Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do Yamaha R-N803D

lukjan83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem nieco pospiesznie, zachęcony opiniemi, kolumny Magnat Quantum 723 (ale mogę je jeszcze zwrócić do salonu, ponieważ nie minęło jeszcze 14 dni). Planuję zakup amplitunera sieciowego Yamaha R-N 602D albo R-N 803D. Zestaw będzie służył głównie do odsłuchu muzyki klasycznej i spokojniejszego rocka. Czy biorąc pod uwagę takie gatunki muzyczne, Magnat Quantum 723 będzie dobrym wyborem, czy jednak lepiej będzie nieco dopłacić i rozejrzeć się za czymś innym do tych amplitunerów Yamahy? I tak nie chciałbym przekroczyć kwoty 1500 za komplet kolumn. Mam niewielki pokój, tak więc bardziej bym się skupiał na niedużych kolumnach podstawkowych. Czytałem pochlebne opinie o Heco, oraz Elac Debut B5.2/B6.2, Dali Zensor jako dobrym uzupełnieniu do tych Yamah. Nie wiem co po prostu najlepiej by się sprawdziło, biorąc pod uwagę moje preferencje muzyczne. Nie jest dla mnie priorytetem super silny bas. Chodzi mi bardziej o dobrą separację dźwięków i scenę (biorąc pod uwagę nieduży metraż). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/148897-kolumny-podstawkowe-do-yamaha-r-n803d/

Myślę że bez odsłuchu się nie obejdzie ale z Yamahą fajnie komponuje się indiana line tesi 261 ciepło miękko grające kolumny jeżeli lubisz więcej szczegółów to elac debut b6.2 ci to zapewni. 

14 minut temu, lukjan83 napisał:

Czytałem pochlebne opinie o Heco, oraz Elac Debut B5.2/B6.2, Dali Zensor jako dobrym uzupełnieniu do tych Yamah.

Nadal Magnat wygrywa.
A może zbuduj coś na wzmacniaczu? Do tego małą sieciówka Yamaha WXAD-10 i kolumienki Magnata lub warte przetestowania Monitor Audio Bronze 2 ? 

26 minut temu, S4Home napisał:

Nadal Magnat wygrywa.
A może zbuduj coś na wzmacniaczu? Do tego małą sieciówka Yamaha WXAD-10 i kolumienki Magnata lub warte przetestowania Monitor Audio Bronze 2 ? 

A ewentualnie jakie wzmacniacze do 2000 zł byłyby godne polecenia do połączenia z tą Yamaha WXAD-10, biorąc pod uwagę moje preferencje muzyczne/oczekiwania?

Raczej coś z Onkyo - choćby A 9050 bo poza przejrzystością i dobrą dynamiką

ma jeszcze dodatkowe wejścia cyfrowe; bo o designie; szczególnie srebrnych nie wspomnę ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 minut temu, Soomi napisał:

Nad c326bee byłby zdecydowanie lepsza alternatywa do Yamahy w kwocie 2 tysięcy. 

Już wcześniej słyszałem dobre opinie na temat NAD-ów. A czy ten konkretny NAD posiada wbudowanego DACa? Biorąc pod uwagę kwotę chodzi mi o to, by dobrze było, aby całość nie przekroczyła 3000 (albo amplituner sieciowy, albo właśnie wzmacniacz z DACiem i do tego Music Cast). Akurat ta Yamaha R-N803D jest teraz w promocji w dwóch sklepach za 2899 i dlatego brałem ją mocno pod rozwagę. 

Jak już mówiłem, jako miłośnikowi muzyki klasycznej, zależy mi na tym, by ampli/wzmacniacz dobrze oddawał detaliczność brzmienia, żeby było przestrzennie, żeby średnica była dość wyraźnie zaznaczona. Mocne basowe uderzenie to nie jest to, co jest mi potrzebne do szczęścia ? Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. O Onkyo 9050 też czytałem pochlebne opinie. Jak się ten wzmacniacz prezentuje w zestawieniu z porównywalnymi cenowo NAD-ami oraz Yamahą R-N803D? 

Cześć,
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia jakości brzmienia będzie wzmacniacz stereofoniczny np. NAD C326bee, Onkyo 9050 czy Cambridge Audio CXA60. Onkyo 9050 to większa przestrzenność dźwięku oraz bardziej nasycona średnica.  Dużą przewagą Yamahy RN803d są opcje sieciowe i to, że jest wszystko w jednej obudowie. Jeśli nie jest to problemem to lepiej rozdzielić taki system i wybrać wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.  Z Onkyo bardzo dobrze zgrywają się Heco Aurora 300, z Yamahą możesz spróbować Indiana Line Tesi 261,  do CXA60 lub Onkyo 8050 polecam zwrócić uwagę na polskie kolumny Pylon Audio Ruby Monitor.

Zapraszam do kontaktu z nami w sprawie wyceny lub umówienia odsłuchu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

57 minut temu, lukjan83 napisał:

A ewentualnie jakie wzmacniacze do 2000 zł byłyby godne polecenia do połączenia z tą Yamaha WXAD-10, biorąc pod uwagę moje preferencje muzyczne/oczekiwania?

48 minut temu, Soomi napisał:

Nad c326bee byłby zdecydowanie lepsza alternatywa do Yamahy w kwocie 2 tysięcy. 

Zgadza się, NAD C326 BEE sprawdzi się tu perfekcyjnie ? 

13 minut temu, S4Home napisał:

Zgadza się, NAD C326 BEE sprawdzi się tu perfekcyjnie ? 

Zauważyłem tylko, że brak wejścia optycznego. Jak będzie wyglądała sprawa, jeśli chodzi np o możliwość podłączenia TV?

1 minutę temu, lukjan83 napisał:

Zauważyłem tylko, że brak wejścia optycznego. Jak będzie wyglądała sprawa, jeśli chodzi np o możliwość podłączenia TV?

Zawsze można skorzystać z wyjścia słuchawkowego w tv i podłączyć się kablem Jack/RCA do wzmacniacza. 

Z tym, że takie połączenie bardzo psuje dźwięk, bo na dobry kabel do tego połączenia

trzeba wydać przynajmniej tyle, co na Yamahę WXAD ?   Lepiej wzmacniacz z dobrym DAC

i połączonym optykiem. Ci, co porównywali potwierdzą wyższość takiego połączenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

25 minut temu, Soomi napisał:

Zawsze można skorzystać z wyjścia słuchawkowego w tv i podłączyć się kablem Jack/RCA do wzmacniacza. 

Jasne, zapomniałem o takiej możliwości. Z tym, że zauważyłem również, iż wzmacniacz ten nie ma (w przeciwieństwie do choćby Onkyo 9050/9150) wbudowanego DACa, a w moim przypadku, jak wcześniej wspominałem, będzie chodziło o odsłuch muzyki z serwisów streamingowych. Zakładam więc, że w przypadku NADa zamiast (albo oprócz) Music Casta, potrzebowałbym także osobnego DACa do uzyskania odpowiedniej jakości dźwięku?

19 minut temu, audioburak napisał:

Z tym, że takie połączenie bardzo psuje dźwięk, bo na dobry kabel do tego połączenia

trzeba wydać przynajmniej tyle, co na Yamahę WXAD ?   Lepiej wzmacniacz z dobrym DAC

i połączonym optykiem. Ci, co porównywali potwierdzą wyższość takiego połączenia.

Dzięki za uwagę. Chciałbym też przy okazji zapytać, czy wzmacniacze z wbudowanymi DACami w przedziale 1700-2000 zł, mają na tyle dobre DAC-i, że  w przypadku streamingu wystarczy dokupić jedynie Music Casta, czy lepszą opcją będzie jednak np łączenie dobrego wzmacniacza bez wbudowanego DACa z DAciem zewnętrznym (np Cambridge Audio Dac Magic 100)? Kiedyś posiadałem Cambridge Audio Dac Magic 100 jednak łączyłem go z tanią Yamahą As-201, tak więc średnio mi się podobało uzyskane brzmienie. Chodzi mi o to, czy jakościowo taki Cambridge Magic 100 jest porównywalny np z DACiem choćby w Onkyo 9050?

20 minut temu, audioburak napisał:

Zgadzam się że po optyku jakość dużo lepsza ale jak nie mamy innej możliwości a chcemy podłączyć tv to tak zawsze można. 

9 minut temu, lukjan83 napisał:

Jasne, zapomniałem o takiej możliwości. Z tym, że zauważyłem również, iż wzmacniacz ten nie ma (w przeciwieństwie do choćby Onkyo 9050/9150) wbudowanego DACa, a w moim przypadku, jak wcześniej wspominałem, będzie chodziło o odsłuch muzyki z serwisów streamingowych. Zakładam więc, że w przypadku NADa zamiast (albo oprócz) Music Casta, potrzebowałbym także osobnego DACa do uzyskania odpowiedniej jakości dźwięku?

Na twoim miejscu najpierw umówiłbym się na odsłuch i wcześniej sprawdził, bo dla niektórych wxad-10 w połączeniu z nadem c326 jest wystarczające ale oczywiście zastosowanie osobnego daca polepszy jakość dźwięku.

Posłuchaj Nada C326BEE i Rotela A10. Nad zagra misiowatym dźwiękiem, na Rotelu będzie więcej życia. Brak pilota przy Rotelu A10 to żaden problem skoro podłączysz Yamahę WXAD-10, bo ona ma sterowanie głośnością z aplikacji. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, lukjan83 napisał:

Podstawowy najtańszy DAC FiiO D03K Taishan, jakość nie powalam ale do TV wystarczy. Ewentualnie coś lepszego to Topping lub Cambridge Audio DAC Magic 100

33 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Posłuchaj Nada C326BEE i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nad zagra misiowatym dźwiękiem, na Rotelu będzie więcej życia. Brak pilota przy Rotelu A10 to żaden problem skoro podłączysz Yamahę WXAD-10, bo ona ma sterowanie głośnością z aplikacji. 

Gdy już będę wiedział wokół czego oscylować, to zdecyduję się na odsłuch i porównanie paru modeli. Widzę, że sporo osób poleca NAD-a, natomiast zaledwie jedna osoba polecała ONKYO 9050, a przyznam, że ONKYO o tyle wydał mi się senswony, że opcja DAC-a byłaby już rozwiązana w tym przypadku. Czy NAD lub ROTEL rzeczywiście lepsze doznania pod względem odsłuchowym zapewniają w stosunku do tego ONKYO?

Oprócz porównania do ONKYO9050, chciałbym też zapytać, jak wypadają podobne cenowo MARANTZE czy DENONY w porównaniu z NADEM/ROTELEM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używając przykładowo CA DAC Magic trzeba to jeszcze połączyć sensownymi kablami,

co podnosi koszty. Z kolei użycie byle czego zdegraduje dźwięk. To trochę tak, jak przy

pre i końcówce; jak połączysz byle czym będzie dużo gorzej, niż z integry, niestety.

Mając wewnętrzny DAC, jak np. w Onkyo ten temat odpada, bo nawet jeśli jest to nie Hi-Endowy

DAC  ( Wolfson 8718 ), to przynajmniej  nic go już nie popsuje.

1 minutę temu, audioburak napisał:

Używając przykładowo CA DAC Magic trzeba to jeszcze połączyć sensownymi kablami,

co podnosi koszty. Z kolei użycie byle czego zdegraduje dźwięk. To trochę tak, jak przy

pre i końcówce; jak połączysz byle czym będzie dużo gorzej, niż z integry, niestety.

Mając wewnętrzny DAC, jak np. w Onkyo ten temat odpada, bo nawet jeśli jest to nie Hi-Endowy

DAC  ( Wolfson 8718 ), to przynajmniej  nic go już nie popsuje.

Rozumiem. Dzięki za uwagę. Sam zastanawiałem się też m.in nad tą kwestią, tzn na ile pośrednictwo kabla osłabiałoby tu ewentualnie jakość dźwięku, nawet mimo przyzwoitego zewnętrznego DAC-a, jak Cambridge Magic 100 (w nim jest bodajże kość Wolfson 8740). Przychylałem się m.in do opcji wzmacniacza z wbudowanym DAC-iem właśnie dlatego, bo wydawało mi się, że im więcej "kablowego" pośrednictwa od źródła dźwięku, tym gorzej, ale jestem nowicjuszem w tej dziedzinie, tak więc wolę opierać się na opiniach bardziej doświadczonych w temacie sprzętu Hi-Fi. Ja akurat łączyłem wcześniej Cambridge Magic 100 kablem RCA Prolink ze wzmacniaczem. Nie jest to oczywiście jakaś szczególnie wysoka półka jeśli chodzi o kable.

Zostałbym przy 803, te dzielenie budżetowych urządzeń na kilka nie ma sensu - płacisz głównie koszt obudowy, bo to jest najdroższe w produkcji elektroniki. W tej cenie lepiej nie będzie

https://www.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-r-n-803d-czarny.bhtml

Jeśli potrzebujesz więcej mocy:

https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-8270-tx8270-amplituner-stereo-z-hdmi-bluetooth-wi-fi-spotify-chromecast

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Rms chociaż Ty sensowne odpowiadasz , chłopak zadal kakretne pytanie a Ci mu każą wszystko inne zmieniać zamiast doradzić kolumny zawalając propozycjami nadow.

Ja wlasnie zmieniłem nada c368 na tą yamache i jestem dużo bardziej zadowolony

A pro po mam ja z Castle Knight 4

1 godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Zostałbym przy 803, te dzielenie budżetowych urządzeń na kilka nie ma sensu - płacisz głównie koszt obudowy, bo to jest najdroższe w produkcji elektroniki. W tej cenie lepiej nie będzie

https://www.euro.com.pl/amplitunery/yamaha-r-n-803d-czarny.bhtml

Jeśli potrzebujesz więcej mocy:

https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-8270-tx8270-amplituner-stereo-z-hdmi-bluetooth-wi-fi-spotify-chromecast

przecież to Onkyo nie ma większej mocy... To wybebeszony ampli kina domowego. Porównywać go trzeba z Yamahą R-N602, a nie z 803D. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z punktu widzenia forowych dyskusji na pewno. Z punktu widzenia tego co realnie dostaje klient za te same pieniądze Onkyo to bardzo dobra propozycja i całkowicie porównywalna z Yamahą w ogólnym zarysie, a w wielu konkretnych sytuacjach lepsza.

8390 dopiero można porównać z 803D

www.tophifi.pl

No chyba, że ktoś lubi słuchać YouTube albo Tidala z natywnych aplikacji za pomocą Chromecasta ? 

12 godzin temu, metalowy napisał:

Rms chociaż Ty sensowne odpowiadasz , chłopak zadal kakretne pytanie a Ci mu każą wszystko inne zmieniać zamiast doradzić kolumny zawalając propozycjami nadow.

Ja wlasnie zmieniłem nada c368 na tą yamache i jestem dużo bardziej zadowolony

A pro po mam ja z Castle Knight 4

Napisz ja gra Ci ten zestaw.

W bluesie i i rocku coś pięknego mocny bass nie rozlewający się , piękne wokale i ta góra talerze tak wybrzmiewają że mam wrażenie jak by zawisały wręcz w powietrzu . Co dla mnie najważniejsze jest to wszystko przy bardzo cichym nocnym słuchaniu , nowa płyta Tool-a słuchana z Tidala gra wręcz zjawiskowo .Ale by nie było za kolorowo do death metalu nie nadaje się ten set .  Co jeszcze fajne , bass nie buczy jak wiekszosc kolumn w moim pokoju pewnie to zasługa wylotu w dół między kolumną a podstawą , nie używam YAPO bo ręcznie dużo lepiej sobie ustawie , YAPO u mnie to taki "podgrzany" dżwięk

1 godzinę temu, metalowy napisał:

Co jeszcze fajne , bass nie buczy jak wiekszosc kolumn w moim pokoju pewnie to zasługa wylotu w dół między kolumną a podstawą , nie używam YAPO bo ręcznie dużo lepiej sobie ustawie , YAPO u mnie to taki "podgrzany" dżwięk

Może dlatego żę CK4 nie dysponują sporym basem? Nie są to też PMC, ale ogólnie grają spokojnie dołem.

5 godzin temu, S4Home napisał:

Może dlatego żę CK4 nie dysponują sporym basem? Nie są to też PMC, ale ogólnie grają spokojnie dołem.

Nie wiem co to jest PMC ale tego basu naprawde nie brakuje ck4 mają go raczej miękki a yamacha twardawy więc fajnie się to zgało mozna słuchać całe popołudnie i wieczór i nie męczy

W dniu 7.02.2020 o 18:01, metalowy napisał:

Nie wiem co to jest PMC ale tego basu naprawde nie brakuje ck4 mają go raczej miękki a yamacha twardawy więc fajnie się to zgało mozna słuchać całe popołudnie i wieczór i nie męczy

Nie piszę że brakuje, jest go w sam raz, ale kolumna nie dominuje niskim zakresem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.