Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja tego nie robie a jak ktos chce 2ga harmoniczna i szacowny r2r to wyzej wystarczy podlaczyc do SRPP napieciowo po konwersji na rezystorzei bedzie cieplo gralo

do mnie wczoraj minidsp dotarlo i kombinuje z odgrodami zainspirowany Twoimi wpisami

54 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Najpierw ustal sobie co preferujesz - jak to jest np druga harmoniczna to znajdziesz cos z drugiej reki w PL lub kogos kto cos takiego pewno wykona w rozsadnych pieniadzach z wyjsciem na lampach (czy to 1541 czy pcm65, ad1860 etc), jak to jest czyste spektrum to po prostu kup sobie cos z listy ASR'a jest masa gotowcow ponizej tysiaka sensownych.

Wykladanie duzych pieniedzy na dac jak chodzi o generowanie 2giej harmonicznej tez mija sie z celem.

osobiscie jakbym cos jeszcze w temacie dac rozwazal to bralbym to i wrzucil lampke na wyjscie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobre zasilacze i analog kupisz tu na forum i tyle.

Z wiekiem chyba coraz bardziej zależy mi na drugiej harmonicznej

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wystarczy podlaczyc do SRPP napieciowo po konwersji na rezystorzei

Na razie w ramach wygospodarowanego czasu sprawdzam (nim zaimplementuję w PCB rozwojowym) niektóre idee. Ta z wyjściem prądowym do dalszej obróbki wydaje się atrakcyjna ale niemal niemożliwa w realizacji. 

Nie wiem czy tu czas i miejsce na przedstawianie takiego case study? 

Edytowane przez Grzegorz7
10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Myślę że nie, tu utonie a szkoda. Może kiedyś powstanie nowy wątek z tym co robisz to się wtedy w jednym miejscu znajdzie.

W dniu 22.08.2024 o 18:51, Grzegorz7 napisał:

Dawaj!

Mądrego zawsze dobrze posłuchać.

Testowałem znane rozwiązania. Są słabe. 

Ale wydaje mi się, że problem rozwiązałem. Czekam na porzadny analizator harmonicznych bo ja na słuch nie robię 😉. Nie ten słuch... A trzeba obiektywnie zbadać czy to ma sens. 

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Ale wydaje mi się, że problem rozwiązałem

Możesz rozwinąć?

Jakie przyjąłeś założenia dla Twojego projektu?

• 4 tygodnie później...

Taki mniej więcej DAC w topologii, jaką będę badał na okoliczność mitów funkcjonyjących na forach światowych:

Ukryta Zawartość

Badane będą, od strony cyfrowej; synchronizacja linii, synchronizacja DEM, tłumik linii.

Dodatkowo będzie testowany wpływ zasilania otaz konwersja I/U.

Niektóre układy zostały już sprawdzone na sucho. Dlatego takie moduły a nie inne. Sprawdziłem większość topologii stworzonych przez producentów. Ta moja jest działająca. Wszystko to wrzucę na jedną płytkę.

W ramach wolnego czasu będę się tym bawił. Nie będzie tu zawrotnego tempa bo czasu mało...

Aha.

Badania będą/są przeprowadzane profesjonalnym analizatorem harmonicznych i wyższej klasy oscyloskopem. To po to albowiem spodziewam się efektów zmian na niskich poziomach i niektóre sygnały będę wyłuskiwał z tła szumów (już to wiem). Ale zobaczymy.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Znalazłem chwilkę czasu. Podłączyłem PCB dac`a w "system". 

Zagrało i reaguje.

Ukryta Zawartość

Będziemy badać TDA1541 w systemie:

A) Analizator audio. Na foto podaje jedynie wzorcowy sygnał I2S na wejście DAC`a.

B) Płytka badawcza kości dac od strony TDA1541. Cyfrówka po drugiej stronie w technologii SMD. Od góry dac i kołkli do ustalania konfiguracji.

C) Analog. Będą 2 analogi. Tu z wejściem na wzmacniacze transimpedancyjne. 

D) Dedykowane zasilanie +5, -5, -16, +-15V. Widac dedykowane trafo nawinięte przez symapatycznych Chińczyków.

Nie widać komputera do sterowania Analizatora oraz oscyloskopów. Amanero  również wspólpracuje i będzie później wykorzystane do odsłuchów muzyki.

Teraz można słuchać tonów i wielotopnów testowych z Analizatora. Ale to sygnały wzorcowe i na nich oprę badania mitów. 

Jeśli znajdę czas w weekend to moze pierwsze badania. 

Na razie widzę (slyszę), że jak włączę ogranicznik (tłumik) sygnałów I2S to gra dalej. Jednak będę szukał zmalenia rzekomo szkodliwych produktów dużych sygnalów na wejściu kostki dac w sygnale wyjściowym analizą czasową i częstotliwościową. Na razie po prostu gra w obu przypadkach.

Cieszy to, że po prostu od pierwszego kopa ruszyło. 

Tymczasem.

Ukryta Zawartość

Ok.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Super sprawa, trzymam kciuki i czekam z ciekawością na wyniki i Twoje wnioski. Pytanko jedno, TDA1541 jest w trybie symultanicznym czy klasyczne I2s, bez rozdziału na DATA_R i DATA_L?

Na schemacie chyba widać tryb niesymultaniczny. Ok, nie ma problemu, i tak będzie ciekawie 🙂

Edytowane przez pjasio253
doczytany schemat
12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tak. Minimalna konfiguracja. 

Badamy to co w obu wrsjach wystąpi. 

Widzę, że to układ NOS. O ile dobrze pamietam  filtr SAA7220 posiada dzielnik sygnału BCK- wypuszcza 2,8 MHz.

Cześć Dziewczyny, cześć Chłopaki.

DAC czeka do weekendu. Na razie oczywiście jest podłączony pod prąd i coś tam analizator pokazuje...

Ale... Wczoraj wpadł do mnie Kolega i chciał posłuchać. Podłączyłem więc Amanero i jakieś głośniczki. 

Kolega wyszedł po pierwszej w nocy 🙂

W międzyczasie uwalił jeszcze analog...

Był zafascynowany! Autentycznie. Podłączone to było na odczepnego pod jakies głosniczki Logitecha jakie są podwieszone nad biurkiem. Było późno, więc przyniosłem mu słuchawki, tym razem całkiem przyzwoite.

Teraz po przyjściu z pracy włączyłem muzę na tego DAC`a chcąc zweryfikować "wczoraj".

To co naprawdę uderza to scena. Kolegę pociągnęła całość.

Na razie nie wiem o co chodzi, muszę ogarnąć całość i to przemyśleć. 

To co wyszło na FFT to niski poziom tła. Jest nieźle jak na montaż powietrzny i mnóstwo kabelkow wpiętych na goldpinach...

Gra to na razie na analogu "transimpedancyjnym". Jest na przyzwoitych OpAmp`ach, to prawda.

Jesteście w stanie potwierdzić, że ta scena jest rzeczywiście szeroka?

Ukryta Zawartość

Tymczasem.

A... TDA jest wsadzony do podstawki stabilizującej nóżki i dopiero do podstawki w PCB. To wylut i kondycja nóżek jest taka, że nie wytrzymałby drugi raz wyciągnięcia i ponownego wsadzenia...

Wszystko na szybkiego, pająk a gra 🙂

Życie pełne jest niespodzianek. 

Jak ktoś nie widział to tu PCB dac`a od spodu:

20241101_003524.thumb.jpg.7c5f543bda9556b59da0aba02750f3ea.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jeśli pytasz o to czy z TDA1541A można uzyskać scenę z głębią i planami , oraz dzwięk oderwany od głośników z bardzo dobrą lokalizacją źródeł pozornych ... to tak , można . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

W międzyczasie uwalił jeszcze analog...

Obciążyć kosztami 😉

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Moim zdaniem tak, dzisiaj słuchając koncertu Katie Melua miałem wrażenie, że spaceruje od jednego końca sceny do drugiego oglądając się za siebie jak tam kabel od nagłośnienia 🙂 Do tego dochodzi jeszcze spora przestrzenność dźwięku i to też może wpływać na odczucie szerokości sceny. Może oczywista oczywistość,ale jak zwykle dużo robi analog - ja przy tej samej konfiguracji TDA bawiłem się podpięciem różnych analogów: OP (AD797, OPA627), MuFollowera i D1Pass. Ten ostatni moim zdaniem zrobił najlepszy efekt jeśli chodzi właśnie o scenę.

Dokładnie mam takie wrażenia.

Jeszcze nie podlączyłem do systemu w salonie ale z tego co gra w "jaskini" znaczy Warsztacie Elektronika to jest dobrze. 

Owszem, człowiek słuchał CD z tymi kostkami. Przecież to podstawowa kość dac z okresu rozkwitu. Tu już przytaczałem jakieś modele. Gra to dobrze w wielu modelach CD, ale w większości przypadków coś po drodze knocili. Teraz jestem o tym przekonany. Potencjał jest. A do tego ta kostka, którą dostałem to jakiś podstawowy model. Nawet pół korony nie ma 😉

W dniu 21.11.2024 o 20:54, Grzegorz7 napisał:

Owszem, człowiek słuchał CD z tymi kostkami. Przecież to podstawowa kość dac z okresu rozkwitu. Tu już przytaczałem jakieś modele. Gra to dobrze w wielu modelach CD, ale w większości przypadków coś po drodze knocili. Teraz jestem o tym przekonany. Potencjał jest. A do tego ta kostka, którą dostałem to jakiś podstawowy model. Nawet pół korony nie ma 😉

A czy decouplingu masz te same pojemności? Miałem kiedyś rozmowę z kolegą ( niestety już nie żyjącym) , że trzeba te pojemności różnicować bo dopiero wtedy potencjał tej kostki w pełni się otwiera. Coś na ten temat jest na diyaudio. Wydaje mi się takie rozumowanie za logiczne, że zgromadzony ładunek na poszczególnych rezystorach drabinki wewnątrz nie powinien być taki sam. Piszę zupełnie teoretycznie nie robiłem żadnych prób w tym względzie.

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

A znajdziesz źródło tych informacji?

Być może o to chodziło, od tego posta zaczyna się wyjaśnienie doboru kondensatorów : 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka.

Czytam to i myślę, że Chłopaki fantazjują.

Nie znamy szczegółowej wewnętrznej budowy kostki. Zaś z tego co jest w artykułach to źródła prądowe są oparte na podziale poprzez równoległe łączenie struktur tranzystorowych. Oni uczepili się jakichś rezystorów. One tam oczywiście są ale jako element źródła prądowego.

Owszem, stała czasowa zmienia się na poszczególnych nóżkach bo kondensatory filtrują znacząco inne sekcje źródeł prądowych DEM. Natomiast nie jest jasne skąd stosunek 100n,...120n,...200n. Dla sposobu myślenia autorów tych rewelacji musiałby być on wykładniczo różny 😉

Poza tym różne mogą być częstotliwości DEM. Ja mogę ustalić od poniżej 100kHz do ponad 400kHz (a nawet szerzej niż pozwala specyfikacja). Również zapoznałem się z innymi artykułami na temat f DEM. Był eksperyment z f DEM na poziomie kilkudziesięciu Hz (sic). Kondensatory dobiera się z proporcji do ich proponowanej wartości uwzględniając przelicznik stosunku częstotliwości DEM. Owszem ostatni pin bywa obsadzony nie przez 100n ale 200n przez kilku producentów DAC. To znany fakt i mający swą logikę.

Z moich eksperymentów ustawiam ile chcę na DEM (sic). Wymuszam to zewnętrznym generatorem albo synchronizując z zegarem (oczywiście odpowiednio podzielonym). Schematy będą zamieszczone. Stosuję DEM wolnobieżne i synchronizowane i nie widzę zbytnio efektów (!). A stosuję tu analizator taki jaki stosuje sławetny Amir z ASR (ulubieniec @Lech36). Tło szumów mam na poziomie wartości katalogowych kostki dac więc nie popełniam tu jakichś szkolnych błędów.

Pamiętajmy, że pojemności DEM służą tylko do filtrowania produktów kluczowania sekcji prądów bitowych w czasie kalibracji/zerowania. Nie są one wg. mnie w torze sygnałowym wbrew temu co ktoś kiedyś palnął na jakimś forum i przyjęło to się.

I jeszcze kwestia; może nie widać w pomiarach a słychać?!

Otóż: Prędzej to widać w pomiarach niźli słychać. Zmiany są dużo poniżej poziomu percepcji co jest trywialnie sprawdzalne. Mogę coś dołożyć, coś zepsuć; widać to w charakterystykach a nikt tego nie usłyszy. 

Dziś podłączyłem moduł I/V dla purystów wg. własnego pomysłu. Nie będę tu piał z zachwytu bo będzie to zabarwione autosugestią. Ale na dzień dobry zamiata on te wszystkie I/V niektórych guru na forach światowych. Konwersja zachodzi na rezystorze na jakim się chce bez udziału OpAmpów w torze sygnału. Schemat będzie opublikowany.

Jakoś to za gładko idzie.

Słucham sobie mojego analogu. I tak sobie majstruję i okazało się iż na wyjściach analogowych kostki dac nie może być niższego napięcia niż około minus pół wolta.

To ciekawe bo moduł prądowy zasilam z -16V a nie z -15V jak jest w standardzie (w nocie katalogowej można z nawet od -14V). Można by się spodziewać zapasu/ Nic z tych rzeczy...

Już macie odpowiedź dlaczego optymalna rezystancja konwersji to ok. 50 omów. Bo maksymalne napięcie wyjściowe nie może spaść poniżej -0,4V...

3 godziny temu, pjasio253 napisał:

Być może o to chodziło, od tego posta zaczyna się wyjaśnienie doboru kondensatorów : 

Ukryta Zawartość

Dzięki, że znalazłeś o to mi chodziło. Podobno to zostało zastosowane nawet w jakimś fabrycznym DACu. Nie znam szczegółów.  

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Dziś podłączyłem moduł I/V dla purystów wg. własnego pomysłu. Nie będę tu piał z zachwytu bo będzie to zabarwione autosugestią. Ale na dzień dobry zamiata on te wszystkie I/V niektórych guru na forach światowych. Konwersja zachodzi na rezystorze na jakim się chce bez udziału OpAmpów w torze sygnału. Schemat będzie opublikowany

Super. Do tej pory używałem Passa D1. Nie jest zły, ale jak można lepiej...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Krzych 2 napisał:

zostało zastosowane nawet w jakimś fabrycznym DACu

Przecież w fabrykach nie projektują Kosmici. To tacy sami ludzie jak na Forach. Albo bywa, ci sami...

Przeglądam sobie ten wątek. Bardzo zróżnicowany poziom.

Zajrzę do tego Passa...

OK. Widzę.

Sławek coś podobnego tu proponował.

Wady tego typu rozwiązań opiszę jak zademonstruję swoje I/V.

11 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Do tej pory używałem Passa D1. Nie jest zły, ale jak można lepiej...

Ja też właśnie ostatnio na nim gram po wcześniejszych eksperymentach z SRPP, hybrydowym MuFollower, Opampach, itd. Przymierzam się aktualnie do analogu na AD811,ale jeśli Grzegorz zaproponuje coś ciekawszego, to czemu nie 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi