Skocz do zawartości
IGNORED

przetworniki cyfrowo-analogowe diy - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, arturp napisał:

PCM58

Literówka, chodziło Ci zapewne o PCM56

oczywiście jeżeli kość jest z nowej produkcji lub niedawno zakończonej produkcji ( np PCM1794 , AK4396) to prawdopodobieństwo oszustwa jest mniejsze ale stare R2R to jednak zwykle lipa .

Ja nie jestem i zachęcam też innych aby nie być w tej kwestii tak radykalnie pesymistycznym, jak pisałem wszystkie swoje zakupione w CHRL egzemplarze AD1860, uważam (moim zdaniem nie bez podstaw) za oryginały, choć na tą chwilę nie wiem czy część z nich albo wszystkie nie są odzrutami produkcyjnymi, ale ilość pozytywów ze strony innych kupujących raczej to wyklucza.

nawet nie chodzi o stracone pieniądze

Też czułbym się zawiedziony, ale te kostki są tak tanie (mając rewelacyjny stosunek jakości do ceny wg mnie), że potencjalne tego rodzaju niewielkie straty mamy wkalkulowane w ryzyko pasji.

Biorąc to pod uwagę i fakt ,że AD1860 jest pin-kompatybilny z innymi popularnymi przetwornikami

A także nie popularnymi, wręcz rzadkimi - tj. japońskimi Yamahy YM4113 ?

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

.

Edytowane przez Kris_54701

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W dniu 31.01.2020 o 17:05, arturp napisał:

Przyszły długo wyczekiwane AD1860 ale to chyba podróby ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwróćcie też uwagę na datę produkcji tych kości 0820, to by oznaczało 20 tydzień 2008 roku. Kości prezentowane przez innych forumowiczów są z lat 90-tych, były inaczej oznaczane. Np. do roku 94 napisy były wypalane laserem, później już malowane...

Kostek R2R AD powyżej 1999 bym nie kupował, z tego co czytałem nie brzmią już tak dobrze chociaż były wtedy nadal produkowane.

Ukryta Zawartość

Najprostszym testem czy posiadany układ choćby leżał koło AD1860 będzie pomiar rezystancji pomiędzy wyprowadzeniami 10 - 13. Znajduje się tam rezystor ok 3k. Jak będą jakieś głupoty to nawet bym ich nie instalował nigdzie.

Godzinę temu, Muzg napisał:

Znajduje się tam rezystor ok 3k

Pomierzyłem szybko wszystkie moje AD1860, które przyszły z ChRL, a które na dzień dzisiejszy posiadam. Wartości skrajne: 2,83k-3,41k. Oryginalnie zamontowane w dacu Audio Alchemy - oba po 2,96k. YM3114 z demontażu - oba po 3,10k. Rozrzut wartości w pierszym przypadku  świadczy o odrzutach?

W dniu 6.02.2020 o 18:42, Muzg napisał:

Dla porównania wklejam zdjęcia 8szt AD1860 które mam u siebie. Wszystkie z demontażu fabrycznych urządzeń - oryginały.

Ukryta Zawartość

U Ciebie  te oryginalne kostki z demontazu w ramach jednego urządzenia, z którego pochodzą, jakie mają dokładne wartości pomiędzy wyprowadzeniami 10 - 13?

Ukryta Zawartość

jak daleko im do AD1862?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

1 godzinę temu, Kris_54701 napisał:

jak daleko im do AD1862?

Pomijając fakt ,że liczy się aplikacja , to ja nie słyszałem żadnej różnicy między dac-kiem nieprzeciętaniaka na AD1860 i moim zmodyfikowanym odtwarzaczem na AD1862. Jego dac ma lepszy opamp ( MUSES01 chyba ) a u mnie siedzą OPA1612 . Trudno powiedzieć co by było słychać po prawidłowym zlampizowaniu ale lampy 6N2P-ew w układzie SRPP nadmiernie ocieplają  przetworniki AD1862 . Te kości z natury brzmią ciepło więc trzeba neutralnej lampy a może nawet chłodno brzmiącej . TDA1541 jest ostrzejszy i bardziej konturowy . Ale ty masz chyba AD1865 a to takie samo granie .

...there is no spoon...

6N2P to nie jest dobra lampa. Z TDA gram na 6N23P i ciepła nie brakuje, ale kiedy trzeba to jest i potęga na skrajach pasma. 

31 minut temu, Kris_54701 napisał:

6N2P to nie jest dobra lampa

Dla jasności - dobrze gra tylko wersja 6N2P-EW , zwykła 6N2P to szaruś . 

Nie testowałem jeszcze 6N23P  bo jej zachodni odpowiednik czyli ecc88 czy e88cc to przeciętne brzmienie i obawiałem się , że tak samo gra rosyjska ale skoro piszesz ,że dobra to sprawdzę .

...there is no spoon...

Oczywiście testowałem militarną wersję 6n2p. Gra jak zepsuta.

Teraz słucham odtwarzacza na AD1862 . Płyty ciepło nagrane ( Tori Amos , która podobno korzysta ze sprzętu lampowego podczas nagrań  ) brzmią jakby dźwięk dobiegał z kotła z gęsta zupą . Wszystko dobrze ale za ciemno , za mało detali i zbyt łagodnie . 

Na drugi ogień poszła płyta , której zwykle nie mogłem długo słuchać bo była jazgotliwa - Florence + the Machine . Nawet w gęstych ostrych kawałkach jest znośnie , mogę spokojnie przesłuchać całą bez zmęczenia . Słychać niedoskonałości nagrania ale da się z tym żyć . 

AD1862 zagra pięknie spokojne romantyczne , nastrojowe kawałki . Ale płyta musi być dobrze nagrana , może być jasna . Do rocka się średnio nadaje chociaż jest wyjątkowo szybki co słychać na basie . 

...there is no spoon...

On 2/7/2020 at 10:26 PM, Muzg said:

Najprostszym testem czy posiadany układ choćby leżał koło AD1860 będzie pomiar rezystancji pomiędzy wyprowadzeniami 10 - 13. Znajduje się tam rezystor ok 3k. Jak będą jakieś głupoty to nawet bym ich nie instalował nigdzie.

Tego typu pomiar raczej nie ma większego sensu. AD1860 to DAC z rezystorami trymowanymi laserowo w samej drabince. Tak samo trymowany zapewne jest ten rezystor do konwersji I/V. Zerkając na datasheet w tabeli "OUTPUT":

img%5D

Bipolar range (+-1.0 mA) mieści się w przedziale +-30%, więc z prostej logiki rezystor między nóżką 10 a 13 też może mieć wartość w przedziale +-30% od nominalnej wartości 3k.

Godzinę temu, .3lite napisał:

może mieć wartość w przedziale +-30% od nominalnej wartości 3k.

Muzgowi chodziło raczej o to ,że wartości będą załkowicie odbiegać od 3K ( np 10K ) albo w ogóle nie będzie połączenia itd itp . 

...there is no spoon...

Raczej by to nie działało wtedy.

10 minut temu, Kris_54701 napisał:

Raczej by to nie działało wtedy.

i dlatego pisał ,że takich by wcale nie wkładał  bo łatwo o uszkodzenie reszty układu

...there is no spoon...

Szybki rekonesans po przetwornikach i AD1865 jest bezwzględnym zwycięzcą nad resztą w kolejności TDA1541, PCM1702, PCM1794. 

Popracuję jeszcze nad TDA, bo to trochę nieuczciwa walka w takich warunkach jakich był testowany, ale przeczuwam, że trudno mu będzie się obronić przed AD1865. 

Jest i detal, precyzja, ale i szybki, głęboki bas. Czystość przekazu. Trochę chłodniejszy od TDA, ale przez to bardziej sterylny i dokładny.

57 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jest i detal, precyzja, ale i szybki, głęboki bas. Czystość przekazu. 

No i super. Na czym to testowałeś ? na sansujach, które jak sam wspominasz :

3 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Dodam że sansuje również mają 100 dB skuteczności, ale potrzebują potężnego wzmacniacza o dużym zapasie prądu żeby to jakoś zagrało. Zbyt duże, przewymiarowane, choć w pewnym towarzystwie może i wystarczające.

a jak wiem masz mały lampowy wzmacniacz, 

czy na tej mono kolumnie z hiper chińskim szerokopasmowcem, a może odpaliłeś już nirvany ? 

Dam Ci złotą radę. Kolumny to podstawa. Zrób sobie normalne kolumny, zestrój je. Mogą być te Nirvany tylko zastosuj odpowiedni filtr i wykonaj stosowny pomiar !!! Jak już będziesz wiedział co i jak to wtedy rób opisy. Będzie jakiś punkt odniesienia.  

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zapamiętam, nawet wezmę sobie to do serca.

5 godzin temu, .3lite napisał:

Bipolar range (+-1.0 mA) mieści się w przedziale +-30%, więc z prostej logiki rezystor między nóżką 10 a 13 też może mieć wartość w przedziale +-30% od nominalnej wartości 3k.

Dziękuję z ten wpis, dzięki niemu wiem, że pomierzone przeze mnie wartości nie są niczym zaskakującym i nie świadczą o byciu przez kostkę odrzutem produkcyjnym.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Sensownie jest jak się porównuje jeden element w niezmiennym torze. To o czym piszesz nawołuje do stwierdzenia; kup se dobre głośniki to twój zły dac zagra dobrze. Może zagra lepiej, ale ten lepszy zagra jeszcze lepiej. Temat jest o przetwornikach więc nie róbmy offtopu.

1 minutę temu, Kris_54701 napisał:

Sensownie jest jak się porównuje jeden element w niezmiennym torze. To o czym piszesz nawołuje do stwierdzenia; kup se dobre głośniki to twój zły dac zagra dobrze. Może zagra lepiej, ale ten lepszy zagra jeszcze lepiej. Temat jest o przetwornikach więc nie róbmy offtopu.

Nie prawda. Bo jeżeli Twoje kolumny kuleją na basie i nie przenoszą góry to jak możesz sensownie opisywać te aspekty brzmieniowe. 

Opisuję różnice między poszczególnymi przetwornikami, a nie bezwzględnie oceniam nczy coś jest dobre czy złe. Jeśli bas z AD jest szybszy niż z TDA to jest on szybszy na Sansujach, ale i na chińskiej szerokopasmówce, porządnych AN czy systemie za pierdyliard piniendzy. Opisuję charakter brzmienia przetwornika. Porównanie każdego wiąże się również z zapewnieniem mu optymalnych warunków pracy. Tutaj TDA jest trochę pokrzywdzony bo sygnał i2s pochodzi z chińczyka na cm6631 zasilanego z USB. Samo zasilanie kości jest również z oryginalnej płyty cd160. Cześć analogowa ta sama dla każdego z uwzględnieniem wartości i typu rezystora iv. Znam na tyle dobrze oba źródła i2s i na tą różnicę zakładam poprawkę. Mimo wszystko różnice w brzmieniu poszczególnych kości są wyraźne.

11 minut temu, daris666 napisał:

Nie prawda. Bo jeżeli Twoje kolumny kuleją na basie i nie przenoszą góry to jak możesz sensownie opisywać te aspekty brzmieniowe. 

Sansuje akurat nie kuleją na basie, a wysokie mimo papierowych stożków mają takie, że nawet wstęgi mogą tylko pomarzyć.

5 minut temu, Kris_54701 napisał:

Sansuje akurat nie kuleją na basie, a wysokie mimo papierowych stożków mają takie, że nawet wstęgi mogą tylko pomarzyć.

A to sorki. Myślałem, że Twoja lampka nie daje im rady. Jak tak to po co zmieniasz kolumny ? Super wysokie i dobry bas, dla mnie bomba. 

Nie mając końca toru dogranego i pomierzonego jak można porównywać przetworniki? .. żaden z aspektów nie będzie odpowiadał rzeczywistości ...

Daca zawsze robię jak mam wszystko dograne a nie od dupy strony.

U Ciebie TDA mięsiste dynamiczne, u mnie muł jakich mało (testowałem od groma aplikacji tej kostki)

Pamiętam sprzed paru lat zabawy niemieckimi RFT L3401 albo jakoś tak. Basu Toto nie miało, wysokich też na pewno nie, bo to 30 cm drajwery, ale czar jakim władały był ponad wszystko. Przede wszystkim klimat nagrania, emocje, bezpośredni przekaz był na tyle fascynującym doznaniem, że po przesłuchaniu pary gratów zatęskniłem do tego klimatu. 

Mimo że sansuje mają 100 dB, to jednak słyszę utratę informacji w porównaniu do chińskiego głośnika za 70 zyla. Tego nie można ocenić obiektywnie, ale jak mam na jednym kanale sansuja, a na drugim tego chińczyka i możliwość szybkiego przełączania między kanałami, to jest to już zauważalne. Sansuje mają 5 dróg i w miarę płaskie filtry, bo tylko jedno zbocze 12 dB/oktawę, reszta pierwszym rzędem. Trochę grzebniete zwrotnice i dołożone cewki na bas, bo w oryginale 43 cm bas gra pełnym pasmem. Grają o wiele lepiej od oryginału, ale do tej bezpośredniości szerokopasmówki jeszcze im odrobinę brakuje. Co niektórzy twierdzą że sansuje grają jak szerokopasmówki, ale to jeszcze nie ten level.

3 minuty temu, Yasioo napisał:

U Ciebie TDA mięsiste dynamiczne, u mnie muł jakich mało (testowałem od groma aplikacji tej kostki)

Faktycznie bas mają obszerny, ale ciut poluzowany, jednak w porównaniu na przykładzie do PCM1794 grają całkiem zawartym dźwiękiem.

Z filtrem było mułowato. Lampa na wyjściu też ciut dodała kontrastu. Jednak bez filtra to całkiem żywe i barwne granie.

Dobra dobra. Zrób te kolumny ( stereo) pomierz je i wtedy coś tam opisuj. 

• Pokaż nowe odpowiedzi