznika to albo w swoim ML No333 albo w Esoteric P-03. Mam bardzo "przejrzysty" system i o ile ( tak ja to odbieram) kable analogowe wnoszą spore zmiany, cyfrowe mniej  , to bezpiecznik ... cóż może po prostu trzeba spróbować.

Cóż, zabawy z bezpiecznikami w CEC TL 0 3.0, dCS Vivaldi DAC 2.0 i Gryphonem Apex Stereo pokazały, że i w nich drzemie nieodkryty potencjał, więc klasa sprzętu niewiele ma tu do rzeczy. Oczywiście pakowanie QSA Silver za 20kPLN do jakiejś budżetówki jest dość dyskusyjna, ale w High-Endzie jest jeszcze spore pole do popisu. Poza tym wcale nie trzeba rzucać się z motyką na słońce skoro bezpieczniki QSA zaczynają się od 250 PLN za Blacka a już z nim w torze słychać wyraźną poprawę brzmienia. Alternatywą może być podobnie wyceniony Refine (Ra)-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   - którego z powodzeniem używałem zaaplikowanego w zadek Ayona CD-35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

7 minut temu, Marcouss napisał:

ja myślę, że nie, gdyż SR Purple uzytkuje od sierpnia 2023r., a SR Orange od stycznia obecnego i nie zauważyłem jakiejkolwiek zmiany na gorsze. Zresztą myślę, że gdyby co roku trzeba było wymieniać te bezpieczniki to nikt by ich nie kupował, bo to wyrzucone pieniądze w błoto wg mnie w takiej sytuacji.

Pytanie, czy jakbyś wymienił teraz ten bezpiecznik na nowy, czy byłby zmiana czy nie.  

7 minut temu, jar1 napisał:

Pytanie, czy jakbyś wymienił teraz ten bezpiecznik na nowy, czy byłby zmiana czy nie.  

nowy jeszcze i tak musiałby się nieco wygrzac, wiec zapewne jakas tam różnica by wystąpiła..Niemniej postawione przez Ciebie pytanie jest nader zasadne i sam zaczynam się zastanawiać czy te bezpieczniki mają jakiś "termin przydatności" czy też nie hmmm

53 minuty temu, Fr@ntz napisał:

Cóż, zabawy z bezpiecznikami w CEC TL 0 3.0, dCS Vivaldi DAC 2.0 i Gryphonem Apex Stereo pokazały, że i w nich drzemie nieodkryty potencjał, więc klasa sprzętu niewiele ma tu do rzeczy. Oczywiście pakowanie QSA Silver za 20kPLN do jakiejś budżetówki jest dość dyskusyjna, ale w High-Endzie jest jeszcze spore pole do popisu. Poza tym wcale nie trzeba rzucać się z motyką na słońce skoro bezpieczniki QSA zaczynają się od 250 PLN za Blacka a już z nim w torze słychać wyraźną poprawę brzmienia. Alternatywą może być podobnie wyceniony Refine (Ra)-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   - którego z powodzeniem używałem zaaplikowanego w zadek Ayona CD-35

Większe zmiany słyszalne przy źródłach,  DAC , czy wzmocnieniu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy
11 minut temu, carlos med napisał:

Większe zmiany słyszalne przy źródłach,  DAC , czy wzmocnieniu ?

Słyszalne w każdym z urządzeń. Kwestie gdzie bardziej a gdzie mniej są czysto umowne i zależne od tego co kto chce osiągnąć. Z resztą nie ma co gdybać i snuć czysto akademickie dywagacje. Bezpieczniki spokojnie da się wypożyczyć na testy i samemu zweryfikować ich "słyszalność".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

U mnie mocniejsze zmiany nastąpiły o dziwo we wzmacniaczu. Ale bezpiecznik też był droższy, niż ten w odtwarzaczu CD, być może stąd większa słyszalność tego z pieca...

Używam Violeta QSA od dłuższego czasu i bardzo sobie chwalę. To jeszcze ten poziom cen, gdzie da się przeżyć a jednocześnie na tyle duży przyrost jakościowy, że inwestycja broni się pod względem logicznym. Czy da się lepiej? Niestety tak, jednak kwota oczekiwana np. za Silvera jest już wystarczająco zaporowa, by przynajmniej mnie (na jakiś czas) zniechęcić do dalszego drenowania konta.  
Ciiiiii bo przyjdzie taki jeden i powie że gluchy jesteś

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

już chyba go nie ma (jesli myslimy o tym  samym 😄 ) ..cos ucichł od paru dobrych dni, ale z korzyścią dla tematu

16 godzin temu, jar1 napisał:

Pytanie, jak to jest po miesiącu czy roku. Czy to już czas na wymianę bezpiecznika? 😉

Nawet elementy elektroniczne się starzeją.  Kondensatory tracą pojemność itp...

Wkladalem kilkukrotnie stare bezpieczniki i mialy ten sam charakter tak jak je zapamietalem. Z tym ze raczej te nie byly kwantyzowane.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To ja panowie napisze cos w co nie wierzylem ze napisze. 

Podpuszczony przez was 🤪, kilka dni temu otworzylem "szufladke" z bezpiecznikiem w moim transporcie. Nie moglem go wyciagnac i lekko nacisnalem i wyskoczyl. Niestety nie widzialem jak tam skubany siedzial.

Zwykly bezpiecznik, ciezko odczytac co tam napisane, czy wycisniete na kapslu. Przeczytalem T1A no i zalozylem jak zalozylem. 

A teraz od kilku dni mam wkurw bo mi przeszkadza cos w dzwieku. Zapomnialem o tym bezpieczniku szczerze mowiac. Dzwonie do Jacka @sir.jax i  mowie co zrobilem. No i  kolega śmieje sie ze wlasnie uslyszalem bezpueczniki. 

Wychodzi na to ze nawet taki tani od producenta przelozony kierunkiem pokazuje roznice. 

JPRDL wlasnie uwierzylem w bezpieczniki. 

N I E  W I E R Z E 🫣

Dopisze jeszcze ze dzwiek zrobil sie jasniejszy, ostrzejszy wrecz no i mniej dociazony. Czasami, czasami niektore fragmenty brzmia dobrze nie wiem czy lepiej, ale ogolnie brak takiej analogowisci i wypelnienia, kontury sa zbyt ostre kosztem wypelnienia. 

Nie wierze ze to pisze 🤭

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wychodzi na to ze nawet taki tani od producenta przelozony kierunkiem pokazuje roznice. 

Na pewno pomyślałeś o tym, że gdybyś od początku miał włożony bezpiecznik odwrotnie to nie podobałoby Ci się jak gra i kombinowałbyś np. kablami itd. Trudno uwierzyć, ale wychodzi na to, że wiele elementów w audio ma swój kierunek, albo jak pogra jakiś czas w jednym kierunku to tak się układa. Kiedyś dostałem od dystrybutora interkonekt do testów i napisał mi żebym wpiął go zgodnie z napisami, bo choć nie jest kierunkowy to tak był od nowości wpięty i tak się ułożył.

2 minuty temu, slawsim napisał:

albo jak pogra jakiś czas w jednym kierunku to tak się układa

I to jest ciekawe. Bo i ile przy tanich bezpiecznikach to moze tak byc, to jak jest z tymi ałdiofilskimi? Czy one sa wstepnie ukladane u producentow zebysmy slyszeli roznice? hmmm. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Nie wierze ze to pisze 🤭

Ja też nie wierzę,  że mnie wplątałeś w tę historię 🤨

😆

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czy one sa wstepnie ukladane u producentow zebysmy slyszeli roznice? hmmm. 

Tak, choćby Synergistic Research pisze o procesie "tunelowania" bezpiecznika.

14 minut temu, slawsim napisał:

Trudno uwierzyć, ale wychodzi na to, że wiele elementów w audio ma swój kierunek, albo jak pogra jakiś czas w jednym kierunku to tak się układa. Kiedyś dostałem od dystrybutora interkonekt do testów i napisał mi żebym wpiął go zgodnie z napisami, bo choć nie jest kierunkowy to tak był od nowości wpięty i tak się ułożył.

A to ja mam inną historię, zrobiłem sobie kiedyś dodatkowy coaxial z bordowego Neotecha na wtykach srebrzonych KacSa, łączył źródło z DAC/ampem słuchawkowym zgodnie z napisami 😉

Później zmienił się tor słuchawkowy, więc sprzedałem go komuś, po kilku dniach otrzymałem telefon z zapytaniem, czy słuchałem tego coaxiala w odwrotnym do napisów kierunku. No nie, bo nigdy mnie nie korciło sprawdzanie takich pierdół.

Po czym usłyszałem, że szkoda, bo ten coaxial gra "wybitnie" w kierunku odwrotnym do napisów 🤭🤭🤭

Nie dyskutowalem z tym twierdzeniem, bo i po co. Tym bardziej, że na słowo "wybitnie" w audio jestem uczulony mówiąc grzecznie😁

No i co teraz?😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

13 minut temu, sir.jax napisał:

No i co teraz?😆

Teraz wyobraź sobie, że np. wtyki RCA mają kierunek 😁 Jak to ustalisz budując interkonekt? Dramat 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi