Skocz do zawartości
IGNORED

Heco Aurora 700.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś piszę że Aurora to kiepska konstrukcja w swoim budżecie to tylko przedstawia że mało słuchał. Od serii Music Style(poprzednik Aurory), aż po Aurorę te kolumny były i są świetne a w dodatku sprzedawane są przez producenta w bardzo niskiej kwocie. Te kolumny są taką ikoną uniwersalności za rozsądne pieniądze. 

17 minut temu, S4Home napisał:

Jeśli ktoś piszę że Aurora to kiepska konstrukcja w swoim budżecie to tylko przedstawia że mało słuchał. Od serii Music Style(poprzednik Aurory), aż po Aurorę te kolumny były i są świetne a w dodatku sprzedawane są przez producenta w bardzo niskiej kwocie. Te kolumny są taką ikoną uniwersalności za rozsądne pieniądze. 

"Ikona uniwersalności"? Co masz na myśli? Bo dla mnie grały one bardzo efekciarsko, ale właśnie uniwersalności im brakuje mocno. Wokale męczące, do elektroniki też bez szału bo średnica daje po uszach a sporo detali znika gdzieś "pod kocem". Grają ciekawie, przyznaję, ale to czego mi w nich brakowało to właśnie tej uniwersalności. Chyba, że słowo "uniwersalność u Ciebie oznacza coś innego?

29 minut temu, S4Home napisał:

Jeśli ktoś piszę że Aurora to kiepska konstrukcja w swoim budżecie to tylko przedstawia że mało słuchał.

Ale proszę mnie nie obrażać 😄

tja, ikona xddd

.

14 minut temu, J4Z napisał:

Ale proszę mnie nie obrażać 😄

tja, ikona xddd

A to przepraszam 😄  Aczkolwiek to na prawdę są świetne kolumny

16 minut temu, chudeusz napisał:

"Ikona uniwersalności"? Co masz na myśli? Bo dla mnie grały one bardzo efekciarsko, ale właśnie uniwersalności im brakuje mocno. Wokale męczące, do elektroniki też bez szału bo średnica daje po uszach a sporo detali znika gdzieś "pod kocem". Grają ciekawie, przyznaję, ale to czego mi w nich brakowało to właśnie tej uniwersalności. Chyba, że słowo "uniwersalność u Ciebie oznacza coś innego?

Ja może to inaczej zaprezentuje, określenie "Ikona uniwersalności" bardziej jest tworem klientów którzy kupują i słuchają u nas sprzętu. Również rozumiem to że każdy ma inny preferencje odsłuchowe.

9 minut temu, S4Home napisał:

Aczkolwiek to na prawdę są świetne kolumny

Nie mogę się zgodzić. Miałem 700 i center. Bardzo dużo szczegółów im umyka. Średnicę odebrałem jako pogrubioną, zalaną basem. Słuchałem ich z trzema wzmacniaczami i amplitunerem kina. Pamiętam że cxa61 wydobył z nich trochę szczegółów i trochę ukrócił ten bas, ale wolałem wymienić kolumny. Po 3 miesiącach je sprzedałem. Wiadomo, gust, ucho, akustyka, muzyka, ale dla mnie ich brzmienie było nieakceptowalne. Cały czas mi czegoś brakowało, dawałem głośniej i głośniej, aż w końcu było tak głośno, że męczyło.

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Nie mogę się zgodzić. Miałem 700 i center. Bardzo dużo szczegółów im umyka. Średnicę odebrałem jako pogrubioną, zalaną basem. Słuchałem ich z trzema wzmacniaczami i amplitunerem kina. Pamiętam że cxa61 wydobył z nich trochę szczegółów i trochę ukrócił ten bas, ale wolałem wymienić kolumny. Po 3 miesiącach je sprzedałem. Wiadomo, gust, ucho, akustyka, muzyka, ale dla mnie ich brzmienie było nieakceptowalne. Cały czas mi czegoś brakowało, dawałem głośniej i głośniej, aż w końcu było tak głośno, że męczyło.

No i na co wymieniłeś? 

Pamiętajmy o kwocie za te kolumny a przy tym za ich wykonanie. 

Ja także pamiętam jescze czasy handlu music style i Aurora. I chyba wiem o czym pisze S4. 

Uniwersalność jako kolumny które kupowane były chyba najczęściej online do różnego typu gatunków i upodobań 

Oczywiście że można im zarzucić sporo. To nie jest detaliczne granie jak monitor audio Silver czy audiovector, nie ma średnicy jak elac vela, nie ma tak porzadanego basu jak atc czy pmc, wykonania sonus faber a.

"Ale teraz włożyłem kij, co basy w..... Wykonanie w..... Co ty widziałeś?!" Hehe

No ale pamiętajmy ile one kosztują. Przez taki pryzmat je oceniajmy

1 godzinę temu, S4Home napisał:

No i na co wymieniłeś? 

Na Zensor 5, miały być przejściowo, a docelowo 7 lub Oberon 7. Potoczyło się inaczej. Od tamtej pory przerzuciłem trochę par i na razie gram na śmiesznie tanich (w porównaniu do tego co się u mnie przewijało) JBL L36.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No ale pamiętajmy ile one kosztują. Przez taki pryzmat je oceniajmy

Wolałbym chyba jakieś tanie qacoustics w tej cenie, jeśli patrzymy na nówki. 

Edytowane przez J4Z

.

Ja Aurory 700 bezpośrednio porównywałem z tym samym wzmacniaczem QAcousticami 3050i i średnica może barwniejsza ale bas to się tam lał potwornie - tym bardziej że Aurory tez go mają sporo.

53 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ja Aurory 700 bezpośrednio porównywałem z tym samym wzmacniaczem QAcousticami 3050i i średnica może barwniejsza ale bas to się tam lał potwornie - tym bardziej że Aurory tez go mają sporo.

Na quaqoustics? Słuchałem u kolegi tylko chwilę i nie pamiętam których, dlatego napisałem że "chyba". ...ale nie zauważyłem jakoś mega przewalonego basu. Z jakim wzmacniaczem wtedy grałeś?

53 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A, nie bez powodu napisałem, że miałem też center. Średnica też była pogrubiona i nieczytelna. Zakładam, że cała seria Aurora tak ma. Wybaczcie słowo, dialogi dla mnie były tragedią. 

Sorry za zdublowanie cytatu. Teraz za dużo roboty, żeby to usunąć. :P

Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Wolałbym chyba jakieś tanie qacoustics w tej cenie, jeśli patrzymy na nówki. 

3050i super modele.

Jednak to +1000 zł.

Ale zgadzam się alternatywa bardzo dobra.

Ja na przykład na zensor 5 bym nie wymienił.

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

3050i super modele.

Jednak to +1000 zł.

U kolegi były 2050i. Zapytałem. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja na przykład na zensor 5 bym nie wymienił.

Jak wspomniałem, miały być przejściowe. Na pewno są bardziej czytelne od Aurora. Zacząłem bawić się akustyką i się zdziwiłem, jaka stereofonia może być na tanich kolumnach. Później, jak się bardziej osłuchałem, stwierdziłem, że są trochę "krzykaczami". :D

Oczywiście Aurora są większymi kolumnami i to słychać, kwestia priorytetów, gustu itd.

Edytowane przez J4Z

.

10 minut temu, J4Z napisał:

U kolegi były 2050i. Zapytałem. 

Jak wspomniałem, miały być przejściowe. Na pewno są bardziej czytelne od Aurora. Zacząłem bawić się akustyką i się zdziwiłem, jaka stereofonia może być na tanich kolumnach. Później, jak się bardziej osłuchałem, stwierdziłem, że są trochę "krzykaczami". 😄

Oczywiście Aurora są większymi kolumnami i to słychać, kwestia priorytetów, gustu itd.

Dla mnie zensor 5 jest zbytnio Zbity. Mało rozdzielczy. 

Wiem to samo można powiedzieć przecież o Aurora. Jednak w tych kolumnach odczuwałem więcej powietrza. I to na kilku wzmacniaczach. 

Co do qa znam. To jest stara linia niższa niż 3000 i obecnie nie produkowana. 

Też fajne paczki choć tutaj już bym je bardziej klasowo zrównał z Aurora jedne będą miały przewagę w jednym aspekcie a drugie w drugim. No i też ciężko je porównywać gdyż nie wiadomo za ile obecnie byłyby nowe

W dniu 10.01.2020 o 16:48, AndrzejPiaseczno napisał:

Grało to z Denonem DRH800 ten nowy z funkcjami sieciowymi.

Te QAcoustik grały z w/w amplitunerem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dla mnie zensor 5 jest zbytnio Zbity. Mało rozdzielczy. 

Wiem to samo można powiedzieć przecież o Aurora. Jednak w tych kolumnach odczuwałem więcej powietrza. I to na kilku wzmacniaczach. 

Zgadzam się, że w aurorach to powietrze i przestrzeń jest. Bierze się to niestety z tego, że głośnik średniotonowy jest bardzo kiepski i do tego mocno obcięty wielkim kondensatorem i dodatkowo filtrem na zwrotnicy i wielu dzięków zwyczajnie nie słychać. Do tego ta obcięta średnica jest mocno wyeksponowana i daje właśnie takie wrażenie przestrzeni. Wymieniłem ten głośnik i początkowe wrażenia właśnie takie miałem, że trochę pozbywam się tej przestrzeni, ale zyskując jednak dużo więcej dźwięków i bardziej zrównoważone granie. 

Tak, oczywiście. Bo tylko Polacy potrafią być krytyczni wobec wszelkich produktów? Musi być alternatywa, żeby móc krytykować? Jak dostaniesz do obejrzenia kiepski film, to nie wolno Ci narzekać bo nie ma alternatywy? Litości 😉

Trzeba nie mieć zupełnie pojęcia o technice, żeby nie próbować poprawiać

tego, co zwykle psują księgowi. Fakt, że zamiast się babrać z takimi

kwiatkami zdecydowana większość wymienia graty; czasem parę razy w roku.

Co kto lubi ... i na co kogo stać. I to nie tylko  w kwestii kasy, ale wiedzy

i chęci nauczenia czegokolwiek z całkiem czasem obcej branży.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Trzeba nie mieć zupełnie pojęcia o technice, żeby nie próbować poprawiać

tego, co zwykle psują księgowi. Fakt, że zamiast się babrać z takimi

kwiatkami zdecydowana większość wymienia graty; czasem parę razy w roku.

Co kto lubi ... i na co kogo stać. I to nie tylko  w kwestii kasy, ale wiedzy

i chęci nauczenia czegokolwiek z całkiem czasem obcej branży.

Niektórzy wolą wymieniać, zwiedzać, piąć się w górę, niż siedzieć na budżetowych kolumnach, a później przy sprzedaży tracić cały pieniądz, włożony w ich modyfikacje. Mało kto lub nikt, nie zapłaci więcej za modyfikowane kolumny, a często nawet dostaniesz mniej za takie. 

.

@J4Z

Masz oczywiście rację, ale są tacy, którzy wymieniają choćby OPAMP'y w gratach

czy zwykłe elektrolity na foliowe i może to dziwne, ale robią to dla siebie, a nie dla

potencjalnego klienta. Hobbystyczne produkty - choćby kolumny DIY można kupić

w cenie sporo niższej, niż użyte w nich głośniki. Przykład ewidentnej straty 😉 

Ale nierzadko zmiana jednego elementu czy usunięcie innego pozwala na

osiągnięcie poziomu jakości nieosiągalnego czasem nawet przy dwukrotnie

wyższych nakładach na nowe graty. Wielu producentów wbrew pozorom

dobrze wie gdzie są konfitury ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

i może to dziwne, ale robią to dla siebie, a nie dla

potencjalnego klienta.

Niedziwne, ale wszystko to psu w dupę, jeżeli po czasie stwierdzamy, że chcemy sprzedać. No ja wolę poprzerzucać i poznawać różne sposoby prezentacji stworzone przez producentów. 

Edytowane przez J4Z

.

8 godzin temu, chudeusz napisał:

Tak, oczywiście. Bo tylko Polacy potrafią być krytyczni wobec wszelkich produktów? Musi być alternatywa, żeby móc krytykować? Jak dostaniesz do obejrzenia kiepski film, to nie wolno Ci narzekać bo nie ma alternatywy? Litości 😉

Krytyka zawsze się znajdzie. 

Wszystkiego, wszystkich. Nie da się dogodzić każdemu. 

Czy jesteśmy narodem bardziej krytycznym od innych? Kurczę no powiem szczerze że nie mam porównania do świata ale zaryzykuję że w unii europejskiej możemy być w czołówce.

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.06.2024 o 15:34, Piotr Sonido napisał:

Krytyka zawsze się znajdzie. 

Wszystkiego, wszystkich. Nie da się dogodzić każdemu. 

Czy jesteśmy narodem bardziej krytycznym od innych? Kurczę no powiem szczerze że nie mam porównania do świata ale zaryzykuję że w unii europejskiej możemy być w czołówce.

Może wynika to z miejsca w którym się znajdujemy,oraz mioejsca,w którym znajdują się inne kraje?
Ze świadomości,że "równość i braterstwo" skonczyły sie,kedy mama przestała czytać bajki?
Ze złych doświadczeń?

A może po prostu z tego,że jesteśmy okradani przez audio-cwaniaków i "producentów"?
Audio-mafię żerującą na pieknej pasji poznawania muzyki?

kto to wie...?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 15.06.2024 o 01:30, Pseudodrummer napisał:

Może wynika to z miejsca w którym się znajdujemy,oraz mioejsca,w którym znajdują się inne kraje?
Ze świadomości,że "równość i braterstwo" skonczyły sie,kedy mama przestała czytać bajki?
Ze złych doświadczeń?

A może po prostu z tego,że jesteśmy okradani przez audio-cwaniaków i "producentów"?
Audio-mafię żerującą na pieknej pasji poznawania muzyki?

kto to wie...?

No tak. 

Wiąże się to z wieloma 

BO

I z wieloma

MOŻE 

Położenie geograficzne naszego kraju nie jest najlepsze. Historia to pokazuje.

Z drugiej strony dlaczego producent ma specjalnie na nasz rynek obniżać cenę względem pozostałych rynków. 

Inna sprawa kiedy faktycznie mamy drożej niż reszta Europy. A to się zdarza. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony dlaczego producent ma specjalnie na nasz rynek obniżać cenę względem pozostałych rynków

Żeby sprzedać?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Żeby sprzedać?

Musiał by ktoś tak zacząć robić. A nikt nie robi. Więc i tak się sprzeda. 

Żaden z producentów samochodów nie ma "taniej żeby sprzedać", nowego samochodu niż na przykład w Niemczech. 

A się sprzedają. 

Polscy mają pieniądze. Tylko mówią że nie mają.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Żaden z producentów samochodów nie ma "taniej żeby sprzedać", nowego samochodu niż na przykład w Niemczech

Ma.
Chiny.

Poza tym w niemczech to samo auto można kupic tak ze 20% taniej niż 300km dalej na wschód w Polsce.
Ale i przykład.

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony dlaczego producent ma specjalnie na nasz rynek obniżać cenę względem pozostałych rynków.

Nie obniżać.
Wyrównać.
Mamy drożej niż wszyscy wkoło.

W dniu 4.06.2024 o 15:34, Piotr Sonido napisał:

Kurczę no powiem szczerze że nie mam porównania do świata ale zaryzykuję że w unii europejskiej możemy być w czołówce.

Na pewno jestesmy w czołówce dojenia.
Audio jest tylko jednym małym elementem.

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ma.
Chiny.

Poza tym w niemczech to samo auto można kupic tak ze 20% taniej niż 300km dalej na wschód w Polsce.
Ale i przykład.

W sensie że Chińczycy mają swoje samochody taniej u nas niż w Niemczech? 

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Nie obniżać.
Wyrównać.
Mamy drożej niż wszyscy wkoło.

No to przecież o tym mówię że jeżeli taka sytuacja ma miejsce no to się zgadzam i to jest chore 

Niestety w wielu przypadkach wynika to ze sposobu dystrybucji towarów w Polsce.

• 7 miesięcy później...

Mam od 2020 roku 700. Początkowo grały z onkyo tx8250. Zamieniłem onkyo na używany hegel h80 i wyrzuciło mnie z butów. Uważam, że dużo znaczy kwestia subiektywnego odbioru. Jednemu się podoba białe, drugiemu czarne i nie ma w tym niczego złego. Mi takie granie odpowiada, a jeśli kiedyś zmienię kolumny na inne to nie dlatego, że mi nie pasują, tylko po prostu ze zwykłej potrzeby zmian i upgrade’u w podobnym stylu grania. Kable melodia purple rain, streamer WiiM pro po coaxialu z tidalem. Tyle. Pozdrawiam.

Edytowane przez perzol22
  • Pokaż nowe odpowiedzi