Skocz do zawartości
IGNORED

Leben CS 300 X - klonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ten L-1 zrobiłem i gra tak przecudnie, że zapragnąłem spróbować na innych lampach.

Dziękuję za pomoc.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Do tego potrzebujesz jeszcze zasilacza. 
IMHO lepszą płytką dla początkujących jest KIT Audio Note L-1 w wersji na EL84 lub w wersji na 6V6. Wszystko łącznie z zasilaczem na jednej PCB, tylko do niej podłączyć trafole, potek i gniazda, ryzyko narobienia pętli mas zminimalizowane niemalże do zera, biorąc pod uwagę że do tej zielonej trzeba PCB zasilacza dokupić, to koszty 

Już bez przesady. Czy naprawdę do 2 kondensatorów i 2 diod i 1 rezystora jest potrzebne PCB?

Ta płytka do l1 fajna jest, ale projekty AN jak dla mnie są nieco dziwne. Wcześniej zrealizowałem kit4 ANK również na 6v6gt. Piękne PCB i układ kompletny, ale nie gra tak fajnie jak to Dynaco. 

Mam wrażenie, że tam wszystko psuje taka sobie sekcja pre. A Dynacoklona steruję sobie z lamm'a i jest gites.

45 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Już bez przesady. Czy naprawdę do 2 kondensatorów i 2 diod i 1 rezystora jest potrzebne PCB?

Jak ktoś ma alergię na montaż w stylu "wronie gniazdo", to tak 😜
85_1261646853.jpg

10 minut temu, ampman napisał:

nikt nie wpatruje się we "flaczki" kiedy sprzęt gra.

Jeżeli zbudowałem ten sprzęt, to bez wpatrywania się wiem co jest w środku. 

11 minut temu, ampman napisał:

To nihilizm.

Wręcz przeciwnie, nihilizmem jest usprawiedliwianie wronich gniazd.

Raczej niewiara, że "wronie gniazdo" też może dobrze działać. a tymczasem w Rosji -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

39 minut temu, ampman napisał:

niewiara, że "wronie gniazdo" też może dobrze działać.

Po pierwsze, nic takiego nie twierdzę. 
Po drugie, w przypadku jakiejś pomyłki, lepiej jest mieć porządek a nie wronie gniazdo. Poszukiwanie błędów we wronim gnieździe jest o wiele trudniejsze i bardziej czasochłonne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale przecież można to zrobić elegancko i bardzo przejrzyście.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

można to zrobić elegancko i bardzo przejrzyście.

Można, a nawet należy. Takiego czegoś nie krytykuję.
Ale początkujący nie da rady tak zrobić. 

• 1 miesiąc później...

Jestem na etapie zamawiania transformatorów głośnikowych do klona. I stąd pytanie. Moje odgrody zmierzone na sztywno omomierzem mają 3,5 ohma. Uciągnie to Leben? Czy lepiej zamówić u Piotra symetryka dla 4 ohm, czy quasi symetryka z odczepami dla 4 i 8 ohm?

Mierzenie omomierzem to rezystancje pokaze. Zawsze dwa odczepy są bardziej uniwwrsalne, ale chcialem u Piotra zrobic trafo z odczepem dodatkowym na poerwotnym zeby miec 2,5 i 3,5k opcje. Piotr mi to odradzil, nie wiem czy na wtornym ma to znaczenie.

W końcu jakie wziąłeś? Piotr na początku zaproponował mi symetryczne, ale pod warunkiem, że będzie to trafo pod konkretną impedancję. Jeżeli miało by być z odczepami na 4 i 8 omów to musi być wersja quasi-sym. No i mam zagwozdkę 😉

Poematow pisac nie potrafie, ale gra bardzo fajnie - precyzyjnie, z rozmachem. Swietna scena, granie skladow akustycznych zwłaszcza mi podchodzi, ale nie zepsuje rocka czy elektrycznego jazzu. Super wzmacniacz do sluchawek. Generalnie - superlatywy, gdybym mial szukac dziury w calym to za zwiewnosc single enda. Dlatego gra u mnie na zmiane z prostym SE na triodzie el84 - co jakis czas zmieniam i od nowa sie osluchuje. Obydwa mają swoje miejsce, swoj charakter. Czeka jeszcze projekt "duzej" triody, ale na razie mam sporo zabawy z eksperymentowaniem z el84.

• 1 miesiąc później...

Jaki potencjometr zastosowaliście w klonie Leben'a? Taki jak na schemacie 100k logarytmiczny? Mam zamiar zakupić drabinkę 21 krokową od auden. To dobry pomysł czy polecacie jakieś inne rozwiązanie?

Zasilacz cześć anodowa uruchomiona - napięcia bez obciążenia - 331, 321 i 304V

Mam w gniazdku 245V. Na wtórnym mam 121V.

Już w tej chwili obniżać czy dopiero po podłączeniu obciążenia?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ustaw rezystorami po obciążeniu, Zwróć uwagę na moc rezystorów. Mogą być potrzebne większej mocy a miejsca na płytce mało. Przede wszystkim R3, można wsadzić dwa 20W. Miejsca jest. Opisałem to w instrukcji do płytek. Powodzenia.

No właśnie mało jest miejsca na płytce zasilacza. 20W rezystor nie wejdzie. Ledwo 10W udało się zmieścić piętrowo. Myślałem o tym żeby zakupić potencjometry 10W i wyregulować te napięcia a potem zmierzyć i wstawić odpowiednie rezystory. Dobry to pomysł czy raczej nie iść w tą stronę? No i jakie wartości tych potencjometrów? W tej chwili mam rezystory 20R, 1k5 i 5k1. Myślałem o potencjometrach 220R, 5k i 10k.

W dniu 7.07.2021 o 09:37, zephyr napisał:

No właśnie mało jest miejsca na płytce zasilacza. 20W rezystor nie wejdzie. Ledwo 10W udało się zmieścić piętrowo. Myślałem o tym żeby zakupić potencjometry 10W i wyregulować te napięcia a potem zmierzyć i wstawić odpowiednie rezystory. Dobry to pomysł czy raczej nie iść w tą stronę? No i jakie wartości tych potencjometrów? W tej chwili mam rezystory 20R, 1k5 i 5k1. Myślałem o potencjometrach 220R, 5k i 10k.

Witam, R3 miałem na myśli 2x10W, przepraszam. Potencjometry to raczej zły pomysł i kosztowny. Jak ustawisz napięcie po R3 na 294V (+/- 5V) pod obciążeniem to pozostałe napięcia już bajka i nie trzeba zmieniać mocy rezystorów R4, R6. Na jakie napięcie pierwotne zamawiałeś transformator sieciowy?

Edytowane przez januszj23

Zamawiałem dokładnie taki jak Twój. Napisane jest na nim "main 240V". U mnie jest falownik od fotowoltaiki w domu. Jak jest załączony to mam 245V w gniazdkach. Bez włączonego falownika 242V. Przy 242V mam 121V na wtórnym.

36 minut temu, zephyr napisał:

Zamawiałem dokładnie taki jak Twój. Napisane jest na nim "main 240V". U mnie jest falownik od fotowoltaiki w domu. Jak jest załączony to mam 245V w gniazdkach. Bez włączonego falownika 242V. Przy 242V mam 121V na wtórnym.

Ja zamawiałem na napięcie pierwotne 235V. Na wtórnym masz trochę dużo. Może rezystor między transformator a płytę zasilacza ? Taki z 10W a wartość do przeliczenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.07.2021 o 12:57, zephyr napisał:

A jaki prąd płynie u Ciebie na rezystorze R3 pod obciążeniem?

Prąd anodowy czterech lamp EL84 i dwóch ECC83. 😄 Oczywiście żart ale taki właśnie płynie. W każdym wzmacniaczu inny w zależności od lamp. W tej chwili mam rozebrany wzmacniacz i nie mogę zmierzyć. 

• Pokaż nowe odpowiedzi