Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Ok W moim życiu ,mając kupę lat ,sprzęt grający , nigdy nie spaliłem bezpiecznika  ! Chyba że ktoś zrobi  zwarcie ,ew. piorun ,wtedy grubo ,widziałem już usmażone gniazdo.

W dniu 25.11.2024 o 22:17, dedal75 napisał:

Supreme 3 Copper ale to jeszcze nie teraz.

Masz promki teraz czarno piątkowo weekendowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub ten srebrzony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, sir.jax napisał:

Masz promki teraz czarno piątkowo weekendowe.

Ukryta Zawartość

Lub ten srebrzony.

Ukryta Zawartość

Warto brać za taką cenę 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gram sobie właśnie na dwóch QSA Blue, siedzą w pre i końcówce. Wcześniej były zwykłe rurki. Co się poprawiło? Wszystko. 🙂

To nie jest moje pierwsze podejście do tematu bezpieczników, także byłem przekonany, że różnica będzie, tylko nie wiedziałem w którą stronę to pójdzie. Próbowałem wcześniej chińskich, czerwonych Aucharm i była kicha. Zniechęciło mnie to na pewien czas, ale warto było ponownie spróbować.

Obawiałem się trochę, że te bezpieczniki zmienią charakter dźwięku, w tym sensie że ocieplą, albo balans tonalny się przesunie, co miało miejsce w przypadku tamtych bezpieczników. Nic takiego się nie stało, grają równo i dosyć neutralnie. Myślę, że dzięki temu wpasują się do większości systemów.

Strach pomyśleć, co wnoszą bezpieczniki QSA ze środka lub góry katalogu, ale ze względu na ich cenę i własne zdrowie psychiczne chyba lepiej nie wiedzieć. Chociaż trochę kusi, żeby żółtych spróbować. 🫢

Dzięki @Fr@ntz za polecenie i podzielenie się opinią. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

7 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Gram sobie właśnie na dwóch QSA Blue, siedzą w pre i końcówce. Wcześniej były zwykłe rurki. Co się poprawiło? Wszystko. 🙂

To nie jest moje pierwsze podejście do tematu bezpieczników, także byłem przekonany, że różnica będzie, tylko nie wiedziałem w którą stronę to pójdzie. Próbowałem wcześniej chińskich, czerwonych Aucharm i była kicha. Zniechęciło mnie to na pewien czas, ale warto było ponownie spróbować.

Obawiałem się trochę, że te bezpieczniki zmienią charakter dźwięku, w tym sensie że ocieplą, albo balans tonalny się przesunie, co miało miejsce w przypadku tamtych bezpieczników. Nic takiego się nie stało, grają równo i dosyć neutralnie. Myślę, że dzięki temu wpasują się do większości systemów.

Strach pomyśleć, co wnoszą bezpieczniki QSA ze środka lub góry katalogu, ale ze względu na ich cenę i własne zdrowie psychiczne chyba lepiej nie wiedzieć. Chociaż trochę kusi, żeby żółtych spróbować. 🫢

Ukryta Zawartość

bardzo dobra decyzja 😄 ja za kilka tygodni bede kupował Yellow lub Orange/Yellow QSA to także zdam relację

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
17 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Ukryta Zawartość

Niezamaco 😉 Blue wydają się najbardziej optymalne na początek zabawy pod względem progres/cena. Dla mnie kolejnym krokiem jest Violet, który gra zauważalnie lepiej - bardziej "uwalnia potencjał" drzemiący w urządzeniu, jednak jest zauważalnie droższy (dlatego przynajmniej na razie mam go jedynie we wzmacniaczu gdzie potrzebuję 1 szt. a nie w CD, gdzie muszę zaaplikować parkę). Z kolei Red już wyraźnie "dopala bas", więc pod względem transparentności jednak nieco w równowadze tonalnej "majstruje". Za to z kapci wyrywa Silver, jednak słuchać należy go jedynie wtedy, gdy dopuszczamy możliwość jego pozostawienia w systemie.

ps. "Chyłka" bohaterką drugiego planu 😉

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Bo te małe piździki ( bezpieczniki) wnoszą więcej niż zmiana kabli zasilających, co ma w sumie sens. Ja czekam to LM-845 Premium za tym olejowym ma być za chwilę u mnie

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

34 minuty temu, Fr@ntz napisał:

ps. "Chyłka" bohaterką drugiego planu 😉

Nie tylko wprawne ucho, ale oko także. 😄

2 godziny temu, venom200 napisał:

Bo te małe piździki ( bezpieczniki) wnoszą więcej niż zmiana kabli zasilających, co ma w sumie sens. Ja czekam to LM-845 Premium za tym olejowym ma być za chwilę u mnie

I jedno z drugim wnoszą wiele ,to zasilanie , podstawa . Gniazdo IEC też ważne ,

6 godzin temu, venom200 napisał:

Bo te małe piździki ( bezpieczniki) wnoszą więcej niż zmiana kabli zasilających

i tu trzeba dodać gwiazdkę * więcej niż zmiana na kable budżetowe lub ze średniej półki. Co nie zmienia faktu że i tak dobre kable trzeba (bo warto) mieć mimo dobrych bezpieczników.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, rafa napisał:

i tu trzeba dodać gwiazdkę * więcej niż zmiana na kable budżetowe lub ze średniej półki. Co nie zmienia faktu że i tak dobre kable trzeba (bo warto) mieć mimo dobrych bezpieczników.

dokładnie tak...dobre zasilanie to podstawa - a na to składa się zarówno osobna linia zasilająca audio, przewody zasilające jak i właśnie bezpieczniki które przewodzą calutki prąd w urządzeniu.. Niemniej ze względu na to iż bezpiecznik niestety ale jednak może się spalić, lepiej wg mnie wydać więcej na dobry kabel zasilający a nieco mniej na bezpiecznik 🙂

Jest jeszcze bezpiecznik w skrzynce przy liczniku ,też słychać i widać (w przypadku gdy mamy i korzystamy z tv) .Tu ma wpływ nie tylko na jedno urządzenie, dobre ,sprawdzone ma gigawatt.Ja mam wkładkę na powiedzmy paluszkowe 10x38mm. . Do wyboru srebro lub miedź neotecha

9 godzin temu, tedi02 napisał:

Jest jeszcze bezpiecznik w skrzynce przy liczniku ,też słychać i widać (w przypadku gdy mamy i korzystamy z tv) .Tu ma wpływ nie tylko na jedno urządzenie, dobre ,sprawdzone ma gigawatt.Ja mam wkładkę na powiedzmy paluszkowe 10x38mm. . Do wyboru srebro lub miedź neotecha

jasna sprawa, tez slyszalem że warto zainwestowac w ten bezpiecznik Gigawata. Ja osobiscie nie mam, choc mam osobna linię tylko pod audio,a le moze z czasem sie na niego pokuszę

Edytowane przez Marcouss

W sumie ten bezpiecznik na słupie to niezły pomysł. Jakby się udało zarazić ludzi z energetyki audiofilizmem to może zaczęliby montować bezpieczniki 2 kierunkowe. Tym sposobem muzyka mogłaby płynąć po słupach bezpośrednio ra@em z 230 Voltami. To by wszystko zmieniło. Nic już by odtąd nie było takie samo. Można ?

W dniu 29.11.2024 o 20:23, Marcouss napisał:

dokładnie tak...dobre zasilanie to podstawa - a na to składa się zarówno osobna linia zasilająca audio, przewody zasilające jak i właśnie bezpieczniki które przewodzą calutki prąd w urządzeniu.. Niemniej ze względu na to iż bezpiecznik niestety ale jednak może się spalić, lepiej wg mnie wydać więcej na dobry kabel zasilający a nieco mniej na bezpiecznik 🙂

A ja czytam szukam w necie i nie mogę rozkminić. Czy obecnie modne jest zastępowanie bezpieczników odcinkami kabla czy zworami jak w kolumnach głośnikowych ?

A to w esce w skrzynce też siedzi ? 

To może tam by wymienić jak mam oddzielną linię do audio 🤔

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

34 minuty temu, dedal75 napisał:

może tam by wymienić jak mam oddzielną linię do audio

Wow, masz oddzielna linie? Nie wiedzialem, albo zapomnialem🤔

Ale chyba nie wiedzialem. 

I slyszysz roznice na odrebnej linii?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Jak robilem kapitalny to pomyslalem.ze jak wazystko sobie kładę nowe to te 12m przewodu dodatkowo mnie nie zrujnuje

Od skrzynki .

Nie wiem nie sprawdzałem 🫣

29 minut temu, dedal75 napisał:

to te 12m przewodu dodatkowo mnie nie zrujnuje

Mnie toche zrujnowalo moje 12m 😉 (kabel i bezpiecznik gigatecha) 

Sprawdz czy slyszysz. U mnie roznica jest ale niewielka. Pewnie nie warta dla normalnie sluchajacego. Ktos zafiksowany na zasilaniu zrobil to raz i zapomnial 😜

Zwykly bezpiecznik mozesz zawsze za jakis czas zmienic na taki "ałdiofilski". Widze ze te gigatecha sporo podrozaly. Ja dalem za niego 320zl. A kabel mialem za 95zl/m

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Daj spokoj przewód normalny z elektryka.

Pomyślałem.ze nie zaszkodzi oddzielna linia a że robiłem sam  więc koszt żaden, zresztą przewodu i tak za dużo miałem 😂

Też tak mam zrobione - nie specjalnie , ale oddzielna linia od tablicy do pomieszczenia gdzie jest audio, a tam tylko audio korzysta z prądu.  Ale i tak w tablicy masz wspólne zero z innymi odbiornikami w domu na tej fazie i roznicowkę, tak że...ten tego

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, carlos med napisał:

w tablicy masz wspólne zero z innymi odbiornikami w domu na tej fazie i roznicowkę, tak że...ten tego

Ja na fazie audio nic mie mam, wspólne zero to fakt, różnicówkę pominąłem, tylko eska gigawatta dla linii audio.

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Ja na fazie audio nic mie mam, wspólne zero to fakt, różnicówkę pominąłem, tylko eska gigawatta dla linii audio.

I tak PR6 robi robotę 😀

Ja jak budowałem dom to też mam osobna linie, bezpiecznik, ale nie było to z myślą o audio, ja mam na praktycznie każde gniazdko osobny bezpiecznik. Ot taki porządek. Na dodatek mam magazyn energii, to akurat jest zbawienne dla każdego urządzenia w domu. Fajnie wyprstoesne napięcie, między 228-232 v beż magazynu miałem do 250 v w gniazdku w słoneczny dzień. W domu przestawało działać kilka urządzeń. Zastanawiam się nad tym Gigawatt bezpiecznikiem, coś to pomaga?

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, carlos med napisał:

I tak PR6 robi robotę

I tak i nie do końca, jeżeli chodzi o silne zakłócenia urządzeń z np. uszkodzonymi kondensatorami przeciwzakłóceniowymi. Słychać je w głośnikach.., ale ogólnie PR daje radę, oprócz ekstremalnych zakłóceń urządzeń elektrycznych.

Mówicie o takim bezpieczniku? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Mówicie o takim bezpieczniku? 

https://www.q21.pl/gigawatt-g-16a-g-c16a.html

Tak, no cóż, kilka lat temu kupiłem za 180zł.. 

IMG_20241201_135159_copy_4624x2600.jpg

Edytowane przez Cezary_58669
1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Tak, no cóż, kilka lat temu kupiłem za 180zł..

Ja w 2021 dalem juz 320zl. 

Sama odrebna linia cos pomaga ale nie jakos bardzo. Uwazam ze jak sa srodki. to zrobic i zapomniec. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi